Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Gledajte, nije sve crno ili bijelo, odnosno podijeljeno na drukere gore ili dolje, one koji su u kešu i oni koji su u dionicama. Ima i sivo područje…

Da. Sivo podrucje. Tzv. multinickovi [wink]. Šala mala, slažem se s napisanim

evo nas na 4000.
i sta onda .u kojem smijeru idemo dalje.sa ovakvim trgovanjem treba nam 50-70 milja prometa da dodjemo do 4000.koji uspjeh.ima kolega koji tvrde da je rast na malom prometu dobar.dobar za sta?
pa ovo nije mali promet,ovo je mizerija.ko se pametan moze osloniti na ovaj market.sklon sam rizicnim ulaganjima,ali ovo vise nije ni interesantno.svi se ovdije povijamo kako velika braca zele.izgleda da jednostavno nismo dovoljno jeftini da uleti stani kapital,pa se ovi nasi fondovi zabavljaju s nama.ne kazem da ne vrijedimo,da neke dionice nisu podcijenjene.sve je to o.k. ,ali
zasto platiti vise ako je negdje jeftinije.i ovo mi sve smrdi.opasno.danas sam se dobro iskrcaao iz dionica.90% kes,10%ernt.zasto?iz jednostavnog razloga:zaradit mogu malo,a izgubit puno.obicno je sreca velikog dobitka premala da anulira nesrecu malog gubitka.pomalo mi vec djeluje smijesna euforija nekog velikog rasta,a i pesimizma za velik pad.istina je obicno negdje u sredini.znaci dalje mrcvarenje,pod uvijetom da se neki veliki brat ne sjeti iskrcati 100 milja radi ispipavanja trzista i napravi potop,da bi onda kupovao 10 dana jeftinije.ziva pljuga.ne kazem da sam u pravu.da sam siguran u sve sta mi se mota po glav gdje bi mi bio kraj.pa kakav je to market gdje se neke djevojcice ruse cijenu vira,a djecaci vjeruju u fudamente dionica koje idu gore dole 50%.jos se dobro drzimo dok cure nisu pocele iskrcaj pa sruse crobex 5-6%dnevno.sta ce nam tek fondovi napravit.
[pray]

svaka skola se placa.sto je skola skuplja obrazovanje je kvalitetnije.

Evo vam zoran primjer prvog posta na stranici od Barona. Isplata braniteljskih dividendi? WTF? I kaj? Kaj će se dogoditi? Kaj to znači točno po mene ili bilo koga od vas dioničara ili onih koji su u kešu? Toga više neće biti na ovoj temi, barem ne dok ja radim

Pa to bi moglo značiti :
a) ako večina keša dođe u fondove….oni će srušiti krobeks još malo..radi povoljnije kupnje
b) ako večina keša dođe na burzu oni će napumpati dionice,a da bi skupo prodali
Koja varijanta će biti nećemo znati ali moći će se nešto zaključiti kad keš krene

No u pravilu samo linkovi nemaju smisla jer svi mi ovdje smo dovoljno pismeni naći link koji nas zanima
[/quote]
mislim kolege ni jedno ni drugo. Branitelji koji su odlucili drzati udjele u fondu ce shvatiti ovo kao nagradu za vjernost i ono sto zapravo i jeste – dividenda, i potrosit je za pokrivanje minusa na tekucima ili tako sto, a glavnicu ce mudro cuvati za buduce dane. Mislim da je previse neizvjesnosti trenutno da bi mogli ocekivati dio tog novca nazad na trzistu…

Budući se traži opisno pisanje evo kako ja vidim stanje.

Imamo anakondu (makroekonomsko stanje u svijetu i ekonomiju kod nas a mogli bi tu ubrojiti i veće institucionalne investitore) i malo bodljikavo prase (male investitore i manje fodnove).

Anakonda je uhvatila malo bodljikavo prase, omotala se oko njega i polako ga steže. Ne žuri nigdje. Stisak je čvrst. Malo bodljikavo prase se koprca i pokušava osloboditi (mali bull runovi tipa jučerašnjeg kada se tržište diže preko 2% na mizernom prometu od 45 milja kuna). Što se prasence više koprca to je stisak jači (eto nam goriva još malo pa na cca 10 kuna, struja će uskoro UP UP, kao i voda i plin, komunalije, hrana a večernji list spominje neke inflatorne spirale – o čemu oni to ;-)), Q2 izvješća će vrlo vjerojatno iznenaditi mnoge a i ako malo promatrate trgovinu evidentno je da se veliki još uvijek iskrcavaju te se ponekada postavljaju na bid kako bi krdo potjerali na više razine).

