Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

To munja.
Ajde molim te samo jednom procitaj neku knjigu bilo koju osnove investiranja, osnove financija molim te.
Nije sram neznati ali je sramota pisati gluposti.
Sve sto kupis kupis buducnost.
Da li kupiokamion ili dionicu isto i je.
Vrijedi onoliko koliko ce ti casha sutra donijeti.

Daj molim te samo jednu knjigu procitaj…
jao…

Uostalom ako kazes da se en investira jer tko zna sto sutra donosi onda bilje ne investirati.
Sta ti znaci da je dobit neke firme prije godinu dana bila 100.
Nista, bila, je ti kao danasnji dionicar nemas nista od toga (samo dividendu za tu godinu).
Ono sto ti daje gain je cash u buducnosti..

Neki put se pitam cemu se trudim

čitao sam nekada davno Grahama i frajer kaže:

kupiti ako je P/E (prosjek zadnje 3 godine ) * P/BV <22.5

e toga se ja držim

[/quote]
Za naše tržište,a naročito za brzorastuća d.d. ponekad toleriram i do 35.Nažalost ,ovakvih poduzeća
ima premalo što bi moglo ukazivati da smo precijenjeni.Todex,luke,građevinari …o Bože moj ima li
nade za nasIma?Ima ,ima ali ako se malo potrudimo možemo naći neke bisere gdje je ovaj umnožak
i manji od 10.Ili ako smo predani poslu i analizama u ovom našem tromom tržištu možemo pronaći
čak i povoljnije.O kome se radi ne bih pričao,jer to je moja poslovna tajna koja bi mi trebala donijeti
budući profit.Rizik uvijek postoji i za to treba kupovati barem tri do četiri ovakve firme i dovoljno je
da jedna odradi svoj put do fair vrijednosti.Naročito je važno imati keša,ako krene po zlu,jer to što
je jeftino ,a vrijedi puno,može se dobiti za bagatelu.

Na žalost ljubitelja TA ovdje vam ona ne pomaže.Ovo je zicer za ozbiljne ulagaće koji preferiraju
fundamentalnu analizu,a iziskuje puno rada.

Preporučio bi svakom ulagaču da se potrudi da se manje bavi tekućom cijenama na burzi,te da sam
odredi vrijednost firme i dionice.Karta svašta prima!
[/quote]

Kolega to bi možda uspio u americi ili na razvijenim tržištima gdje svako malo neke male firme izlaze na burzu i od svega toga dovoljno je naći 2-3 od tog mnoštva za što treba imati nos.
Kod nas su zlatne koke otkrivene prije mnogo godina i ti su ljudi već milijunaši, želim reći da zlatnih koka na našoj burzi više nema sve se zna, ono što valja je skupo, a ono što ne valja vjerojatno neće ni valjati, niski multiplikatori ne znače nužno da je dionica podcijenjena, tj. očito postoji razlog za to kao npr. da je firma u problemima

Knjige knjige knjige.
Eto 4 sam završio ali još uvijek nemrem pročitati fond managere.
Dali tko ima preporučiti knjigu koja će vrijediti za ovo naše špekulativno tržište?

Tsun Tzu

Umijeće ratovanja
[smiley]

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

@Crni-Ivo
Kupio čovjek knjigu "kako postati milijunaš" izašao iz knjižare i otvori prvu stranicu, a ono boldano piše "Pošto ste bacili novac na ovo smeće od knjige, nikada nećete postati milijunaš"
Evo, ja ti je toplo preporučam [thumbsup]

Ljudi lakše prebole ako im oduzmete novac nego iluzije.

Nisu za našu burzu opasni toliko fond menadžerčići ostalih fondova koliko fond menadžerčići mirovinskih fondova. Od kad je njima omogućeno veće angažiranje na burzi lova se počela povlačiti sa našeg tržišta a sve više istiskuju i fizičke osobe sa ovakvim manipulacijama tržištem. Kad se pogledaju tržišta u bližoj regiji očigledno je da se na HR burzi događaju čudne stvari. Baš me zanima koliki je interes za kupnju dionica HT-a od strane radnika obzirom šta se događa sa cijenom dionice zadnjih mjeseci i zašto si je država dopustila da je četiri velika fonda dovode u ovakvu situaciju.

