Kolega je u pravu kad kaže da su i recesija i kreditna kriza i skupa nafta odavno ukalkulirani u cijenu,
Ljudi su prihvatili činjenicu da se cijena nafte mijenja iz dana u dan i to je postalo normalno.
[/quote]
Na kojoj cijeni ste ukalkulirali naftu? 130 USD? 100 USD? 200 USD? Tek toliko da se znamo ravnati. [shocked]
Btw. Ne vidim da je tržište u nekom ludom bull runu. Živo me zanima kako će brodari izgledati sutra.
Pocelo je,ljudi su izgladnjeli
Btw. Ne vidim da je tržište u nekom ludom bull runu. Živo me zanima kako će brodari izgledati sutra.
Normalno da je tržište u povlačenju kad nonstop plašite poštene ulagače. Pa se krenu istresati. Pa cijene krenu padati. Taman vi počnete trljati ruke, onda ulete mirovinci (pogledati prethodnu epizodu: OMF: kako smo opelješilji OIF-e, preplašili ulagače i zgrnuli hrpu casha) pokupuju jeftine dionice, dignu cijenu i onda opet morate drukati prema dole. Tako ćemo cijelo ljeto, bojim se.
Vidiš, Baron se osjetio ugroženim (Kako se samo bikovi brane ovaj četvrtak. Ajme meni.), poradio je na imidžu, situacija je krajnje ozbiljna. [lol]
tržište ih je već apsorbiralo i na njih više ne reagira
sve je opet krenulo prema gore
Kolega je u pravu kad kaže da su i recesija i kreditna kriza i skupa nafta odavno ukalkulirani u cijenu,
Ljudi su prihvatili činjenicu da se cijena nafte mijenja iz dana u dan i to je postalo normalno.
[/quote]
Na kojoj cijeni ste ukalkulirali naftu? 130 USD? 100 USD? 200 USD? Tek toliko da se znamo ravnati. [shocked]
[/quote]
Ukalkulirano je u cijenu rizika.
Tržište nije u bull runu jer nema zašto biti, ali isto tako nema ni zašto biti u bear runu.
Može biti u sideways runu.
Brodari će sutra biti u istom košu kao i Crobex.
Očekujem blagi rast
Iran storing crude on fleet of tankers
From Herald News Services
Published: Thursday, May 22, 2008
Iran, OPEC’s second-largest oil producer, is using 20 tankers to collect and store crude, according to vessel-tracking service PetroLogistics Ltd.
"It’s 20 tankers now, and growing," PetroLogistics founder Conrad Gerber said Wednesday from the company’s Geneva headquarters.
The country was using 10 tankers as of May 2 to hold at least 20 million barrels of crude, equal to about five days’ worth of the nation’s output.
Some of the 20 ships are being used as "mother" tankers to transfer oil to customers’ vessels, Gerber said.
Iran has probably raised output by 100,000 barrels a day to 3.65 million barrels a day this month, PetroLogistics’ preliminary data showed.
The discount on the nation’s high-sulphur crude versus Oman and Dubai petroleum has more than doubled since the start of the year to $3.45 a barrel as refiners processing Iranian oil lower their operating rates for plant maintenance. Some of Iran’s heaviest and most sulphurous crude oils can only be processed by a limited number of refineries with specialized equipment.
Evo mala usporedba Slovenskog SBI20 indeksa i našeg Crobexa. Frapantna sličnost, zar ne? Tkogod je razorio naše tržište isto je učinio i njima. Ili kako god to hoćete tumačiti.
Međedi, mačori, ako čekate Crobex puno niže, očekujete li isti krah i u Sloveniji?
Združeni bikovski redovi
OPEC oil supply in May is expected to rise by 700,000 barrels per day (bpd), led by higher output from members including Nigeria and Saudi Arabia, an industry consultant said on Wednesday.
