izuzev kineskih indexa, azijski indexi uglavnom svi u dobrom zelenilu, australija i zeland isto, ameri završili u zelenom, futuresi zeleni……tako je stanje pred početak trgovanja dana 29. svibnja gospodnje 20087. godine [smiley]
Poštovani kolege investitori, cijena nafte vratila se na razine iznad 130 američkih dolara za barel:
Burze: Ponovni uzlet cijene nafte ruši cijene dionica?
http://www.poslovni.hr/81025.aspx
Petrov nije to bas tako crno,razlog uzleta dionica je zbog pada nafte a nafta je pala sa 135$ na 131$ sto je 4$ dolara.Isto kao i sa TK tako i nafta plese pa je pretjerala onaj dan na 125$ te su je korigirali na 131$,odnosno isli su ispitati gdje je dno sto vjerujem ovih dana da ce lagano prema tom otporu,zbog toga je reagiralo TK u svijetu jer se vidi u kojem ce smjeru cijena nafte
forex kaže da je tečaj EUR/DOLAR na najnižoj razini zadnjih deset dana 1,5608 što upućuje da bi cijena nafte opet mogla dolje, bumo vidjeli! [smiley]
Poštovani kolege investitori, evo i izvrsne vijesti:
Američko gospodarstvo raslo brže od očekivanja
http://www.poslovni.hr/81029.aspx
nisu baš tako izvrsne , pogotovo drugi dio članka , u kojem je sve neizvjeno .
Nisam siguran da bih uzimao ta izvješća zdravo za gotovo. Pogledajte kako su računali housing index i kako su računali CPI index za prošli mjesec. Imate linkove u mojim prethodnim postovima. Nije li malo čudno da im u CPI indexu rastu cijene hrane itd. a PADA cijena goriva. Da, pada u izvješćima ali ne i na benzinskim pumpama. Cijeli svijet se smije tim izračunima. Američki indexi rastu to je istina. Osnovno pitanje je na kojim prometima? [cool] Ima i tamo veliki broj ulagača koji gledaju brojeve i brzopotezno reagiraju bez da razumiju što se krije iza istih.
Što se tiče prethodnog posta vezanog za naftu, ne briniti. Dok je Buš na vlasti a iza njega stoji teksaški naftaški lobi koji ga je i postavio nafta može samo gore. Pogotovo tijekom njegovog mandata. Ništa nije pravocrtno pa tako neće biti niti index nafte. Samo gledam ovu stranicu: http://www.nhc.noaa.gov/ i čekam kada će se pojaviti prvi udar. Ode nafta na 150 USD bez muke. Kada JP Morgan, Morgan Stanley, Lehman Brothers kažu da će nafta biti 141 USD budite sigurni da će biti. Vrijedila ona toliko ili ne – napucati će je.
Analitičari su smanjili očekivanja gotovo na svim poljima i to drastično. Pa i na tako smanjenim očekivanjima jedva da se ispunjavaju kvote. Sve je to manipulacija da se izvuče novac od malih ulagaća.
Ponavljam, pogledajte promete u US mislim da govore sami za sebe više nego dovoljno.
Poštovani kolege falco, wiking, toka i ludlum,
tekstove koje pišem u pravilu preuzimam sa pet-šest inozemnih portala sličnih portalu poslovni.hr Tekstovi su uglavnom kompilacija mišljenja stranaca, ne moji stavovi. Jedini moj stav je da je razlog jučerašnjeg uzleta Crobexa 2,19 posto pad cijene nafte sa 129$ na 125$. Danas je nafta >130$ što zabrinjava. Također je moj stav da je dobro što ameri izvoze i time anuliraju nižu osobnu potrošnju.
nisu baš tako izvrsne , pogotovo drugi dio članka , u kojem je sve neizvjeno .
[/quote]
Kako nisu dobre!!! PA neki su očekivali čak negativni GDP a kad tamo porastao gotovo 1% PA drže se bolje nego englezi njima je GDP u prvom kvartalu porastao 0.4%. I još ona komisija melje gluposti. Po njihovoj definiciji vlada recesija kada imamo usporenju gosodarskih aktivnosti. Oni fakat nisu normalni pa po toj definiciji je cijeli svijet u recesiji jer gospodarski rast svijeta prošle godine je bio oko 4% a ove će biti 2%. Po njihovoj definiciji i kina je u recesiji jer joj je GDP usporio na 10,4% sa 11.4% iz prošlog kvartala. Koliko ja vidim to nije usporavanje gospodarskih aktivnosti nego povećanje jer u zadnjem kvartalu prošle godine američki GDP bio 0.6%. Koliko ja znam (0.9%-0.6%=+0.3%). Tako da ono što tvrdi taj NBER svakako nije točno. A to se događa kada ljudi žele unijeti nervozu u tržište kapitala.
