Sada kreće novi krug.Možda deveti krug pakla.Založio stan i uzeo 200.000 kn kredita..Kupio HT po 194 radi dividende,koja bi trebala pokriti sve troškove,a eventualni rast HT zarada.
Dobio lombardni od 100.000.Kupio dionice.Dobio na to margine kredit od 80.000.Donio sam odluku da ću minimalno biti u kešu 100.000 na kraju svakog dana.Za sada odlično.Zaradio za provizije i kamatu.
Za eventualne margine caal u rezervi 30.000 kn ili dionica na sklobodnoj poziciji..Dovoljno za pokriće pada od daljnjih 15%.
To bi odgovaralo padu Crobexa na 1.300.
Ako ide niže bježim sa gubitkom i sa svime ostajem na slobodnoj poziciji.Ili smanjim kredite.
Malo sam pogledao portfelj.Vjerovali ili ne ovih 110.000 kn dionica bez HT po cijenama od 01.01.2008.
vrijede preko 700.000.
I zato Barbosa tvoj priučeni investitor ima prav,ali kada će oporavak to ne možemo znati.Ja smatram da je ovo jeftino i da ne treba čekati.Jer se pokoji put pojavi prilika za kupnju na
velikim jazovkama i tu treba čekati,ako već pratimo mostisch.
Svaka čast kolega,
Znam da imate znanje, da imate hrabrost, da imate i ulažete u odlične i likvidne dionice.
Osobno mislim da je stanje na burzi neizvjesno, i kad pogledate izjave političara da će se dodatno zadužiti sredinom 2009 da li kod naših ili stranih banaka ovisno o sitauciji na tržištu kapitala.
U međuvremenu se već potrošen jedan oblik financiranja preko mirovinskih fondova. Dalje
Ukoliko se zaduže kod naših banaka iscrpiti će kreditni potencijal te će krediti postati skuplji a plasman otežan. U tom slučaju naša privreda trpi teške udarce, a potoršnja će i dalje padati.
E sad te ć dugovoe morati netko vratiti, da li prije ili poslije ne znam.
Vraćanje dugova je jedino moguće kroz nastavak privatizacije i IPO domovinskog fonda ili pojedinačnom prodajom srebra ili zlata.
Kratkoročno sve je moguće, ali mi u RH prebrzo padamo i jedan od mogućih scenarija je kontinuiran, lagan i gotovo neprimjetan pad crobia na niže razine.
Ulagači koji su ulagali u Bih i Srbiju znaju kako to izgleda.
Svakako treba naglasiti da su stranic izvukli keš i da će se teško vraćati opet na zse, ako mirovinci nemaju novaca jer moraju financirati Državu, ako su kamatne stope velike. Tko i zašto će dizati crobi visoko u nebo.
Zato po meni prilikom ulaganja u dionice treba voditi računa:
– broj dioničara (da li raste ili pada)
– struktura dioničara
– broj dnevnih transakcija i likvidnost dionice
– da li dionica ili firma može biti meta pruzimanja, ukoliko ne dobro se zapitajte kome će te prodati dionice
– da li dionica donosi dividentu i koliko
Kolega Vama svaka čast ali mislim da ste ipak sa kreditima opet olako i hrabro ušli u 2 krug .
ILI POKOJNIK ILI PUKOVNIK.
NEMA KRAHA KAPITALIZMA!
To je najbolji i najpravedniji sustav koji trenutno postoji i još će dugo, dugo postojati kao dominantan sustav.
Zašto je tako dobar?
Jer automatski isključuje lijenčine iz igre, a daje priliku onima koji su spremni raditi, truditi se i ulagati u sebe.
Za lijenost, glupost, ignoranciju i neznanje nema isprike i opravdanja.
Ovo što se danas događa je samo nova preraspodjela novca i bogatstva. Nije dobro da novac stalno leži u istim rukama.
Moramo biti svjesni da se centar svijeta pomaknuo ili ubrzano pomiče iz Europe u Aziju. Indija, Kina i Rusija nova su trojka koja će diktirati budućnost u ovom i sljedećem stoljeću.
Amerika i Europa pokušat će i pokušavaju zadržati stečene pozicije, ali ne mogu svi uvijek u isto vrijeme biti na vrhu.
Minibar..ti se kužiš u te stvari…jesu djeca na Trgu bila jako našvasana ..ili se to meni čini?
