Kolege, vjerovatno svi vec znate da cijene dionice ne odrazavaju trenutno i proslo stanje vec buduce i to 6,12 i vise mjeseci. Pa pogledajmo onda neke nase firme u 2009. Krenimo s HT, sa sigurnoscu se moze reci da mozemo ocekivati priblizno isti prihod/zaradu kao i ove godine a ako i padne 10% nije neka greda tako da cak i ako kupe HT Mostar kesa ce biti za isplatu dividende u visini oko 10% od trenutne cijene dionice. Dakle rekao bih povoljna kupnja. Ostali, gradjevinci, ionako precijenjeni, s padom posla u 2009 tesko da ce ih puno poslovati s dobitkom, pogotovo ekipa vezana uz poslove svladom kao DLKV, IGH… tako da od toga nista osim daljneg pada vrijednosti dionica. Brodari, istina imaju najvece prihode u povijesti medjutim bez okretanja trenda i porasta BDP u Kini, Indiji Brazilu… tesko da ce na zelene grane tako brzo. Inidikativno je da je Kina jos uvijek u silaznoj putanji predvidjanja da ce joj porast BDP pasti samo na 7,5% najmanje od 1990, e da bar nama padne na toliko:)Turisticki sektor bolje da ne spominjem ,oni nece spustat cijene… Za ilustraciju Hilton u centru Londona u Bozicno vrijeme kosta 120E/dan za 2 osobe, ja uzeo 7 dana, Lani ga nije bilo ispod 300 i bilo je sve puno, avion 230Eura lani preko 400!. Trgovina, s obzirom na najavljene otkaze, zamrzavanje placa, dugove drzave ne vjerujem bas u neki oporavak, poljoprivreda, citam da ce poticaji za slijedecu godinu biti debelo preko milijardu kuna manji… A sto ako se dogode najcrnje prognoze i odemo ili se priblizimo bankrotu, sto mislite koliko ce onda vrijediti dionice pogotovo firmi kojima je drzava u vecinskom ili djelomicnom vlasnistvu? Banke, porast dobiti no i kod nas ce doci kreditna kriza vjerovatno u 2009. Prekonocno posudjivanje kod nas je blizu 20% kamate, kad je u svijetu bila nesto manja,prije par mjeseci, krediti su potpuno stali… INA, hmm… kaj ce tu biti? Ostali???????
Druga strana, OIF-ovi na aparatima, samo se ceka da pocmu zatvarati jer ih vec ima dosta s imovinom i ispod 5milja Kn ispod koje ne smiju biti, ne znam sad tocno, 2ili 3 mjeseca jer moraju zatvrarati po sili zakona il ise barem udruzivati, MF spasavaju strane drzave kupnjom obveznica, nadam se da ce ostat nesto i za nasu. Bran. Fond cuva kes isto za Hrv. obveznice. Mali ulagaci masakrirani i iscrpljeni…
Ne zelim drukati na dolje jel sam i sam dosta spusio ali realno gledajuci na osnovu gore navedenog ja ne vidim oporavak jos duze vrijeme a CROBEX na 900 ili nize mi i nije vise za ne povjerovati, sjetite se samo kad je bio 3400, tko je mislio da moze dolje jos 50%!!!!
@cojote.sk
Ti bankari trebaju krivično odgovarati, prošle godine sam bio svjedok, kada je jedan čovjek došao na šalter oročiti 20 000 eura i žena ga je doslovce namamila u dionički fond s obrazloženjem da će za par mjeseci zaraditi 50%, tada je crobex bio preko 5000 bodova. Toliko o bankarskim stručnjacima.
Istina je to… prosle godine su im bila puna usta fondova a sad ni da pisnu…. pitam ja njih svaki put kad dodem da imaju li jos kakav dobar prijedlog ka ulaganje u fondove prosle godine….
