Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Može pitanje za ove koji navijaju za gore. Neka mi netko objasni.
RAZLOG JUČERAŠNJEG VELIKOG RASTA?

"Prvo je padalo onda je raslo, pa sam kupovala i bilo je uzbudljivo." ivana7

Vijesti Hrvatska
28. 05. 2008. | 21:19
TURISTIČKI VAL S ruskog tržišta ponovno se bilježi rekordan rast od četrdeset posto
Rusi poludjeli za ljetom na Jadranu
Autor Radmila Kovačević

Rusi su poludjeli za Hrvatskom. Htio sam na odmor u Dubrovnik ili neki dalmatinski otok u srpnju, ali više nema mjesta na avionima. Ostale su samo skupe karte na redovnim linijama preko Frankfurta – razočaran je Moskovljanin K. K.

Stopedeset tisuća lanjskih turista iz Rusije očito se vratilo odličnih dojmova; iz te se zemlje drugu godinu za redom bilježi rekordan porast oko 40 posto.

Usprkos dobrim rezultatima u prvom dijelu ove godine, turistički su radnici oprezni. Valja, kažu, vidjeti kako će proći tjedni nogometnog prvenstva, na koje mnogi Rusi namjeravaju, a onda i špica.

– Aranžmani se zasad dobro prodaju, Hrvatska se ovdje etablirala, Rusi se vraćaju zadovoljni i – napišite to, molim vas – nemaju problema s gostima iz drugih zemalja, niti oni s njima – kaže Mladen Falkoni, direktor ureda Hrvatske turističke zajednice u Moskvi, aludiraju na napise o tome da neke nacije ne vole na odmoru blizinu bogatih i glasnih Rusa.

Jadranski domaćini tvrde da se Rusi ni po čemu, pa ni po glasnosti, ne razlikuju od ostalih.

Ležerni i imućni
– Od većine su drukčiji samo po ležernosti i debljini novčanika. Dolaze nam viši srednji i visoki slojevi, imaju novca i troše ga bez puno razmišljanja na izlete, kupnju, rent-a-car, izlaske, taksi, večere… – kaže pomoćnik šefa recepcije u pulskom hotelu Histria Valdi Kliman.

Govore engleski
Ruski turisti uglavnom stižu u parovima, većina ih, kažu u hotelima, govori engleski jezik (istarski domaćini svejedno prolaze tečajeve ruskog), a konzumiraju uglavnom – najbolje. Vole naša vina, a butelju će ponijeti i kao suvenir na odlasku. Posebno vole naše maslinovo ulje, a koliko su opušteni prema troškovima pokazuje i da, recimo, zakupe sobu u hotelu najviše kategorije na deset dana u Istri, pa ih onda nema pet dana – jer su otišli dva dana na Plitvice, tri u Dubrovnik i sl. Rado na odmoru ostaju dulje, nije im problem po osobi za desetak dana izdvojiti i tisuću eura.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3092346/index.do

...Imperare sibi maximum imperium est...

Poštovani kolege investitori, evo i izvrsne vijesti:

Američko gospodarstvo raslo brže od očekivanja
http://www.poslovni.hr/81029.aspx

nisu baš tako izvrsne , pogotovo drugi dio članka , u kojem je sve neizvjeno .

[/quote]

Kako nisu dobre!!! PA neki su očekivali čak negativni GDP a kad tamo porastao gotovo 1% PA drže se bolje nego englezi njima je GDP u prvom kvartalu porastao 0.4%. I još ona komisija melje gluposti. Po njihovoj definiciji vlada recesija kada imamo usporenju gosodarskih aktivnosti. Oni fakat nisu normalni pa po toj definiciji je cijeli svijet u recesiji jer gospodarski rast svijeta prošle godine je bio oko 4% a ove će biti 2%. Po njihovoj definiciji i kina je u recesiji jer joj je GDP usporio na 10,4% sa 11.4% iz prošlog kvartala. Koliko ja vidim to nije usporavanje gospodarskih aktivnosti nego povećanje jer u zadnjem kvartalu prošle godine američki GDP bio 0.6%. Koliko ja znam (0.9%-0.6%=+0.3%). Tako da ono što tvrdi taj NBER svakako nije točno. A to se događa kada ljudi žele unijeti nervozu u tržište kapitala.
[/quote]

REcesija ili ne, ono što većina analitičara smatra je potpuni oporavak američkog gospodarstva u 2009. godini. TRenutno su u cijene dionica ugrađena očekivanja da će Amerika ući u recesiju, ne bude li tako , tim bolje.
Što se nafte tiče, mislim da se previše opterečuijemo naftom, nije da nije bitna , ali kao prvo , cijena nafte u posljednjih više desetaka godina ima samo jedan smjer , a to je onaj uzletni. Korelacija cijena nafte i cijena dionice prema tome definitivno ne postoji. Ono što je opasno su eventualni nagli skokovi cijena nafte, problem je tada gospodarstva da se tome prilagodi. Postepen rast cijena nafte ionako sugerira ( između ostalog ) pojačanu gospodarsku aktivnost u svijetu. Prema tome ne bih dovodio u direktnu svezu porast cijena nafte u odnosu na dionice ( osim naravno naftnih kompanija, OK i pojedini sektori koji direktno ovise o ovom energentu, ali globalno , mislim da ne ).

