Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

BF.

– nažalost tu je država napravila veliku grešku već u startu.
– nitko ne spominje kako 1/3 dobiti toga fonda ide direktno gospođi Kosor, a ona to dijeli u raznorazne donacije.
– nikako nisam protiv donacija.
– ali pitam se tko bi kupovao fond koji djeli 1/3 novca u donacije.
– znači taj fond naplaćuje svoj rad, koji nije nimalo jeftin s obzirom kako imaju dvije dionice, a dio Vaše dobiti dijele okolo.
– zbog toga nikako nije ZIF, jer bi užasno puno bio diskontiran.
– ali kada taj fond bude ostvarivao gubitke, tada će to biti Vaši gubitci.
– sami udjeli u fondu su više nego simbolični, i tu će biti jako malo dugoročnih ulagača.
– ne znam oni koji prodaju imaju li pravo prodavati i kasnije kada fond stekne nove dionice.
– po meni je za imaoce toga fonda ipak puno bolje to prodati,
– a ako želite dionice kupite s tim novcima od prodaje HT, i još nešto po Vašem izboru,
– tada nemate upravljačku naknadu i neće Vam gospođa Kosor otuđivati Vaših 1/3 od dobiti.
– valjda će te i sami moći kvalitetno raspolagati dividendom.
Pozdrav !

BF.
– nitko ne spominje kako 1/3 dobiti toga fonda ide direktno gospođi Kosor, a ona to dijeli u raznorazne donacije.

Navedi vjerodostojan izvor za tvrdnju da "1/3 dobiti toga fonda ide direktno gospođi Kosor".

Sutra po svoj prilici idemo u plus, jer je srednja cijena na dionicama jako visoko, i na otvaranju će biti velikih minuseva, koji će ići prema nuli.
Ovakav scenario sam vidio već hrpu puta.
Pozdrav.

– danas smo se stvarno puno udaljili od onoga što nam je najvažnije na burzi.
– a gospodin čudnog imena Mikimaki, je upravo na tragu onoga što nas najviše zanima.

– stvarno sam uživala čitati postove gospodina Mikimakija u petak,
– pa više ni sam nije znao, je li kupio, kada je prodao,
– doslovno mu se je sve izmiješalo u glavi.

– ali čitajuči ovaj post,
– očito je ostao zarobljen u jednoj ili dvije dionice.
– po meni to su DLKV i jedna dionica Ingre.

– voljela bih ja kada bi se dogodio scenarij o kojem piše Mikimaki.
– ali sigurno krećemo s minusom.
– kako će sada utjecati na to možebitni rast INE,
– ali oni koji žele kupovati INU mogu je slobodno i još više srušiti, jer prodaje će biti.
– ali ako više njih žele INU, e onda će se cijena dizati.

– za idući tjedan zbilja je nezahvalno prognozirati bilo što.
– nekako osijećam napetost u zraku,
– a ljeto je trebalo bi očito biti mirno,
– ali nije.
– očekuje nas zanimljiva igra.

– I love this game.
Pozdrav !

– sami udjeli u fondu su više nego simbolični, i tu će biti jako malo dugoročnih ulagača.
– ne znam oni koji prodaju imaju li pravo prodavati i kasnije kada fond stekne nove dionice.

Da. Provjereno. Ovo je više puta obrazloženo, u fond će ulaziti nove dionice i svi udjelničari će dobivati nove vrijednosti, pa i oni koji su trenutno prodali. Popis dionica koje će biti dodane je dosta dugačak, no većina trenutno ne kotira na ZSE (HEP, HŽ, Pošta, Šume…).

– po meni je za imaoce toga fonda ipak puno bolje to prodati,

Ne nužno.

– a ako želite dionice kupite s tim novcima od prodaje HT, i još nešto po Vašem izboru,
– tada nemate upravljačku naknadu i neće Vam gospođa Kosor otuđivati Vaših 1/3 od dobiti.
– valjda će te i sami moći kvalitetno raspolagati dividendom.

No sa ovim dijelom se ne mogu ne složiti. Vjerujem da je svaki branitelj koji raspolaže udjelima, a ima osnovna znanja o funkcioniranju tržišta kapitala, i sam došao do sličnog zaključka i to već i napravio. Ali to je mala manjina.

Ipak, onima koji su ostali unutra (a to je po svemu sudeći većina), vrijednost udjela će vremenom samo rasti. Pogotovo oni koji planiraju dugoročno ostati u njemu, imaće vrlo pristojne prinose. Sasvim sumjerljive špekulantskim fondovima s našeg tržišta (gdje uračunavam i mirovinske, koji to ne bi trebali biti, ali…).

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

Da. Provjereno. [/quote]

Kad već provjeravaš, mogao bi provjeriti i tvrdnju da "1/3 dobiti toga fonda ide direktno gospođi Kosor".

Navedi vjerodostojan izvor za tvrdnju da "1/3 dobiti toga fonda ide direktno gospođi Kosor".

– nemam ništa od toga fonda te ga niti ne pratim,
– pratila sam ga samo za vidjeti koliko je opasan za TK.