Mislim da je državi u najmanjem interesu da neki od mirovinaca rokne, a to da li će preživjeti ili propasti neki ne-bančani fondić, ili koja stotina malih investitora, koji se u javnosti doživljavaju kao fuj-fuj špekulanti, lovci u mutnom i sl. Uz to svi su mirovinci u vlasništvu stranaca (zamisli slučajnosti [tongue]), tako da mirovinci ipak drže Dr.Ivu za ***, a ne obrnuto.
[/quote]
Potpuno ste u krivu.Mirovinci ni kom slućaju ne mogu propasti,jer oni će početi isplaćivati udjele tek
za desetak godina,a priliva će i dalje biti .Čak se razmišlja o povečanju uplata na više od dosadašnjih
5 %.A što se tiće OIF oni su se malo oporavili,malo opametili,malo riješili balončića i utrapili ih malim
ulagačima,tako da ni tu nema neke opasnosti.Međutim,ako vrijednost imovine OIF padne ispod 5 mil.
kuna tada se može ići na likvidaciju ili pripajanju nekom drugom fondu.Nadalje svaki OIF u svom
statutu ima predviđenu mogućnost o zaustavljanju isplata,a radi zaštite imovine ulagaća.Međutim,to
ne bi bilo dobro da se dogodi radi panike i domino efekta.

Dionice HT su svima donijele velike dividende.Malim ulagačima malo,a velikim kao što su OIF i mirovinci velika novčana sredstva,a tržište uopće nije reagiralo na tu inekciju.Zašto?
Očito,sredstva se ćuvaju za isplate u ovim nesigurnim vremenima.I fond menađeri su dobili lekciju,ali
moramo priznati da su korektno i u roku izvršavali isplate udjela.Dakle,ipak zaslužuju komplimente,iako ih treba osuđivati što se nalaze u balonima i nisu se na vrijeme rješavali tj.dok je
tržište raslo.Očito su i oni smatrali da rastu nema kraja.
Međutim,ne bi trebalo zaboraviti ni nekoliko stotina "malih"ulagaća koji su pojedinačno jaki kao i neki
mali fondovi,a udruženi predstavljaju najšpekulativniji veliki kapital na našoj burzi.Sada su dobili
konkurenciju u mirovincima i OIF ,te postaju glavni bjegunci sa burze,jer se boje za svoj kapital.
Naša burza je iznjedrila barem stotinjak investitora koji teže prosječno 100 mil kuna,a što predstavlja
respektabilnih 10 milijardi kuna.Kada djeluju koordinirano stvaraju velike potrese.A mali IPO investitori ,su najveći gubitnici ako su napustili sigurno utočište HT i INE i ušli u dioničarstvo,jer se tamo dobro i lako zarađuje.

Dajte ljudi opustite se malo od crnih prognozai odite na godišnji. Stavite si lovu na oročenu štednju do kraja godine i uživajte negdje van ovog foruma ako nemate dionica. Ja bi bio najsretniji kad bi crobex vratio na 1800. Zašto:
1.Stranci bi pokupovali pola naših poduzeća za bagatelne cijene
uće .Zašto ja sretan:
Ja bih se lijepo nakupovao na tim razinama i obogatio u budućnosti. Pa založio bi i vlastitu kuću na tim razinama jer bi vjerojatno za godinu dvije kupio si 3 ili 4 kuće.
[lol] [lol] [lol]
***obrisano***

Nisu za našu burzu opasni toliko fond menadžerčići ostalih fondova koliko fond menadžerčići mirovinskih fondova. Od kad je njima omogućeno veće angažiranje na burzi lova se počela povlačiti sa našeg tržišta a sve više istiskuju i fizičke osobe sa ovakvim manipulacijama tržištem. Kad se pogledaju tržišta u bližoj regiji očigledno je da se na HR burzi događaju čudne stvari. Baš me zanima koliki je interes za kupnju dionica HT-a od strane radnika obzirom šta se događa sa cijenom dionice zadnjih mjeseci i zašto si je država dopustila da je četiri velika fonda dovode u ovakvu situaciju.

