Bush traži 700 milijardi za sanaciju
Ako Kongres odobri plan, on bi omogućio Ministarstvu financija da otkupljuje vrijednosnice derivirane iz hipotekarnih kredita po sniženoj cijeni, primjerice 30 do 50 centi za dolar
Bankamagazin
Administracija predsjednika Georgea W. Busha zatražila je odobrenje Kongresa da potroši 700 milijardi dolara za otkup nelikvidne imovine banaka oslonjene na hipotekarne kredite. Ovo je najveća intervencija američke vlade u financijski sustav od Velike depresije 1930-ih godina. Ministar financija Henry Paulson, zakonodavci i njihovi suradnici na tome bi trebali raditi tijekom vikenda kako bi što prije usuglasili zakon. Demokratski čelnici Kongresa izrazili su očekivanje da će o zakonu glasovati u idućih nekoliko dana.
Ako Kongres odobri plan, on bi omogućio Ministarstvu financija da otkupljuje vrijednosnice derivirane iz hipotekarnih kredita po sniženoj cijeni, primjerice 30 do 50 centi za dolar, drži ih dok se ne oporavi tržište nekretnina i potom ih proda uz dobit. Uspjeh programa može ovisiti o cijeni po kojoj će ministarstvo otkupljivati hipotekarne vrijednosnice. Plan sanacije financijskog sustava dio je izvanrednih napora koje američka vlada ulaže u zaustavljanje 14-mjesečne kreditne krize, koja je dovela do kolapsa investicijskih divova na Wall Streetu i počela prijetiti i tzv. Main Streetu – što je u SAD-u sinonim za male poduzetnike, odnosno onaj dio gospodarstva izvan sustava velikih korporacija.
Stručnjaci su umjereno optimistični da će plan pomoći u krizi na stambenom tržištu koja je preteča kreditne i financijske krize. Plan će omogućit bankama da učvrste svoje bilance i uklone imovinu u hipotekarnim vrijednosnicama, koju je teško vrednovati. Time bi se trebao zaustaviti ciklus otpisivanja nenaplativnih potraživanja i prikupljanja svježeg kapitala koji potresa financijski sektor.
Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i čelnik senatske većine Harry Reid ranije su najavili da će podršku zahtjevu za spašavanje banaka uvjetovati davanjem pomoći kućevlasnicima koji su pred ovrhom i u teškoćama s otplatom hipotekarnih kredita. Gotovo pet milijuna Amerikanaca kasni s otplatom kredita za kuću ili je u postupku ovrhe.
Onda su te pobjedili još na jednom teritoriju ako to učiniš [sealed]…a ja upravo zbog znanog avatara čitam što je neko napisao jer još uvijek nemamo ignore opciju…
[/quote]
i kada zadnji optimist postane pesimist….
[/quote]
Znam da to ide Roosteru ali ipak nas ima još nekih koji ostajemo optimisti….ne govorim to zbog ovog petka jer upravo petak mi je vrlo sumljiv, nego jednostavno vjerujem u burzu i dionice i da če se nam "posljednim mohikancima" jednom sve obilato vratiti….
Onda su te pobjedili još na jednom teritoriju ako to učiniš [sealed]…a ja upravo zbog znanog avatara čitam što je neko napisao jer još uvijek nemamo ignore opciju…
[/quote]
[/quote]
Jebiga stari, znam da si se ponadao, ali nisam ja zadnji! [lol] [lol]
A i nisam ja prestao biti optimist, pa ne mogu se tek tako uvući u medvjeđu kožu i eto mede, to se ipak vježba godinama. Ali, mogu staviti jače leće, pa se bolje vidi. Evo, i Sančo dobro veli, treba samo malo pažnje gdje i kad se treba bit optimističan.
[/quote]
[/quote]
Jebiga stari, znam da si se ponadao, ali nisam ja zadnji! [lol] [lol]
A i nisam ja prestao biti optimist, pa ne mogu se tek tako uvući u medvjeđu kožu i eto mede, to se ipak vježba godinama. Ali, mogu staviti jače leće, pa se bolje vidi. Evo, i Sančo dobro veli, treba samo malo pažnje gdje i kad se treba bit optimističan.
[/quote]
Treba biti optimističan na duge staze.
Na kratke periode nevalja ulagati puno živaca.
Super… sve vam je sumnjivo , ne valja kada pada. ne valja kada raste i uvijek je netko drugi kriv!
Što vi investitori u stvari hočete?
Vratiti se natrag na 2900 ili još niže?
