Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Da, ali npr. ako Njemci osvoje – uslijedit će boom u Njemačkoj (kao i nakon SP 1954.), pa možda potegnu Europu sa sobom… 🙂 (long shot, znam [smiley] )

Evo malo da objasnim neiskusnim forumasima kojima nije jasno zasto je tako slab promet.
Ukratko: Zato jer sad svi gledaju u Amere i Europu,znam da ce sad ovdje neki pisati da mi nemamo nista s njima ali to su price za malu djecu,uvijek smo se kretali kao i oni samo ako oni padaju mi padamo za njima a ako rastu mi rastemo 2-3 puta vise od njih.
Budite sigurni da veliki nece ulaziti sve dok je ovakva situacija u Europi i Americi,znaci ceka se smirivanje njihove situacije tj. oporavak njihovih indeksa,rast dolara i pad nafte.
Dok se to ne dogodi ni Crobex nece znacajno gore tj. ako oni nastave padati i mi cemo za njima.
E sad pitanje je dal su ove razine dobre za ulaz.
Fondovi ocito ne izlaze na ovim razinama sto znaci da su dionice po njima vec ili dosta pale ili cekaj pozitivan signal kako bi opet poceli kupovati i dizati trziste,ja vise vjerujem u ovo drugo.
Jer da su fondovi htjeli jace srusiti nase trziste mogli su to ovih dana bez problema napraviti,sad ih nitko nebi pitao zasto to rade posto Ameri i Europa padaju na najnize razine u zadnja 3 mj. a nafta je na svom maksimumu.
Neki ovde nikako nemogu shvatiti da je onaj pad do 14.4. posljedica pucanja margin kredita a fondovi nisu nista branili tj. nije ih skoro uopce bilo na kupnji – zato smo u tako kratkom vremenu tako jako pali,i to se sad sigurno nece dogoditi,druga je prica sto su fondovi znali na kojim ce razinama puknuti vecina margina ali nebi sad pisao o tome.

Evo nesto za Ivana1234 – podsjeca me na jednu pricu – nadam se da ce ovo shvatiti posto mu ocito bas i neide sa dionicama.

Na moru covjek iznajmljuje svoju vilu za 3 mj. (7,8 i 9 mj. u komadu)

U 4 mj. mu dolazi Talijan i nudi 50 000 Eura i on odbije – misli jos smo daleko od ljeta bit ce i boljih ponuda.
U 5. mj. mu dolazi Njemac i nudi 70 000 Eura i on i to odbije – misli ima jos vremena ljeto jos nije ni blizu – bit ce i boljih ponuda.
Dosao 6. mj. nitko ziv ne pita za vilu sve okolne vile vec davno iznajmljene izmedu 50 000 – 70 000 Eura.Sto ce – stavi oglas na internet, dosao vec 7. mj nitko ne zove – kad nazove Madar i pita ga ako hoce za 20 000 i on bez razmisljanja sav sretan sto je uspio naci nekog odmah prihvati ponudu – jer da nije bilo Madara propala bi mi godina.
Znaci mogao ju je bez poroblemna iznajmiti za 50 – mogao ju je iznajmiti po najvisoj od 70 – a na kraju je najgore prosao i izgubio tonu zivaca i dosta novaca.Nije ju ni morao iznajmiti za 70 – da ju je iznajmio i za 50 – 2.5 puta bi vise zaradio. Mogao je on nakraju dobiti i ponudu od 100 000 ali nije pa je izgubio(kockao se)a tko zna dal bi ju i za toliko dao.

E tako Vam je kolega sa dionicama,nitko nemoze znat gdje je dno kao i gdje je vrh,ali zato svako moze ocijeniti kad je dobra prilika za ulaz,a buducnost ce pokazati dal je dobro napravio.Hocu reci da u vecini slucajeva znamo da je nesto bila – dobra prilika tek kad bude kasno.

Dali dionice mogu jos dolje,dolje,dolje – mogu,dal je ovo mozda dno – mozda,dali nije dno – mozda i nije – dali mogu od drugog tjedan samo gore,gore,gore – mogu,nitko nemoze znati sto ce se dogoditi i tko Vam tupi suprotno – laze!
Trebate gledati dali su Vam ove cijene prihvatljive za ulaz i ako jesu – ulazite, a ako nisu cekajte ih na razinama kad ce Vam biti prihvatljive za ulaz – normalno ako docekate uopce te razine,vrlo jednostavno.

Pozdrav.

jako ste nas prosvijetlili i puno vam hvala.
narocito je poucna ova prica sa talijanima njemcima madjarima i vilama.samo mi nije jasno jel to dobra vila ili zla [lol]

svaka skola se placa.sto je skola skuplja obrazovanje je kvalitetnije.

do kraja mjeseca smo 10% u plusu,tako se priča ovdje

Definitvno se slažem sa time ali na ovaj način.
Ostat ću u cashu, a dionice će pasti dolje 10% i eto meni zarade od 10%.

