Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Postao sam prije par strana da se AZ OMF pojavio u top10 IGH i THNK u petak, dakle to je od utorka trgovanje. Prije toga je kupovao TNPL i PTKM.

osim toga, nisu kupovali HT već neke druge dionice …

Imaš kakav dokaz, primjer, makar sugestiju?
[/quote]

Pa pogledaj na zse dionice po prometu … nismo to sigurno kupovali ti i ja?!?

Inače, ako uzmeš da su mirovinci na tržište ušli gotovo na ATH (kupovali ZABU od Lukovica, INGRU od managamenta) onda je i logično da rade ovo što rade. Dakle ruše cijene i kupuju jeftino da bi si popravili ulazak ili smanjili ulazak, a kao što vidiš, u jednom danu mogu dići tržište za 7%.

Treba samo pratiti njihovu igru i čekati da završe …

I love the Smell of Profits in the Morning

Postao sam prije par strana da se AZ OMF pojavio u top10 IGH i THNK u petak, dakle to je od utorka trgovanje. Prije toga je kupovao TNPL i PTKM.

OK, to nisam primjetio, to je više nego dovoljan dokaz da bar nešto jesu kupovali. Hvala na info. Mislim, ne sumnjam ja da oni čupkaju malo po malo, samo ne znam je li to dosta.

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

@ rooster – udio će im rasti kako raste vrijednost dionica – mislim na limit do 30%.
Ne mogu tvrditi ovaj put, znat ćemo tek za 3 dana, ali prije zadnjeg odbijanca su prodali HT i stali se na bid. Zasad imaju malo HT-a, ali IMHo on ce im zamijeniti INU dobrim dijelom u portfelju.

Što se limita tiče, provjeriću sad na brzinu ako će ići brzo. Možda se iznenadiš odgovorom.

A glede prodaje HT-a, samo mi jedna misao odmah pada na pamet…

Pa koje sam ja zle sreće da se rodim u državi gdje mirovinski fondovi trejdaju, iako je najnormalnije očekivati da se ponašaju suprotno i konstantno kupuju dionice. Pogotovo u periodu kada još nemaju isplata, jel tako?

A ako je odgovor na hipotetsko pitanje da moraju, da su prisiljeni, e to je tek onda zabrinjavajuće…

fazan, ovo je odgovor i na tvoje pitanje. Jesam im ja kriv što su ulazili na ATH? I zar moram 2x platiti za taj njihov grijeh, odmah sad topljenjem portfelja, a onda još jednom kad budem prisiljen kupiti lošiji štap zbog manje penzije? Dokle tako?

OK, to nisam primjetio, to je više nego dovoljan dokaz da bar nešto jesu kupovali. Hvala na info. Mislim, ne sumnjam ja da oni čupkaju malo po malo, samo ne znam je li to dosta.
[/quote]

Recimo RBA OMF ti danima … ma mjesecima kupuje određene dionice … ERNT, BLSC, HUPZ, ISTT, MGMA, ATGR …

Pa koje sam ja zle sreće da se rodim u državi gdje mirovinski fondovi trejdaju, iako je najnormalnije očekivati da se ponašaju suprotno i konstantno kupuju dionice. Pogotovo u periodu kada još nemaju isplata, jel tako?

Evo baš radim tablicu udio OIF u imovini OMF … bit će gotova vrlo brzo … možda je još večeras stavim …

ne bi vjerovao koja volatilnosti …

zipa RBA listopad, stupdeni i prosinac prošle godine udio imovine u OIFovima …

907.662.728,68
19.332.070,39
1.116.543.977,66

@ rooster – udio će im rasti kako raste vrijednost dionica – mislim na limit do 30%.

Krajem prošlog mjeseca pri crobexu 3495 su imali cca 22.5% u dionicama. Uz grubu pretpostavku da im vrijednost dioničkog portfelja raste sumjerljivo rastu crobexa (good enough za brzu analizu), crobex bi se odmah u ponedjeljak mogao vinuti do 4660, prije nego bi ih dohvatilo slovo zakona. Iako sigurno imaju grace period za rasprodaju. Kao da im je to ikad trebalo. [sealed]

I onda ne znam, ako nastave pucati 30% mjesečnog priliva novaca od osiguranika ili nešto manje zbog rasta, to bi manje više držalo vodu.

Pa opet, imam ja filozofsko pitanje, ako je limit problem, pa što se iskrcavaju iz OIF-a i krcaju dionicama i tako bliže limitu? Osim naravno ako ih više zabavlja rušenje cijena dionica. Samo dokle tako drugovi? A imaju još dosta municije, a OIF-i izgleda nikad nisu bili ranjiviji. Penzije će nam biti ili astronomski male ili astronomski velike, samo kad doznamo što je od tog dvoje, već će biti kasno.

Opcenito nakon sto su dobili dozvolu da sami kupuju JDD, logično je bilo da će izać iz fondova. U sentimentu tržišta kakav je bio zadnje vrijeme – OIF moraju prodavati, dio malih prodaje u panici, stranci se još nisu vratili, smart money čeka, oni su jedini kupovali.

Bilo bi zanimljivo vidjeti da li ima nakon ovih par dana izlazaka iz depozita i novčanih fondova, to bi značilo da je smart money ušao u tržište.

roosteru … ako imaš kakav program usporedi kretanje DJI i CROBEXA i sve će ti biti jasno …

od 97 na ovamo gotovo identični grafikoni … eto ti odgovor što rade mirovinci …

zapravo sam shvatio sljedeće:

grafovi većine dionice izgledaju jednoako grafu CROBEXA koji izgleda jednako kao graf DJI (s malim odmakom) …. zaključak je ….

Evo baš radim tablicu udio OIF u imovini OMF … bit će gotova vrlo brzo … možda je još večeras stavim …

Eh, nećeš mi vjerovati, ali baš sam te mislio preporučiti za neku detaljniju analizu ovoga što sam ja na brzinu sračunao. Ali opet se mislim, šta da te prozivam uzalud. Ali stvarno si dobar, svaka čast! [thumbsup]

Dokad će mirovinci rušit TK izlazcima iz OIF a niko ništa da napravi, pa to je glavni razlog vratolomija

na burzi. Baš nitko to ne spominje a to bi trebala bit glavna spika na TV i po novinama pa da se

stane i tome na kraj. Tu bi trebala neka regulativa kao na BF. Možda da svi forumaši počmu slat mail-

ove našim novinarima pa da probamo nešto napravit. Svi trube o propasti zbog ovog i onog a glavni

problem je baš kad oni povlače lovu. Apeliram na našeg Tomu da prvi razradi sva povlačenja

mirovinaca i utjecaj istih na crobex po ciframa i datumima i da maximalno aktualizira tu spiku.

roosteru … ako imaš kakav program usporedi kretanje DJI i CROBEXA i sve će ti biti jasno …

od 97 na ovamo gotovo identični grafikoni … eto ti odgovor što rade mirovinci …

zapravo sam shvatio sljedeće:

grafovi većine dionice izgledaju jednoako grafu CROBEXA koji izgleda jednako kao graf DJI (s malim odmakom) …. zaključak je ….

Zaključak je da je sve to jedno veliko sranje. [lol]

Ameri su sad zabranili šortanje, Rusi su zatvorili burzu, a što ćemo mi? Kod nas je Kardum (ili Motušić) rekao da je dno dosegnuto i da je burza zdrava. Na prvom programu HTV-a. Sutradan sam prodao pola dionica. Neće meni niko govorit di je dno. [lol]

New Report

Close