Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ovi prometi su generirani uglavnom kroz trejdanje. Neka se svatko sam zapita koliko prosječno ostaje u dionicama ovih dana: 2 sata ili 3 dana. Mislim da bi na prste jedne ruke stali oni koji ulaze u long pozicije u ova vremena i na ovim razinama.

– evo kako to radi Ivana7

– kad je crobex pao na 3.200 bodova, kada su išle nove prognoze za daljnji pad na 2.500 bodova, kada je skoro cijeli ovaj forum postao Ivek,
– a sam Ivek je postao i idol pada crobex, te ovaj rast psihološki više nije mogao podnjeti te više niti ne piše.

– tada se je isto na prste jedne ruke moglo nabrojati forumaše koji su kupovali.
– a Vi medvjedi gledajte i dalje što se događa.

– tako ja i sada kada većina samo trejda, ja neke dionice akumuliram.
– ali moram Vam i priznati, kako je zbilja teško raditi suprotno od većine.
– isto tako mi je jako teško raditi stop loss naloge.
– ali to je jednostavno put moga uspijeha.

– i zapamtite ovu jednu moju rečenicu, puno puta sam to već napisala, ali Vama je to smiješno.
– ne kupujte dionice na kojima planirate zaradu od 5 – 20%,
– kupujte one koje će rasti 200 – 300%.

– I love this game.
Pozdrav !

@blueman

Da me se krivo ne shvati nemam ja ništa protiv privremenog deficita platne bilance i zaduživanja zbog investicija u privredu, država poput nas se ni ne može drugačije razvijati. Ali upravo ta preinvestiranost (jesu, ludi su) mene trenutno najviše i brine, zadnjih par godina je stvarno gospodarstvo investiralo, gradilo, ulagalo u kapitalnu opremu. Ipak po meni ciklus se okrenuo i to ne zbog nas mi smo ovako mogli rasti još par godina i s vremenom bi možda prešli i u suficit zbog turizma i prometa pa bi mi kupovali okolo.

To se zapravo dogodilo Španjolskoj, neviđeni boom zadnjih godina i vidi vraga od 9. mjeseca prošle godine pale nekretnine 15%. Mislim da smo čak imali i sreće jer ćemo se zaustaviti negdje na 70% investicijskog ciklusa umjesto da se zbaloniramo totalka (hvala Ameri). I ako bude pameti možda prođemo lišo, skužimo koliko smo mali i otvoreni na globalne poremećaje. Mi smo tkz. rentijerska država jer nam najslađi prihodi dolaze od turizma i prometa, ali samo u dobrim godinama u lošim moramo imati rezervnu varijantu a ne gledat hoće li nam se kreditori smilovat.

* Sujetni manageri građevinskih firmi moraju osjetiti krizu da bi se kapitalno spojili i kao jedan izašli prema Arapima, Rusima i regiji.
* Prehrambena industrija mora naučit šta je efikasnost a i konsolidacija ne bi bila loša (pogotovo ako bude išla kontra Todorića da se uništi nezdravi monopol).
* Brodogradnja, Petrokemija, HEP

Da ne nabrajem druge loše stvari i rupe u ekonomiji koje bi recesija mogla popraviti i prisilit ih a bude izvoznici koji će moći zarađivati vani. Ako ne mogu onda nek propadnu ili nek se prodaju za siću onom tko može.

Nikad ne treba zaboraviti da najveću zaradu na bull marketu uvijek ostvaruju uprave i rani vlasnici firmi. Enormno su zaradili i ovo iz INGRE, VIRA, ATPL, IGH, DLKV i neka su. Ali kad je bear onda investitori kažnjavaju i imaju pravu razapinjati uprave na svaku greškicu. Ovi što su u dionicama i rigaju vatru na međede bolje bi bilo da počnu nazivati uprave i pitat ih za zdravlje, margine i gdje će biti za godinu dana.

Npr. IGH je samo u godinu dana povećao broj dioničara za 4 puta i ako država nema love za gradnju mostova i željeznica onda ovim koji su kasno ušli džaba up, up drukanje na forumima. Nego trebaju tražiti od Jure da mu se lijepo 90% inžinjera uhvate za ručice i prošetaju po Rusiji. Znam da će biti teško radit u Čečeniju, ali je brate i dionica masno skupa. [smiley]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

@thompson
/ ivek

jesi na bidu za Viro sutra?
mogao bi vratiti one minuse od kupovine na 1300 [smiley]

Opet nam mali dioničari dižu market, dok fondovi polako prodaju.
Ne bu dobro.