Borba već dugo traje. Likvidnost sve manja – ponestaje zraka i snage, gubi se volja a kosti uslijed stiska polako krckaju.

Krajnji ishod je inevitable. Resistence is futile, you will be assimilated (ako ne vi onda barem vaš novac).

Eto slikovitog opisa. [wink]

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601103&sid=aERpSgHrPI_Y&refer=news

Interesiraju me vaša mišljenja o tome da li će pozitivno raspoloženje uzrokovano smanjenjem cijena nafte biti anulirano današnjim izvješćem,te sutrašnjim za europu.Moje skromno je da bi moglo biti iako smatram da neće biti dugoga vijeka pošto su se loša izvješća više manje očekivala(iako ne u toj mjeri) dok bi održavanje cijene barela ipak bila predikcija za svjetliji drugi dio godine.Sve u svemu nemam pojma! [rolleyes]

Ako dvije osobe donesu oprečne zaključke i podastru ih svima, onda se to zove rasprava. Ovo što se odvija stalno na ovoj temi je ništa. Gledajte, nije sve crno ili bijelo, odnosno podijeljeno na drukere gore ili dolje, one koji su u kešu i oni koji su u dionicama. Ima i sivo područje koje nastane kad počnete prihvaćati da postoji netko tko drukčije misli od vas zato jer vam je to stavio do znanja komentirajući vaša razmišljanja, a ne linkove i navode iz drugih medija i onda to uvažite (a ostatak zajednice nek se ravna prema koje god mu je mišljenje prihvatljivije), vrtjet ćemo se u krug na ovoj temi do sudnjeg dana.

Odlično. Slažem se s Vama. Međutim, zanimalo bi me zašto se korisnku Ivana7 tolerira ovakav način pisanja koji je upravo vrlo suprotan svemu što ste naveli. Korisnika Targu je izvrijeđao preko granice svakog ukusa a postovi i dalje stoje. Mene naziva "drukerom najgore vrste" bez ikakvih argumenata time više što ne spominjem nikakve dionice a zbog čega mislim to što mislim sam objasnio u prethodnom postu za koji nisam siguran da će biti pušten.

Molio bih za javno očitovanje da li su svi korisnici jednaki na ovom forumu? Nemojte se ljutiti ali meni se čini da nisu a to nije baš u skladu sa pravilima koje ste sami propisali.

Pratim ovaj forum već duže vrijeme i ne mogu se oteti utisku da ljudi koji su ovdje redovno, argumentirano i smisleno pisali više ne pišu ili su isključeni sa foruma te da je kvaliteta rasprava drastično pala u čemu se apsolutno slažem s Vama. Toleriranje drskosti na osobnoj razini pojedinih korisnika zasigurno neće pomoći kvalitetnijim raspravama na ovom forumu no to je nešto na što Vi možete utjecati ukoliko imate volje.

Pozdrav,

Thompson

Vjeko
Evo dugo nisam ništa postala na poslovni, ali potakli ste me ovom gore izjavom da nećete puštati informacije gdje je link
bez objašnjenja kako ta informacija utjeće na neku od dionica.
Zašto mislite da prenesena informacija nije dovoljna da svatko od nas odluči sam kako reagirati?
Ili mislite da mogu znati što će koji investitor temeljem te info odlučiti? Netko možda u tom trenutku odluči prodati, a netko baš temeljem te info odluči kupiti tu dionicu.
Ako je informacija točna, brzo postana i jasna smatram je dobrodošlom pomoći kod moje odluke.
A moje mišljenje? Hm

Da ne bude nesporazuma ubuduće, nije ništa zabranjeno na ovoj temi, ali više niti jedan post neću pustiti u kojem je samo neki link, neki maleni navod na nešto, a bez ikakvog suvislog objašnjenja (koliko god možda nekome to bilo i glupo objašnjenje) zašto je to važno i kako bi to moglo utjecati na TK – Hrvatska ili na koje JDD-e.

