@verdi
Sjećam se da je jedan Prospectusov fond propao pa su ga ugasili, a imovinu pripojili drugom fondu istog vlasnika. Za druge slučajeve ne znam i mislim da ih nije ni bilo. Međutim, taj trenutak neminovno mora doći. Ili ti misliš da na našoj jadnoj burzi s 30 milijuna kuna dnevnog prometa može opstati sedamdesetak fondova? Neminovna je selekcija i da ih opstane dvadesetak u vrh glave.
Mislim da ćeš se složiti da bi u skoro vrijeme, vrlo brzo, moglo doći do gašenja (propadanja, likvidacije, bankrota) od 15 pa sve do 30 ili 40 fondova. Ne zaboravi da su već počela otpuštanja brokera jer nemaju posla ni za plaće!
Sad dolazimo do novog problema- kako će javost reagirati na likvidaciju fondova? Možemo povući paralelu s propadanjem banaka. Što se događalo kad su banke propadale? Masovna panika i bijeg ulagača van iz njih. Bojim se da će gašenje većeg broja fondova do kojeg mora doći jer jednostavno NE MOGU SVI OPSTATI niti udovljavaju zakonskom minimumu imovine, izazvati panično povlačenje uloga iz zdravih fondova koji će onda također radi isplate ulagača početi rasprodavati likvidne dionice.
Suma sumarum: iako je većina dionica sada dosta pala i recimo da je jeftina lako je moguće da će uskoro biti još osjetno jeftinije jer zaista ne vidim tko i sa čime može dizaati naše TK prema gore dok za rušenje (silom prilika) ima i te kako kandidata.
Slažem se kolega sa Vama u većini osim u jednome, a to je da i eventualna propast sviju 15 kandidata ne će ništa značajno promjeniti jer je to max 75 milja što drugi akteri popapaju za jedan dan i nikom ništa. Ni su fondovi svete krave da ne bi propadali. Propalo je kod nas puno većih stvari pa smo i dalje živi i zdravi. Zapravo njihova propast nekome može donijeti profit ali nikakav kataklizmički scenarij tu ni je moguć.
kažu da je dno kad više nema kupnje—
Jel to ovo danas?
nije…
dno će biti kad više ne bude kupnje (bida), a žarko ćeš željeti prodati dionice. za sada još uvijek imamo nekakvu kupnju i nekakav promet, uskoro bi i to moglo nestati. samo da ne zatvore burzu jer ćemo dionicama trgovati jedino na pjaci [lol]
Poštovana kolegice,
to što niste na vrijeme prodali očito je i isključivo stvar krive procijene. Trgovinu dionicama potrebno je gledati kao posao i kao takvom treba i pristupati. Uvjeren sam da ćete sa vašim stažem i iskustvom za koju godinu izvući pristojan profit. Svi mi svakim danom učimo, neki više neki manje, neki bolje, a neki lošije.
Pa naravno da je stvar krive procijene i isključivo samu sebe krivim..jedino što sam rekla da se neću smijati za koju godinu …naućila sam ,nadam se..ali ja se ne žalim,ne vičem ide to gore,ili pada to još više..jednostavno sam ispričala svoju priču.Opet sam na čekanju.A tko zna,možda je to i dobro,nadam se da sam si osigurala mirovinu,jer od MF ne očekujem da če se pobrinuti za to…zato idemo dalje,tj.čekajmo dalje.
Nisam za političare a i ne podržavam ni SDP i ni sadašnji Hdz ,ali čitajući komentare i imena organizatora prosvjeda ,sve mi smrdi na nekakve Jugoslovene.
Tijekom III. kvartala 2008. godine osnovano je 8 otvorenih investicijskih
fondova (OIF) pa je na kraju kvartala bilo ukupno 124
fonda, što predstavlja povećanje od 6,9 % u odnosu na prethodni
kvartal. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine
broj fondova je povećan za 31, odnosno 33,33%, a najveći
postotak povećanja bilježe dionički fondovi (65,79%), zatim ih
slijede novčani (20%) pa mješoviti (8,33%). Broj obvezničkih fondova
nije se povećao dok otvoreni investicijski fondovi rizičnog
kapitala bilježe 100% povećanje jer je u III. kvartalu osnovan novi
fond te ih je sada ukupno dva.
