koji info?
[/quote]
Drugi info kaže…
Ko hoće.
Na PM.
[/quote]
Daj kaj trkeljaš o isplati INE, pročitaj si službeni dokument o javnoj ponudi di MOL
mora isplatit 14 dana nakon završetka ponude….
[/quote]
Novac od Mola sjeda na račune ljudi 17.10.2008. tj. u petak
Mislim da su se glave ohladile od proslog tjedna i mnogi su za vikend dosli do pameti i svatili da je ovo postalo prejeftino,mnogi ce ujutro kupovat a mali dijo je od nas malih kupovao u petak,ako azija otvori u zelenom i futursi u amera zazelene,mirovinski fondovi koji su 99% kupovine dionica u petak uzeli sami ce podic cjene cc30% ujutro,a do ujutro zelim vam LAKU I MIRNU NOC.
svaka čast,evo stotka od mene!
koji info?
[/quote]
Drugi info kaže…
Ko hoće.
Na PM.
[/quote]
Daj kaj trkeljaš o isplati INE, pročitaj si službeni dokument o javnoj ponudi di MOL
mora isplatit 14 dana nakon završetka ponude….
[/quote]
Novac od Mola sjeda na račune ljudi 17.10.2008. tj. u petak
[/quote]
Što mislite da li će nas rušiti do tada još 20 % pa da onda imamo pravi stampedo ?
[cool]
Mislim da su se glave ohladile od proslog tjedna i mnogi su za vikend dosli do pameti i svatili da je ovo postalo prejeftino,mnogi ce ujutro kupovat a mali dijo je od nas malih kupovao u petak,ako azija otvori u zelenom i futursi u amera zazelene,mirovinski fondovi koji su 99% kupovine dionica u petak uzeli sami ce podic cjene cc30% ujutro,a do ujutro zelim vam LAKU I MIRNU NOC.
Kolega, vi očito niste čuli za info. [bye]
……….čujem li ja to ŠKRGUT ZUBI……….??
Za 50 tisuća eura štednje jamči država Piše: Marina Klepo
Foto: Vlado Kos, Goran Mehkek/Cropix
Premda se govori da se građani nemaju razloga brinuti za štednju, pritisnuti globalnim tržištima i hrvatska Vlada mora poduzeti neke mjere.
ZAGREB – Premijer Ivo Sanader za sutra je najavio sastanak na kojem bi jedna od važnijih tema trebala biti osiguranje štednih uloga.
Poput većine europskih zemalja, očekuje se da će i Hrvatska građanima ponuditi jamstva za sve depozite, a ne samo do 100.000 kuna, koliko je vrijedilo do sada, odnosno najmanje 50.000 eura, koliko je usuglašeno na razini EU. Neograničena jamstva dok ne prođe kriza, ponudile su Irska, Njemačka, Grčka, Danska, Austrija, Slovenija i druge zemlje.
Međutim, neslužbene informacije govore da bi Vlada mogla izaći s prijedlogom da će jamčiti iznos od 50.000 eura. Nesumnjivo je glavni razlog za taj korak umiriti zabrinute ulagače, ali i sačuvati konkurentnost domaćega bankarskog sustava u odnosu na druge zemlje u prikupljanju štednih depozita.
– Neograničeno osiguranje štednje bio bi vrlo racionalan potez. U današnjim uvjetima paranoje teško je biti susjed državi koja jamči sve depozite – kaže Ante Samodol, predsjednik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Tako razmišlja i ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek, tvrdeći da bi kratko-čno trebalo dati neograničena jamstva, prije svega da bi se spriječila potencijalna šteta za bankarski sustav.
Investicijski fondovi
Na tržištu nema mjesta za svih devedesetak
Sutra u 9 sati i Hanfa okuplja menadžere mirovinskih i investicijskih fondova kako bi raspravili neke modele vrednovanja imovine kojima bi se dodatno olakšalo poslovanje fondova. Suočeni s velikim povlačenjem novca, fondovi su proteklih dana najviše osjetili posljedice krize.
Imaju mnogo imovine koju je teško unovčiti. Među ostalim, to uključuje oko 800 milijuna kuna korporativnih obveznica te oko milijardu kuna uloženih u Srbiji. U takvoj situaciji neki od 90-ak investicijskih fondova sve teže uspijevaju udovoljiti i formalnim zahtjevima regulatora. No Samodol je uvjeren da će idućih dana okolnosti za fondove biti mnogo povoljnije te da su stvoreni uvjeti za konsolidiranje te industrije.
Neograničeno osiguranje štednih uloga bio bi dobar potez
– Najnovijim mjerama HNB-a u bankarskom sustavu osigurana je dodatna, velika likvidnost. Uz to, u idući petak slijedi isplata dionica od Ine kojom bi u bankarski sustav trebalo stići oko 800 milijuna eura. Banke sada imaju dovoljno novca i očekivalo se da srede situaciju u fondovima koji su u njihovu vlasništvu – objasnio je Samodol.
