Iako si ovo cinično napisao nemaš pojma koliko si blizu istine a evo i zašto:
– tržišta u svijetu su solidno pala, čak i više nego naša,
– velika je medijska kampanja za povrat investicija u SAD jer tamo ima solidnih prilika,
– Rusi i ostale zemlje EM-a su pale kao mi ili više od nas
– EU tek ulazi u krizu i uz US fokus ide prema njima,
– naši OIF-ovi su u totalnoj banani, nelikvidni i u ogromnim problemima,
– OMF-ovi polako popunjavaju dioničke kvote spašavajući TK ovih mjeseci,
Budući trenutno nismo interesantni stranim ulagačima a naši fonodovi su sve manje likvidni te je novac malih dioničara uglavnom na oročenjima i u slamaricama možemo imati samo kratki bull runić od par sati na mizernim prometima.
Na žalost, moramo postati još znatno jeftiniji da bi privukli strani kapital koji mora zavrtiti ciklus. Kada strani kapital počne ulaziti i lagano dizati tržište početi će se prebacivati lova iz madraca i oročenja direktno na TK ili u fondovsku industriju i rađa nam se novi bull trend.
Jedini problem je što ćemo morati još pričekati iz dva razloga:
– strani investitori su zauzeti ostalim (većim, povoljnijim prigodama na drugim tržištima),
– mi smo još previsoko da bi bili interesantni. Kada budemo na 2400-2500 they will come! [cool]
Slazem se sa Thompsonom. Znate li koja dionica jos nije pala i samo se ceka trigger prema dole?
Dalekovod. Danas kad krene prema dole…
[bye]
[/quote]
Apsolutno, u cijelosti se slažem sa kolegama Thompsonom i Sakaiem, toliko su realno opisali trenutno stanje i pogodili u srž da se jednostavno nije ni moglo bolje. Dalekovod stoji kao ukopan, ali kada se probije ( već je jučer ) otpor na 800,00 onda, …
Imamo mi padati još cijeli idući tjedan da bi se moglo početi pričati o nekom preobratu trenda, što prije, tim bolje!
… i čini mi se da je ovo tek uvertira početka silaznog trenda, jednostavno, nismo odrađivali tijekom ljeta, Crobi je bio u teškoj hibernaciji i sada kada je počelo buđenje mora se boriti za goli život, … [bye] [bye] [bye]
Vidim da su se neki jako uspaničili, aktivirali su sve nickove, bivše, sadašnje, pa čak i buduće ne bili forumskoj javnosti objasnili da nećemo i ne možemo dalje/gore. Danas će svoju utopiju o novom padu liječiti nekim novim obmanama, lažima, a burza će im pokazati kako je laganje grešno. [lol]
Jedini problem je što ćemo morati još pričekati iz dva razloga:
– strani investitori su zauzeti ostalim (većim, povoljnijim prigodama na drugim tržištima),
– mi smo još previsoko da bi bili interesantni. Kada budemo na 2400-2500 they will come! [cool]
Treba se kloniti paušalnih ocjena i unošenja dodatnog nemira među ulagače, naravno ukoliko baš to unošenje nemira nije cilj, s konačnim ciljem stjecanja vrlo vrijedne imovine po vrlo povoljnim cijenama.
Velika večina dionica na ZSE trenutno je potcjenjena do bola – pogledaj P/E – u odnosu na neke druge na frontier i emerging marketu. Npr susjedna Slovenija ima prosječni P/E 19. Sve od 14 na niže je dobra prilika za kupnju. Naravno ima i dionica kod kojih P/E ne treba biti presudan kod izbora.
Ne znam za danas…Ameriku je u zadnjim monutama spasio financijski sektor i izgledan spas Lehman Brothers-a.
No, opekao sam se i to jako na Makedonskom tržištu. Situacija se sada ovdje totalno kopira…Dole su jednostavno počeli izlaziti strani ulagači i time rušili cijene. Kada je izgladalo da je kraj svega, nakon par dana-tjedana zatišja opet je uslijedio novi pad…Logično je za pretpostavit da će stranci izlaziti prvo iz zemalja poput Makedonije, a nakon toga u drugom krugu i iz Hrvatske…
Sada mi ovo sve izgleda tako..No, naravno nitko nije prorok…Vidjet ćemo dal će baš tako crno…Još uvijek ne vjerujem
Naše je tržište nelikvidno, mogu misliti kako to u Makedoniji izgleda. Poanta trgovanja zadnjih godinu dana je ono što mnogi nisu očekivali, a to je dizanje pojedinih dionica u nebo, i lagano iskrcavanje koje već traje više od godine dana. Tako to rade majstori, velikani ovog posla. Zato i to iskrcavanje traje mjesecima, ali njima donosi još uvijek veliku zaradu iako je cijena podosta pala.
