ako su MF napokon povukli lovu iz OIF- ova,više realno nema tko tako mahnito prodavati
mali dionicari imaju vecu kolicinu dionica jedino jos u hteju i to je problem kako ih izuti
u Sloveniji su OIFovi izgubilivrijednost imovine za 1/5 i nema panicnog povlacenja udjeličara i to za vrijeme ove velike krize
Jea rajt, vidim da im je to poštedilo indeks za razliku od našeg. Malo sutra.
…
Puno previše paušalnih izjava, malo premalo kvalitetnijih osvrta…
[/quote]pa u tome je i cijela poanta KAKO
[/quote]
Pa malo su bolje menadzirali? Nisu bili do grla u dionicama? Stigli pobjec na vrijeme? Shortali po svijetu?
Hebem ti fond koji izgubi ko i index… Osim ako je indexni, of kors…
Da nebude zabune,ja ne želim plašiti niti pozivam na prodaju.Ja samo kažem da je neminovno da firme rasprodaju portfelje inače će po našim ljigavim zakonima plačati porez na gubitak.Ali nakon konačnog pada sigurno se dosta brzo vračamo na ovo što imamo sada, tako da sad panično prodavati a poslije panično kupovati nema smisla.Valja otrpjeti jedno kratko vrijeme pogled na minus jer odmah nakon nove godine se ide u šoping,mislim firme.A mi mali koji još ne plačamo porez ćemo uči prije božiča [wink] [wink]
Kolega kada sam neki dan pisao i pitao šta se desilo o pljuvanju Jurčića i spomena na porez na kapitalnu dobit prije godinu dana, upravo ovo mi se motalo po glavi, očito je bolje platiti porez na gubitak , zbog voljene stranke, nego porez na dobit omražene stranke, "malo nas je ali smo govna" bi naj bolje opisalo situaciju
Da nebude zabune,ja ne želim plašiti niti pozivam na prodaju.Ja samo kažem da je neminovno da firme rasprodaju portfelje inače će po našim ljigavim zakonima plačati porez na gubitak.Ali nakon konačnog pada sigurno se dosta brzo vračamo na ovo što imamo sada, tako da sad panično prodavati a poslije panično kupovati nema smisla.Valja otrpjeti jedno kratko vrijeme pogled na minus jer odmah nakon nove godine se ide u šoping,mislim firme.A mi mali koji još ne plačamo porez ćemo uči prije božiča [wink] [wink]
Kolega kada sam neki dan pisao i pitao šta se desilo o pljuvanju Jurčića i spomena na porez na kapitalnu dobit prije godinu dana, upravo ovo mi se motalo po glavi, očito je bolje platiti porez na gubitak , zbog voljene stranke, nego porez na dobit omražene stranke, "malo nas je ali smo govna" bi naj bolje opisalo situaciju
[/quote]
koje li gluposti. Taj PKD je porez na dohodak od kapitala a klasični porez na dobit (sa svojim priznatim i nepriznatim rashodima) plaćaju tvrke a ne građani.
[/quote]
koje li gluposti. Taj PKD je porez na dohodak od kapitala a klasični porez na dobit (sa svojim priznatim i nepriznatim rashodima) plaćaju tvrke a ne građani.
[/quote]
imaš pravo, i imaš još jednom pravo, već si napisao kako to funkcionira i sve stoji, kao i kod Golubova, moj point je bi ona tome da smo svi pričali nešto drugo prije godinu dana, a možda smo mogli zavrtiti kolo u drugom smijeru, ne kažem da smo mogli zeznuti krizu, ali možda smo mogli spremniji i pripremljeniji ući u nju, nemam nikakvih iluzija da je jedna banda bolja od druge bande, ali mislim da za ne fer igru na burzi smo malo i sami krivi zbog naših izbora i kretkog pamćenja
Kolega "febo" nisam očekivao da ćeš baš ti toliko pobrkati pojmove dohotka i dobiti .