Na sastanku će se razgovarati o novim pravilima igre koji znače i da se imovina privremeno vrednuje po cijeni primjerenoj stvarnoj situaciji. Formirao bi se i stabilizacijski fond u kojemu bi bili svi tržišni akteri, a intervenirao bi kupnjom dijela imovine i tako osigurao potrebnu likvidnost. Za samostalno poslovanje svih 90-tak investicijskih fondova, na tržištu očito više nema mjesta.
Mračne procjene MMF-a
‘Burze će pasti još 20 posto’
Samo u posljednja dva dana dionički indeks Crobex izgubio je na vrijednosti čak 17 posto. Vijesti iz svijeta ne nude osobito ohrabrenje. Na jesenskom zasjedanju MMF-a održanom ovog vikenda upozoreno je da “dugovima pritisnute banke guraju globalni financijski sustav na sam rub sistemskog rizika, a bogate države do sada nisu uspjele obnoviti povjerenje”. Uz procjenu da će trebati još mnogo mjera i koordiniranih globalnih akcija MMF je izašao i s procjenom da bi burze mogle još pasti 20-ak posto.
Unatoč brojnim sastancima industrijski najrazvijenijih država skupine G7, dužnosnika MMF-a i Svjetske banke te odlučnosti da se kriza zajednički riješi, ništa konkretno nije dogovoreno. U slučaju lošeg razvoja situacije, Roberto Motušić, direktor Zagrebačke burze, smatra da Burzu ne bi trebalo zatvarati.
Ne bude li ovo djelovalo smo naj…Vaš link, znat ćemo sutra [wink]
Kolega Sančo nećemo stare vijesti od podneva ponavljati,i obično kada iz MMF najave tako nešto po meni je čisti signal za kupnju jer prošli put kada su imali sjednicu su najavili da svijet neće ove godine zahvatiti recesija,pokazalo se da je to bio čisti signal za prodaju.
Kolega, vi očito niste čuli za info. [bye]
[/quote]
koji info?
ja bas gledam gdje bi, u koju banku, po margin, ne bi htjela zakasniti… do sad nisam imala margin, ali četvrtak i petak sam potrosila sve pare…
Zadnjih dana slušam svuda oko sebe i čitam na sve strane da ovo mora biti dno i da nema logike da ide još niže…
Ako nam je povijest ikakav učitelj onda se može zaključiti da se uglavnom ne dešava ono što "svi" očekuju. Daj Bože da se naš indeks digne kao feniks iz pepela i više nikad ne padne ovako nisko.
No što ako fondovi iskoriste priljev novaca od prodaje Ine kako bi utrpali dionice malim ulagačima? Recimo dignu cijene prije petka 10-20%. Većini ljudi će se one i dalje činiti prihvatljivima pa će pod utjecajem psihologije krda kupovati misleći da je konačno nastupio preokret, opaliti će po asku "prije nego vlak pobjegne".
Nakon što to naprave je dovoljno da veći igrači prestanu kupovati par dana i eto nas opet u slobodnom padu, panici i crnim prognozama.
Inače mislim da će se mnogi naši fondovi više okrenuti ulaganjima na likvidnijim tržištima u dionice iz kojih se mogu izvući u jednom danu ako zatreba. Ovo iskustvo ih je skupo koštalo.
Kako bilo da bilo, imati ćemo zanimljivih par tjedana [cool]
@BornaST
novci od ine stizu do petka pa ce nestati alibi za daljnje rasprodaje
kolega da Vas ispravim mi i nemamo krizu vec projekcije a biti ce bas suprotno od ocekivanog sljedeci puta kad se vi pripremite
Vidim da si prešao u ofenzivu danas.
Puno postova u malo vremena.
Moram te razočarati u svezi novaca od INE. Došao je info.
Zaključi sam. [wink]
[/quote]
nema isplate, poklonili smo inu?
novoselec rekel da ide kupuvat u ameriku jer je tam sve podcenjeno?
pa nemoj rec da ce lova sjest u ponedjeljak ili utorak?
[/quote]
Misliš li da će Novoselac koji je izlazio BEZ VEZE iza nove godine, sada ulijetati ko muha bez glave?
Mislim da jako puno ljudi čeka da nam amrket poraste za 20% pa da se iskrcaju,
uključujući i male nam fondove.
Vjeruj mi da je info vezan za INU točan.
Zaključi sam. [bye]
[/quote]
Znači sa stanjem od četvrtka, dobar izlaz 🙂
Barone, dosadan si ko krpelj.
Moderatori, koliko još mjeseci do implementiranja ignore funkcije?
[/quote]
Ja nisam Baron. A ti si dosadan ko krpelj.
Evo da samo naglasim da se u Novigradu pričalo jako puno o depozitima građana, manje o burzi.
Govori li vam to nešto?
Da se govorilio o prvoj mjeri i najbitnijem u ovoj krizi, o depozitima građana.
Znači prvo će se lova koja dođe u blagajnu (ina) čuvati za iznenadan val napada na banke.
Burza tek dolazi na kraju, ali u međuvremenu će se dogovoriti mali i veliki fondovi o preuzimanjima, da se smanji prodaja, i da se s time zaustavi pad, bez upucavanja dodatnog casha u burzu ( kojeg kako je gore rečeno za tu svrhu nema)
Jel sad jasno?
Pitanja?