Jedino tako vidim zaradu do kraja mjeseca [lol] [lol] [lol] [proud]
[/quote]

držanje love u čarapi je fakat najbolje financijska strategija
nema prinosa, ali nema ni rizika
nema adrenalina, ali nema ni živciranja
otprilike kao da pratiš tekmu tako što osluškuješ hoće li biti pucanja
i onda sutra s frendovima o tome razglabaš ko da si je cijelu pomno pratio

free tibet

Da, ali npr. ako Njemci osvoje – uslijedit će boom u Njemačkoj (kao i nakon SP 1954.), pa možda potegnu Europu sa sobom… 🙂 (long shot, znam [smiley] )

[thumbsup]

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

do kraja mjeseca smo 10% u plusu,tako se priča ovdje

Definitvno se slažem sa time ali na ovaj način.
Ostat ću u cashu, a dionice će pasti dolje 10% i eto meni zarade od 10%.

Jedino tako vidim zaradu do kraja mjeseca [lol] [lol] [lol] [proud]
[/quote]

držanje love u čarapi je fakat najbolje financijska strategija
nema prinosa, ali nema ni rizika
nema adrenalina, ali nema ni živciranja
otprilike kao da pratiš tekmu tako što osluškuješ hoće li biti pucanja
i onda sutra s frendovima o tome razglabaš ko da si je cijelu pomno pratio

[/quote]
Držanje love u čarapi je siguran gubitak za vlasnika,a u dužem vremenskom razdoblju totalna pušiona.
Tko tako ulaže zadnjih petnaestak godina sigurno može kupiti manje od pola.1 EUR vrijedi manje od
1 DM.Tko je prije petnaest godina ušao na tržište kapitala,ako nije igrao na jednu kartu sigurno je
bolje situiran od ulagača u čarapu.Većina su bogati bez obzira na znaćajne gubitke od početka godine.
Ovo vrijedi i za Iveka 1234
Čekati ili ući.Veine trinke Kraljeviću Marko,pola pije pola Šarcu daje.

Čekati ili prodati.Prodati ako misliš da to što imaš ne vrijedi toliko.Prije provjeriti zašto si kupio.Dali
po FA,intuiciji ili Radio Mileve.Ili po TA koju je srušio jedan malo veći ulagač.

Prije donošenja odluke najprije trba izbrisati sve što se dogodilo.ATH je za većinu dionica apstraktna
imenica.Najniža cijena u toku zadnje godine.Možda je to previše.Neke dionice iz Crobexa bi
trebale narasti 50 % i nebi bile preskupe,a neke da pojeftine 50 % bi bile preskupe.Crobex je gulaš,a neke dionice su meso a neke krompiri,a cijena ista.Naš posao je naći meso.

Neselktivan rast ili pad po sektorima su samo šansa više.A hrvatski špekulanti rade sve da zbune
male ulagaće,da ne razlikuju dobru od loše dionice.Dobar izvještaj je posljedica boljeg rada firme,a dionica pada.Loš izvještaj a dionica raste.Nelogično.Ne to je vrlo logično ,jer je cilj špekulanata stvoriti sliku da FA ne znaći ništa.

Problem se pojavljuje kod daytrejdanja,kod očekivanja da bolje poslovanje donosi veću cijenu i to
odma.Malo morgen.Primjeri su IPKK,FNVCR,LPLH.Što takneš pušiona.I na taj način se stvara
nesigurnost.
Fondovi brane svoja Potenkinova sela dok imaju sredstava,a oda dolazi brutalno otrežnjenje.
Što je veći igrač veći mu je i zalogaj,ali ako je prevelik i njega uguši.

Jedini igrači koji mogu sada gutati prevelike zalogaje su mirovinci,jer imaju konstantan priliv
sredstava,a isplate dolaze za desetak godina.Njihove promašaje će platiti manje mirovine iz II stupa.
I oni često kupuju "smeće" jer fondmenađeri ne žele prihvatiti da su napravili grešku pa brane cijenu,a ne kupuju radi buduće zarade,ili pak moraju slušati.Ovdje ne bih navodio dionice,da me njihovi vlasnici ne proklinju.

Strah se uvukao u kosti investitora,a jedini lijek protiv straha je znanje.I zato što više učiti,analizirati
svoj portfelj,hrabro i objektivno prihvatiti činjenice.Ovo je dinamičan posao.Nema pasivnog pristupa.
Okolnosti i situcije se brzo mjenjaju i treba ih prepoznati prije nego se pojave u novinama,na TV.