– ali imam jako dobru memoriju i to sam sigurno negdje pročitala.
– a i razgovarala sam s jednim pametnim braniteljom koji je lijepo izračunao koliki mu je udjel u fondu,
– to je podjelio s dvije dionice HT i INA.
– izračunao je kolika je bila dividenda na HT i INI za vrijeme moratorija,
– nedostajalo je dosta novca, mislim na dobit fonda.
– izgleda je popapala maca.
– kalkulator u ruke, i pogledajte koliko Vam je točno maca popapala.
Pozdrav !

– nemam ništa od toga fonda te ga niti ne pratim,
– pratila sam ga samo za vidjeti koliko je opasan za TK.
– ali imam jako dobru memoriju i to sam sigurno negdje pročitala.
– a i razgovarala sam s jednim pametnim braniteljom koji je lijepo izračunao koliki mu je udjel u fondu,
– to je podjelio s dvije dionice HT i INA.
– izračunao je kolika je bila dividenda na HT i INI za vrijeme moratorija,
– nedostajalo je dosta novca, mislim na dobit fonda.
– izgleda je popapala maca.
– kalkulator u ruke, i pogledajte koliko Vam je točno maca popapala.
[/quote]
Budući da nemam razloga pouzdavati se u tvoju memoriju niti tvoj razgovor s pametnim braniteljem, a zbog sadržaja statuta fonda ne vidim razloga za uzimanje kalkulatora u ruke, mogao bih učiniti nešto jednostavnije. Mogao bih poslati e-mail uredu BF ili EB s tporukom da se na forumu PD pojavila tvrdnja da "1/3 dobiti toga fonda ide direktno gospođi Kosor" s molbom da se o tome dade sluzbena obavijest.

Da. Provjereno. [/quote]

Kad već provjeravaš, mogao bi provjeriti i tvrdnju da "1/3 dobiti toga fonda ide direktno gospođi Kosor".

[/quote]

Evo, samo za tebe sam si dao truda, mada to nije moj navod. Gđa ivana7 je bila malo kreativna u izričaju, ali je točno da:

Trećina neto dobiti od ulaganja namijenjena je za razvojne i humanitarne mjere, a Upravni odbor u suglasnosti sa Vladom RH utvrđuju namjenu ovog dijela dobiti.

Ovo prevedeno znači da udjelničari u fondu uživaju u 2/3 dividende, dok zadnja trećina ide u humanitarne svrhe. Odn. ivana7 je implicirala da ide tamo gdje gđa Kosor kaže i nije puno pogriješila.

Za znati više, preporučam samostalno proučavanje dokumenta koji čak i nije tako dugačak:

http://www.hrportfolio.com/dokumenti/statuti/statut1.pdf

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

Trećina neto dobiti od ulaganja namijenjena je za razvojne i humanitarne mjere, a Upravni odbor u suglasnosti sa Vladom RH utvrđuju namjenu ovog dijela dobiti.

Ovo prevedeno znači da udjelničari u fondu uživaju u 2/3 dividende, dok zadnja trećina ide u humanitarne svrhe. Odn. ivana7 je implicirala da ide tamo gdje gđa Kosor kaže i nije puno pogriješila.

Ne samo humanitarne nego i razvojne svrhe, a u koje – o tome odlučuje Upravni odbor fonda. Usput rečeno, UO ima sedam članova, od čega su četiri člana predstavnici branitelja. Dakle, izričaj kako "1/3 dobiti toga fonda ide direktno gospođi Kosor" je više nego "malo kreativan".

– ja nisam pravnica,
– ali za sve ovo gore se napiše gospođa Kosor, i svima jasno kako je maca popapala dio dobiti.

– i kada sam ja tu iznijela krivi podatak.
– ali ste zato jako brzi u dijeljenju jedinica.

– I love this game.
Pozdrav !

– ja nisam pravnica,
– ali za sve ovo gore se napiše gospođa Kosor, i svima jasno kako je maca popapala dio dobiti.
– i kada sam ja tu iznijela krivi podatak.
[/quote]
Nije nužno biti pravnik ili pravnica kako se ne bi pisale tendenciozne neistine. Nadalje, s obzirom na statutarnu odredbu o sastavu UO i namjeni trećine dobiti tvrditi da je maca pojela dio dobiti znači biti ne samo tendenciozan, nego i sugerirati da su braniteljski predstavnici budale koji neće znati kako raspodijeliti tu trećinu u skladu s potrebama članstva svojih udruga. A na pitanje "kada sam ja tu iznijela krivi podatak", odgovaram: rekla si da 1/3 dobiti BF ide gospođi Kosor.

Osobno podržavam ideju da se 1/3 dobiti dodjeluje u humanitarne svrhe,gospodo nije sve u novcu,dionicama i zaradama na burzi,posjedujem udjele u braniteljskom fondu,dobrovoljno sam se javio za oslobođenje ljepe naše i to sam učinio isključivo radi svoje savjesti,očito je to pojedincima na forumu neshvatljivo kao i to da 1/3 dobiti ide u humanitarne svrhe!!!!!!!

New Report

Close