Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Che, slazem se.

Neuspjeh je prilika da ponovo pokusate mudrije. H.Ford

Vidim sve vise svadja i prepucavanja na forumu. Poucen dosadasnjim iskustvima to je siguran down signal

Meni su sve više i više počeli davati stotke [thumbsup]

"Prvo je padalo onda je raslo, pa sam kupovala i bilo je uzbudljivo." ivana7

To munja.
Ajde molim te samo jednom procitaj neku knjigu bilo koju osnove investiranja, osnove financija molim te.
Nije sram neznati ali je sramota pisati gluposti.
Sve sto kupis kupis buducnost.
Da li kupiokamion ili dionicu isto i je.
Vrijedi onoliko koliko ce ti casha sutra donijeti.

Daj molim te samo jednu knjigu procitaj…
jao…

Uostalom ako kazes da se en investira jer tko zna sto sutra donosi onda bilje ne investirati.
Sta ti znaci da je dobit neke firme prije godinu dana bila 100.
Nista, bila, je ti kao danasnji dionicar nemas nista od toga (samo dividendu za tu godinu).
Ono sto ti daje gain je cash u buducnosti..

Neki put se pitam cemu se trudim

čitao sam nekada davno Grahama i frajer kaže:

kupiti ako je P/E (prosjek zadnje 3 godine ) * P/BV <22.5

e toga se ja držim

Ja sam brži od brzog, hitriji od hitrog !

Ti stvarno ne znaš računati p/e.
Ako je dobit atlanske u prvom kvartalu bila 100 milijuna bez prodaje broda, onda se očekuje da će na ovako visokim vozarinama dobit u iduća tri kvartala još porasti, a ne zaboravi još dobit i od turizma i nova dva broda. Tako bolje se informiraj o izračunu p/e parametra. A između ostalog najbitniji kod brodara je nav a ne p/e i p/s. Po nav-u atlanska vrijedi oko 4000-5000 ako već želiš uspoređivati našu burzu s ostalima. I kada kupuješ neku dionicu ne kupuješ njezinu sadašnjost nego budućnost. Može ona sada imati p/e 200 a za godinu dvije 5-10.
Jedino s čime se slažem s tobom je to da je večina dionica u crobexu precijenjena. Ali to ne znači da nema dionica koje vrijedi kupiti. Naprotiv ima ih 5-10. Pitanje zašto su upravo te precijenjene dionice najviše porasle oda pada na 3200. Taj odgovor ćeš ipak morati potražiti od fond menadžera koji su tkz. stručnjaci a kupuju smeća od firmi.

Ne može se P/E računati unaprijed..
Tko zna šta sutra nosi..
Možda im se potope brodove, koliki će im onda biti P/E?

[/quote]

a o knjigovodstvenoj vrijednosti da ne govorimo…
..pa ovo je balončina kakve nema..

evo vam samo malo usporedbe (jasno u prošlosti – jer to je ono što se desilo, a ne neka nagađanja..)

primjer datum:

31.12.2005, cijena dionice 844.99 kn
bok velju=637,88 kn
zarada godišnja=432 mil kn

P/BV=1.3
P/E=2.7 !

Danas,25.5.2008

cijena zadnja=2813
bok velju=830,47 kn
zarada zadnja 4q= 427 mil kn

P/BV=3,0
P/E=8,0

Da ne govorimo o tome kako se radi o jako cikličnom sektoru i da je samo pitanja dana kada će se BDI okrenuti prema dole ..

[/quote]

Moj komentar (vipy oprosti na kopiranju, tvoj je i dalje aktualna):

"dijonicarstvo u hrvata,
sto manje znas to si jaci "

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=b7945887-e9c1-452c-9838-afd6336bf671&open=sec
e ovo izlazi u ponedjeljak u njemačkoj, stoga DAX- SIGURNO RONI I TO ZNATNO TE DOMINO EFEKAT SLJEDI,
ŽAO MI JE ali ipak teorija dvostrukog dna je i više nego li izgledna,cash-r-a -majka do jeseni [bye]

Nisu za našu burzu opasni toliko fond menadžerčići ostalih fondova koliko fond menadžerčići mirovinskih fondova. Od kad je njima omogućeno veće angažiranje na burzi lova se počela povlačiti sa našeg tržišta a sve više istiskuju i fizičke osobe sa ovakvim manipulacijama tržištem. Kad se pogledaju tržišta u bližoj regiji očigledno je da se na HR burzi događaju čudne stvari. Baš me zanima koliki je interes za kupnju dionica HT-a od strane radnika obzirom šta se događa sa cijenom dionice zadnjih mjeseci i zašto si je država dopustila da je četiri velika fonda dovode u ovakvu situaciju.