To uopće nije problem,dajte još malo više kukajte, prognozirajte i prizivajte armagedon pa prodajte sa debelim minusom i evo nas, samo se pitam što poslije, možda mislite ponovo kupovati za kovanice koje će vam ostati.
U vašim je rukama stabilnost našeg tržišta i rađe se primite posla i dignite tržište, a ne samo čekati da to netko drugi odradi za vas a OIF-i i OMF-i koji u stvari rade sa vašim novcima se vrlo dobro mogu smiriti sa jakom udrugom dioničara koja će se suprostaviti njihovoj raboti i pobrinuti ako ništa drugu onda bar da se postoječi zakoni poštuju i da regulatorne institucije rade svoj posao, npr. protuzakonito trgovanje dok nije prošla registracija u SDA i namira, što trenutno svi brokeri omogučuju a HANFA prešutno odobrava!
ps.
@rooster
U potpunosti te razumijem i žao mi je što si izašao na xxxx jer se to isto meni dogodilo u 04 mj na 3300, doslovce sam tukao glavom u zid ali mi nije ništa pomoglo nego me je uz sve još i glava bolila!
Jednom dobiješ , jednom izgubiš i tako ti je cijeli život.
TI si jedan od obrazivanijih i inteligentnijih forumaša i uopće ne sumnjam da češ se izvući, samo sljedi svoje instikte (kada se ohladiš ), i nemoj više dozvoliti da te masa povuče jer je masa je naspram pojedinaca glupa!
Ma, to kolega Rooster pili naopako, jer kad je pozitivno pisao, onda je sve išlo dolje, pa se sad nada suprotnom… [wink]
Ma definitivno previše se toga negativnog nagomilalo, da bi tek tako lako preko svega toga prešlo. Jednostavno sentiment se ne mijenja u trenu, za to je potreban proces.
Gadna su vremena i potrebno je u potpunosti izolirati osjećaje, te staviti se sa obje noge na zemlju.
Bottom line, svaki investitor/špekulant treba sebi odgovoriti na pitanje: "Što se najgore može dogoditi, i da li ja mogu prihvatiti konzekvence?"
Ja sam sebi odgovorio na to pitanje i sad sam miran.
PS
Danas sam ponovno uzeo u ruke "Inteligentnog investitora", da se podsjetim koliko sam izgubio fokus.
Ma, to kolega Rooster pili naopako, jer kad je pozitivno pisao, onda je sve išlo dolje, pa se sad nada suprotnom… [wink]
Ma definitivno previše se toga negativnog nagomilalo, da bi tek tako lako preko svega toga prešlo. Jednostavno sentiment se ne mijenja u trenu, za to je potreban proces.
Gadna su vremena i potrebno je u potpunosti izolirati osjećaje, te staviti se sa obje noge na zemlju.
Bottom line, svaki investitor/špekulant treba sebi odgovoriti na pitanje: "Što se najgore može dogoditi, i da li ja mogu prihvatiti konzekvence?"
Ja sam sebi odgovorio na to pitanje i sad sam miran.
PS
Danas sam ponovno uzeo u ruke "Inteligentnog investitora", da se podsjetim koliko sam izgubio fokus.
Uzmi ti u ruke "psihilogiju krda"više će ti pomoči.Nema kod nas još posla za Buffetta. [proud]
Vidim da sam štošta propustio prošli tjedan. [embarass]
20 % u dva dana.
Gledajući stanje na tržištu od petka , niske blokade, uspoređujući sa zadnjim cijenama , kao i vijesti iz US, u ponedjeljak vjerojatno pozitivne blokade na većini dionica.
Hebote INGR bila 140 kuna, to je 21 500 kuna prije splita, jel tko to uspio kupiti na tim razinama?
20 % u dva dana.
Gledajući stanje na tržištu od petka , niske blokade, uspoređujući sa zadnjim cijenama , kao i vijesti iz US, u ponedjeljak vjerojatno pozitivne blokade na većini dionica.
Hebote INGR bila 140 kuna, to je 21 500 kuna prije splita, jel tko to uspio kupiti na tim razinama?
Kaka da ne, al nisam bio ja… [sad]
20 % u dva dana.
Čini se da je neki ROĐO kupio i do 137,37 i nema druge nego odvesti nas do 300, da može poentirati ?
20 % u dva dana.
jesam po 141,80. Super
20 % u dva dana.
s aska skino 200 kom po 139,99 1-2 min poslije otvaranja
malo se kurcim al ponosan sam na sebe