No, zadnji put prije velikog rasta isto su mnogi kukali, nema šanse u oporavak, bla, bla, a onda preko noć jad i tuga, moljenje da sve još jače padne i slično. Ne treba zaboraviti ni na taj scenarij!
Danas će mnogima suziti u očima, a vrijednost bježati.
SAVJET: aktivacija što više nickova po mogućnosti na svim hrvatskim forumima, možda upali, svejedno ja vam držim palčeve [thumbsup]
Ne znam zašto se Europa zeleni, dečki kriza je, kaj ne čitate poslovni.hr, imate par pametnih ovdje, da ih ne nabrajam, danas CROBEX ne smije rasti, samo padati, a i dečki su plaćeni da pišu kataklizmične postove. Koja će danas biti rasturačina, verde que quiero verde.
ententinis [bye]
Ne znam zašto se Europa zeleni, dečki kriza je, kaj ne čitate poslovni.hr, imate par pametnih ovdje, da ih ne nabrajam, danas CROBEX ne smije rasti, samo padati, a i dečki su plaćeni da pišu kataklizmične postove. Koja će danas biti rasturačina, verde que quiero verde.
ententinis [bye]
Danas padamo ko kruške, nema druge, ipak je to ZSE..
[bye]
Crobex pada.Ima još prostora.Balona kao u priči.Sada se kupuju firme koje zarađuju toliko puno da
možemo očekivati P/E od 5 do maksimano deset.Istovremeno trebaju imati naviku zarađivanja
barem zadnje tri godine.A što im je BV veći to bolje.Ne onaj BV što stoji u FI nego se trebamo potruditi
da je značajno veći.Poželjno dva do tri puta više od knjigovodstvane vrijednosti.Istovremeno taj
cjelokupni BV,kao i sva zaduženja koja ne smiju biti prevelika,da bi firma bila sigurna i u loša vremena ,tj.cjelokupni kapital treba biti zaposlen na stvaranju profita.Takvih firmi ima i u njih treba uložiti preko 75% cjelokupnog kapitala,maksimalno se zadužiti i samo voditi računa da nas ovo plitko tržište ili neka loša procjena prisili na prijevremenu prodaju.Malo strpljenja i zarada je sigurno preko 100%.Ponavljam: SIGURNA.Može biti i više u slućaju promjene sentimenta.Za to je možda dovoljna samo INA.
Danas ćemo vjerovatno trgovati na razinama od jučer, sa povremenim strelicama prema bidu.
Margini se pale.Za certifikate ne znam.S obzirom da Evropa treba biti zelena s obzirom da su jučer
pali,a Ameri rasli,a i US$ je ojača,bez obzira na loše ekonomske prognoze za Evropu,evropski indeksi bi trebali ap.Dežurnim rušiteljima našeg tržišta to ne odgovara,pa zato nebi smjeli puno dole.
Kupiti žele banke/stranc/ koje su pune novaca ko salpa govana.Rušitelji su:Domači paničari/ima ih sve manje/,marginalci, strani fondova/naši veliki bankarski
fondovi/,sa mirovincima koji će po nalogu gazde/strane banke/biti nezinteresirani za kupnju.Dakle,
stagnacija u slučaju rasta svijeta,pad u slučaju stagnacije svijeta,veći pad u slućaju pada svjetskih
burzi.Tako naređuju veliki/gazde banaka/i tako se stvara ekstra profit .
Ja danas ne prodajem.Jedino u slučaju ako se otvori izuzetno povoljna prilika za kupnju.Prodajem i
odmah kupujem.Ili najprije kupujem pa prodajem ako dozvole brokeri.
Ovo je dan za daytradere.Polako se zahuktavamo.Najgora stvar je mrtvilo ,ako nisi dugoročni ulagač.
Ja sam dugoročni dok ne uskuva.A počelo je ključati,a za iskusne dobre prilike.
Puno sreće svima!
Ne mogu baš dionice firmi koje dobro posluju pasti na 0,2 Booka i P/E 1.
Nije sve skupo , IMHO mora doći do određenog decouplinga – evo da ne reklamiram svoje dionice – PTKM je primjer.
Vidiš gore post, pa to je smišljao cijelu noć samo da zapapri. Danas će biti takvo zelenilo da će i krave početi lajati od sreće, žao mi je onih u cashu, ali to je tako, ne želi zlo nikome.
ententinis [bye]