Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

vezano za ovo s umjetinim dizanjem prometa:

ako vec hoce muljati, nek to naprave tako da ih se ne skuzi…
a ne ovako da je iz aviona vidljivo sto rade.

ali svejedno: bitna je TA, a "umjetnim" dizanjem popravljaju krvnu sliku trzista.
poslije ce se "muljaza" zaboraviti, a slika ce ostati.

zakljucak: dobra inicijativa, dugorocno ce se isplatiti, djeluje smirujuce na trziste jer pokazuje da se ipak nesto promisljeno pokusava napraviti.
[thumbsup]

@ domagojd

Izdavanje državnih obveznica znači samo jedno – da se država zadužuje sve više i više. Hoće li RH imati novaca vraćati te dugove? Naravno da je bolje da se zadužuje u RH nego vani.

Ali, novac koji ulažemo u naše mirovine država troši nepotrebno i bahato. masa je stvari koje ne podržavam i koje mi se gade samo ne znam kako promijeniti jer tko god dođe na vlast jednako neodgovorno se ponaša. Evo samo nekoliko stvari:

– želite li da država proda svoje udjele u INI da bi za taj novac završila i opremila drugu cijev tunela Mala kapela i Sveti Rok iako za to postoji potreba tijekom nekoliko dana godišnje
– želite li da umjetnici imaju plaćeno zdravstveno i socijalno osiguranje i kasnije državnu mirovinu, dobivaju besplatne stanove
– želite li da porezni obveznici financiraju rad kina i kazališta u koja nitko ne ide. naravno da onda se glumcima živo je** u koliko predstava glume kad dobivaju plaću, a u slobodno vrijeme glume u reklamama, sapunicama, kvizovima, novinama….
– želite li da grad Zagreb gradi stadion u Maksimiru za nekoliko milijardi kuna koji će biti prazan
– želite li da Milan Bandić postavi nadzorne kamere u gradu i za to potroši 350 milijuna kuna i još 20 milijuna za velike ekrane za prijenos gradske skupštine
– želite li da vaše dijete dobiva "besplatne" udžbenike iako su oni na taj način značajno skuplji
– želite li i vi kao ja čekati 5 godina da vam riješe predmet u gruntovnici i onda ga odbiju zbog glupe sitnice umjesto da od vas zatraže nadopunu (uostalom zašto su čekali 5 godina da uzmu moj spis u obradu)

Vezano za ovo posljednje, htio bih nešto napomenuti. Mol je dana 14.07.2008 najavio ponudu za preuzimanje dionica INE. Za minimalnu ponudu, gleda se tromjesečni prosjek na burzi zaključno sa tim danom. nakon toga, 30 dana kasnije MOL predaje ponudu koja je nekompletna. To je mogao napraviti jer su neodgovorni, jer su loši propisi pa se ne zna što je potrebno ili jednostavno namjerno kupuju vrijeme. Zašto u ovakvim slučajevima Hanfa napravila jednu od slijećih stvari:
– kaznila MOL sa recimo 1% vrijednosti ponude
– odbila zahtjev Mola i zatražila novu ponudu gdje bi sada se u prosjek trgovanja uključio i period do dana kada su predali nepotpunu ponudu pan onda opet tako u slučaju nove nepotpune ponude
Nije samo Mol predao nepotpunu ponudu, tu je i Agrokor za Mlinar i Žitnjak, Vidić za Lola Ribar…

– želite li i vi kao ja čekati 5 godina da vam riješe predmet u gruntovnici i onda ga odbiju zbog glupe sitnice umjesto da od vas zatraže nadopunu (uostalom zašto su čekali 5 godina da uzmu moj spis u obradu)

Svaka čast, ovo je jako bitno.

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

@domagojd
Umjesto Milke i Lindta kupujte Dorinu. Umjesto Chio kupujte Franck. Umjesto Vipa-prebacite fiksnu i mobilnu na HT, brzi internet Iskon. Umjesto stranih sugavih vina kupujte Kutjevacku Grasevinu. Umjesto Persila koristite Faks Helizim, itd. itd…Zivot vam se nece puno promijeniti a mozete pridonijeti.Placajte poreze, drzava je vazna i vasa djeca ce zivjeti u takvom okruzenju "

evo ja sam jucer kupio sapune od Saponije!
bile su na dnu police u mercatoru i morao sam ih traziti par minuta.
Hrvatske firme moraju nesto napraviti u vezi marketinga jer oce ih stranci ovako "pojesti"

Pridruzujem se inicijativi : kupujmo hrvatsko!