Tko to širi dezinformacije da Fondovi propadaju? Jedni propadaju ali se drugi osnivaju i sve tako u krug.
Nisu dezinformacije nego istina kolega, treba malo više pratiti sve vijesti.
Kao prvo, točno je da je petnaestak fondova pred likvidacijom jer su ispod zakonskog minimuma kapitala i uskoro im istječe rok i moglo bi biti gadnog belaja kad krene rasprodaja.
Drugo, većina novosnovanih fondova nije aktivirana zbog jako loših prilika na našem TK već su na čekanju, a ovih par što ih je ipak startalo već su popili gadne minuse.
Toliko.
[/quote]
Molim te reci mi naziv bar 2 od tih 15 koji su propali ako ti to toliko bolje pratiš od mene. Samo 2 molim te! To da se je imovina smanjila, da su ovi ne aktivirani itd. itd. velika većina ljudi zna ali da je neki propao i da su ulagači ostali bez love ja još nisam čuo.
[/quote]
dobro kakav se belaj može očekivati od rasprodaje 15×5 je ukupno 95 miliona kuna, to je maksimalno i kada bi svi fondovi pali isti dan opet nebi potonuli bog zna koliko.
to je samo širenje panike imajući u vidu da će sve te fondove u slučaju da krahiraju preuzeti drugi fondovi kaso i do sada.
@verdi
Sjećam se da je jedan Prospectusov fond propao pa su ga ugasili, a imovinu pripojili drugom fondu istog vlasnika. Za druge slučajeve ne znam i mislim da ih nije ni bilo. Međutim, taj trenutak neminovno mora doći. Ili ti misliš da na našoj jadnoj burzi s 30 milijuna kuna dnevnog prometa može opstati sedamdesetak fondova? Neminovna je selekcija i da ih opstane dvadesetak u vrh glave.
Mislim da ćeš se složiti da bi u skoro vrijeme, vrlo brzo, moglo doći do gašenja (propadanja, likvidacije, bankrota) od 15 pa sve do 30 ili 40 fondova. Ne zaboravi da su već počela otpuštanja brokera jer nemaju posla ni za plaće!
Sad dolazimo do novog problema- kako će javost reagirati na likvidaciju fondova? Možemo povući paralelu s propadanjem banaka. Što se događalo kad su banke propadale? Masovna panika i bijeg ulagača van iz njih. Bojim se da će gašenje većeg broja fondova do kojeg mora doći jer jednostavno NE MOGU SVI OPSTATI niti udovljavaju zakonskom minimumu imovine, izazvati panično povlačenje uloga iz zdravih fondova koji će onda također radi isplate ulagača početi rasprodavati likvidne dionice.
Suma sumarum: iako je većina dionica sada dosta pala i recimo da je jeftina lako je moguće da će uskoro biti još osjetno jeftinije jer zaista ne vidim tko i sa čime može dizaati naše TK prema gore dok za rušenje (silom prilika) ima i te kako kandidata.
Slažem se kolega sa Vama u većini osim u jednome, a to je da i eventualna propast sviju 15 kandidata ne će ništa značajno promjeniti jer je to max 75 milja što drugi akteri popapaju za jedan dan i nikom ništa. Ni su fondovi svete krave da ne bi propadali. Propalo je kod nas puno većih stvari pa smo i dalje živi i zdravi. Zapravo njihova propast nekome može donijeti profit ali nikakav kataklizmički scenarij tu ni je moguć.
[/quote]
Što se događalo kad su banke propadale? Masovna panika i bijeg ulagača van iz njih. Bojim se da će gašenje većeg broja fondova do kojeg mora doći jer jednostavno NE MOGU SVI OPSTATI niti udovljavaju zakonskom minimumu imovine, izazvati panično povlačenje uloga iz zdravih fondova koji će onda također radi isplate ulagača početi rasprodavati likvidne dionice.