Mislim da je državi u najmanjem interesu da neki od mirovinaca rokne, a to da li će preživjeti ili propasti neki ne-bančani fondić, ili koja stotina malih investitora, koji se u javnosti doživljavaju kao fuj-fuj špekulanti, lovci u mutnom i sl. Uz to svi su mirovinci u vlasništvu stranaca (zamisli slučajnosti [tongue]), tako da mirovinci ipak drže Dr.Ivu za ***, a ne obrnuto.
[/quote]
Potpuno ste u krivu.Mirovinci ni kom slućaju ne mogu propasti,jer oni će početi isplaćivati udjele tek
za desetak godina,a priliva će i dalje biti .Čak se razmišlja o povečanju uplata na više od dosadašnjih
5 %.A što se tiće OIF oni su se malo oporavili,malo opametili,malo riješili balončića i utrapili ih malim
ulagačima,tako da ni tu nema neke opasnosti.Međutim,ako vrijednost imovine OIF padne ispod 5 mil.
kuna tada se može ići na likvidaciju ili pripajanju nekom drugom fondu.Nadalje svaki OIF u svom
statutu ima predviđenu mogućnost o zaustavljanju isplata,a radi zaštite imovine ulagaća.Međutim,to

Dionice HT su svima donijele velike dividende.Malim ulagačima malo,a velikim kao što su OIF i mirovinci velika novčana sredstva,a tržište uopće nije reagiralo na tu inekciju.Zašto?
Očito,sredstva se ćuvaju za isplate u ovim nesigurnim vremenima.I fond menađeri su dobili lekciju,ali
moramo priznati da su korektno i u roku izvršavali isplate udjela.Dakle,ipak zaslužuju komplimente,iako ih treba osuđivati što se nalaze u balonima i nisu se na vrijeme rješavali tj.dok je
Međutim,ne bi trebalo zaboraviti ni nekoliko stotina "malih"ulagaća koji su pojedinačno jaki kao i neki
mali fondovi,a udruženi predstavljaju najšpekulativniji veliki kapital na našoj burzi.Sada su dobili
konkurenciju u mirovincima i OIF ,te postaju glavni bjegunci sa burze,jer se boje za svoj kapital.
Naša burza je iznjedrila barem stotinjak investitora koji teže prosječno 100 mil kuna,a što predstavlja
respektabilnih 10 milijardi kuna.Kada djeluju koordinirano stvaraju velike potrese.A mali IPO investitori ,su najveći gubitnici ako su napustili sigurno utočište HT i INE i ušli u dioničarstvo,jer se tamo dobro i lako zarađuje.

Meni su sve više i više počeli davati stotke [thumbsup]

– pa normalno stotke ti daju gospodin Van Braun i ostali još neaktivirani tvoji likovi.
– ja sam ti najprije davala realne ocijene,
– ali sam tu jako ograničena na tri jedinice, i više ne mogu ocjenjivati tvoje postove koji su pod cenzurom.

– ali i ja sam okrenula ploču,
– sada dajem stotke Baronu, Crnom Ivi, Thomsonu …..
– kad je bal nek je maskenbal.
Pozdrav !

@ lopina

Dobar post.

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

[/quote]

[/quote]
A kaj misliš kako bi ljudi reagirali kad bi prinos recimo mirovinskih fondova u ovoj godini bio minus 10%. Pa da vidiš stampeda ljudi na državu (mirovinska reforma) kada bi jutarnji i večernji počeli pisati o tome.