Vjeko
Evo dugo nisam ništa postala na poslovni, ali potakli ste me ovom gore izjavom da nećete puštati informacije gdje je link
bez objašnjenja kako ta informacija utjeće na neku od dionica.
Zašto mislite da prenesena informacija nije dovoljna da svatko od nas odluči sam kako reagirati?
Ili mislite da mogu znati što će koji investitor temeljem te info odlučiti? Netko možda u tom trenutku odluči prodati, a netko baš temeljem te info odluči kupiti tu dionicu.
Ako je informacija točna, brzo postana i jasna smatram je dobrodošlom pomoći kod moje odluke.
A moje mišljenje? Hm
Da ne bude nesporazuma ubuduće, nije ništa zabranjeno na ovoj temi, ali više niti jedan post neću pustiti u kojem je samo neki link, neki maleni navod na nešto, a bez ikakvog suvislog objašnjenja (koliko god možda nekome to bilo i glupo objašnjenje) zašto je to važno i kako bi to moglo utjecati na TK – Hrvatska ili na koje JDD-e.
P.S.
Inače ovaj gore baronov post je info od 08.04.2008. i nije baš nešto friško, a ponašanje burze u tom periodu već znamo.
Pozdrav
[/quote]
Poštovana,
Naravno da se svaki link može na vrlo različite načine shvatiti, ali, ne mislite li da bi bilo bolje da kad već nešto navodite da barem i obrazložite svoje viđenje toga, odnosno što vama taj članak predstavlja? Usto, tema je komentari trgovanja i do komentiranja može jedino doći ako iznesete svoje viđenje nečega, bilo pozitivno i negativno, pa da svi mogu komentirati vaše razmišljanje, kakvo god bilo. Naravno da ima linkova koji sami za sebe govore, ali moj se post više odnosio na postove u kojima se prenose linkovi tipa "U Americi padaju cijene nekretnina", "Tko će pobijediti na izborima u Srbiji", "Nafta ponovno raste" ili live prenošenje kretanja indeksa ili ne znam čega sve nije bilo.
[/quote]
zašto live prenošenje kretanja indexa (ovdje mislim na crobex ) nije u redu ?
pa nemaju svi forumaši uživo kretanje sa burze , neki to gledaju sa 15-minutnim zakašnjenjem , pa ima ovakva info jako dobro dođe.
mislim da ova konstatacija nije u redu.to spada u komentar trgovanja .
Evo još jednog primjera shvaćanja "crno ili bijelo". Ovo je tema Komentari trgovanja i nemam ništa protiv live prijenosa indeksa, ali isključivo ZSE-a. Za ostale indekse je dovoljno dva-tri puta staviti link. Koristio sam širi kontekst zbog raznoraznih live prenošenja kretanja u Zimbabveu i ne znam gdje sve ne.
Tomislav Birtić je napisao knjigu Dnevnik malog ulagača. Čitajući forum zadnje vrijeme malo intenzivnije ja ću napisati post: Plan malog ulagača temeljem onoga što sam isčitao između redova na ovom forumu.
Evo kako po meni razmišlja prosječni ulagač i zbog čega je na forumu sve više nervoze. [cool]
"Kužiš, tržište je palo, dionica AAA je bila na 2000 kuna a sada je na 1000 kuna. Crobex je bio na 5300 a sada je na ispod 4000. To jednostavno mora rasti. Pa gle di je ATH!!! Sada bum upucal sav keš unutra a vjerojatno dignem i margin. Kužiš, nije to problem!!! Iskrcam se pred kraj 6. mjeseca, vratim margin, uzmem 50-100% i idem na more. Na jesen kada sve rokne opet se vratim nutra! Kužiš?".
