Očekivali smo rast tržišta u 1 Q.Što se dogodilo-katastrofalan pad,očekujemo sad pad jer je mjecec dana tržište raslo,2 Q je obično korekcija odnosno pad,smanjeni obujmi trgovanja međutim ne bi me čudilo da se opet dogodi iznenađenje i rast tržišta barem do 4600 bodova gdje je jaka zona otpora.
….kraj nepodnošljive lakoće trošenja… kupovna moć građana pada iako trgovci tvrde da prometi rastu što u HNB-u objašnjavanju da se novac s burzi seli u tekuću potrošnju… Hrvati prodaju nekretnine i dionice da mogu kupiti »špežu«
Izvor N.list
…Ivana7…ja se nadam da ti ipak nisi prodala onu jahtu…ne treba vjerovati svemu što piše u novinama…hm…pogotovo ako im je vlasnik veliki dioničar… [wink]
Zna li netko po kakvom algoritmu se objavljuju postovi forumaša kad one kreirane u 13:38 i 13:34 vidimo prije postova kreiranih ranije, na pr. u 13:15, 13:18, 13:21 ili 13:21?
Poštovani,
Postove uglavnom odobravamo putem CMS-a jer nam omogućuje pregled i odobravanje više postova odjednom, no taj program uvijek vremenski najnovije postove stavlja na vrh pa su stoga "friškiji" postovi pušteni prije ranijih.
ja sam inostrani investitor u republiku Hrvacku i moliću lepo da se prema meni odnosite sa dužnim poštovanjem i sa lepim vaspitanjem
oni čekaju više cijene za ulazak.
A što ako čekaju znatno niže cijene za ulazak? [wink]
Ovim tempo ako se zaduživanje nastavi idemo na 100% duga u odnosu na GDP, a to opet vjerojatno opet znači junk rejting i mjere stabilizacije i teror pod kontrolom MMF-a.
Između ostalog to znači BYE BYE EU jer prema pravilima za primanje novih članica NE MOGU se primiti članice sa 100% ili više duga.
Zato Sanader očajnički i pokušava ući prije nego ovaj scenarij postane realnost a nema baš previše vremena budući da sve ide u tom smjeru.
P.S. Pozdrav i dobrodošlica Sisoju na ovaj naš forum. Lijepo je vidjeti strane investitore kod nas. Kako gospodina osobno poznajem uvjeren sam da će pridonijeti likvidnosti naše burze.
Pozdrav svima, nije me dugo bilo ovdje iskreno da kažem boli me glava od ovog blještavila, sve mi je nekako nepregledno, a ni međed mi ne stane u Avatar
Svejedno prošlih dana su po medijima počele šekulacije oko INA, skeptičan i mračan kakav jesam ja to odmah povezujem sa npr. izvješćem DZS-a o stanju deficita robne razmjene u nas [cool]
Bilo kako bilo, mislim da nam je svima prilično jasno da nam nema previše kruha na ZSE-u (a bome i državi) sve dok se INA ne proda po masnoj cijeni.
Deficit tekuće transakcija plaćanja ne znam kako će se zdravo pokrit. Od turizma ove godine ne treba previše očekivati zbog usporavanja u Europi i krize u PIGS državama (Portugal, Italija, Grčka, Španjolska) koja će naravno izazvati i dampiško rušenje cijene konkurenata i time smanjiti potrošnju + siguran manji broj dolazaka iz Italije i za vrijeme prvenstva u nogometu. Deficit robne razmjene je stravičan (5 milijardi kuna u prva četri mjeseca više nego prošle godine) , penzioneri iz Njemačke pomalo ide Bogu za kurira pa se transferi smanjuju iz godine u godinu, a kamate koje plaćamo na dug su sve veće i veće. Po meni ove godine idemo dobrano preko 10% deficita tekuće bilance plaćanja u odnosu na GDP.
Znači taj deficit tekućih transakcija se mora pokriti kapitalnim/financijskim transakcijama odnosno ako se ne uspije HNB mora smanjivati devizne rezerve. Dodatani problem je kad kreditori skuže da ćemo trošit devizne rezerve na račun potrošnje i zadržavanja standrada dobivamo junk rejting dok si rekao MMF.
Roha se naravno time bori smanjivanjem rezerve bankama jer je dodatno zaduženje najlakše i najbezbolnije kratkoročno. U prva tri mjeseca smo se zadužili 1 milijardu EURA (34.4 milijarde), od čeka većinu čine banka. Ovim tempo ako se zaduživanje nastavi idemo na 100% duga u odnosu na GDP, a to opet vjerojatno opet znači junk rejting i mjere stabilizacije i teror pod kontrolom MMF-a.
Banke se se opet nešto dokapitalizirale u ožujku što je dobro, ali nikako ne može pokriti sve. Kad dodamo povlačenje dividendi HT, Ericsson, Pliva… pritisak na neto odljev kapitala je neizdrživ. Možda najpozitivnija a slabo vidljiva stvar što se tiće bilance plaćanja je povlačenje sredstava ulagača iz investicijskih fondova. Naime fondovi su prilično rasprodali stranu imovinu i time vratili sredstva u državu.
Nešto će dakle morat popustiti ili ćemo imati smanjivanje potrošnje i investicija (hard landing) ili ćemo krenut u rasprodaju. Naravno što duža i gora recesija u Amera bila to će se više odraziti na Europu a time i na nas i bojim se da bi mogli prodavati ispod cijene, kao što je bivše vlasti uradile sa HT-om, Tuđman kad smo mi bili u recesiji 98-99, Račan kad je svijet bio u bear marketu 2000-2003.
konacno nesto pametno i argumentirano.
– a po mojim procijenama i većina forimaša je u keš poziciji minimalno 50%,
– po meni taj keš će i dizati cijene na našoj burzi.
Hmmm, koliko je malih investitora u keš poziciji ne bih ulazio. Ali, ako će forumaški keš ili keš malih investitora dizati burzu onda smo opako nahebali!!!!
ja sam inostrani investitor u republiku Hrvacku i moliću lepo da se prema meni odnosite sa dužnim poštovanjem i sa lepim vaspitanjem
Pozdrav kolegi investitoru čije postove sa zanimanjem čitam, a često i s nestrpljenjem očekujem da budu odmoderirani. [smiley]
A što ako čekaju znatno niže cijene za ulazak? [wink]
[/quote]
Onda će se jako razočarati.
[thumbsup]
gledjde nocnu moru na temu " globalna kretanja kapitala ".urednici sandra dabo i jovanka 7.
uvazeni gosti bob rok,te uvazeni investitor sisoje.