@Baron
Pa kolega zar još niste naučili neke stvari, ma znam ja da vi znate samo se pravite blesavi na prodaji recimo na INI imate koliko god hoćete naloga od 4000 kuna i to je ta prodaja o kojoj vi pričate.
Isto tako možete staviti nalog na kupnju INE od 100000000 komada po cijeni od 100 kuna i odmah će kupnja po vama biti jača.
Nemojte nas nasmijavati.
Lijep pozdrav i što prije u šoping dok ti inflacija nije sve pojela.
***obrisano***
Kolega sampras ako već imate namjeru se praviti pametni onda barem recite nekaj kaj stoji.
Na prodaji možete staviti cijenu koju želite za recimo inu…možete staviti recim o 1000 komada na cijenu od 50000 kn.
Ali ako pokušate staviti 1000 komada na cijenu od 100 kuna nalog Vam neće proći.
Ja probao jedan dan iz čiste dosade i na abac trade ne prolazi.
[/quote]
Pa ja baš želim objasniti da je na strani prodaje jako puno naloga koji su tu bez veze postavljeni evo recimo na ATPL imate na 3500 kuna 4000 komada a na toj istoj dionici imate par takvih naloga koji su u ovome trenutku nearealni a ipak stoje na strani prodaje i onda netko ko gleda koliko je naloga na prodaji a koliko na kupnji kaže prodaja puno jača a u biti to su ti nalozi koji su tu bez veze postavljeni i ako kojim slučajem kupnja se njima približi oni će te iste naloge maknuti.
Pojedini fondovi tako stvaraju navodni pritisak na prodaji koji u biti ne postoji i varaju neiskusne ulagače.
Poštovani kolege investitori,
za investitore je korisna umetnuta datoteka: Najvećih tisuću poduzeća Nove EUrope
Vama to vjerovatno neće proći jer će biti okarekterizirano kao manipulacija tržištem ali velikima to nitko ne brani oni mogu šta god hoće jer oni ne manipuliraju tržištem već to činimo mi mali, smiješno zar ne.
@ivan1234
Vama to vjerovatno neće proći jer će biti okarekterizirano kao manipulacija tržištem ali velikima to nitko ne brani oni mogu šta god hoće jer oni ne manipuliraju tržištem već to činimo mi mali, smiješno zar ne.
Bogme nije nimalo smiješno već je žalosno.
Koristimo svi istu lovu a nemamo ista prava.
A drugo ovo sa nakon 15:55 i zadavanjem naloga već mi je poznato od prije, ali kaj možemo.
osim kaj rade kaj žele (a mi nemremo) još i tlače svakog malog i dovode ih do propasti.
Ali nije bad ja sam u cashu tako da mi je lakše, ali radi svih manipulacija kad tada će neki fondić riknut pa će i oni osjetiti kako je to kada ode sve u rodni kraj (FIMA Maximum —http://www.hrportfolio.com/fond.php?a=fonds&site=fond&id=107)
Kaj ćete kad smo takva država i takve se stvari dozvoljavaju, naravno samo velikima, a mi mali moramo se prilagoditi tome, što je isto umjetnost.
pozz
Čemu onda priće o fundametima,knjigama i učenju kada o vrijednosti dionica ne odlučuje tržište već neki drugi .Najljepše su mi izjave tipa:Držite dionice -dugoročno.Koliko -dugoročno.Podravku držim već dvije godine.Dvije godine gledam kako politika određuje cijenu.Prema tome,dragi moji,ni dva fakulteta ,ni sve povoljne vijesti,ni svi fundamenti neće još neko vrijeme određivati vrijednost dionica,dok se god razno raznim mešetarima,tkz.brokerima i inim dozvoljava ovakav naćin rada.
– pa ipak je ovo burza, i sve ove igre se nazivaju burzovnim igrama.
– na nekim dionicama cijenom manipuliram ja na drugim fondovi, ali ponavljam sve je to dio igre.
– većina ulagača amatera (kod nas i fondova) kupi dionicu, ali ne razmišlja o izlazu.
– a kako ne znaju mnogo o izlazu,
– riječ "ulaganje na dugi rok" djeluje smirujuće.
Pozdrav !
– riječ "ulaganje na dugi rok" djeluje smirujuće.
Različiti ulagači smo ovdje a vidim i da ja spadam u neku posebnu zvrst koja je ovdje pravo "čudo" i zato nas je teško razumjeti. Ja ulažem za mirnu i bezkrbnu starost novac, koji do tad i ne trebam, a kako imam do tada skoro još dvadset godina, i zaista se nadam da ču ih i doživjeti, nemam nikakve potrebe razmišljati o izlazu iz dionica koje sam kupila zbog njihovih fundamenata bar ne u ovo vrijeme. Iako se neki sad rugaju nama "dugoročnim ulagačima" vrijeme pa i sa time naše dionice pokazat če da smo ipak mi na pravom putu!