Jedini problem je što fond manageri vjerojatno razmišljaju ovako:
" Sada ćemo krdu uvaljati dionice i pomalo dizati cijene. Onda ćemo zavaljati tržište prema dolje i opet kupiti od tih istih sa diskontom od cca 20%. Ako bude para napucamo pred kraj godine index da pokupimo bonuse krdo će biti gladno i kupovati kao i uvijek kada cijene krenu gore. Ako ne bude para nema veze jer je plaća ionako više nego solidna a i lova nije naša. Tu su još provizije od rodbine i prijatelja kojima dajemo tipove za trgovanje ili čije portfelje privatno hendlamo!".
Poštovanje,
premda vjerujem da će me Vjeko pobrisati svejedno ču napisati.
Eto upravo bilo na dnevniku.
Radikali sastavljaju vlast u Beogradu a vjerojatno će i u Srbiji.(nova nestabilnost u regiji, premda ima još jedna stvar ali to ćete vidjet kroz par dana, naravno radi se o braći srbima)
A sada se vi pitajte od kuda sam ja imao info, a kada sam ja to govorio prije 25 dana svi ste me napadali da lažem i da muljam.
Lijepi pozdrav.
Ok, radikali sastavljaju vlast i? I? I? Koje je vaše mišljenje kako će to utjecati na nas i u kojoj mjeri?
[/quote]
Može jedino utjecati na naše fondove koji imaju ulaganja u srbiju. Kratkoročno to je destabilizirajući faktor ali dugoročno bolje za nas. Jer će stranci smanjiti ulaganja u srbiju a povećati u hrvatsku. To kaj netko misli da stranci neće ulagati u regiju to su gluposti. Pa kaj netko stvarno misli da bi moglo doći do ikakvih ratnih sukoba. Ko to misli stvarno je budala. Navodno kampanju radikala su financirali vrlo bogati poduzetnici pa misli i njim nije u interesu da dođe do ikakvih sukoba. Druga stvar ulaganje od milijardu dolara u srpsku naftnu kampanju , a njima je još manje interesu da dođe do sukoba. Ja mislim da su i ulagači na našoj burzi to polako počeli shvačati.
[/quote]
Dobar post.
Samo bih nadodao 2 stvari, prvo zna se kome su okrenuti radikali – rusima. Ti isti rusi imaju ne male investicije u Srbiji, a planiraju i još veće, da li je njima u interesu zaoštravanje situacije u regiji? Mislim da ne. I drugo, kada bi radikali sastavili vlast, što je bilo očekivano prije izbora kao gotovo sigurno, po mojem mišljenju ta će se stranka transformirati s vremenom uu nešto slično što je danas HDZ. Nemojte me krivo shvatiti ne uspoređujem HDZ iz 90 i danas , sa radikalima danas i možda za koju godinu, ali da ima sličnosti ,ima. Uostalom lako je biti radikal u oporbi , sjetimo se Sanadera što je pričao dok je bio u oporbi. Nikolić je sam izjavio da želi biti srpski Sanader, zar ne?
Tomislav Birtić je napisao knjigu Dnevnik malog ulagača. Čitajući forum zadnje vrijeme malo intenzivnije ja ću napisati post: Plan malog ulagača temeljem onoga što sam isčitao između redova na ovom forumu.
Evo kako po meni razmišlja prosječni ulagač i zbog čega je na forumu sve više nervoze. [cool]
"Kužiš, tržište je palo, dionica AAA je bila na 2000 kuna a sada je na 1000 kuna. Crobex je bio na 5300 a sada je na ispod 4000. To jednostavno mora rasti. Pa gle di je ATH!!! Sada bum upucal sav keš unutra a vjerojatno dignem i margin. Kužiš, nije to problem!!! Iskrcam se pred kraj 6. mjeseca, vratim margin, uzmem 50-100% i idem na more. Na jesen kada sve rokne opet se vratim nutra! Kužiš?".
Jedini problem je što fond manageri vjerojatno razmišljaju ovako:
" Sada ćemo krdu uvaljati dionice i pomalo dizati cijene. Onda ćemo zavaljati tržište prema dolje i opet kupiti od tih istih sa diskontom od cca 20%. Ako bude para napucamo pred kraj godine index da pokupimo bonuse krdo će biti gladno i kupovati kao i uvijek kada cijene krenu gore. Ako ne bude para nema veze jer je plaća ionako više nego solidna a i lova nije naša. Tu su još provizije od rodbine i prijatelja kojima dajemo tipove za trgovanje ili čije portfelje privatno hendlamo!".
Nisam procitao knjigu, ali doista vrlo slikovito prikazuje nase trziste [lol]