Joj, draga Mijami…još bi ti i odgovoril, ali nebrem. Znam samo da je jučer najbolje plaćen posel,puno bolje od dijonica, bil biti konobar/ica u Quattru…
[kiss]
Julius Baer CEO Alex Widmer neočekivano umro
Švicarski bankarski tvrtka Julius Baer grupe, rekao je Alex W. Widmer, CEO, banka Julius Baer, umro je neočekivano noćenje srijedu. Bio je 52 godina i preživio je po troje djece. Nije bilo uzrok smrti dao, iako Reuters i švicarske novinske agencije citirano izvori govore da je moguće samoubojstvo. To je veliki gubitak za bore privatna banka, koja su bila predmetom zauzimanja za glasove u prošlosti i koje Widmer je pokušajem da se u novom pravcu.
U novembru, Julius Baer izvijestio je da dok je bio privatni bankarstvo strong godine, neto prihodi bio dolje 10%, govoreći: "Upravljanje imovinom u industriji je suočen izazovan okoliš kroz listopada." U utorak Bloomberg intervju, Widmer, rekao je Baer privatni bankarskog poslovanja uskladištenje neke planove za proširenje i rezanje troškova kao i dobitke u klijent sredstva svibanj biti blizu niveliranje off.
Widmer pridružio Julius Baer u 2005 kao član grupe Izvršni odbor i generalni direktor privatnog bankarstva. On je postao generalni direktor banke Julius Baer u studenom 2007. Prije toga radio je na Widmer Credit Suisse Group 1986 – 2005, gdje je globalna glavu privatnog bankarstva.
Hans de Gier, koji je služio kao generalni direktor i Julius Baer grupe do rujna, kada je zgazi dolje da se usredotočite na njegove funkcije kao predsjednik GAM, Widmer će preuzeti ulogu. Banke, rekao je u izjavi da je "Widmer je bio vrlo sadrzaj jedne švicarske privatni bankar". – Baz Hiralal
I kolega Croman kada se nađe uvrijeđenim služi se tečnijim Hrvatskim.
[lol] [lol] [lol]
.
Zato po meni prilikom ulaganja u dionice treba voditi računa:
– broj dioničara (da li raste ili pada)
– struktura dioničara
– broj dnevnih transakcija i likvidnost dionice
– da li dionica ili firma može biti meta pruzimanja, ukoliko ne dobro se zapitajte kome će te prodati dionice
– da li dionica donosi dividentu i koliko
Goran8,slažem se sa vama.U ovom trenutku dividenda postaje veliki mamac za ulaganje.
Čak i neke dividende koje su iznosile 1% i niže prema ATH sada postaju vrlo intersentne jer poslije
pada o pet šest puta sada to postaje 5 ili 6% na ulog.
– HT dividenda kao prošle godine bi bila 15% na ulog od 190 kn u četiri pet mjeseci
-ATPL 30 kn je 6% na 500 kn
-TNPL 55 kn je 5% na 1.100
-ERNT 300 kn je 27% na zadnju cijenu od 1.100
Međutim,potencijalna isplata dividendi može biti izuzetno velika kod firmi koje su dosadašnje visoke
dobiti uglavnom koristile za razvoj :TNPL,ATPL,INGR,IGH,ADRS .Međutim,teško je očekivati da bi brodari,a naročito suhi mogli davati velike dividende jer su vozarine niske i treba čuvati svaki dolar.
Naši građevinari su jakom investicijskom ciklusu tako da i tu ne možemo očekivati velike dividende.
ADRIS ima velike investicije u turizam i nebi trebao davati velike dividende.
Ali potencijal postoji i to može biti razlog za kupovati ove dionice dok su ovako jeftine.
Dosadašnja preuzimanja ukazuju koliko su dionice podcijenjene.Svako buduće preuzimanje predstavlja jednokratnu zaradu od 50 i više posto.I moglo bi doći velikih preuzimanja na ovim
razinama.Postajemo interesantni strancima.
vratit će se stranci na ZSE bez brige. Čim vani okrenu lovicu i kada se balon panike malo ispuše evo ti njih nazad. Neznam kad će to biti ali kažu da što je bilo jednom, biti će opet..
ili se varam?
pozz
1929. je takodjer pokazatelj nesavrsenosti kapitalizma.
jedina zemlja koja nije patila od Velike depresije, bio je blagopocinuvsi Sovjetski Sojuz.
cak je od ruralne, nerazvijene zemlje, preko industrijalizacije tih 30ih godina postao svjestka supersila!
bez rublje kredita [wink]
to su cinjenice..
to ne znaci da mislim da je komunizam bezgresan, da ima odgovor na sve, mozda je utopija (ali nije li i kršćanstvo i socijalni nauk crkve?), ili da opravdavam Staljinov zločinački rezim.
ja sam mislio da je socijalizam (buduci su i Sovjeti tek bili u toj fazi,a ne u komunizmu) nenasilno i demokratski uveden u npr. Čileu, a nasilno srusen od npr. demokratskih SADa?
