Prekjucer krenuo na posao…i kraj ceste…stopira…vjeverica! Mala, slatka i zivcana! Stanem ja…i pitam…gdje ce! kaze da ide uplatiti lovu za kupnju dionica… Ja pitam..pa gdje sada…sto ne prije 3 mjeseca…a kaze ona meni…eh…onda je sve padalo…tko lud tada kupuje…sad raste…super je…svi sad kupujemo…puno cemo zaraditi… Ja dosao na posao…i prodao…tako da vjeverica moze kupiti…
Izgleda da ta vjeverica ima 10-tke milijuna kuna sudeći po ovome što se dešavalo [smiley1]
Cini mi se da su moguca dva izvora kupnje; domaci fondovi te austriski fondovi/certifikati,
Novci otisli u najlikvidnije i “najstabilnije” dionice tipa INA, PBZ, PTKM, ADRS, TNPL, ATPL…
Sve se nalaze u austrijskoj kosarici.
U sljedecih nekoliko tjedana dolaze GFI, a ove firme tesko da ce prikazati lose rezultate, tako da fondovi mogu slobodno u njih plasirati novce.
U svakom slucaju, dobro za nas.
Eh, a netko je morao to sve i rasprodati.
To znači da ima viška keša u rukama i gorak okus u ustima. [smiley2]
Izgleda da su najbolje prošli oni koji su prekjučer ili dan prije toga prodavali , a jučer kupovali.
Kraj današnjeg dana je po meni dao najavu sutrašnjeg – UP[smiley2]
ne znam bas. ako je suditi po europskim indeksima, mislim da i nece biti bas nekog rasta sutra
……sjetite se kolega sasko prošle godine, pred plivu i inu…. kod nas žestoke korekcije a u europi zelenilo…
Zašto ne bi sada mi udrili kontru?[smiley2]
A meni se čini, da je to ipak bio samo kratkotrajni pad jer je previše dionica na milijunskim prometima kao ina, atpl, vart, ptkm, miv i druge ostvarilo dosta pozitivni pomak prema gore.[smiley2] Ovo je bila vin vin situacija za one, koji su bili jučer u cashu[smiley11]
Cini mi se da su moguca dva izvora kupnje; domaci fondovi te austriski fondovi/certifikati, Novci otisli u najlikvidnije i “najstabilnije” dionice tipa INA, PBZ, PTKM, ADRS, TNPL, ATPL… Sve se nalaze u austrijskoj kosarici. U sljedecih nekoliko tjedana dolaze GFI, a ove firme tesko da ce prikazati lose rezultate, tako da fondovi mogu slobodno u njih plasirati novce. U svakom slucaju, dobro za nas.
To je ono što možda treba brinut….na kraju su rasle samo dionice iz košarice, a jednom će se potrošit novci iz košarice. Te količine su im mogli prodat samo naši fondovi….
Nakon što se potroše novci iz košarice, cijene bi onda mogle otić podosta ispod sadašnjih. Pitanje je samo koliko je ostalo novaca u košarici?!?
Usprkos tome što su indeksi gotovo cijelog planeta u crvenom kod nas se gotovo sve danas zelenilo i tko je jučer kupovao danas je zadovoljno trljao ruke…
Ipak mislim da bi se oni neiskusniji (među njima i moja malenkost) ipak trebali zapitati zašto sve pada a kod nas raste i to jako. Nisam baš uvjeren da smo toliko jaki da nas je korekcija “posjetila” samo jedan dan.