Mislim da je državi u najmanjem interesu da neki od mirovinaca rokne, a to da li će preživjeti ili propasti neki ne-bančani fondić, ili koja stotina malih investitora, koji se u javnosti doživljavaju kao fuj-fuj špekulanti, lovci u mutnom i sl. Uz to svi su mirovinci u vlasništvu stranaca (zamisli slučajnosti [tongue]), tako da mirovinci ipak drže Dr.Ivu za ***, a ne obrnuto.

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

Ti stvarno ne znaš računati p/e.
Ako je dobit atlanske u prvom kvartalu bila 100 milijuna bez prodaje broda, onda se očekuje da će na ovako visokim vozarinama dobit u iduća tri kvartala još porasti, a ne zaboravi još dobit i od turizma i nova dva broda. Tako bolje se informiraj o izračunu p/e parametra. A između ostalog najbitniji kod brodara je nav a ne p/e i p/s. Po nav-u atlanska vrijedi oko 4000-5000 ako već želiš uspoređivati našu burzu s ostalima. I kada kupuješ neku dionicu ne kupuješ njezinu sadašnjost nego budućnost. Može ona sada imati p/e 200 a za godinu dvije 5-10.
Jedino s čime se slažem s tobom je to da je večina dionica u crobexu precijenjena. Ali to ne znači da nema dionica koje vrijedi kupiti. Naprotiv ima ih 5-10. Pitanje zašto su upravo te precijenjene dionice najviše porasle oda pada na 3200. Taj odgovor ćeš ipak morati potražiti od fond menadžera koji su tkz. stručnjaci a kupuju smeća od firmi.

Ne može se P/E računati unaprijed..
Tko zna šta sutra nosi..
Možda im se potope brodove, koliki će im onda biti P/E?

[/quote]

a o knjigovodstvenoj vrijednosti da ne govorimo…
..pa ovo je balončina kakve nema..

evo vam samo malo usporedbe (jasno u prošlosti – jer to je ono što se desilo, a ne neka nagađanja..)

primjer datum:

31.12.2005, cijena dionice 844.99 kn
bok velju=637,88 kn
zarada godišnja=432 mil kn

P/BV=1.3
P/E=2.7 !

Danas,25.5.2008

cijena zadnja=2813
bok velju=830,47 kn
zarada zadnja 4q= 427 mil kn

P/BV=3,0
P/E=8,0

Da ne govorimo o tome kako se radi o jako cikličnom sektoru i da je samo pitanja dana kada će se BDI okrenuti prema dole ..

[/quote]

čitao sam ne komentarim, ima info koju nitko nije pobijao da je P/e u hrvatskoj oko 25
pa zar bi p/e od 8 kako sam tvrdiš, trebao biti loš i signal za izvjesnu prodaju

pa ako se očekuje da če biti 8, a sada je službneo 15 onda je to samo signal za kupnju, mislim DUGOROČNO gledajući , kada prođe ova korekcija i iskrcaj sa atpl?

ako crobex opet padne 3200 onda će svi ljudi početi povlačiti lovu iz fondova i burza će krahirati tako da ovo navlačenje crobexa prema 3200 je malo vjerojatno. Zašto:
1. Ljudi će povući lovu iz fondova i više nikad ju neće vratiti na burzu.
2. Mali dioničari će se povući s tržišta-većinom
3. Nastat će velika nelikvidnost burze, jer više se nitko neće usudit ulagati u dionice i na kraju
4.Propast će mirovinski fondovi jer više nitko neće htjeti kupiti njihove dionice
Mislim da si fond menadžeri više ne mogu dopustiti onakav pad ako žele ostati raditi to što rade.

Makar uvijek stoji ona stara: " nikad se ne zna što budućnost nosi"

Tako je, slažem se sa ovom procjenom.
Još ove godine Crobex će se iskorigirati na cca 1800.. (ali nakon toga – oporavak )

Jedino što si fond menađeri mogu dopustiti takav pad, jer to nije njihov novac ( a oni će se samo moći hvaliti kako je njegov fond najmanje pao od svih ostalih)..

Ja sam brži od brzog, hitriji od hitrog !