Ako budemo reagirali na Amere i Europu, javim ako se promjenio odnos K/P na likvidnijima.
Inače, grebemo.

Mozete li mi pomoci?
Gdje dolazite o informaciji o ukupnom bidu i asku?
Moze li se negdje doci o informaciji i o ukupnoj cijeni bida i aska?
Naime, netko moze na bid staviti tisuce dionica sa cijenom 1 kn, ili na ask tisuce (ako ih ima u portfelju) s cijenom milijun kuna. I u jednom i u drugom slucaju samo broj trazenih ili nudjenih dionica nece biti realan jer se ne radi o realnim nalozima.

Kolega realno bi bilo ocekivat da ste procitali temu Investiranje na burzi za pocetnike prije nego sto
komentirate trgovanje!

Burza je kocka, ma koliko mi šutjeli o tome........

dok bude u minusu kao mi sve će on znati bez brige! [lol]

dan je pametniji od noći

Ako budemo reagirali na Amere i Europu, javim ako se promjenio odnos K/P na likvidnijima.
Inače, grebemo.

Mozete li mi pomoci?
Naime, netko moze na bid staviti tisuce dionica sa cijenom 1 kn, ili na ask tisuce (ako ih ima u portfelju) s cijenom milijun kuna. I u jednom i u drugom slucaju samo broj trazenih ili nudjenih dionica nece biti realan jer se ne radi o realnim nalozima.
[/quote]

Aj ja ću. Ukupnu količinu bida i aska možeš vidjet ovisno o platformi koju koristiš,
neke pokazuju ko abacusove a neke ne ko investerova.
Mali igrači koriste najjeftinije platforme pa vide obično po prvih deset naloga sa cijenama,
da bi vidio sve naloge sa cijenama trebaš masno platit. Uostalom sav bid možeš i vidit na dobrom djelu dionica za siću.

To imate na pojedinim trgovinskim softverima (od nekih brokerskih kuća) s time da vidite samo broj dionica na kupnji i na prodaji, ali ne i prosječnu cijenu.

Naravno da može. Obično se ovo dešava na prodaji. Npr, na Ht-u ima hrpa dionica koje se nude po 400 kuna. Puno bi realnija slika bila da znamo ukupan broj dionica na kupnji i na prodaji unutar trgovinskih granica toga dana.
Isto tako, skriveni nalozi to kvare, jer ako netko prodaje 10×1000 dionica, ukupna prodaja koju mi možemo vidjeti je 1000(isto je i sa kupnjom).

To imate na pojedinim trgovinskim softverima (od nekih brokerskih kuća) s time da vidite samo broj dionica na kupnji i na prodaji, ali ne i prosječnu cijenu.

Hvala najiskrenije, na PG, PBZ i CL to nemam pa me zanimalo gdje to ima. Hvala i onima koji me, nadam se dobronamjerno, upucuju na odgovor pod nekom drugom temom. Link bi bio dobrodosao.

Isto tako, skriveni nalozi to kvare, jer ako netko prodaje 10×1000 dionica, ukupna prodaja koju mi možemo vidjeti je 1000(isto je i sa kupnjom).

O tome nisam ni razmisljao. Skriveni nalozi, hm. Ali ti su nalozi bar tu su s namjerom da se realiziraju. Ipak jako kvare sliku.

@domagojd

Umjesto Milke i Lindta kupujte Dorinu. Umjesto Chio kupujte Franck. Umjesto Vipa-prebacite fiksnu i mobilnu na HT, brzi internet Iskon. Umjesto stranih sugavih vina kupujte Kutjevacku Grasevinu. Umjesto Persila koristite Faks Helizim, itd. itd…Zivot vam se nece puno promijeniti a mozete pridonijeti.Placajte poreze, drzava je vazna i vasa djeca ce zivjeti u takvom okruzenju "

Hrvatske firme moraju nesto napraviti u vezi marketinga jer oce ih stranci ovako "pojesti"

a još da si kupovao u konzumu ili getrou

@domagojd

a još da si kupovao u konzumu ili getrou

[/quote]

dobra poanta.
treba kupovati hrvatske proizvode u konzumu ili getrou…

billa, mercator, spar, lidl – out!

New Report

Close