Ali predviđati dno ,vrh,rast ,pad .To je u principu nemoguće,jer da je to moguće ti Nostradamusi bi bili toliko bogati da nebi imao tko analizirati. Za dan ili dva mi obični mali ulagači imamo šanse
nešto nanjušiti.Mene ne interesira Crobex nego pojedine dioniuce i svakog dana nastojim naučiti
nešto novo.
Naučio sam o pomorstvu i brodovima učeći od dobrih poznavalaca ove problematike,koji pišu na
Forumu.Ali ne vjerujem nikome nego samom sebi.Svaku informaciju provjeravam.Brodari su najbolji ili najgori jer imaju velike oscilacije.Tu se najviše zarađuje,ali i gubi.

Ćeka nas interesantan ponedjeljak

Svima puno uspjeha,a najviše meni!

Pa ja čekam niže razine i ne vidim u čemu je problem, a da sam nekima pomogao je čista činjenica.
Neki su pitali od kuda info i zakaj sam uvjeren u pad, naravno bili su ljubazni i kulturni i ja sam rekao zašto.

Oni su prodali kada je croby bio 4100 a danas je niže i to dosta i vjerujem da su zadovoljni.
Ja sam isto prodao tada i sada čekam, i ne shvaćam čemu takva attact na mene kaj ja čekam.

Dali je problem puno postova ili?

I još nešto nisam znao da mi ne ide sa dionicama ali oke.

Ma kolega kakav info?
Kako uopce mozete pisati takve neistine,kao Vi ste imali neki info – pa kome Vi prodajete te price i sto Vam to treba.
Neznam stvarno kako Vam nije zao ovih neiskusnih forumasa koji bi Vas mogli i poslusati.

Da ste imali neki info. onda ste trebali imati info. i koje ce to dionice pasti posto nitko ne prodaje Crobex nego dionice,vec i mala djeca vide da Crobex pada zbog situacije u Europi i Americi po tome bi ispalo da Vi imate bolji info. i od njihovih strucnjaka i da oni padaju zbog nas a ne mi zbog njih,smijesno.

Prometi su ovih dana jako slabi,kupnja je jako slaba,Ameri i Europa su pali na najnize razine u zadnjih par mj. – fondovi su mogli da su htjeli srusiti puno,puno jace Crobex i to na jako malim prometima ali nisu,tako da te price o nekim Vasim informacijama o nekom padu padaju u vodu,trziste nam se sasvim normalno ponasa u zadnje vrijeme( 2 mj.) i sto se prometa tice i sto se pada tice. Vidljivo je da je dosta malih i neiskusnih otislo sa burze u onom padu do 14.4. tako da su sada dionice ipak u puno cvrscim rukama a i margin call-ovi dolaze tek ako Crobex padne ispod 3250.

Neznam sto Vi onda radite ovdje na forumu,unovcite onda to veliko znanje i te sve silne informacije.

Evo zasto sam napisao da Vam ocito neide u dionicama,zato jer da Vam ide nebi se spustali ovako nisko tj. nebi si dozvolili da Vas se ovako lako uhvati sa prstima u medu.
Pisete o Crobex-u na 4100 i da su dobro zaradili oni koji su Vas tada poslusali da prodaju je cista neistina ako znamo da je Crni Ivo tj. Vi pisalo na 10 – ke poruka dnevno na ovom forumu o velikom padu od 30.4. kad je Crobex bio na 3790 – tako da ovo pisanje o 4100 Vam pada u vodu,ljude koje ste tad (3790) nagovorili na prodaju dobro su izgubili tako da neznam o kakvoj Vi zaradi pricate, a i tko zna kako ste se zvali prije Crnog Ive.
Jedino ako ne mislite (sto bi bilo jako smijesno) samo na one koji su Vas samo taj dan poslusali kad je Crobex bio na 4100,bravo.

Ovo sam napisao 14.4. 10:43

Ja sam se danas lijepo nakupovao i to sve malo iznad razina od blokada.
Da nema ovih koji prodaju po ovim cijenama nebi ni mi mogli kupovati po istim.
Poznata je ona : Kad svi prodaju kupuj – i kad svi kupuju prodaj [thumbsup]
Buducnost ce pokazati tko je u pravu.