Nego mozda ne bi bilo lose da ovdi iznesemo sve poznate cinjenice koje se odnose na glavne managere fondova (bar onih najvecih bankovnih OMF i OIF koji su i kumovali ovom stanju)…
Npr njihova imena i prezimena, mail, adresu stanovanja, telefonske brojeve privatne i sluzbene, registraciju i tip automobila, mjesta koja najcesce posjecuju… pa ko zeli detaljno objasnjenje neka ih slobodno upita bilo kad i bilo gdje… [wink]… ipak su nam duzni objasnjenje [thumbsup] [lol] … pa makar i u cetri oka [cool]… ajmo please [pray]
[/quote]
iznosenje osobnih podatka na forum bi moglo biti kazneno djelo.
policija ce se pozabaviti s njima, ako se pokaze da je potrebno.
Potvrda "realnosti" stanja na TK. Šuker večeras u emisiji Otvoreno: "..ići u ovom trenutku i situaciji na burzi u privatizaciju državnih tvrtki bila bi ogromna stupidnost…".
A tko mu je kriv što ranije nije privatizirao, primjerice Luku Ploče d.d.?
Tako i moja žena nije željela prije par godina prodati neku ‘ruševinu’ nekom liku iz EU koji joj je tada davao pristojan iznos. Sada, kada se nakrcala nekretninama koje je teško održavat, ali i kamate plaćat, pristala bi i na trećinu one svote…
I Šuker će, ako zatreba, umjetno dizat vrijednost dionica i prodavat državne udjele u neprivatiziranim tvrtkama i ex kombinatima. A možda će i poklanjat?
[/quote]
da je država pametna umjesto prodaje nekog ostatka srebra bi osnovala neki fond naziva HRfond sa recimo milijardu kuna i počela kupovati dionice na tržištu. I to one podcijenjene. Pa samim time bi stvorila dodatnu likvidnost, podigla TK, i ono najbitnije kad poraste vrijednost na prijašnje razine imala bi šta prodati i dobiti pare. Ovako može musti samo praznu kravu! nAli zašto bi država to činila! To nije u kapitalističkom duhu!!! A je u duhu rasprodavati sve što imaš da bi namaknuo pare za servisiranje duga, ili Amerikancima je sada u duhu da država postane vlasnikom banke? Baš smo jadni! Naše mudonje nemaju vizije uopće. Sve što znaju je kopirati već nešto što je izmišljeno. A ubio bi ih Bog da izmisle neki model. Mislite da netko onda ne bi kopirao taj model. Ako živimo u kapitalnom svijetu onda je fer i da se država tako ponaša. Svi mogu biti vlasnici? Može i država! Ako ja kupujem po niskim cijenama da bi zaradio ONDA BI TREBALA I JEBENA DRŽAVA!
Eee državo jadna si kad te volovi vuku!!
[/quote]
Zašto bi država trebala kupovati tvrtke? Kojih i koliko tvrtki bi trebala kupiti? Zar samo zato što je Hrvatska država pa mora kupovati neko hrvatsko poduzeće koje će možda uskoro i propasti? Državni kapitalizam više nitko ozbiljan ne zagovara jer je dokazano da je država najlošiji gospodar.
Treba li nam bolji primjer od ZG Holdinga? Po kojoj cijeni bi neki privatni poduzetnik sagradio (bolje je napisati: fakturirao) onu ZET-ovu kućicu na Črnomercu ili obnovio maksimirski Paviljon da Grad Zagreb nije investitor? Da ste vi kupac, koliko bi to platili?
Mada ste i ovako, skuplje, platili kroz porezna i prirezna davanja!
