Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kolega Twikser moj komentar sam slućajno vezao za vas .Htio sam samo iskoristiti šansu za ukazati
posjetiocima foruma da dobro razmisle prije nego donesu odluku o prodaji svojih dionica.Nedavno
su dionice INA-e i HT padale više zbog straha da će branitelji povući udjele i da će doći velika
količina ovih dionica na prodaju.I to su fondovi koristili kao argument radi jeftinije kupovine.I kao
što vidimo dobro su se nakrcali INA-e i dobro zaradili.A mali su izgorili.

Država je vlasnik d.d.Državu vode političari koji time imaju i veliku ekonomsku vlast.Ali i to će
proći jer državna imovina postaje sve manja,pa će time i utjecaj političara biti manji.U
sadašnjoj situaciji ne vjerujem da bi se ijedna vlast odrekla kolača iz dijela privatizacije.Sve
države u tranziciji su to prošle.Netko neuspješno ,a netko neuspješnije.Političari to nisu stvarali,pa
ne mogu ni znati koliko što vrijedi osim onog malog zubića koji dobiju.
Potpuno se slažem sa vama da političari nisu hrvatska,ali ipak smo ih mi izabrali,a što nisu najbolji
je kriva mlada demokracija .Puno vremena treba da bi se prepoznali pravi.Trideset,
četrdeset godina.A mi imamo tek desetak iza sebe.Premalo vremena za selekciju.

Moje iskreno izvinjenje ako sam vas povrijedio.

Sutra po svoj prilici idemo u plus, jer je srednja cijena na dionicama jako visoko, i na otvaranju će biti velikih minuseva, koji će ići prema nuli.
Ovakav scenario sam vidio već hrpu puta.
Pozdrav.

Sutra po svoj prilici idemo u plus, jer je srednja cijena na dionicama jako visoko, i na otvaranju će biti velikih minuseva, koji će ići prema nuli.
Ovakav scenario sam vidio već hrpu puta.
Pozdrav.

Naravno da idemo u plus kad si ti u dionicama.

To ti je naj jači argument

[/quote]
Hvala na savjetu!
Ali bez poluge nema dobiti.Nalazim se u tri lombardna kredita od ukupno 370.000 kn
od početka godine i jedva izbjegao prisilnu naplatu,doša na nulu oko 20.05 i sada nazad na 15%
pušione.Ako sam uzimao kredite kada je Crobex bio 5.000 pa valjda mogu sada kada je 3.500.
Međutim,iskustvo me naučilo da dokupljujem pomalo i da stalno imam malo u kešu iako me u
zadnje vrijeme poćeo smetati,jer su moji favoriti toliko jeftini da je šteta ne kupovati.Jasno
da se treba čuvati margine calla jer tada trpim višestruku štetu.
Sjećam se da je neko komentirao da on zna da KORF vrijedi puno više,ali da on ipak stiče dojam
da ide prema 0.
Slično se događa sa mojim favoritima.Oni vrijede onoliko koliko tržište kaže da vrijede,a sada je
sentiment loš pa ja dokupujem stalno jeftinije i stalno lagano pušim.Jasno je da ako ostanem bez
municije da ih neću moći dokupljivati kada budu najjefftinije.I zato mi treba novi kredit.
[/quote]

Mali kredit—veliki kredit—bankrot

Ne posuđuj i ne uzimaj na posudu—Šekspir

Dužnik je vjerovnikov sluga.

Razmisli.

"kad je kriza velika,glupom je to razočaranje do smrti ,a pametnom prilika još veća"

Mislim da u bilo koju dionicu BF uđe, vrijednost će joj automatski pasti. Naime branitelji rasprodaju udjele, a nitko ne ulaže u taj fond. INA je na ovoj cijeni usprkos BF-u, a ne zbog toga jer je u BF-u.

