moje skromno mišljenje je da skoro ne ćemo vidjeti većeg pada crobexa … razlog tomu su INA i HT koji imaju najveći utjecaj …
INA ne će padati zbog javne ponude, a HT je zabetoniran na ovim razinama … osim toga ne vidim ja tu neke spektakularno velike prodaje (kao one kada su se OIFovi istovarali) … nadalje, veliki su prometi na ovim razinama i polako se akumuliraju dionice …
naše gospodarstvo nije sjajno, no nije niti u krizi kakvoj su strana tržišta, banke su nam OK … a i pali smo više nego što su pala razvijena tržišta (Crobex je pao cca 35%, a DJI CCA 21% od ATH)
dakako, ovo ne znači da pojedine dionice ne će dodatno zaroniti …
moje skromno mišljenje je da skoro ne ćemo vidjeti većeg pada crobexa …
Obzirom kako su Nijemci prije 8 godina pali sa 8000 bodova na 2200 u 3 godine, na trzistu mozes ocekivati sve pa i ono logicno. Osobno sam sve rasprodao ( i to sa nulom) jer ipak mislim kako cemo kliznuti dolje. Mjesecni graf Crobija je katastrofa. 🙁
Moze jedno teoretsko pitanje: sta bi se dogodilo sa nasim trzistem da MOL odustane od Ine (razlog nije bitan)?
😉
sjedim jucer na zelenoj magistrali, gledam u grad i razmisljam:
ima li na ovoj nasoj burzi, osim mene, itko tko misli da slijedi oporavak?
nevjerojatno, ali pozitivnih postova gotovo da i nema.
svi su nesto u komi…
ali razum nalaze da slijedi oporavak.
to se jednostavno mora dogoditi.
slažem se sa tobom u potpunosti…
…definitivno dogodit će se…pogotovo ako je stvarno tako malo pozitivaca…jer takvi kao ti neće dizati crobex…
…dizat će ga upravo oni koji ga žele još niže nego što je sad…čini se da je takvih mnogo…ne možemo propast da hoćemo…
Pa evo ja sam na temi "Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska" između redova samo dao naslutiti da osobno mirišem oporavak u dogledno vrijeme, i odmah sam dobio oštre kritike, da drukam ili nešto takvo ne znam točno koja je poanta bila. Ja sam samo rekao da su meni neke dionice sada jeftine (i njih sam kupio!!!), na tome stojim i to je to. A hoće li biti oporavka uskoro ili ne, boli me…, ja sam se nakrcao a ostali kako tko zna. Ja ne znam gdje će svi ti špekulatni nam burzu odvesti, ali me niti ne zabrinjava jer mene zanimaju jedino dugoročni rezultati, a dugoročno će vrijednost kad-tad biti prepoznata, isplaćena mi dijelom i kroz dividende i sl., briga me da i na godinu u isto vrijeme budemo na ovim razinama CROBEX-a!
Samo tvrdim da mirovinci ako imaju pameti da će sada krenuti u ozbiljniju kupnju, jer u protivnome puno riskiraju (da im neplanirano odlete cijene prema gore), a kada oni krenu kupovati, oporavak burze dolazi, to je nemoguće izbjeći jer nam je tržište preplitko pa svaki pokret većeg izvora likvidnosti u bilo kojem smjeru uzrokuje tektonske poremećaje 😛
Moze jedno teoretsko pitanje: sta bi se dogodilo sa nasim trzistem da MOL odustane od Ine (razlog nije bitan)?
😉
Ina je držala 30% prometa u 2 ljetna mjeseca na ZSE. Znaš šta bi se dogodilo? Morali bi preko noći izmisliti Novi MOL !!!
Uh, šta bi sa Europom da se ovako zarumenila??
http://finance.yahoo.com/intlindices?e=europe
slažem se sa tobom u potpunosti…
…definitivno dogodit će se…pogotovo ako je stvarno tako malo pozitivaca…jer takvi kao ti neće dizati crobex…
…dizat će ga upravo oni koji ga žele još niže nego što je sad…čini se da je takvih mnogo…ne možemo propast da hoćemo…
[/quote]
pa dobro gospodo,
takve kao vi slušam od početka godine i naravno kao posljedica, gubitak od 30%,
e više vas ne slušam, stoga kategorički pitam…pa zašto je Europa i USA tako jako crveno–cca 3% danas,
i da nema INE.mi b ismo bili već sigurno ispod 3200..trebali li to raćunati ili kalkulirajte sami sa sobom..
