@pobjeda
Ali to što ti pišeš o cjepanju naloga je vidljivo na
monitoru ..
Pitanje je da li postoje tkzv. skriveni nalozi tj oni koji nisu vidljivi npr. prodavcu na monitoru.
Ili takvo nešto ne postoji ?
Postoji!
http://www.argus-vrijednosnice.hr/
Recimo (kako je meni broker objasnio): želim prodati 100 kom, ali želim da se vidi samo 20 kom u 5 puta.
Sada neće mi uzeti proviziju 0.6% za svih 100 komada već će uzeti 5 puta po 0.6%.
A skriveni nalozi su oke stvar jer smo malo tržište.
E sada dali se meni isplati prodati tih 100 komada po 3% provizije je moja stvar.
meni se ne isplati.
Recimo da prodaješ 100 dionica atlantske po 700 kuna. Broker će ti naplatiti 100x700x0,006=420 kuna
Ako prodaješ 5×20 dionica. Broker će ti naplatiti 5x20x700x0,006=420 kuna.
u aziji niknulo zelenila…u americi bi trebalo…a mi smo mali pa se sramimo…
Na sveopću žalost naša burza se odmetnula s normalnog kolosijeka, pretvorivši se u sveopću "kladionicu". Edukativni i na logici utemeljeni postoci, ostaju u debeloj sjeni i inferiorni su navijačko-bukačkim tekstovima koji vrve pozivom i apelom na histeričnu rasprodaju, jer eto samo što nije došao kraj Svijeta
Temeljem osobnih spoznaja, kao paradigmu na TK, apostrofiram atipičnu nervozu, prisutnu ponajviše kod ulagača sa manjim ulozima i oskudnim iskustvom, bezglavost i dezorijentaciju. Adekvatnost paralele sa kladionicom, slikovit je na primjeru bjesomučne kupnje-prodaje u kratkom vremenskom intervalu.
Naime, tipični kladioničar, uplaćuje danas listić i već sutradan radi bilancu dobitka-gubitka i kreće ponovno. Preneseno na burzu, kupuju dionicu danas, prodaju sa + 3% ili s istim minusom, u nadi pronalaska bolje opcije. I tako permanentno u krug. Na žalost i pojedini iskusniji ulagači upali su u zamku "kladionice", koja postaje dominantna na našoj burzi. Suprotno tomu imamo veće ulagače prisutne uglavnom u top 10 ili top 20 koji ne mijenjaju poziciju i strpljivo čekaju kraj krize ,cikličke pojave sa svojim početkom, kulminacijom i završetkom. Svi bi htjeli nešto preko noći.
kolega niste uopće u pravu,burza po noći ne radi,sve je ovdje transparentno,po danu se provode samo noćni dogovori
u stvari možda Motušić nekima i otvara po noći,da postave skrivene,ma ne,ne ,ne pa nije to fax.
Pošto se na forumu svakodnevno provlači teza o skrivenim nalozima ja sam se nedavno raspitao o tome kod brokera. On mi je rekao da ne postoje skriveni nalozi već eventualno transakcije kod iste brokerske kuće koje se vide tek po završetku. Kako ni sam nisam siguran u koju teoriju bi sada vjerovao molio bi nekoga ko o tome zna nešto više da to proba argumentirano potvrditi ili odbaciti pa da to jednom za uvijek skinemo sa dnevnog reda.
On ne laže, nego povremeno govori neistine…..a to je puno pristojnije!!!!
Poznato!!!!
[proud]
verdi*
dali se ti šališ ili?
to je legalna stvar na koju svatko od nas ima pravo.
Recimo (kako je meni broker objasnio): želim prodati 100 kom, ali želim da se vidi samo 20 kom u 5 puta.
Sada neće mi uzeti proviziju 0.6% za svih 100 komada već će uzeti 5 puta po 0.6%.
E sada dali se meni isplati prodati tih 100 komada po 3% provizije je moja stvar.
meni se ne isplati.
Ovo mi je sad još manje jasno jer 0.6% na 100 je jednako kao i 0,6% na 5× 20. 0,6% je uvijek o,6% jedino ako ti je nalog ispod 5000kn pa ti se obračunava 150kn minimalne naknade. Istina bog ni sam nikada kupovao za manje od 5000 pa to ni sam doživio. Kada sam potegao ovo pitanje stvarno se ni sam šalio. Onaj broker tj. brokerica je bila mlađa pa je moguće da ni je u pravu ali mi je to objašnjavala sa takovim samopouzdanjem da me je ostavila u nedoumici. Prihvaćam bilo kakovo obrazloženje. Baš ću jednom probati da iznudim postavljanje skrivenog naloga pa ću vidjeti kako ću proći. Rezultat ću javiti odmah.
meni se ne isplati.
Recimo da prodaješ 100 dionica atlantske po 700 kuna. Broker će ti naplatiti 100x700x0,006=420 kuna
Ako prodaješ 5×20 dionica. Broker će ti naplatiti 5x20x700x0,006=420 kuna.
[/quote]
Nalog je nalog, da li je vidljiv po 1 ili po 100kom , sasvim je isto, jer provizija se naplačuje po izvršenom nalogu a ne po količini transakcija!
Brokerica nema pojma… [lol]
U tome i jeste poanta.Ja se tome u opće ne bi čudio jer oni to shvaćaju kao posao daktilografkinje. Naučiš se pisati na kompu i već si broker. Bio sam prisutan u kancelariji kada je jedna tako govorila frendici na tel. da mora otići sa ovog radnog mjesta jer nema faks a po zakonu su morali dovesti drugu sa faksom. To je bilo unatrag dva mjeseca.
Pošto se na forumu svakodnevno provlači teza o skrivenim nalozima ja sam se nedavno raspitao o tome kod brokera. On mi je rekao da ne postoje skriveni nalozi već eventualno transakcije kod iste brokerske kuće koje se vide tek po završetku. Kako ni sam nisam siguran u koju teoriju bi sada vjerovao molio bi nekoga ko o tome zna nešto više da to proba argumentirano potvrditi ili odbaciti pa da to jednom za uvijek skinemo sa dnevnog reda.
Laže ,ja zadajem isto skrivene naloge