svi su u pravu ali ja se bojim ovog navedenog panike , osobno poznajem par ljudi koima su živci napeti jer su prosle godine ulagali u fondove a da niš neznaju (rekla baba vanga ili kud svi tu i mali mujo ili to je moderno ) sredstva nisu zanemariva bar za mene a ima tu jos jedna stvar jedan moj "rođo" a tako njih puno razmišlja kaže rođo " joj rođo ja popuši na burzi 300 iljada kuna da sam prodo po 20 000 iljada zvjezdu imo bi sad tolko e vidi rođo nisi ti popušio nego ti se smanjila zarada jer je valjda kao radnik kupovao zvijezdu po 2000 kn i sta sad koliko rođa ima koji prodaju zvjezdu da spase sto se spasiti da i opet s zaradom toga se ja bojim
1.neukih ljudi sto se tiče TK (i ja sam takav)
2.mirjane hrge i tončice i marka i mirka kad stave svoja reportažna kola ispred sjedišta nekog fonda pa udri i opleti a raja ko raja
i na kraju …. fala ti fala bogek kaj je denas petek
ugodan vikend želim svima na forumu ,koji mogu nek otpeljaju djecu na TIN VLAK organizira HŽ
ne zaboravite očistiti cipele i čizmice darivajte svoje bližnje (ne dionicama)
a sebi kupimo šibe jer smo u minusima
pozdrav svemanjemaminepare [smiley] [wink]
dobro kakav se belaj može očekivati od rasprodaje 15×5 je ukupno 95 miliona kuna, to je maksimalno i kada bi svi fondovi pali isti dan opet nebi potonuli bog zna koliko.
to je samo širenje panike imajući u vidu da će sve te fondove u slučaju da krahiraju preuzeti drugi fondovi kaso i do sada.
Kakav belaj? Masovne nelikvidnosti!
Nije problem toliko u tih 100-injak milijuna kuna koje će trebati da se otkupi imovina od fondova koji propadaju, nego što nema keša! Država je mirovincima maznula neki dan skoro 3 milijarde kuna za vraćanje svojih obveza, a dogodine dolaze daleko veći dugovi na naplatu. Šuker kaže da nam kredite više ne daju, a da privatizacije po ovim cijenama nemaju smisla. Odakle nam pare za vraćAnje kredita? Banke lovu ne daju državi jer je kamata niska (radije gule gađane).
Bojim se da će Sanader kroz mjesec dana pobrati mirovincima zadnju lovu (tj. dati im da upišu još "trezorskih zapisa"). Dolazimo u situaciju da stranaca nema više ili upravo rasprodaju zadnje dionice, mali ulagači su praktički propali, OIF su pred prodanjem – pola ih samo formalno životari a uopće ne trguju, dok se mirovincima oduzima zadnja lova za investiranje na burzi!
Nije problem u niskim cijenama dionica, problem je što nema tko kupovati čak ni po takvim cijenama!!
Kakvo propadanje fondova, u ovakvim situacijama se više fondova spaja u jedan da bi ispunili zakonski minimum, a čak i da budu primorani na likvidaciju to su mali iznosi sredstava. Znamo da su mirovinski fondovi osnovali Interventni fond u koji su uplatili 150 mil. kuna, a po potrebi spremni su uplatiti i više, za slučaj da budu preuzimali fondove koji se nađu u problemima. To je po mom mišljenju i više nego dovoljno, s obzirom na trenutnu vrijednost fondova i iznose koje su do sada već rasprodali. Malo je toga ostalo iz otvorenih fondova što bi moglo oboriti burzu i mislim da je veća šansa da se trend lagano pođe preokretat, odnosno da fondovi pođu dolaziti do svježeg keša.
gospodo kolko znam za osnivanje fonda treba 5 milja a kako ti fondovi imaju oko 5 milja sto znači da im je ostala vlastita imovina pa je nemaju potrebe ni prodavat mogu čekat da poraste
Kakvo propadanje fondova, u ovakvim situacijama se više fondova spaja u jedan da bi ispunili zakonski minimum, a čak i da budu primorani na likvidaciju to su mali iznosi sredstava. Znamo da su mirovinski fondovi osnovali Interventni fond u koji su uplatili 150 mil. kuna, a po potrebi spremni su uplatiti i više, za slučaj da budu preuzimali fondove koji se nađu u problemima. To je po mom mišljenju i više nego dovoljno, s obzirom na trenutnu vrijednost fondova i iznose koje su do sada već rasprodali. Malo je toga ostalo iz otvorenih fondova što bi moglo oboriti burzu i mislim da je veća šansa da se trend lagano pođe preokretat, odnosno da fondovi pođu dolaziti do svježeg keša.