Svaka čast svima koji su danas ostvarili dobre prinose ali ja cu se ipak, u strahu od većeg gubitka, pridružiti nekim iskusnijim igračima s ovog foruma i pričekat još koji dan razvoj situacije…
DOMAĆE BURZE
Dionice Ine vratile se na razinu od 3000 kuna
Petrokemija probila 240 kuna, Adris s najvećim prometom u pet mjeseci
Možda čak i prije no što je to većina promatrača očekivala, domaće je tržište kapitala jučer ponovo bilo sasvim u znaku dominacije optimista, vjerojatno ohrabrenih smirivanjem stanja na globalnoj razini, ali i više od toga intenzitetom rasprodaje koja je tijekom ovoga tjedna pogodila hrvatske burze, iznjedrivši popriličnu razliku između rekordnih vrijednosti i aktualnih cijena na burzi. Što još uvijek ne znači da je korekcija u potpunosti završena, no ono što je u početku nalikovalo na uobičajeni bargain-hunting vrlo se brzo pretvorilo u rasprostranjeni rast, vrativši već dobro poznatu idiličnu sliku tržišta na kojem nema gubitnika. Ili je u najgorem slučaju riječ o zanemarivo malom broju istih. U tom kontekstu, vjerojatno je najveće iznenađenje bila INA (INA-R-A), jer kako se trgovina bližila kraju, cijena dionica se nikako nije uspijevala izvući sa negativnog teritorija, demantirajući sve one koji su za lošiju izvedbu dionica domaće naftne kompanije krivili isključivo globalna zbivanja i drastičnu promjenu raspoloženja ulagača, očekujući kraj korekcije i promjenu trenda. Nakon čega slijedi novo iznenađenje i dramatičan skok do okruglih 3.000 kuna, što je tek rezultat last-minute pomaka proizašlih iz krupnih blok-transakcija, čime je došlo i do rapidnog rasta obujma trgovine. Jer 31,3 milijuna kuna prometa predstavlja najbolji rezultat u nepuna tri mjeseca, i čini izvedbu dionica znatno uvjerljivijom, makar je trebalo čekati sam kraj trgovine kako bi se opravdala s pravom visoka očekivanja.
U svakom slučaju, impresivnih 6,2 posto dnevnog rasta (na maksimalnih 3.000 kuna), očito je bacilo pomanjkanje konkretnih detalja vezanih za najavljeni, milijardu dolara težak zajam sasvim u drugi plan, zasigurno pripomogavši obnoviti donekle narušeno povjerenje investitora. A prema sličnom su scenariju, makar bez osobito uvjerljivog pomaka, u zadnjim minutama trgovine do pozitivnog rezultata došle i povlaštene dionice Adris grupe (ADRS-P-A), koje se pritom mogu pohvaliti i najvećim prometom (22,3 milijuna kuna) još od sredine listopada prošle godine. Skromnih 0,6 posto rasta (na 478 kuna) zadržalo je dionice otprilike na sredini dnevnog raspona oscilacija (469 – 489 kuna) i u skladu s prosječnom cijenom, pri čemu valja istaknuti i kako su spomenute dvije dionice zaslužne za čak polovicu redovnog prometa na Zagrebačkoj burzi. Istodobno, okosnicu napredovanja CROBEX-a, koji je tijekom jučerašnje trgovine gotovo u potpunosti nadoknadio gubitak od prethodnoga dana, činio je tercet visoko likvidnih hi-flyera. To se prije svega odnosi na Atlantsku plovidbu (ATPL-R-A), koja je prikupila čak 8,7 milijuna kuna prometa, stigavši praktički nadomak aktualnog rekorda. Jer cijena je tijekom dana dosizala i 1.310 kuna, dočekavši kraj trgovine u plusu od 8,3 posto, na 1.300 kuna. S druge pak strane, Petrokemija (PTKM-R-A) je, baš kao i Privredna banka Zagreb (BPZ-R-A), skupila više od pet milijuna kuna prometa, ali skok od 6,4 posto, pa i uz zamjetno zaostajanje prosječne cijene, u slučaju kutinske tvrtke ima dublje značenje. Jer osim statusa novog rekorda (250 kuna), za sada potvrđuje pretpostavku kako bi skok iznad ključne razine otpora od 240 kuna, koja se tijekom prošle godine u više navrata pokazala nepremostivom preprekom, mogao isprovocirati intenzivniji rast cijene. Inače, PBZ je zaključila trgovinu s rastom od 7,1 posto.
molim nekog upućenijeg za mišljenje, može li ovo utjecati na cijenu Imunološkog zavoda
Ljekarnička komora najavljuje dugotrajnije nestašice lijekova
http://www.poslovni.hr/35514.aspx