a vračanje stranih investitora kod nas i u regiju se zaboravlja [thumbsup]
Ne mogu se vratiti kad ih nije ni bilo.
Osim ako ne mislite na šaku Slovenaca
Evo malo za one koga zanima makroekonomija i trendovi na tržištu rada…Vaš link
One kojima se ne da čitati piše da je travanj u odnosu na ožujak prosječna plaća pala nominalno za 0,1%, a realno za 0,8%.
vidim da ima puno drukera, samo slušajte analitičare i ekonomiste budete puno zaradili.
Knjiga :IZAZOV BURZE:"ANALITIČARI I EKONOMISTI NEMOGU TOČNO ANALZIRATI TENDECIJU BURZE"
Komentar tržišta.
– a i sami fondovi su u jako velikim gubitcima, zbilja ne znam koliko bi im koristili daljnji gubitci.
Zaključke izvucite sami, jer tu ste dobili samo podatke, ovaj post ne druka na gore ni dolje.
Pozdrav !
ne znam zasto ne shvatite vec jednom… na burzi nema milosti… niko se nece nad nekim sazalit… treba prihvatit takav nacin igre… Ne znam jel pratite Hanfine statistike o ulaganjima… mirovinci su postali vladari ovog naseg trzista… definitivno im se isplati srusit trziste, nemaju brige od gubitka pritjecanja svjezeg kapitala pa mogu raditi sa burzom sta ih je volja… da sam fond menađer mirovinskog fonda definitivni bi se povukao sa kupnje i polako pustio burzu da pada… time bi se napravila panika medu ljudima koji su ulozili u otvorene investicijske fondove i evo novih jeftinih dionica za mirovince… trenutno su otvoreni fondovi u teskoj poziciji te tu ocekujem pucanje burze… nema rasta burze dok god mirovinci ne dobiju ono sto zele… imovina otvorenih fondova je veliki mamac za mirovince… to je nazalost realnost…
[/quote]
Da si jedini fond menager jednog jedinog fonda, onda bi možda i mogao raditi tako. Ovako se i menageri boje da povoljne prilike ne pokupi neki drugi menager, nekog drugog fonda, a oni sami izvjese… Ovdje ima više fondova i oni su također jedni drugom konkurencija. Kad bi se svi oni dogovorili i organizirano rušili tržište…, to je već kazneno djelo.
A ovo što Ivana govori nije riječ o milosrđu, već o čuvanju vlastitih pozicija…
ne znam zasto ne shvatite vec jednom… na burzi nema milosti… niko se nece nad nekim sazalit… treba prihvatit takav nacin igre… Ne znam jel pratite Hanfine statistike o ulaganjima… mirovinci su postali vladari ovog naseg trzista… definitivno im se isplati srusit trziste, nemaju brige od gubitka pritjecanja svjezeg kapitala pa mogu raditi sa burzom sta ih je volja… da sam fond menađer mirovinskog fonda definitivni bi se povukao sa kupnje i polako pustio burzu da pada… time bi se napravila panika medu ljudima koji su ulozili u otvorene investicijske fondove i evo novih jeftinih dionica za mirovince… trenutno su otvoreni fondovi u teskoj poziciji te tu ocekujem pucanje burze… nema rasta burze dok god mirovinci ne dobiju ono sto zele… imovina otvorenih fondova je veliki mamac za mirovince… to je nazalost realnost…
[/quote]
Da si jedini fond menager jednog jedinog fonda, onda bi možda i mogao raditi tako. Ovako se i menageri boje da povoljne prilike ne pokupi neki drugi menager, nekog drugog fonda, a oni sami izvjese… Ovdje ima više fondova i oni su također jedni drugom konkurencija. Kad bi se svi oni dogovorili i organizirano rušili tržište…, to je već kazneno djelo.
[/quote]
kada ljudi imaju isti cilj,idu u iste skole, imaju ista razmisljanja, ne trebaju se dogovarat… mislim da se jasno vidi sta fondovi rade u nazad 7-8 mjeseci… burza pada a njima se imovina u dionicama konstantno povecava…
[thumbsup]
sve skupa zanimljivo razmiljanje….no u svemu ovome ima i nesto dobro….obveznici drugog (i treceg tko voli) stupa ce dugorocno imati koristi ukoliko (i kada) vrijednost jeftino nakrcanih dionica mikrovinskih fondova ponovno poraste (u tu skupini pripadam i sam)…ono što je po mni problem je to što ja osobno ne vjerujem u koncept fondovskog rušenja tržišta…prije će biti da je sve skupa to bio balon koji je nastao u tržištu povećane likvidnosti…nema tu čuda…nepovoljne makroekonomske priliku, smanjena priljev novog novca, povlačenje postojećeg, poskupljenje i inflacija, psihološki moment – sve je to dovelo do ispuhavanja…
oni koju su prije nekoliko godina surfali na ovim valovima, su se dobro zabavili i pocrnili na tom ljetovanju, a ostalima prostaje da kukaju i čekaju bolja vremena da grane sunce (došli na more a udarila kiša već peti dan od 10 uplaćenih)
Vidim da je DJIA na 11.800 ( davno tu nije bio )
Moglo bi danas opet biti udaranja po kupnji. ( ako je bude )
[/quote]
[/quote]
@miro25
tvoj stav o povlacenju mirovinaca s kupnje mi lici na onu narodnu:
"zbog snicle, ubili kravu…"
plus,
1. mirovincima je dovoljno 6-7% godisnje da ostvare plan,
2. njihova zadace je da stabiliziraju trziste…
to kaj pricas vrijedi mozda za neki OIF, ali nikako za mirovince…
ali cak niti to nije 100% jer bez povratka povjerenja u burzu nema vecih dobitaka…
povratak povjerenja mi se cini kao najvaznija stvar s kojom bi se "market makeri" trebali baviti.
slažem se s tigrusum…
ne samo da im je to dovoljno, nego nisam siguran niti da mogu više od 10 (eventualno 15%) postići s obzirom na propise i obveze koje imaju kao regulaciju svoga ulaganja….
Evo kako nam stoje mirovinci:
Obvezni mirovinski fondovi – OMF
AZ 19.06. kn 142,4533 -0,28 -3,56 -2,60 -1,52 5,93
Erste Plavi 19.06. kn 148,2751 -0,45 -4,75 -3,95 -4,05 6,62
PBZ Croatia osiguranje 19.06. kn 142,2903 -0,56 -7,48 -6,66 -6,75 5,91
Raiffeisen OMF 19.06. kn 145,7804 -0,34 -5,05 -4,28 -3,97 6,33
Ovo boldano je prinos od početka godine.
U gabuli smo.
Evo kako nam stoje mirovinci:
Obvezni mirovinski fondovi – OMF
AZ 19.06. kn 142,4533 -0,28 -3,56 -2,60 -1,52 5,93
Erste Plavi 19.06. kn 148,2751 -0,45 -4,75 -3,95 -4,05 6,62
PBZ Croatia osiguranje 19.06. kn 142,2903 -0,56 -7,48 -6,66 -6,75 5,91
Raiffeisen OMF 19.06. kn 145,7804 -0,34 -5,05 -4,28 -3,97 6,33
Ovo boldano je prinos od početka godine.
U gabuli smo.
I još dodaj inflaciju -5% !