Cini mi se da nema nijednog forumasa koji u svom portfelju nema ATPL. Isto je i sa fondovima. Tako nam ATPL svakim danom sve vise slici na HT; odlicna tvrtka, kesa ko mala banka, a dionica pusiona. Slicno je sa jos nekim dionicama. Ukratko burza bi se mogla preimenovati u Trziste dionicama ATPL, HT, INA, IGH i ostali….
Cini mi se da nema nijednog forumasa koji u svom portfelju nema ATPL. Isto je i sa fondovima. Tako nam ATPL svakim danom sve vise slici na HT; odlicna tvrtka, kesa ko mala banka, a dionica pusiona. Slicno je sa jos nekim dionicama. Ukratko burza bi se mogla preimenovati u Trziste dionicama ATPL, HT, INA, IGH i ostali….
a neki skupljaju LKPC-R-A [proud]
hahahha, ma dolazi periodično i uvijek medorira pa me zanima koji fond ga šalje!? [rolleyes] [smiley]
Konstruktor u igri ya posao od 2milijarde eura!
Nakon ove vjesti sutra bi mogao potonuti 10%.
hehe, majstore
konstruktor ti ne kotira na burzi uopce 🙂
Evo i HEP najavljuje poskupljenje da li je i to bilo uračunato u cijene dionica,ako je već nafta uračunata u cijenu?Kako će se ova vijest odraziti na dionice ili možda na poslovanje firmi? Ili će to možda utjecat na kupovnu moć građana?
Iskreno ne znam kud će crobex hoće li gore ili dolje ali čekam na nekim dionicama pa i na atpl ali samo da bi trejdao jer gospođica Tržište(gospodin je ipak dijete u pelenama za ovo naše tržište) je neuračljiva zadnjih godinu dana pa nema nekog smisla se postavljat u dugoročne pozicije osim ako gospođica ne odluči drugačije.
U kupovinu ulazim samo sa manjim dijelom novca jer dotična vrtirepka može odlučiti još 20 % minusa u idućih tjedan dana pa ne bi bilo loše i po takvoj cijeni nešto kupiti pa taman to bila i atpl ili možda ht ili neki drugi ticker sasvim svejedno možemo koristiti pikado metodu.
Počelo se pričati i o fundamentima…
raspolažeš tuđim novcem, sigurno ne bi htio preveliku konkurenciju na tržištu, i da se ne brineš
previše oko taktiziranja i dobiti svojeg fonda.
Iskreno – ne znam. Ali imam neki gut feeling da je istinski i osnovni problem našeg tržišta u ovom
trenutku nelikvidnost. Ima i dalje itekako pozitivnog sentimenta, inače ne bi tako lako i brzo
vozili od 3200 natrag na 4100, ali istovremeno ima i puno straha uslijed padova. Koji se neminovno
događaju kada fali sveže injekcije casha. Pa se događa (i kod nad malih ulagača, a siguran sam da i
fondovi isto rade) da se pretovaraju sredstava iz jednu u drugu dionicu, jer ova druga će rasti, a
prva neće daleko odmaći, ali to tako ne ide. I ja sam isto barem dva puta napravio, s tim da još
uvijek nisam siguran u rezultate, tj. ne usudim se tipovati ni da sam dobro napravio niti da sam
pogriješio, pa ćemo to politički korektno nazvati preslagivanjem portfelja iako se u pozadini radi o
mojoj osobnoj nelikvidnosti u datom trenutku. 🙂
Treba li ovo uopće spominjati, kad je to jedina čvrsta činjenica kad je tržište u pitanju? 🙂
bull run, a bear trend korekcija se nastavlja. Samo se nadam da ćemo stati na duplom dnu.
Sorry, stari, ali ti to jednostavno ne možeš znati. Osim ako nemaš insajd informacije, npr. od onog
gorespomenutog velikog fonda koji, razmjerno gledano, ipak raspolaže sa količinom dionica dovoljnom za
osigurati pad. Samo se pitam kako će to njemu pomoći, bojim se nikako. Iako me mirovinski fondovi s
njihovom dugoročnim ulaganjima ipak pomalo plaše.
Kad bi ti sada baš svi povjerovali, svi, ali baš svi bi se maknuli sa svih bidova, jer zašto
kupovati skuplje? I što bi s tim napravili? Koje je razrješenje te pat pozicije (nitko ne želi
kupiti, svi žele prodati po cijenama po kojima nitko ne želi kupiti)?
Ne znam, zadnjih par dana je čupavo, ali ja sam bik i imam puno vjere i snage prebroditi ovakve
dosadne korekcije, zapravo isprika što ti ovako kasno odgovaram, proveo sam veći dio večeri
planirajući godišnji odmor, nije me sram priznati, eto toliko sam zabrinut za sve ovo. 🙂
Slažem se.
Uvijek imaš one koji se u tom velikom krdu kasno sjete ukrcati pa se ukrcavaju tjednima.
I one koji se ne stignu iskrcati, pa iskrcavanje traje tjednima. [wink]
[/quote]
Ja se iskrcao prošli tjedan ponedjeljak i utorak,i sada postavljam mine na donje blokade pojedinih dionica,pa ako se šta upeca upeca.
Očigledno je, da ja na burzu kao neku vrstu zarade ipak gledam malo drugačije…iako ne razmišljam o prodaji dionica, počela sam razmišljati o tome, da bi ipak bilo najbolje da se maknem sa ovog tržišta…zašto…zato, što do sad nisam vjerovala, da ću na nekom tržištu doživjeti ovakvu plitkost ulagača, koji se zadnje vrijeme orientiraju samo još po tome ide to gore ide to dole i to se najljepše vidi u dionicama koje su jako volatilne i ljudi kad su u strahu ruše dionice sa par komadima a isto se događa i u rastu…a sad je nastao i novi oblik ulagača, koji ovu nastalu situaciju iskoriste i još dodatno pripomognu ka volatilnosti tržišta…da kriva sam ako sam još uvijek optimist, da če bit jednom na ovom tržištu ipak moguče trgovati i po nekim drugim kriterijima….a do tad samo promatram sa strane…
Kako se moji pogledi na plitkoću našeg marketa ne razlikuju puno od tvojih, ja sam za sebe osobno sračunao čak 3 opcije, a vjerojatno su i tebi upotrebljive. 🙂
a) nastaviti agoniju, loviti vrhove, loviti dna, probirati vijesti, nadati se čudu, pa ipak provesti neko relativno ugodno vrijeme trgujući i proučavajući ovaj market još u pelenama, šta košta da košta
b) izaći, razveseliti Barona :), pustiti da se ovo sve raspetlja ne nervirajući se, kvragu i dionice (ovo što si si i sama zamislila)
c) ostati lijepo u dionicama, ako su iste kupljene po nekim fundamentima ili se radi o izglednim špekulacijama, jednostavno pustiti da market odradi svoje
Osobno naginjem opciji c), povremeno se zaigram sa opcijom a) dijelom portfelja, a kako okorjeli optimisti izlaze zadnji, opciju b) još nisam razmatrao (ajde, 2% vremena sam proveo razmišljajući i o tome :)).