Ovu sam poruku poslao kad je Crobex bio na dnu i tada (za razliku od Vas koji pucate od znanja) nisam znao da je tu dno,niti me je zanimalo gdje je dno,niti sam imao neke informacije,ni price……itd,itd
Kasnije mi nije padalo na pamet hvaliti se ovdje po forumu i pisati poput Vas kao : ja sam sve to znao i imao info. i nesto tipa – nadam se da su zadovoljni oni koji su me poslusali i isto napravili kao ja – zato jer to nije istina. Istina je da su mi neke likvidne dionice u tom trenutku izgledale jako podcijenjeno i samo sam iz tog razloga usao u njih i sto sam mislio da na onim cijenama dugorocno nema greske a dno sam pogodio sasvim slucajno. .Nadam se da cete nesto nauciti iz ovog .

Ovo sve pisem kako bi neiskusni forumasi vidjeli kakvih sve ljudi ima ovdje,koji dijele koje kakve savjete,hvale sami sebe a nemogu poslati dvije poruke da ih se ne uhvati sa prstima u medu.

Ako Ameri i Europa nastave padati – padat ce i Crobex a ne zbog nekih Vasih informacija,presmijesno.

Pozdrav.

PBZ INVESTOR - nikad vise!

Ovo sam napisao 14.4. 10:43

Ja sam se danas lijepo nakupovao i to sve malo iznad razina od blokada.
Da nema ovih koji prodaju po ovim cijenama nebi ni mi mogli kupovati po istim.
Poznata je ona : Kad svi prodaju kupuj – i kad svi kupuju prodaj [thumbsup]
Buducnost ce pokazati tko je u pravu.

[/quote]

Kolega, ova vaša poruka iz 14.4.2008 o vašem shoppingu vrijedi ako ste izašli iz dionica prije tjedna-dva. A ako ste još u njima od tada, onda ste u jako malom plusu, i bolje je da uzmete taj plus dok još možete.
Cijene od 15.04.
TISK je već na cijenama od 15.04
ERNT je ispod tih cijena.
Likvidnije dionice poput IGH, KOEI, ATPL,VIRO su 10-15% iznad tih cijena.

Realno gledajući svi koji su ušli 14 i 15.04 su još malo u plusu.
Ostali su u minusu. Tako da za koji dan mislim da se nećete više hvaliti kako ste kupovali 14.4.

DA STE SLUŠALI BARONA, SAD BI BILI U PLUSU.....

A di su nam tenkista, slk i slicni?!?!?!?!

ako nista, Ivanu i Bluemana postujem zato sto su doljednji i uvijek stoje iza onoga sto kazu..

E da, i vlad nam je nesto uvjerdjen….a napadao je jednog istinskog znalca zbog trazenja korektnog ponasanja. Dakle, jos jedan u koloni nedosljednih! HOCU JEDAN!

Antikristi i masoni, komunisti, ovi-oni, šire sotonske fraze da nas poraze! E moj narode....

Sada je dobra prilika da proglasimo gospodarski pojas i još ponešto..

npr. jedan zakon koji bi zabranio kupovinu daljnju nekretnina strancima (prvenstveno ovima iz EU).

Ja sam brži od brzog, hitriji od hitrog !

karlo28

Držite se svojih tvrdnja i uživajte.
29.04 sam registrirao crni-ivo, 3 dana poslije sam prodao svoje dionice, počeo sam pisati oko stranice 5520 – tu negdje na ovoj temi, tada je croby bio oko 3800-3900.

Ekipa je počela slati PM oko 10.5 i ispitivati zašto tako trubim da to ide dole a ja sam im rekao svoje razloge.
IGH je bio na 12900 kada sam počeo pričati da će pasti bolje nego zadnji put.

p.s. pa nisam ja Bog da su me ljudi nakon prvog posta počeli ispitivati zašto ovo zašto ono, ali kada su vidjeli da sam možda u pravu počeli su ispitivati i slati PM, te jeprošlo je dva tri pet dana.

Za neke znam da su tada prodali i da su još uvijek u cashu.
Prsti ih svrbe kao i mene ali sada zajedno čekamo.

Mi čekamo niže razine, a vi novi ATH.
Vidjet ćemo tko je u pravu.
Lijepi pozdrav.

btw jedino kaj imate pravo da nije bilo baš na 4100 nego oko 4000 ali to je još uvijek puno više nego kaj je croby sada.

NISAM JA SAMPRAS KOJI VIĆE UP UP UP, JA SJEDIM NA CASHU, TRPIM INFLACIJU KOJA MI GRICKA CASH I ČEKAM CROBEX NA 3000

evo ja predvidjam pad crobexa na 3400 do 3450 a onda odbijenac do 3850 ito sve u 2 tjedna

evo ja predvidjam pad crobexa na 3400 do 3450 a onda odbijenac do 3850 ito sve u 2 tjedna

ovisi o americi, ali nisi jedini! 3450 prije [thumbsup]

SVAKOGA DANA, U SVAKOM POGLEDU, SVE VIŠE NAPREDUJEM

New Report

Close