A te ideje o državnom fondu u kojem bi bili ostatci ostataka neprivatiziranih poduzeća u praksi su pokušali ostvariti u Sloveniji osnivanjem dva paradržavna investicijska fonda: Slovenski Fond kapitala (KAD) i Odštetni fond (SOD), čiji imovinu btw sada pokušavaju bezuspješno skuplje prodati. po mogućnosti i opet samo Slovencima, ali im to ne uspijeva jer protekcionističkim mjerama pokušavaju zaštiti svoje ili ‘domaće’ gospodarstvo. Detaljnije o sudbini tih ideja možete vidjeti u:
http://www.poslovni.hr/Content/LinkedArticles.aspx?ID=51120
[/quote]
Država je loš gospodar ovisno o kutu gledanja. Čaša može biti napola puna ili napola prazna. Ista situacija i s državom. Ovdje nisam mislio ni na kraj pameti na kupnju tvrtki, več dionica pojedinih tvrtki. pa valjda će i te dionice porasti ili možda više nikad neće rasti. Uzmi npr da sad radiš u državnom fondu i dobiješ 100 mil kn. Kupi si lijepo LEDO,MMTZ, INGRa, KNZM,Belje i za 1 godinu državi si zaradio min 100 mil.kn a možda i 200!!!! Jel sad razumijete o čemu pričam? I potakao si koliko toliko likvidnost. I najbitnije rast. Drugo je sad pitanje da li je ovo bilo dno?!. A zanima me kad i nakon JEDNOG mjeseca svakodnevnog uspinjanja na svjetskim burzama tko će pogurati ovaj strašni GROBI? Ja neznam! E volio bi da se varam, ali znam da će država doći u stisku kad tad i prodati i zadnje udjele u INI, pa HEP. Šta kad sve prodaš? Baš me zanima teorija lošeg gospodara. Onda ćemo se vratiti na ono joj da je naše vlasništvo.
@cojote.sk
Ti bankari trebaju krivično odgovarati, prošle godine sam bio svjedok, kada je jedan čovjek došao na šalter oročiti 20 000 eura i žena ga je doslovce namamila u dionički fond s obrazloženjem da će za par mjeseci zaraditi 50%, tada je crobex bio preko 5000 bodova. Toliko o bankarskim stručnjacima.
Istina je to… prosle godine su im bila puna usta fondova a sad ni da pisnu…. pitam ja njih svaki put kad dodem da imaju li jos kakav dobar prijedlog ka ulaganje u fondove prosle godine….
Nego mozda ne bi bilo lose da ovdi iznesemo sve poznate cinjenice koje se odnose na glavne managere fondova (bar onih najvecih bankovnih OMF i OIF koji su i kumovali ovom stanju)…
Npr njihova imena i prezimena, mail, adresu stanovanja, telefonske brojeve privatne i sluzbene, registraciju i tip automobila, mjesta koja najcesce posjecuju… pa ko zeli detaljno objasnjenje neka ih slobodno upita bilo kad i bilo gdje… [wink]… ipak su nam duzni objasnjenje [thumbsup] [lol] … pa makar i u cetri oka [cool]… ajmo please [pray]
[/quote]
[/quote]
javni podaci nisu kazneno djelo,sve što se može naci u tel imeniku, internetu, novinama, to nije kazneno djelo..svaki nick možeš vrijeđati omalovažavati do mile volje, napisati njegovo puno ime i prezime,bez jmbg ne znaci ništa!
@cojote.sk
[/quote]
[/quote]
sta se treses… prvo i prvo to nisu samo osobni podaci vec su to javne osobe (demokracija zar ne) kao i svi manageri shodno tome moraju biti svjesni svoje odgovornosti drugim rijecima da objasne ljudima kako su im spiskali lovu… uostalom ukoliko su cisti sta bi se imali brinit… a sta se tice policije da smo mi 90 cekali da to rijesi policija ih sta bi se nacekali…***obrisano*** [bye]
koliko smo izgubili do sada mogli bi se svi pretvoriti u bikove koliko iritira ta crvena boja…
…namagarčili nas ali eto, barem čovjek ne mora završiti kao magarac.
Za razliku od jučer, danas će dečki naštimati crobex na oko +1%, da analitičari imaju alibi kako pratimo svjetske indexe, ali smo i dalje jako plašljivi, pa nemamo toliki rast. [lol]
Premješteno iz teme: Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize
‘A kako bi potaknula gospodarstvo, Europska komisija će u srijedu objaviti prijedlog mjera, koji će uključivati smanjenje PDV-a i kamatnih stopa Europske središnje banke.
U tom se prijedlogu ne određuje točna vrijednost tih mjera, no govori se da bi mogla dosegnuti otprilike 1 posto bruto domaćeg proizvoda Europske unije, ili oko 130 milijardi eura. ‘
Izvor: http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=fcc1fff6-2ecc-462c-8d45-e9a699bcda35&open=sec
Zato sutra idemo gore?!