Dohodak je materijalni ili novčani prinos fizički osoba od uloženog rada (fizičkog ,intelektualnog ,
poduzetničkog ili ….), a dobit je materijalni ili novčani prinos od uloženog kapitala (marerijalni ili novčani).Dohodak ili ti plaća iziskuje rad i sposobnost , a dobit vrijeme i dobre živce .Pozdrav.
Porez na dohodak=Obveznici fizičke osobe
Porez na dobit=obveznici pravne osobe (u nekim slučajevima i fizičke)
tako je to kod nas.
Pričam samo o porezu, ne o pojmovima dohodak i dobit i njihovim teorijama kroz povijest ekonomske misli. [lol]
Porez na dohodak=Obveznici fizičke osobe
Porez na dobit=obveznici pravne osobe (u nekim slučajevima i fizičke)
tako je to kod nas.
Pričam samo o porezu, ne o pojmovima dohodak i dobit i njihovim teorijama kroz povijest ekonomske misli. [lol]
Danas se na ZSE ponovno "popljuvala" vrijednost naših izlistanih poduzeča. Kako bi tek ovih dana izgledao Grobeks da HT i INA nisu imali toliki udio u njemu (a najmanje su pali) ?
Teško da mi pratimo ikoga jer, ako usporedimo činjenice od petka i danas Ameri, Japanci, Njemci i Englezi triput više su se zelenili u postotku od nas.
Vidim da se nitko nije osvrnuo na činjenicu da se bliži kraj kalendarske godine,znači kraj obračunskog razdoblja za porez na dobit.Dal znate što to znači?To znači da pošto su ove godine svi kuji su u dionicama na gubitku,da moraju prodati sve dionice kako bi realizirali gubitak.Jer porezna po zakonu ne priznaje gubitak ako nije realiziran.S ostvarenim – realiziranim gubitkom umanjuje se osnovica za porez na dobit.Znači srušiti burzu prodajom cijelih portfelja,smanjiti porez na dobit,i što je najljepše nakon nove godine kupiti jeftine dionice.Oni koji ulažu u znanje čuli su za januarski sindrom ostali če ga upoznati i bez čitanja knjiga. [bye]
ps.sve ovo odnosi se na firme koje su uz osnovno poslovanje prisutne naT.K.(primjer-ingra ali i mnoge mnoge druge)
p.s.Zato i bez velikog poznavanja TA Vladove prognoze su možda i preoptimistične [bye]
Da nebude zabune,poboldano.
Nema u mom postu govora o dohodku.
MIRNO MORE.. …. značajna fotografija kojom je business.hr opisao trenutnu situaciju na
tržištu kapitala je simbolična utjeha pristigla sa velikim zakašnjenjem…
..na CROBEXU 2674…./ ?!/
Za mene je mirno more CROBEX na mnogo, mnogo višim razinama ..
Danas se na ZSE ponovno "popljuvala" vrijednost naših izlistanih poduzeča. Kako bi tek ovih dana izgledao Grobeks da HT i INA nisu imali toliki udio u njemu (a najmanje su pali) ?
Teško da mi pratimo ikoga jer, ako usporedimo činjenice od petka i danas Ameri, Japanci, Njemci i Englezi triput više su se zelenili u postotku od nas.
Ne znam kakva je situacija na ostalim tržištima, ali mi definitivno imamo kao kamen oko vrata OIF-ove i monopolistički položaj OMF-ova koji uz uz sve prednosti vlastite pozicije imaju i "istureni položaj" u neprijateljskim redovima kojeg uvijek iskoriste u taktički bitnim momentima.
Nema nama kruha, tj. stabilnog rasta, dok se ne konsolidiraju OIF-i, te dok se odnos ulaznog i izlaznog prometa fondovima ne prevagne na ulaz. Od nas sitnih špekulanata nema puno koristi, mi smo ionako topovska hrana, ovce za šišanje.