ili u Nikaragvi?pa su SAD proizvele kontraše?
sta ne?
mislim da ima jos primjera..
ne znam di bih stavio Olafa Palmea i skandinavce sa svojom socijaldemokracijom, socijalnim drzavama, bailoutom banaka [undecid]
zdravstvujte [smiley]
Naravno da nisu patili kad nisu imali nista, odnosno razvijali su se u smjeru autarkicnog gospodarstva. To je otprilike kao da kazes da Bušmani nece biti pogodjeni ovom kreditnom krizom
[wink]… sto se tice razvoja, ma gle, naravno da su se razvijali – evo ti i danas primjer Kine, EU i SAD u recesiji, a Kina vjerojatno nece ici ispod 7 % rasta.
Jer, lako se razvijati ‘dekretom’ CK KP ti veli da bu to tako (mi gradimo prugu i pruga gradi nas)…
Uostalom ‘socijalizam’ ili ‘komunizam’ u pravom smislu rijeci nikad nije tamo ni postojao – to je samo bila prica za obicne ljude koji su pocetnim entuzijazmom koji su rasplamsavali prvo Čeka a onda i NKVD gradili pruge i tvornice…. to je bio totalitarizam, bio i ostao…
[/quote]
ne bih se slozio da nisu imali nista.
bili su u procesu industrijalizacije koji su proveli za 20god, dok je jednon Svedskoj trebalo 70god.
uostalom, Moskovski metro, gradjen 30ih godina proslog stoljeca je jedan od najljepsih, najciscih i najuredjenijih na svijetu.pa svojom industrijom su porazili Njemacki rajh, preplavili su ih sa 34orkama.
zdravstvena zastita i ljetovanje u Sočiju, aj sad nek obični Rus dodje u Soči..oće qurac!
[wink]
..o totalitarizmu se slazem..nema spora..
Stavis ih na trenutni ljudski civilizacijski tron jer tam i spadaju. Been there, seen that.
[/quote]
slazem se 100%, samo ce ekipa koja vjerujje u lassaiz faire kapitalizam i trzisnu dzunglu, reci da je to sistem koji podupire lijencine, ili stavec..
doduse ti isti bi i one u invalidskim kolicima pustili da crknu od gladi, jer nisu produktivni i samo trose hranu.
jel tako kolega Ludjak?
[rolleyes]
KAJ SE NEBI VRATILI SAMO KAD SE MALO SREDI SITUCIJA DA VIDIŠ KAD NANJUŠE DA SE DA DOBRA LOVICA NA ZSE -U ZARADIT.POZDRAV
Kolega Mig29 krivo shvaćate stvari.
Koliko svi znamo u Skandinaviji je kaptalizam na snazi, ne socijalizam. Vašom analogijom u Francuskoj je do nedavno bio na snazi socijalistički sustav obzirom na predsjednika François Mitterrand i stranku socijalista.
Nemojmo površno zahvaćati stvari. Pokušajte gore na sjeveru ne raditi ništa i imati velike oči. Neće te se dobro provesti ni kao domaćin a kamoli kao gost.
Bit svega je svakom prema zalganju, sposobnostima i htijenju, a to se najbolje pokazuje kad se čovjeka stavi u odnos odgovornosti između obaveza i prava. Prema sebi i prema društvu.
Ozbiljni ljudi shvaćaju da prava proizlaze iz načina odnošenja prema obvezama.
p.s. Nemojte stavljati znak jednakosti između invalida i lijenčina. Osobno poznajem dvoje invalida s čijim se načinom pristupa prema obvezama, trudu i htijenju da nešto postignu u svom životu može mjeriti malo zdravih ljudi.
Slažem se da je Skandinavija pozitivan primjer ali taj uspijeh dijelom proizlazi i iz njihove tradicije, protestantskog nauka i genetske odrednice. Isti takav sustav negdje drugdje mozda nebi polučio jedna uspijeh.
I kao što ludjak kaže, to su kapitalističke zemlje i nikako se ne mogu koristiti kao kontra argument.
Ne sjećam se puno prebjega sa zapada na istok za vrijeme Berlinskog zida…..
1. slučaj
Jučer bio na sastanku sa jednim "poslovnim čovjekom" ispirčao mi priču kako je na burzi izgubio novac u vrijednosti stana u zagrebu. Inače početkom 2007 bio u plusu isto toliki iznos. Bio je dugoročan investitor u brodarima od 2001.
Dalje mi je ispričao da zna nekoliciunu ljudi koji sada prodavaju kuće jer ih je burza zatukla u temelj.
Dakle, izgubljena su dva stana, samo je pitanje jesu li bila jednosobna ili šesterosobna.