Da citiram članak u lideru….
"Usprkos spoznaji da bi uskoro braniteljski fondovi mogli prodavati udjele u HT i INA-i…", to je u papiranatom izdanju. Kakove se igre igraju, vidjet ćemo.

"Prvo je padalo onda je raslo, pa sam kupovala i bilo je uzbudljivo." ivana7

Sad vi meni recite kad mislite da će oni taj katastrofalan rezultat popraviti.

Ima brdo opcija ali evo dvije:

A) Neće ga popraviti. Cijeli svijet je u krizi dakle imaju opravdanje – kakvo takvo. Naknade uzimaju
u svakom slučaju.

B) Pomalo već mjesecima iskrcavaju dionice. Kada iskrcaju koliko im treba srušiti će tržište jako dolje
blokirati rast i krcati se na sebi prihvatljivim razinama. Pred kraj godine otpustiti kočnice i
dozvoliti malim ulagačima da dignu tržište. Eto ih u plusu.
[/quote]
ma bravo thompsone,nikako da ih prosvijetlimo.
[/quote]

ti mi ličiš na mog komšiju Živojina, e al taj može da priča, alal mu vera

Mnogi forumaši imaju multinickove, a samo ja Sisoje imam, bre, multiforumaše

Vjerojatno znamo da su nas INA i HT počastile sa grande rastom…..

– i gospodine Barone kako se je to odrazilo na moj portfelj ????
– pa te dvije dionice su skoro 50% moga portfelja !!!!!
– zašto ih imam toliko ?????????
– trenutno su zbilja jeftine.
– a svaka ima po jednu dobru priču zašto bi mogle rasti i zašto su dobre za kupnju.

– u slučaju većeg pada, jako su mi zgodne za brzu prodaju.
– ali ono što je jasno i neukoj Ivani to je izgleda puno komplicirano za veliku većinu.
– ne trebate izmišljeti toplu vodu, ona je odavno poznata.
– ali nema veze, radite Vi i dalje na pronalasku tople vode.

– I love this game.
Pozdrav !

– pa te dvije dionice su skoro 50% moga portfelja !!!!!
– zašto ih imam toliko ?????????
– trenutno su zbilja jeftine.
– a svaka ima po jednu dobru priču zašto bi mogle rasti i zašto su dobre za kupnju.

– u slučaju većeg pada, jako su mi zgodne za brzu prodaju.
– ali ono što je jasno i neukoj Ivani to je izgleda puno komplicirano za veliku većinu.
– ne trebate izmišljeti toplu vodu, ona je odavno poznata.
– ali nema veze, radite Vi i dalje na pronalasku tople vode.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

Niška Banja-topla voda a Jovanki 2 boda
[proud]

Mnogi forumaši imaju multinickove, a samo ja Sisoje imam, bre, multiforumaše

Over the past few years, Singapore has developed a yen for investing in overseas banks to tap into their long-term growth prospects. On Monday, the city state made its largest bet yet in the sector in UBS.

The Swiss bank is raising a total of 13 billion Swiss francs ($11.48 billion) in fresh capital from two investors. The Government of Singapore Investment Corp., which invests the city-state’s foreign-exchange reserves, will contribute 11 billion Swiss francs ($9.75 billion); the other investor was not identified, but was said by Reuters to be the government of Oman, which has been attempting to diversify its economy away from reliance on oil production.

Depending on the eventual conversion price, GIC would get about a 9% stake in UBS.

