U zadnje vrijeme ponovno izostaje fundamenalna rasprava o kretanju trzista. Sve se svodi na kratkorocne tehnicke (uglavnom uspjesne) procjene. Medjutim, jos uvijek nitko ne vidi dno. Na zalost, ocekivanja od INE polako se ispuhuju (svi se nadamo da je i to kratkorocno), no nitko ne daje neke procjene o trzistu koje se temelje na bilo kakvim podacima, vec svi iskazuju svoje zelje. Ni ovaj moj post ne daje bili kakav temelj razvitka trzista kapitala na duze razdoblje, ali ima cilj da postane temelj konstruktivne rasprave o mogucim (pozitivnim ili negativnim) relacijama u vremenu ispred nas. Sjecam se kako je prosle godine bilo pregrst analiza temeljenih na pozitivnim/negativnim vijestima, dok se danas sve svodi na cop/paste trenutnih stanja svjetskih indexa. Promjenimo nesto!
a sto da mijenjamo kad ovo sve nema smisla…
evo najbolji primjer ti je HT – firma koja daje 2 dividende godisnje i ima odlicne rezultate poslovanja ne moze se odlijepiti od cijene sa IPOa… pardon, +5kn od IPOa.
o cemu da vise pricamo?
[undecid]
U zadnje vrijeme ponovno izostaje fundamenalna rasprava o kretanju trzista. Sve se svodi na kratkorocne tehnicke (uglavnom uspjesne) procjene. Medjutim, jos uvijek nitko ne vidi dno. Na zalost, ocekivanja od INE polako se ispuhuju (svi se nadamo da je i to kratkorocno), no nitko ne daje neke procjene o trzistu koje se temelje na bilo kakvim podacima, vec svi iskazuju svoje zelje. Ni ovaj moj post ne daje bili kakav temelj razvitka trzista kapitala na duze razdoblje, ali ima cilj da postane temelj konstruktivne rasprave o mogucim (pozitivnim ili negativnim) relacijama u vremenu ispred nas. Sjecam se kako je prosle godine bilo pregrst analiza temeljenih na pozitivnim/negativnim vijestima, dok se danas sve svodi na cop/paste trenutnih stanja svjetskih indexa. Promjenimo nesto!
evo najbolji primjer ti je HT – firma koja daje 2 dividende godisnje i ima odlicne rezultate poslovanja ne moze se odlijepiti od cijene sa IPOa… pardon, +5kn od IPOa.
o cemu da vise pricamo?
[undecid]
[/quote]
Mene jednako tako ta letargija pomalo ubija…ali morate znati, odnosno nikada ne zaboravit, kako "im" je to i osnovni cilj na njihovom putu daljnjeg bogacenja! [angry]
da li netko raspolaže s podacima ukoliko je ina npr na 2300-2400 na koliko bi nam sad trenutno bio crobex?
hvala
o cemu da vise pricamo?
[undecid]
[/quote]
Mene jednako tako ta letargija pomalo ubija…ali morate znati, odnosno nikada ne zaboravit, kako "im" je to i osnovni cilj na njihovom putu daljnjeg bogacenja! [angry]
[/quote]
ja mislim da letargija ne znaci i rasporodaja dionica.
letargija ima za rezultat neinvestiranje novog novca i trazenje drugih kanala za disribuciju kapitala…
to nikome ne koristi, a posebno ne "njima" (ako takvi uopce i postoje na ZSE), jer se prava lova uzima kad je euforija…
Kupnja na Ztnj se povećava , info o preuzimanju je lijepo odjeknula na ovoj dionici .šteta što je rijetka dionica danas koju s gustom gledam na monitoru.
Redovni promet 63 milje kuna, od toga 20,3 milje na INA-R-a i još 12 milja na HT-u.
Crobex 3588 bodova (- 0,78%).
da li netko raspolaže s podacima ukoliko je ina npr na 2300-2400 na koliko bi nam sad trenutno bio crobex?
hvala
INA na 2350, crobex na 3470….uzeo sam Inin ponder 17%.
Volio bih da naše tržište pokaže otpor jer mislim da smo već previše pali u "oversold" teritorij, ali kada vidim ove indexe vani, muka mi je. Priželjkujem jedan veći odbijanac, a ako do njega ne dođe…
[shocked]
BTW, mislim da će od danas INA padati svaki dan k’o kruška, do jedno 2500 na koliko mislim da će glasiti ponuda MOL-a. Osim ukoliko se ne uključi OMV.
Volio bih da naše tržište pokaže otpor jer mislim da smo već previše pali u "oversold" teritorij, ali kada vidim ove indexe vani, muka mi je. Priželjkujem jedan veći odbijanac, a ako do njega ne dođe…
[shocked]
BTW, mislim da će od danas INA padati svaki dan k’o kruška, do jedno 2500 na koliko mislim da će glasiti ponuda MOL-a. Osim ukoliko se ne uključi OMV.
slažem se.Ponuda MOL-a oko 2500, a OMV-a tada 10% više, ali do toga je mjesec dana igre živaca.
Podsjetite se Plive i igre Actavis-a i Barr-a.
Kupnja na Ztnj se povećava , info o preuzimanju je lijepo odjeknula na ovoj dionici .šteta što je rijetka dionica danas koju s gustom gledam na monitoru.
normalno da je odjeknula, kad se prosjecna ponderirana lako izracuna…
Za one koji imaju najeru kupiti jednu simbolicnu dionicu ili mozda cak uzdrmati vlasnicku strukturu:
Ministarsto prihvatilo elaborat pretvorbe Hajduka, prodaja dionica za mjesec dana!!!!
http://www.glasdalmacije.com/?show=0&article=10710
Kolega Hrco01 ,odlična ideja.
Interesantno da manje padamo od Evrope i Amerike.
Problem je što fondovske dionice nekako i preživljavaju jer fondovi povremeno udru po prodaji.
I na taj način previše ne troše ,a nekako obrane cijenu jer svi ćekaju na prodaji i ne udaraju po kupnji.Međutim,lako je fondovima kada kupuju sa tuđim/našim/novcima,pa kupuju skuplje ,a
sigurno bi mogli jeftinije.
U ostalim dionicama kupnja ćeka i najćešče se svakog dana spušta sve niže i ukoliko se ne pojave neke fantastično pozitivne vijesti lagano tone.Bez obzira na svijet.Samo tone.
Gdje bi bio izlaz.Jedino u edukaciji i kmentarima na temi:Podcijenjene dionice,ali komentari za i
protiv samo argumentirani i bez vrijeđanja ,ako neka naša miljenica završi na stup srama.Možda
bi mogli početi sa današnjim danom i neka svatko predloži dvije dionice ,za koje je siguran da su
podcijenjene ali ne na temelju neprovjerenih ,rekla kazala informacija.Te neprovjerene vijesti kao i budućnost mogu biti naše poslovne tajne,ali ne i argumenti.Dakle matematička FA dionice.
Na ovaj način bi mogli pomoći ulagaćima početnicima,koji su u panici jer sve što imaju pada osim
INE i HT i povremenih bljeskova pojedinih dionica.Razloga za pad ima,a to je nelikvidnost.
Ali prodati podcijenjenu dionicu u ovom trenutku,a ne kupiti nešto podcjenjeniju,nego izvući novac
i čekati u kešu sa očekivanjima da će biti jeftinije, ili još gore pobjeći sa velikim gubicima.A uplašenih i bjegunaca je sve više i ZSE umire.Spasila nas je INA od većeg pada.Ali uvjek se nešto
pojavi,naravno ako tražimo.
Želim nam puno uspjeha!