Upravo me jedan kolega pitao za savjet na privat, pa mislim da ovaj odgovr mogu objaviti svima.
Ja sam za svoje odluke sam snosio posljedice, pa ne bih želio nikom ništa savjetovati. Jedino što je ovaj rast u zadnja dva dana tolko bio napuhan da su to strahote.
Kriza se tek zalaufava jer će tek početi stizati loši izvještaju od amerikanaca. Spasili su banke ali je sve ostalo izblokirano. Znam po sebi da sam kupovinu smanjio na najmanju moguću, a nekom prodati auto, stan ili nešto slično je danas prava umjetnost.
A prekjučer sam po pola zagreba i sisačko moslavačke županije tražio autoplin. Od komunizma se ne sjećam nestašice nečega. Znam da nema mjesta panici ali da nešto nije u redu, nije.
Katastrofičan post bih komentirao:
1. Rast nije bio napuhan:
– 6.10. Crobex 2777,09
-14.10. Crobex 2762,62
Pitam što je tu napuhano?
2. Kupovinu sam i ja smanjio na najmanju moguću jer sam cijelu ovu godinu popušio dobru količinu novaca na burzi. Za razliku, moj je susjed kupio novi auto za keš pa bi njega trebalo pitati da li osjeća krizu i da li se boji recesije u USA.
3. Prodaja automobila i naročito stanova je počela padati onog momenta kada se oformio jedinstveni registar dužnika po kreditima kojima se danas koriste banke. Pouzdano znam da se preko 80% automobila i 90% stanova kupovalo preko kredita koji su se prije dijelili šakom i kapom i čija je procedura odobravanja trajala nekoliko tjedana. Danas to traje mjesecima (naročito stambeni), i nema više muljanja kao prije.
4. A to što nam je jedino mjerilo stanje u USA više govori o nama samima i kao državi i kao pojedincu
i na kraju krajeva o našem famoznom tržištu kapitala i "igračinama" na njemu
[/quote]
100% Točno ovo za crnu listu banaka
kolega ima auto kuću – 90% predanih zahtijeva za kredit biva odbijeno
radi crnih lista
Čak i radi nekih sitnih dugova – dospijeva se na crnu
I nijedna banka neda kredit [embarass]
[/quote]
Ma dajte ne govorite bedastoće, nedaju kredu zbog krize a ne zbog liste. Lista im je samo izgovor. Zašto sam ja onda na ovo proljeće digao kredu bez frke a crna lista mi je bila ko papir za igru potapljanje brodova.
Prekidam prepucavanje jer me neke kolege podsjećaju na klona između ministra Šukera i Fani Čapalije. Nema panike sve je ITS OKej.
A ja sam očito lud pa ne vidim med i mlijeko pa mi se ovaj minus od 100 tisuća kuna utemeljen na fundamentima čini ko fatamorgana. [angry]
U biti ovo su jako dobre cijene za ulet Inaša, da nisu ovako dobre, otišle bi pare u Graz ili Trst ili
kod Tomića … al bit če panike ako Fondovi ipak ulože u obveznice i to u bankama koje samo što nisu 🙂
WASHINGTON (AP) — Retail sales fell off a cliff in September, plunging by the largest amount in three years as worried consumers shunned the malls and auto showrooms in the midst of the country’s financial meltdown. In addition, the government says wholesale prices fell for the second straight month in September, driven by a sharp drop in energy costs.
ADVERTISEMENT
The Commerce Department reported Wednesday retail sales decreased 1.2 percent last month, nearly double the 0.7 percent drop that had been expected. It was the biggest decline since retail sales fell by 1.4 percent in August 2005.
The bigger-than-expected decline significantly increased the risks of a recession because consumer spending is two-thirds of total economic activity.
The weakness was led by a 3.8 percent drop in auto sales. Sales dropped below 1 million units as consumers struggled to find financing.
Retail sales have now fallen for three consecutive months, the first time that has occurred on government records that go back to 1992. Economists had expected sales to be down in September as a flood of bad news about the financial system and rising unemployment increased consumers’ worries.
Many analysts believe the overall economy, as measured by the gross domestic product, is slipping into a recession, triggered by a steep slump in housing and the severe credit crisis.
Even excluding auto sales, retail sales showed widespread weakness, falling by 0.6 percent or double the decline outside of autos that had been expected.
Sales at department stores fell by 1.5 percent following an even bigger 1.6 percent drop in July. Sales at furniture stores fell by 2.3 percent. Sales at appliance stores slid 1.5 percent.
In other economic news, the Labor Department reported that wholesale prices fell for a second straight month, declining by 0.4 percent, thanks to a big drop in energy costs. However, core wholesale prices, which exclude food and energy, rose by 0.4 percent, double what economists had been expecting.
Federal Reserve policymakers are counting on the economic slowdown to dampen inflation pressures and give them more room to cut interest rates if needed to keep the financial crisis from pushing the country into a deep downturn. The central bank last week cut a key rate by a half-point at an emergency meeting, coordinating the move with other major economies.
A evo ga i dokaz.
Evo pošto ćemo sutra opet prebrojavati glupe i pametne samo da prijavim da sam danas do 13h izašao iz svega osim vart,jer tu sam dugoročni [lol]
Uh jedva sam našao ovaj post od jučer.
al bit če panike ako Fondovi ipak ulože u obveznice i to u bankama koje samo što nisu 🙂
problem je što su OMF-ovi u rukama stranaca. Što će biti ako Dinko dobije nalog da kupuje obveznice koje izdaje unicredit, a Štimac obveznice Intesa Sao Paolo? Mogu li oni to ignorirati.
Simone:
"Ma dajte ne govorite bedastoće, nedaju kredu zbog krize a ne zbog liste. Lista im je samo izgovor. Zašto sam ja onda na ovo proljeće digao kredu bez frke a crna lista mi je bila ko papir za igru potapljanje brodova."
Drago mi je što si bezbolno digao kredit u tako kratkom roku. Za razliku, ja sam svoj u to isto proljeće dizao 5 mjeseci i k tome morao zatvarati i kredit od par tisuća kuna na kartici koji je opterećivao moju kreditnu sposobnost.
Puče i IGH, ZVZD, a ATPL je već bio na -16%
stanje za Goldyja:
2.575,54 -6.77% 156.139.190,07 kn 72.203.845,00 kn (s time da je INA na +1,15%
pa bi se da nema INE pisalo -8,00 % tj. izbrisan je jučerašnji rast !
Gledajući prošli i ovaj tjedan :
Ovaj smo tjedan plusu još samo 12% ( a trebalo je biti barem 35% da nadoknadimo prošlotjedni pad
od -26 % )
problem je što su OMF-ovi u rukama stranaca. Što će biti ako Dinko dobije nalog da kupuje obveznice koje izdaje unicredit, a Štimac obveznice Intesa Sao Paolo? Mogu li oni to ignorirati.
[/quote]
NESMIJU, zato i velim da bi moglo biti panike …
Evo pošto ćemo sutra opet prebrojavati glupe i pametne samo da prijavim da sam danas do 13h izašao iz svega osim vart,jer tu sam dugoročni [lol]
Uh jedva sam našao ovaj post od jučer.
[/quote]
i ja sam izasao.ko nije iskoristio ovu priliku….?
ali imaoci dionica neka ne brinu,kolicina istih nece im se smanjivat.
Kamo sreće da ga nisam digao, izgorio je na burzi. Možda ih sad mogu tužiti što su mi dali kredu a nisu smjeli [lol]