Last year, another Singaporean state investment agency, Temasek Holdings, agreed to spend about 2.2 billion pounds to buy an 11.55% stake in Standard Chartered Bank held by the Singapore-based Khoo family, becoming its largest shareholder.

to su isti ono koji već imaju udio u merrill lynchu. a u ubs-u su još, koliko znam, i saudijci (preko 11 mlrs usd). dakle, singapore, oman, saudijska mogli bi uskoro imati i više od 25 posto

hm… da se to možda vidi svjetlo na kraju tunela 🙂

www.knjigara.com

– pa te dvije dionice su skoro 50% moga portfelja !!!!![/quote]
a kako su se odrazile na vaš portfelj kad su padale i dugo stagnirale, al vi ste opet uspjeli bit u plusu prodajući dva minusa. (nemojte odgovrit molim vas, jer već svi znamo da su tad baš sve one nelikvidne hotelske dionice rasle po 200-300% kak ste i planirali).
samo da otipkate toliko virtualnih naloga koliko se hvalite ne bi imali ni vremena ni volje pisat ovdje svakodnevno ove natuknica epove.
mislim da će sutra crobex opet u plus na minimalnim prometima, ako uhvatim nešto jefitno za preprodat super, ako ne opet dobro.
pozdrav.

,

– e ovo mi se sviđa, ne opčenito, nego o konkretnoj dionici.

– a sada kako to radi Ivana7.

– tu dionicu sam akumulirala na 2.900kn,
– nikome nije bila interesantna, nešto sam i pisala na temi ihg, ali tada je to bila mrtva tema.
– kada sam kupila tu dionicu nisam imala pojma čime se oni bave.
– u nju sam ušla samo zbog jednog vrhunskog investitora koji je bio u TOP10.
– pošto nisam imala pojma o toj dionici veći dio sam prodala na 6.000kn, greška, ali tada mi je taj novac trebao za neke druge stvari, isto tako sam u petak prodala 4 dionice ine, hitno mi je trebao novac za jednu drugu kupnju, do kraja dana sam imala viška 30.000kn jer su mi prošle još neke prodaje.
– preostali mali dio igh sam sada prodala na cca 11.600kn,
– e sada sami probajte izračunati koliko % sam zaradila na igh,
– i svakako pročitajte moj prethodni post, zadnju rečenicu.

– možda je igh jako dobra firma, ja o tome nemam pojma, ali ja sam zadovoljna s svojom zaradom.

– sada sam isto otkrila neke dionice, u njima su isto neka poznata imena.

– I love this game.
Pozdrav !

Poštovani kolege investitori, evo i jednog optimističkog članka:

Dionice se u lipnju mogu vratiti u modu
http://www.poslovni.hr/81327.aspx

Pohlepa špekulanta tjera da zauzme preveliku rizičnu poziciju. Taština mu ne dozvoljava da prizna grešku transformirajući ga u navodnog "dugoročnog investitora". Ali on to nije jer nitko ne zaslužuje nazivati se investitorom ukoliko je emotivan. Zato pamet u glavu: kupuj podcijenjene dionice i dobro diverzificiraj svoj portfelj.

Poštovani kolege investitori, evo i jednog optimističkog članka:

Dionice se u lipnju mogu vratiti u modu
http://www.poslovni.hr/81327.aspx

Znači, iskopao se jedan!!! [wink]

Nije sve tako sivo.....

Dragi kolega Petrov.

Osobno, moja skepsa raste s brojem članaka bilo da se radi o rastu, ili padu dionica. Čak nije riječ samo o domaćim novinarima, već i o stranim (primjer, preporuka stranih za kupnju brodara a onda svjetsko iskrcavanje na DRYS). Članci su koordinirano izlazili na 100+ $, što je diglo cijenu na još veću razinu a pogledajte sadašnju cijenu.

http://finance.yahoo.com/tech-ticker/article/22662/Reports-of-Oil-Boom’s-Death-Look-Premature?tickers=OIL,USO,DOW,JCG,ROH,DUG

Ako pročitate članak na gornjem linku, vidjet ćete da pad nafte na 125$ prije predstavlja tehničku korekciju cijene nego ispuhavanje naftnog balona.

Posebno mi se sviđa dio s bacanjem ručnika u ring većine medvjeda kao ozbiljni signal pada cijene nafte a što još uvijek nije slučaj.

Prošli put kad su prometi bili nekoliko dana zaredom oko 50mil kn, uslijedila je korekcija s 4100 na 3770. Likvidnost nam je "strašne" a mislim da ju ni ovakvi članci neće podići.

Svi kupuju ti prodaj - Svi prodaju ti kupuj

New Report

Close