Inače ovaj kvazi fond, je ogroman teret na tržište kapitala. Što se prije raspadne to bolje za sve. Vlada je mogla od BF-a napraviti ZIF i riješiti stvar. Mislim da bi interesa za kupnju dionica ZIF-a bilo na pretek, kako u HR, tako i vani. Međutim onda političari ne bi više mogli kupovati glasove preko burze.

Ma taj razvoj događaja je bio vrlo previdiv. Mješanje politike u tržište kapitala je bio ogroman teret za dionice INA-e i HT-a. Vremenom taj teret popušta. HT bi vrijedio barem 10% više da nije u BF-u, a INA nikada ne bi pala ispod 2500.

Svi vi koji ovako ili slično razmišljate shvatite da je BF stvarnost te da neće nestati samo zato jer vi to priželjkujete nego ćete ga gledati još jaaako duuugo!

Samo 10-15% branitelja je unovčilo svoj udjel a tih 10-15% TK nije ni osjetilo,stoga vaši strahovi nemaju utemeljenja u stvarnosti nego samo u vašim paranoičnim glavama!

Ako je netko teret za TK, onda ste to vi kol. Twixer i vama slični, koji zbog vlastite nesigurnosti i nepovjerenja u TK manično i sa gubitkom bezobzirno rasprodajete svoj poetfelj i za to tražite opravdanje u raznim BF, OIF, DAX, DOW i sl.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Poznato da je većina firmi privatizirana (pokradena) početkom devedesetih godina kad je većina branitelja (najvećih vlasnika udjela u fondu HB) bila na ratištima i nije imala pojma što se u Lijepoj Našoj događa, a u toj kategoriji tehnomanagera si bio najvjerovatnije i ti Vrana ili tvoj otac. Sad kad su predstavnici države vidjeli što se dogodilo, donijeli su zakon o privatizaciji javnih poduzeća, kojim se dodijeljuje toj najviše oštećenoj kategoriji državljana RH, i ulažu po 7% u fond HB, (za cijelo vrijeme rata vrijednost udjela iznosi 30-35.000 kn), i sad se radi o svoti u fondu HB oko 4 mlrd kn, a dio se može uspješno prodati (7% INE) i za te novce poslije kupiti npr. HT, ERNT, ADRS, koje su trenutno špekulantski podcjenjene, (moguće opet budu kupovali i INU, ako padne cijena), i istovremeno se omogućava dotok svježeg kapitala na burzu, i svi zadovoljni, počet će opet rasti i tvoje miljenice Vrana.

Hajdemo pogoditi što će se desiti u slučaju ovakvog razvoja događaja. BF bi po tebi trebao prodati INA-u pa onda udariti po asku na ERNT, HT i ADRS. Ti ćeš im naravno skupo uvaljati svoje dionice i rasprodati udjele u BF-u, jer je očigledno da će iste pasti kao kamen jednom kada BF uđe u njih. Toliko o brizi za branitelje.

Da je političarima stalo do branitelja a ne do glasova, onda bi istjerali iz fonda onih 30% koji nikada nisu vidjeli front. Branitelji bi od toga sigurno profitirali. Ovo je čisto kupovanje glasova. Zbog čega ne objave spisak branitelja ? Ako društvo smatra da je nekome nešto dužno ili da je nekoga oštetilo onda ga treba isplatiti. Neka se objavi spisak branitelja. Onda ćemo vidjeti kome društvo jeste dužno i koliko je dužno, a kome nije.

A ti lijepo ako ti se ne sviđa Lijepa Naša, slobodno kreni po svijetu investirati, ulagati i živjeti, možda će te tamo veća sreća pratiti, a fond branitelja pusti onima koji koji su u njemu.
I na kraju fond nema apsolutno nikakve veze sa HDZ-om, već ima vezu sa vlasti RH, jer je i stupio na snagu za vrijeme SDP-a, svi prijedlozi o moratoriju na prodaju dionica krenuli su još za vrijeme SDP-ove vlasti (najaktivniji po tom pitanju je bio Pavle Kalinić, 2003 godine).

