Zanimljivo je pogledati imovinu dioničkih fondova na hrportfolio.com. Oko 70% ih ima manje od 100 mil kn, a više od polovice manje od 40 mil kn. To su valjda podatci zaključno sa 8. mjesecom. Do sada ih je vjerojatno pola za likvidaciju, a obično počinju sa 100 mil kn početnog kapitala.
U SAD-u investicijske banke u nas OIF-i, svako ima svog krivca.
ZAGREB – Gospodarska kriza koja je zahvatila čitav svijet, takozvano “čistilište”, trajat će još barem godinu, godinu i pol dana, smatra prof. dr. Mladen Vedriš, ugledni ekonomist i profesor na Katedri za ekonomsku politiku zagrebačkog Pravnog fakulteta. Građane upozorava da ne ulaze u nova rizična ulaganja. – Podaci pokazuju da je svaki građanin Hrvatske zaduženiji od prosjeka u drugim tranzicijskim zemljama. To sve skupa upućuje na veliki oprez kod daljnjega zaduživanja – upozorio je Vedriš. Svijet je, kaže, deset godina bio u produženom ciklusu gospodarske konjukture i uspona. Na tržištu su se pojavile zemlje Dalekoga istoka s nižim proizvodnim troškovima i jeftinijom robom. Tako se na zapadu ljudima povećavao standard i kupovna moć.
– No, s vremenom Kina, Indija i druge zemlje Dalekoga istoka, i same su postale veliki potrošači energije i hrane i ostalih sirovina. I tada je njihovim građanima porastao standard – objašnjava Vedriš. Što se situacije u Hrvatskoj tiče podsjeća kako su trezveni analitičari odavna upozoravali, da “burza nije samo uspinjača, već ona može biti i tobogan”.
– Naše su krizne točke to što premalo stvaramo, nizak nam je stupanj zapošljivosti radno sposobnog stanovništva, uvoz nam je dvostruko veći od izvoza – istaknuo je i građanima je poručio da nema razloga za podizanje štednje iz hrvatskih banaka jer su stabilne, a njihove matice nisu izložene utjecajima krize.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,9,18,,133703.jl
Nemam se baš čim previše za hvaliti, ali jučer sam iskoristio za izlaz da smanjim dio rusvaja od prekjučer jer mi je bio sumnjiv američki plus, kao što mi je danas sumnjiv europski plus.
Kolegi Davidsu hvala, jer je dobro prognozirao.
Moraju uletiti, pitanje je samo na kojoj razini. Ne mogu ni oni samo sa strane gledati kako im se topi imovina, a i oni moraju kratit prosjek jer su mirovine u pitanju.
[/quote]
a tko drugi i kupuje proteklih dana pada nego mirovinci. pa nisu valjda mali ili fondovi radili promete po120 mil kn otkako se likvidnost podigla. medijski prizisnuti i politički kupuju kaskadno, održavaju likvidnost a na utjecaje izvana nemogu uticati pa niti oni znaju niti određuju dno. Niti možeš milijardu kn upucati u jednom danu kad odrediš dno. Što bi Kardum rekao ima jedna loša i jedna dobra-krobeks pada ali je likvidnost dobra pa tko želi ..
nego tko ima link za pratiti imovinu / izloženost mirovinaca…pozdrav
Moram napomenuti onima koji se pitaju tko to prodaje dionice ovako "jeftino" da ima još poprilično
onih dugoročnih ulagača koji su ulazili još prije 2, 3, 4 i više godina na još nižim razinama i sad
kapitaliziraju dobit (da dobro ste pročitali – dobit) i to ne malu dobit.
Tako da ne mislite da to prodaju oni koji su kupovali na 5000 crobexa. Oni su već davno izletjeli.
Meni nije jasna ova sitna duša koja svima uvaljuje jedinice osim onima koji pišu "gotova je kriza deremo sve u plus."
E pa gospodine evo jedan POST ZA VAS
Ovo je definitivvno dno, dapače dno dna, dno mrtvog mora. Sutra idemo gore, Galinec će čudesno ozdraviti, omv nudi 3500 a mol će dati protuponudu na 5 jer nije beg cicija. A ovaj minus koji imate u portfelju (kao i ja) je od sutra plus.
I odhebite više od mene. Neću nikom više biti frend [angry] [cool] [sad]
7 446,00
70 350,01
Tisak kupnja. Izgleda poput horor filma. Koji ce tek tu dugacak oporavak biti.
Autor posjeduje vecu kolicinu dionica Tiska.
Ovdje upišite svoj komentar…Vaš link
Kakva amerika kakva europa pa ovo nema veze s zdravom pameti!
Managerici sve vas treba na viješala