P.S.
Inače ovaj gore baronov post je info od 08.04.2008. i nije baš nešto friško, a ponašanje burze u tom periodu već znamo.
Pozdrav
[/quote]

Poštovana,
Naravno da se svaki link može na vrlo različite načine shvatiti, ali, ne mislite li da bi bilo bolje da kad već nešto navodite da barem i obrazložite svoje viđenje toga, odnosno što vama taj članak predstavlja? Usto, tema je komentari trgovanja i do komentiranja može jedino doći ako iznesete svoje viđenje nečega, bilo pozitivno i negativno, pa da svi mogu komentirati vaše razmišljanje, kakvo god bilo. Naravno da ima linkova koji sami za sebe govore, ali moj se post više odnosio na postove u kojima se prenose linkovi tipa "U Americi padaju cijene nekretnina", "Tko će pobijediti na izborima u Srbiji", "Nafta ponovno raste" ili live prenošenje kretanja indeksa ili ne znam čega sve nije bilo.
[/quote]

ovdje moram reagirati.
zašto live prenošenje kretanja indexa (ovdje mislim na crobex ) nije u redu ?
pa nemaju svi forumaši uživo kretanje sa burze , neki to gledaju sa 15-minutnim zakašnjenjem , pa ima ovakva info jako dobro dođe.
mislim da ova konstatacija nije u redu.to spada u komentar trgovanja .

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

Poštovani kolege investitori, cijena nafte vratila se na razine iznad 130 američkih dolara za barel:

Burze: Ponovni uzlet cijene nafte ruši cijene dionica?
http://www.poslovni.hr/81025.aspx

Pohlepa špekulanta tjera da zauzme preveliku rizičnu poziciju. Taština mu ne dozvoljava da prizna grešku transformirajući ga u navodnog "dugoročnog investitora". Ali on to nije jer nitko ne zaslužuje nazivati se investitorom ukoliko je emotivan. Zato pamet u glavu: kupuj podcijenjene dionice i dobro diverzificiraj svoj portfelj.

Ovdje upišite svoj komentar…ovo treba obvezatno čak po mogućnosti staviti kao jedan od linkova na poslovnom jer većina forumaša i skoro svi gosti nemaju mogućnost uživo praćenje stanje crobexa!
uvedite to kao novinu ako je moguće! [smiley]

dan je pametniji od noći

Poštovani kolege investitori, cijena nafte vratila se na razine iznad 130 američkih dolara za barel:

Burze: Ponovni uzlet cijene nafte ruši cijene dionica?
http://www.poslovni.hr/81025.aspx

sam naslov članka sugerira kao i cijeli članak da bi temeljem rasta cijene nafte dionice danas trebale padati.
za očekivati je da će cijena nafte danas ponovno padati kako je to vidljivo i iz smjera kretanja cijene nafte na zaključenju dana.
što ne znači da će zbog toga analogno i cijena dionica rasti.
posjeduje dionice INE, INGRE, IGH, MAGME, HT, MIV, BHT, PETROLA……..

dan je pametniji od noći

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601103&sid=aERpSgHrPI_Y&refer=news

Interesiraju me vaša mišljenja o tome da li će pozitivno raspoloženje uzrokovano smanjenjem cijena nafte biti anulirano današnjim izvješćem,te sutrašnjim za europu.Moje skromno je da bi moglo biti iako smatram da neće biti dugoga vijeka pošto su se loša izvješća više manje očekivala(iako ne u toj mjeri) dok bi održavanje cijene barela ipak bila predikcija za svjetliji drugi dio godine.Sve u svemu nemam pojma! [rolleyes]

na žalost , kasno navečer nafta je opet skočila na cca 130 usd/barel, tako da je ono jučer bilo zbilja kratkog vijeka . ipak, u svemu tome mi je drago da se upjelo jučerašnjim danom smanjiti za čak cca 10-ak usd /bar. od ath-a , tako da definitivno ima volje na svj.tržištu i prostora za smanjenje cijene . potrebna je samo velika volja i jaki politički pritisak na arape,tj.proizvođače nafte -opec ( tu prvenstveno mislim na amere , ako im je do toga uopće stalo) čime bi se cijena smanjlila i dovelo do pozitivnijeg ozračja .

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

Kao prvo nafta pada sada je po futuresu 130.40,kao drugo Japanci su skoro 3% gore a indexi za otvaranje u EU su svi jako gore.Bude se EU otvorila jako dobro danas.Tak da ovaj petrov malo prestane širiti laži.

New Report

Close