To što ima veze sa SDP-om ne isključuje mogućnost za sa ima sa HDZ-om. Normalno je da kapital bježi sa tržišta koje politika koristi za kupovanje glasova na tržišta na kojima se politika ne mješa. Ogroman dio novca od prodaje INA-e će otići iz RH, a jedan od glavnih razloga za to je politika i političari.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ako je netko teret za TK, onda ste to vi kol. Twixer i vama slični, koji zbog vlastite nesigurnosti i nepovjerenja u TK manično i sa gubitkom bezobzirno rasprodajete svoj poetfelj i za to tražite opravdanje u raznim BF, OIF, DAX, DOW i sl.

Ja sam dao sasvim razumno rješenje, ZIF. Braniteljima i "braniteljima" će ostati njihovi udjeli, a političari će ispasti iz igre. Svi dobivaju samo političari gube. Pitam se zbog čega to tebi smeta ?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Moje iskreno izvinjenje ako sam vas povrijedio.

Ma kakavi, što više različitih mišljenja to bolje. Doro da si pokrenuo ovu raspravu.

Ja sam dao sasvim razumno rješenje, ZIF. Braniteljima i "braniteljima" će ostati njihovi udjeli, a političari će ispasti iz igre. Svi dobivaju samo političari gube. Pitam se zbog čega to tebi smeta ?

Sa ZIF om se definitivno slažem da je bolje!
Meni smeta retorika da su branitelji nešto loše, da ne cijene imovinu koju imaju u BF te da jedva čekaju da to prodaju pa da se odu napiti, da su uteg na TK, i sl.,

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

reći da politika nema upliva na BF je isto kao da banke (i njihovi OIF) nisu znale kako polupati margine kad smo bili na 3200 …

Barona za moderatora a šefa za direktora ... moji postovi nisu nagovor na kupnju ili prodaju vrijednosnica

što se tiče bf-a sumnjam da ljudi to žele prodati. Pričao sam sa oko 20-tak branitelja i jedno njih 2-3 misle prodati. Ostali žele čuvati jedno barem 5 godina neki ga ne misle ni prodati nego u ”starim” danim pokloniti djeci. Ja osobno starog napadam već danima da proda jer trenutno ima jako puno dobrih dionica na kojim se da zaraditi. Ali ako bf uđe u dionice tipa ptkm (koje se na dugi rok isplati) i na recimo atpl mislim da više neću ”daviti” za prodaju

Sa ZIF om se definitivno slažem da je bolje!
Meni smeta retorika da su branitelji nešto loše, da ne cijene imovinu koju imaju u BF te da jedva čekaju da to prodaju pa da se odu napiti, da su uteg na TK, i sl.,

[/quote]

Problem nije u braniteljima neko u braniteljskom fondu. Tamo su branitelji i onako u manjini.

Mislim cijeli princip je krivo postavljen. Branitelji su iskorišteni za kupovanje glasova. Ovaj fond polazi od činjenice da je dio građana bio spriječen da ostvari financijsku dobit jer su bili u ratu. To je druga, puno manja grupa građana, iskoristila. Društvo smatra da je država oštetila prvu grupu građana te je odlučilo da ih kompenzira.

Problem nastaje kada tu upada politika i koristi priliku da tu kompenzaciju iskoristi kao sredstvo za skupljanje glasova. Dakle više nemamo nadoknadu društva prema oštećenima, nego imamo situaciju da politika poklanja pare građanima. Dolazi do hiperinflacije branitelja i hiperdeflacije kompenzacija. Da bi stvar bila još gora, političari odlučuju da kompenzaciju sprovedu kroz tržište kapitala. To još više obezvrijeđuje vrijednost kompenzacija. U civiliziranom svijetu kompenzaciju oštećenim građanima određuju sudovi, a isplaćuje se iz proračuna. Jednom kada sud presudi i odredi oštetu, onda oštećenik može, a ne mora, prihvatiti da bude isplaćen u dionicama.

New Report

Close