Zagrebačka burza: Crobex pao jer su ulagači unovčavali dobitke
Zbog korekcije cijena dionica većine najlikvidnijih izdanja, uslijed unovčavanja dobitaka od strane ulagača, prošloga je tjedna na Zagrebačkoj burzi zabilježen pad Crobex indeksa. Tako je Crobex pao 4,58 posto, zaključivši tjedan na 3.917 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 296,2 milijuna kuna.

"Tijekom protekloga tjedna pod najvećim pritiskom prodaje našle su se dionica Ine, te najlikvidnija izdanja iz građevinskog i brodarskog sektora poput Dalekovoda, Instituta građevinarstva Hrvatske i Atlantske plovidbe", kaže Goran Nimac, analitičar u Odjelu za ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Dodaje kako je prva podrška Crobexu smještena na padajućem 50-dnevnom pomičnom prosjeku, pri 3.814 bodova, dok je čvrsta podrška domaćem indeksu smještena na 3.745 bodova, odnosno 61,8-postotnom ‘retracementu’ rastućeg trenda od 2002. do 2007. godine.

Nalikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Ine, s gotovo 43 milijuna kuna prometa. Cijena joj je potonula 7,47 posto, na 2.415 kuna.

"Cijena dionice Ine pala je ispod 2.500 kuna zbog isteka lock-up razdoblja na prodaju dionica za zaposlenike kompanije s najdužim radnim stažom", kaže Nimac.

Na većem udaru prodaja bile su i brodarske dionice.

"Usprkos rastu Baltic Dry indeksa na novu rekordnu razinu od 11.793 bodova sredinom tjedna, cijena dionice Atlantske plovidbe pala je nadomak razine od 2.800 kuna zbog unovčavanja dobitaka dijela institucionalnih ulagača", ocjenjuje Nimac. Njezina cijena spustila se 7,47 posto, na 2.813 kuna, uz promet od 35 milijuna kuna. Dionica Jadroplova pojeftinila je, pak, 5,9 posto, Tankerske plovidbe 4,7 posto, a Uljanik plovidbe 3,9 posto.

Dionica Dalekovoda nije uspjela pronaći podršku u objavi dva nova ugovora na domaćem tržištu ukupne vrijednosti od oko 880 milijuna kuna, te najavljenoj isplati dividende od 12,65 kuna po dionici, što predstavlja skromni dividendni prinos od tek 1,1 posto, ocjenjuje Nimac. Cijena te dionice spustila se za nešto više od pet posto, na 1.118 kuna. Njome je ostvareno gotovo 13 milijuna kuna prometa.I ostale dionice u građevinskom sektoru zaključile su tjedan s minusom. Pritom je dionica Instituta građevinarstva Hrvatske oslabila 10 posto, Ingre 6,3 posto, Tehnike 5,4 posto, a Viadukta 4,76 posto.

Značajnije se još trgovalo i dionicom Belišća, u visini od 32,7 milijuna kuna, uz rast njezine cijene od 2,86 posto, na 900 kuna. Dionicom T-HT-a, pak, ostvareno je 20,16 milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila 3,7 posto, na 278,3 kune.

"Idućega tjedna očekujemo nastavak fokusa ulagača na najlikvidnija izdanja iz brodarskog i građevinskog sektora te također na pojedina izdanja iz energetskog sektora, prvenstveno na dionicu Ine", zaključuje Nimac. (Hina)

evo što kažu naši vrli analitičari o padu crobexa [smiley]

free tibet

Soros warns global boom is over

He warned the "financial bubble" of the last 25 years could be drawing to an end and the post World War II "super-boom" era could also be over.

He predicted a "more severe and longer" US slowdown than most people expect.
Vaš link

Vaš link

"Prvo je padalo onda je raslo, pa sam kupovala i bilo je uzbudljivo." ivana7

Global credit crunch, facts and figures

The panic in world financial markets has led to sharp falls in share prices and led to the contraction of credit markets. BBC News looks at how key indicators around the world have moved as recession fears grow.
Vaš link

Timeline: Sub-prime losses[/b]
Vaš link

"Prvo je padalo onda je raslo, pa sam kupovala i bilo je uzbudljivo." ivana7

New Report

Close