Vrijeme će pokazati da smo ipak mi na pravom putu……to ti je draga Mateja obična fraza.Doči će to na svoje…..također obična fraza.A sad ću ti reči nešto što bi bilo dobro da zapamtiš.Tržište kapitala čekaju jako teška vremena,kad počnu američki mirovinci isplačivati sredstva,negdje 2015-2016.Predviđa se totalni kolaps jer su ti fondovi ogromni (u miljardama dolara) a večina novopečenih penzionera će tražiti kompletnu isplatu jer na to imaju pravo.Druga stvar je raketni štit koji se prezentira kao obranbeni a u biti ima sasvim drugu namjenu-omogučiti nuklearno uništenje Rusije.Treča stvar….da ne nabrajam(čitaj Stoljeće rata 2,normalno, prije toga Stoljeće rata 1)Sve to prije nego ti i ja budemo u mirovini.
Zašto ovo navodim?Zato jer je za sigurno investiranje potrebno pratiti kompletnu situaciju u svijetu a ne samo fundamente.Uložiti i reči čekam mirovinu,ja sam siguran,je ravno financijskom samoubojstvu.
@Lavgar
Pa da sve što si napisao stoji…sve je to moguče da se i dogodi…a sad gledaj i malo što je več bilo 1929 kad je bio kolaps burze u Americi u međuvremenu je bio i svjetski rat i ko zna što sve loše se dogodilo…a pogledaj burzu i dionice sad, da li je gubitak ili dobitak…ne znam ali ja ne nađem u ovom vrijemenu mogučnost bolje zarade za svoj novac nego su dionice, pa da li sam zbog toga konzervativan ili riskantan ulagač baš mi je svejedno…znam da mogu sačekati, da bude ove krize kraj…jednom če je sigurno biti, tad po potrebi presložiti svoj portfelj ali sigurno neču odustati od ulaganja u dionice pa makar bile samo crne prognoze…u ovih devet godina od kad sam ja na tržištu kapitala isto nisu samo "cvale ruže" ali mi je dobitak do sad nad svim mojim očekivanjima…ne kažem ja da treba ulagati po mome ali ipak postoji i na burzi mogučnost dobre zarade u budučnosti, pa makar sad to izgledalo nevjerovatno i to bez ikakvog trejdanja…a i nikad nisam rekla da su dionice ulaganje u koje možeš biti siguran…ja sam sigurna u svoje procjene, sposobnosti i sreču da ču uspjeti a to su mi godine izza mene i dokazale
Vidim da se PD-om siri opasan virus koji bikove pretvara u medvjede. To je isto dio svjetske zavjere. Samo me zanima zašto taj virus nije pušten iz laboratorija na crobexu 5300, nego na 3700 [lol]
Inace ekipa , medvjed je medvjed, bilo u dionicama ili u cashu, on je uvijek na tamnoj strani.
Onaj ko je bik na 5000 crobexu, a medvjed na 3700, ispirke, al taj mi više lići na magarca [lol]
Komentari trgovanja, klasične manipulacije.
– evo jedan klasični primjer za jučer, dionica ATPL.
– već par dana imamo pad dionice uzrokovan padom tržišta i padom vozarina BDI za cca 8%.
– cijena dionice nemilice pada.
– analitičari predviđaju pad i dno na cca 2.550kn,
– dionica pada i ispod toga.
– zatim u 14.00 sati nam dolazi zanimljiva vijest, BDI pao dodatnih cca 5%.
– znači vozarine su pale, i sada po tim vozarinama firma zarađuje manje 5%.
– ali koga to zanima, upravo u isto vrijeme kreće i rast dionice koji se je zaustavio na 2.600kn.
– isto se događa i s dionicom ULPL koja je isti sektor.
– TNPL na vijest o konstantnom rastu vozarina za taj sektor ima konstantan pad cijene dionice.
– ovim postom ne želim ulaziti u komentare koliko to vrijedi je li podcijenjeno ili precijenjeno i koliko će vrijediti.
– ali lijepo možemo vidjeti kako značajni pomaci vozarina, gore ili dolje sasvim suprotno reagiraju na cijenu dionice, po meni klasična manipulacija dionicom.
Pozdrav !
– p.s. autorica teksta posjeduje simbolične količine sve tri dionice, veliki dio tih dionica je ipak prodala po puno većim cijenama.
@lavgar
Vidim da se PD-om siri opasan virus koji bikove pretvara u medvjede. To je isto dio svjetske zavjere. Samo me zanima zašto taj virus nije pušten iz laboratorija na crobexu 5300, nego na 3700 [lol]
Pa znaš da se virusi puštaju iz laboratorija onda kad mogu počiniti največu štetu. [lol] Šalu na stranu,ne mislim da netreba ulagati,niti imam namjeru kritizirati nečiji način ulaganja(Mateja [kiss]).
Namjera mi je bila skrenuti pažnju na ostale faktore rizika koji su bitni za dugoročne ulagače ali naravno možete ih ignorirati i vikati up up..Inače sam u dionicama i to dosta nelikvidnim ali s super fundamentima (vart,kodt,……) i također se smatram dugoročnim investitorom.Ali se nebi složio da je investiranje u papire najbolja solucija.Vlastiti biznis je najbolja solucija.