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=b7945887-e9c1-452c-9838-afd6336bf671&open=sec
e ovo izlazi u ponedjeljak u njemačkoj, stoga DAX- SIGURNO RONI I TO ZNATNO TE DOMINO EFEKAT SLJEDI,
ŽAO MI JE ali ipak teorija dvostrukog dna je i više nego li izgledna,cash-r-a -majka do jeseni [bye]

Pa čovjek to priča odavno. Tko do sad nije shvatio[huh] Ima toga koliko hoćeš još od trećeg mjeseca.

Buffett: Economy in a recession, will be worse than feared

http://www.usatoday.com/money/economy/2008-04-28-buffett-recession_N.htm

Evo i video

http://thinkprogress.org/2008/03/03/buffett-were-in-a-recession/

Warren Buffett declares America in recession

http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/banking_and_finance/article3476265.ece

Only God, Muammar and Libya!

kad sam vidio vaš post stvorila mi se knedla u grlo jer sam mislio da se nešto loše i veliko dogodilo u njemčkoj kao npr. da je VW otišo u stečaj ili barem Siemens…a onda koje olakšanje kad sam vidio da je samo još jedno prazno naklapanje…pa buffett je mišljenje o recesij promjenio barem tri put u zadnjih mjesec dana…a jedini razlog takvih intervjua je da bi kad amerika stavrno ode u recesiju u sljedećoj biografij moglo pisati da je baš taj genijalac to predvidio mjesecima prije a ako se receija ne dogodi jadan će se morat zadovoljit nekom akvizicijom na sniženju od barem 30%, ako je u pitanju banka možda i 80ak…nije mu neka utjeha al eto šta sad.

To munja.
Ajde molim te samo jednom procitaj neku knjigu bilo koju osnove investiranja, osnove financija molim te.
Nije sram neznati ali je sramota pisati gluposti.
Sve sto kupis kupis buducnost.
Da li kupiokamion ili dionicu isto i je.
Vrijedi onoliko koliko ce ti casha sutra donijeti.

Daj molim te samo jednu knjigu procitaj…
jao…

Uostalom ako kazes da se en investira jer tko zna sto sutra donosi onda bilje ne investirati.
Sta ti znaci da je dobit neke firme prije godinu dana bila 100.
Nista, bila, je ti kao danasnji dionicar nemas nista od toga (samo dividendu za tu godinu).
Ono sto ti daje gain je cash u buducnosti..

Neki put se pitam cemu se trudim

čitao sam nekada davno Grahama i frajer kaže:

kupiti ako je P/E (prosjek zadnje 3 godine ) * P/BV <22.5

e toga se ja držim

[/quote]
Za naše tržište,a naročito za brzorastuća d.d. ponekad toleriram i do 35.Nažalost ,ovakvih poduzeća
ima premalo što bi moglo ukazivati da smo precijenjeni.Todex,luke,građevinari …o Bože moj ima li
nade za nasIma?Ima ,ima ali ako se malo potrudimo možemo naći neke bisere gdje je ovaj umnožak
i manji od 10.Ili ako smo predani poslu i analizama u ovom našem tromom tržištu možemo pronaći
čak i povoljnije.O kome se radi ne bih pričao,jer to je moja poslovna tajna koja bi mi trebala donijeti
budući profit.Rizik uvijek postoji i za to treba kupovati barem tri do četiri ovakve firme i dovoljno je
da jedna odradi svoj put do fair vrijednosti.Naročito je važno imati keša,ako krene po zlu,jer to što
je jeftino ,a vrijedi puno,može se dobiti za bagatelu.

Na žalost ljubitelja TA ovdje vam ona ne pomaže.Ovo je zicer za ozbiljne ulagaće koji preferiraju
fundamentalnu analizu,a iziskuje puno rada.

Preporučio bi svakom ulagaču da se potrudi da se manje bavi tekućom cijenama na burzi,te da sam
odredi vrijednost firme i dionice.Karta svašta prima!

Knjige knjige knjige.
Eto 4 sam završio ali još uvijek nemrem pročitati fond managere.
Dali tko ima preporučiti knjigu koja će vrijediti za ovo naše špekulativno tržište?

Sve te knjige na crobex ništa ne znače, nažalost.

Jedino kaj mi je interesantno je izazov burze, jer je lik cool i lijepo opisuje neke stvari, a ona Inteligentni investitor je banan za naše tržište i to žešća.
Svejedno knjiga ili ne, dvostruko dno je pred nama, a kako dotični Miall je 100% u pravu, cash pozicija i čekanje

New Report

Close