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Vjeko
Evo dugo nisam ništa postala na poslovni, ali potakli ste me ovom gore izjavom da nećete puštati informacije gdje je link
bez objašnjenja kako ta informacija utjeće na neku od dionica.
Zašto mislite da prenesena informacija nije dovoljna da svatko od nas odluči sam kako reagirati?
Ili mislite da mogu znati što će koji investitor temeljem te info odlučiti? Netko možda u tom trenutku odluči prodati, a netko baš temeljem te info odluči kupiti tu dionicu.
Ako je informacija točna, brzo postana i jasna smatram je dobrodošlom pomoći kod moje odluke.
A moje mišljenje? Hm

Da ne bude nesporazuma ubuduće, nije ništa zabranjeno na ovoj temi, ali više niti jedan post neću pustiti u kojem je samo neki link, neki maleni navod na nešto, a bez ikakvog suvislog objašnjenja (koliko god možda nekome to bilo i glupo objašnjenje) zašto je to važno i kako bi to moglo utjecati na TK – Hrvatska ili na koje JDD-e.

P.S.
Inače ovaj gore baronov post je info od 08.04.2008. i nije baš nešto friško, a ponašanje burze u tom periodu već znamo.
Pozdrav
[/quote]

Poštovana,
Naravno da se svaki link može na vrlo različite načine shvatiti, ali, ne mislite li da bi bilo bolje da kad već nešto navodite da barem i obrazložite svoje viđenje toga, odnosno što vama taj članak predstavlja? Usto, tema je komentari trgovanja i do komentiranja može jedino doći ako iznesete svoje viđenje nečega, bilo pozitivno i negativno, pa da svi mogu komentirati vaše razmišljanje, kakvo god bilo. Naravno da ima linkova koji sami za sebe govore, ali moj se post više odnosio na postove u kojima se prenose linkovi tipa "U Americi padaju cijene nekretnina", "Tko će pobijediti na izborima u Srbiji", "Nafta ponovno raste" ili live prenošenje kretanja indeksa ili ne znam čega sve nije bilo.
[/quote]

falco, 29.05.2008. u 09:18
ovdje moram reagirati.
zašto live prenošenje kretanja indexa (ovdje mislim na crobex ) nije u redu ?
pa nemaju svi forumaši uživo kretanje sa burze , neki to gledaju sa 15-minutnim zakašnjenjem , pa ima ovakva info jako dobro dođe.
mislim da ova konstatacija nije u redu.to spada u komentar trgovanja .

Evo još jednog primjera shvaćanja "crno ili bijelo". Ovo je tema Komentari trgovanja i nemam ništa protiv live prijenosa indeksa, ali isključivo ZSE-a. Za ostale indekse je dovoljno dva-tri puta staviti link. Koristio sam širi kontekst zbog raznoraznih live prenošenja kretanja u Zimbabveu i ne znam gdje sve ne.
[/quote]

pa o zse sam i govorio, ostali indexi me ne interesiraju.

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

*Baron
razlog rasta:
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=e3cf0939-d586-48b9-b4a8-c8e44e00ed59&ref=lastadd [lol] [lol]

Umjesto da mali paze, da ne trže prema postovima sa http://www.forum.hr, ili poslovni.hr već da donose mudre odluge, oni traže zaštitu.
O bože koja država i koji ljudi.

Kaj plavom koji je krcat ingre može netko zabraniti da danas sve dionice poroka po bid-u, ili mogu li fondovima zabraniti prodaju svojih dionica?
Pa tko je tu lud?

Sve više i više mi se čini da treba napustiti crobex.
A kada gledam iz očiju stranaca i pravih igrača koji su nama prijeko potrebni onda vidim da se oni nebu vratili.
Još bu i njih ako se vrate terali na lupanje po ask-u i dobiti će zabranu prodaje svojih dionica.

