Oštra borba na Transadriji, pitanje pobjednika je neizvjesno? Moje srce je na strani indijanaca ( kupnji )
šteka i poslovni, a ne mogu ni ilriku dobit jutros!!!
inaće no sikiriki šta se korekcije tiče meni je to prilika za dokup
Da li itko tko radi preko PRVE GENERACIJE uspio trgovati ?
Od 10:00-11:30 nije se moglo preko PG.
Znate onu reklamu za Tele 2.
E pa tako bi im sve opsovao.
Neznam da li tu moze tuzba ili ne ali ovo je prevrsilo svaku mjeru!!![smiley1]
Čini mi se da je i MIV malo “nadoš’o ” [smiley2]
samo bez panike, tko ima cash-a, danas je prava prilika! pismo niže sam dobio od fonda i sve mi se čini vrlo logično…
Poštovane kolegice i kolege,
vjerujem kako ste u jutrošnjim novinama ili elektronskim medijima primijetili naslove o globalnom padu tržišta kapitala. Iskoristiti ću Vaših nekoliko minuta kako bih Vam opisao o čemu se zapravo radi.
Naime, pokretač globalnog dominoefekta je Kina, koja je najavila restrikcije na njima domaćem tržištu, osnivanjem posebnog državnog odjela koji će istraživati ilegalne operacije na kineskom tržištu, a takvih, s obzirom na rigidnu kinesku regulativu, ima doista napretek. Primjerice, kineskim je bankama zabranjeno kreditirati investicije u dionice, što se, naravno, zaobilazi na razne načine, a sve kako bi i građani zgrabili svoj dio kolača. No spomenuti bi odjel uskoro trebao dobiti vrlo široke ovlasti, koje će im, između ostaloga, omogućiti i da temeljito pročešljaju bilance kineskih banaka, u potrazi za kreditnim plasmanima koji su završili na tržištu kapitala, što bi, strahuju promatrači, mogao biti tek početak svojevrsnog obračuna sa, uvjetno rečeno, špekulantima. Ne treba posebno naglašavati kako administrativne mjere hlađenja tržišta nisu nimalo popularne među investitorima, osobito onima iz inozemstva. Nakon objave Vladine informacije, kineski indeks zabilježio je pad cijene od 10% u jednom danu.
Nakon zatvaranje kineske burze tijekom noći po našem vremenu, europska tržišta reagirala su negativno odmah po otvaranju, pa je tako primjerice njemački DAX (indeks Frankurtske burze) pao u jednom danu za 2,96%, londonski FTSE za 2,31%, a hrvatski CROBEX za 1,46%. Američki indeksi slijedili su globalno kretanje, pa je tako Dow Jones pao za 3,29%, a S&P500 za 3,47%.
Kretanja na zagrebačkoj burzi danas pokazuju kako i Hrvatska slijedi globalne trendove, pa je većina dionica danas u crvenom tj. u minusu. Međutim, ne treba od ove situacije raditi panične akcije. Naime, jučerašnji dogoađaj globalnog je karaktera i na njega se nikako ne može utjecati. Budući da je uzrok pada tržišta odluka kojom se “čiste” negativnosti na kineskom tržištu, pa kasnije i brzo realiziranje dobiti (dakle, izlaganje velikih količina dionica na prodaju, zbog čega pada cijene zbog velike ponude i neadekvatne potražnje) velikih institucionalnih investitora na zapadnim tržištima, nije realno očekivati dugotrajnije efekte i nastavak izrazitog pada tržišta. Primjerice, kineska tržišta su protekle noći završila u blagom plusu, pa vjerujem da će i zapadna tržišta slijediti pozitivne primjere.
Kakav utjecaj ovaj pad može imati na naše fondove? Cijene udjela PBZ Global fonda i PBZ Equity fonda sniziti će se za utorak i srijedu. Prema današnjim kretanjima, realno je očekivati pad od 1-3%. Pad cijena na domaćem tržištu rezultat je panične prodaje “malih” investitora koji ulaganje u dionice promatraju isključivo na kratak rok pa se time izlažu i većem riziku, koji ovih dana dolaze na naplatu. Ulagači koji ulaganje promatraju dugoročno, ovu situaciju na tržištu koriste za dodatnju kupnju dionica, po nekoliko postotaka nižoj cijeni od primjerice prošloga tjedna. Na taj način ostvaruju još kvalitetnije dugoročne efekte u ostvarivanju prinosa. Upravo se tako ponaša PBZ Invest kao dugoročni ulagatelj sredstava svojih klijenata, te upravo koristimo “prodaju po svakoj cijeni” od uplašenih kratkoročnih ulagatelja. Na taj način fondovi ojačavaju pozicije u već postojećim dionicama, uz “panični” diskont od 1-5%.
Razloga za dugotrajnu korekciju i nema previše jer negativnost na tržištu nije uvjetovana teškim strukturalnim događajima ili lošim državnim rezultatima, ratom ili terorizmom.
Stoga preporučam hladnu glavu, bez donošenja naglih i brzih odluka. Očekivanja PBZ fondova za 2007.g. nepromijenjena su 🙂
flyer: ” Da li itko tko radi preko PRVE GENERACIJE uspio trgovati ? ” Od 10:00-11:30 nije se moglo preko PG. Znate onu reklamu za Tele 2. E pa tako bi im sve opsovao. Neznam da li tu moze tuzba ili ne ali ovo je prevrsilo svaku mjeru!!![smiley1]
pa promijeni brokersku kuću…
osobno sam zadovoljan sa centar bankom iako ni tamo nisu bajni… ali se ipak nije desilo da sat i pol nisam mogao postaviti nalog
I meni je dana 1. gen. prevršila svaku mjeru. Ovih dana ću svakako prebaciti dionice od njih!
Svaki put kad je neka frka oni ne rade i ne može se ništa napraviti. To bi bilo dobro kad bi oni bila jedina kuća i nitko drugi također ne bi mogao ništa raditi. A ovako može prouzročiti veliku štetu i trošak, koji nam naravno nitko neće sanirati… Više im ne dajem ni dana
dokazano smo najveći paničari u cijeloj Europi CROBEX -3,18%
Vaš link
Shangai 109.28 (+3.94%)