alo se slučajno INA izjalovi i ostane 2850-2900 e onda drž gaće do cca 2700, a nije isključeno i da INA story bude ok..dakle cca 3400 i oper down 2700,
stoga prestanite stajati uz zelene oaze i puteljke i maštati o eksploziji Crobija, nego se uhvatite posla zbog kojeg ste plačeni a zaradu na burzi koju ste obečali ženi, djeci ili ljubavnici..zaboravite..i budite sretni da ono što ste izgubili je i kraj a ako nastavite drukati i sanjariti da ide gore..gubitak Vam je i više nego li izvjestan,
molite se Bogu i OMV ili Rusima iliti svetom trojstvu,laku noć i prestanite sanjariti o eksploziji Crobija
Ako ste pratili sinhronizirane akcije mirovinaca zadnjih dana kada su pokušali odmah po otvaranju potaknuti rušenje tržišta, mogli ste vidjeti da baš i nisu naišli na nekakvu paničnu rasprodaju. Očekujem takve poteze i idućih dana, posebice sutra ujutro, a zbog stanja burzi EU+SAD i naravno ovakvog "fuj" sentimenta među ulagačima!
Naime, jedini pravi potez od kojega bi mirovinci imali znatnu korist bio bi im srušiti tržište do idućeg kruga margina, kad već vrlo rijetki nasjedaju na njihove akcije.
Upravo to me navelo na sljedeće proučavanje…
U tablicu Crobex sastavnica sam unio cijene po sljedećem ključu: za one s najvećom težinom sam namjerno upisao cijene ispod kojih, nadam se da ćemo se složit, one iz jako puno razloga ne mogu ili ne smiju ići, odnosno INA na 2.800 kuna i HT na 265 kuna, dok sam vrijednost ostalih sastavnica Crobexa umanjio za 10%. Na tim razinama Crobex iznosi 3.218 bodova!
Međutim, ono što je indikativno, i pri tako hipotetički određenom Crobexu od oko 3.200 bodova gotovo sve sastavnice su znatno (još oko 10%) iznad razina iz mjeseca travnja kada smo osjetili kako to izgleda kada pucaju margini! Ja ne mogu znati na kojim razinama su prvi veći margin callovi, ali pretpostavljam da su se mnogi opametili i iz mjeseca travnja izvukli pouku pa su se ipak nakon toga kreditno zaduživali na neki drugi način a ne preko margin kredita (iako je ovo samo moje subjektivno mišljenje stečeno na temelju razgovora s mnogim investitorima).
Nego, htjedoh reći, trenutno su margini jedino na što mirovinci mogu (ako uopće to žele?) računati i još pokoji panični prodavač kojih je sve manje.
Što se OIF-ova tiče, većina ih je iskoristila rast u svibnju i prodajom dionica donekle ostvarila keš poziciju u iznosu od nekih 10-15% imovine (vidi portfelj OIF-ova na hrportfolio.hr).
Stoga sam mišljenja da nekog većeg pada neće biti, eventualno nekakav dnevni pokušaj s odbijancem istog dana ili kao i dosad višednevni beznačajni pad/rast uz slabu likvidnost, a u prilog tomu ide i evidentna kupnja dionica od strane mirovinaca u posljednja 3 mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz) kada su poprilično, ali bez velike buke i prometa ipak kupovali! Iako je nekima izgledalo da su nezainteresirani na ovim razinama. (vidi promjene u TOP10 dioničara 01.06.08.-01.09.08.)
Eto, toliko od mene, nadam se da ću pročitati i vaše mišljenje i kritike!
Živjeli!
Samo ekipo nemojte zaboraviti jednu indikativnu stvar.
Certifikat za HT je postavljen na 200 Kn.
Ste zaboravili?
Ste zaboravili?
Ja to prvi put čujen jes to čita u narodnin novinan?
Ste zaboravili?
Jebote jesam, idem stavit nalog brže bolje, sad će nikkei otvorit.
HT može past 4% (270), INA 2% (2775)…to je -1% Crobexa….znači ostale u prosjeku padaju 9,10% ak je 3200 cilj.
e sad kako koja, možda FA presudi [undecid]