Strava

Također postoje sigurniji indikatori od TA na ovom forumu koji gotovo 100% točno pokazuju kada će tržište dolje a to je praćenje postova pojedinica – baš da ih ne imenujem. [cool]

Kada tržište pada ne pišu ništa – kupuju.
Kada tršište počne rasti ne pišu ništa – čekaju da malo naraste.
Kada vide da je rast na izdisaju – počinju pisati vrlo intenzivno jer je vrijeme da se iskrcaju. [thumbsup]

Koliko pratim – nema te TA koja će ovako dobro pogoditi kao praćenje postova dotičnih pojedinaca. [wink]

forex kaže da je tečaj EUR/DOLAR na najnižoj razini zadnjih deset dana 1,5608 što upućuje da bi cijena nafte opet mogla dolje, bumo vidjeli! [smiley]

a sada tečaj eur/dolar na najnižij razini ko zna od kada 1,5571 [proud]

dan je pametniji od noći

REcesija ili ne, ono što većina analitičara smatra je potpuni oporavak američkog gospodarstva u 2009. godini. TRenutno su u cijene dionica ugrađena očekivanja da će Amerika ući u recesiju, ne bude li tako , tim bolje.
Što se nafte tiče, mislim da se previše opterečuijemo naftom, nije da nije bitna , ali kao prvo , cijena nafte u posljednjih više desetaka godina ima samo jedan smjer , a to je onaj uzletni. Korelacija cijena nafte i cijena dionice prema tome definitivno ne postoji. Ono što je opasno su eventualni nagli skokovi cijena nafte, problem je tada gospodarstva da se tome prilagodi. Postepen rast cijena nafte ionako sugerira ( između ostalog ) pojačanu gospodarsku aktivnost u svijetu. Prema tome ne bih dovodio u direktnu svezu porast cijena nafte u odnosu na dionice ( osim naravno naftnih kompanija, OK i pojedini sektori koji direktno ovise o ovom energentu, ali globalno , mislim da ne ).

Izjaviti da su cijene recesije do 2009.ugrađene već u Cijenu dionica u Americi, jednako je kao da kažem da su cijene poslova INGRe do 2010. već uračunate u cijenu. A možda i jesu.
Kako su već uračunate u cijenu kad je većina indexa u Americi samo 10% od ATH, a nitko ne može sa sigurnošću procjeniti kretanje dolara, nafte i gospodarstva. Stagflacija se sve više spominje, rast inflacije i rast nezaposlenosti. Jedino čega se stvarno trebamo bojati je inflatorna spirala.

I još nešto.
Bojim se da za ovo što fondovi rade postoji samo jedan razlog, a to je ne imanje love.
Svaki drugi treći dan dobijem email sa pozivom na fond jer imaju nove akcije.

Mali fondovi niću ko gljive poslije kiše, a nitko nema love.

Čisto sumljam da fondovi ruše pa dižu cijenu da bi svima uzeli lovu, već namaju drugog načina doći do casha nego tako, što meni govori da je jako loše.
Ljudi su povukli lovu i većina njih se nikada neće vratiti a fondovi i dalje moraju živjeti.

Stoga možda danas idemo up, i sutra isto ali opet nema oporavka već ono suludo lupanje po bid-u.

forex kaže da je tečaj EUR/DOLAR na najnižoj razini zadnjih deset dana 1,5608 što upućuje da bi cijena nafte opet mogla dolje, bumo vidjeli! [smiley]

a sada tečaj eur/dolar na najnižij razini ko zna od kada 1,5571 [proud]
[/quote]

Tko zna od kada, istina. Ja bih rekao od travnja, ako je to tko zna kad.

Poštovani kolege falco, wiking, toka i ludlum,

tekstove koje pišem u pravilu preuzimam sa pet-šest inozemnih portala sličnih portalu poslovni.hr Tekstovi su uglavnom kompilacija mišljenja stranaca, ne moji stavovi. Jedini moj stav je da je razlog jučerašnjeg uzleta Crobexa 2,19 posto pad cijene nafte sa 129$ na 125$. Danas je nafta >130$ što zabrinjava. Također je moj stav da je dobro što ameri izvoze i time anuliraju nižu osobnu potrošnju.

Malo je neozbiljno usporedjivati jucerasnji rast sa dnevnim padom cijene nafte,ako cemo tako analizirati onda je bilo za ocekivat pad crobexa upravo zbog novih cijena goriva koje je Vlada presutno odobrila.

Mislim da je jucerasnji rast bio potaknut izvjestajem o dobroj suradnji Hrvatske i napretku u pregovorima koji bi mogli zavrsiti prije zadanoga roka i onako smo bili svijedoci rasta koji se desio zadnja dva sata ili poslije vijesti koje su to potvrdile.

New Report

Close