The increase comes during a month in which oil has soared to record highs and indicates OPEC is again pumping more than its supply limit after a strike in Nigeria lowered output and Saudi Arabia opted to pump more.
All 13 OPEC members are expected to pump 32.4 million bpd this month compared with a revised 31.7 million bpd in April, Conrad Gerber of tanker tracker Petrologistics, told Reuters.
“There is a strong rebound in supply,” Mr. Gerber said. “Iraq is having a good export performance and Nigeria is coming back up.”
Under pressure from consuming nations concerned by oil’s rally, the kingdom said last week it would boost output by 300,000 bpd to compensate for lower supply from other producers.
Nigerian supply is likely to rise by about 200,000 bpd to 2.05 million bpd, Gerber said, as supply recovers from a strike in April that shut output at Exxon Mobil’s local unit.
Normalno da je tržište u povlačenju kad nonstop plašite poštene ulagače. Pa se krenu istresati. Pa cijene krenu padati. Taman vi počnete trljati ruke, onda ulete mirovinci (pogledati prethodnu epizodu: OMF: kako smo opelješilji OIF-e, preplašili ulagače i zgrnuli hrpu casha) pokupuju jeftine dionice, dignu cijenu i onda opet morate drukati prema dole. Tako ćemo cijelo ljeto, bojim se.
Vidiš, Baron se osjetio ugroženim (Kako se samo bikovi brane ovaj četvrtak. Ajme meni.), poradio je na imidžu, situacija je krajnje ozbiljna. [lol]
[/quote]
– ja ne plašim male ulagače nego samo citiram ono što se vani priča non-stop. A ti bi vidim volio da
su mali ulagači neinformirani, i da udaraju stalno po asku.
– vjeruj mi, mirovinci će uletiti kad se najmanje nadaš. A vidim da se držiš njih ko da ti je poslijednja nada
Sve u svemu nije da nafte nema samo je pitanje kad ce se plasirati i po kojoj cijeni naravno.
Petrologistics assesses OPEC supply, which excludes oil produced but sent into storage rather than exported, by tracking tanker shipments. OPEC itself does not issue timely estimates of its members’ output.
[/quote]
– ja ne plašim male ulagače nego samo citiram ono što se vani priča non-stop. A ti bi vidim volio da su
mali ulagači neinformirani, i da udaraju stalno po asku.
– vjeruj mi, mirovinci će uletiti kad se najmanje nadaš. A vidim da ti je to sada poslijednja nada.
[/quote]
Mirovinci uletavaju svaki mjesec, sredinom mjeseca (to sam već pojasnio, ali me ekipa baš i nije upratila). Što nije nikakvo čudo jer svaki mjesec imaju friška sredstva za ulaganje. Također kako postoji Top10, to se lako i provjeri. Recimo baš sam radoznao tko je u srijedu pokupovao 25 milja INA-e ko od šale, ali kladio bih se da ćemo naći dva mirovinca da su pristojno podebljali pozicije.
Sve u svemu nije da nafte nema samo je pitanje kad ce se plasirati i po kojoj cijeni naravno.
Petrologistics assesses OPEC supply, which excludes oil produced but sent into storage rather than exported, by tracking tanker shipments. OPEC itself does not issue timely estimates of its members’ output.
"Nafte će biti sve manje"
Business.hr/Hina
22.05.2008 10:30
Stručnjaci za pitanja energije očekuju da će u dolazećim godinama nastupiti nestašica nafte s teškim posljedicama.
Vaš link
Dizel u Njemačkoj prvi put skuplji od benzina
Business.hr/Hina
22.05.2008 14:06
Dizel je na njemačkim benzinskim crpkama u četvrtak po prvi puta u povijesti distribucije mineralnih goriva u Njemačkoj po cijeni prestigao benzin.
Vaš link
Poštovani kolege,
Vjerojatno će vas razveseliti da mirovinci kupuju…
Što su mirovinci kupovali u srijedu? http://www.poslovni.hr/80332.aspx
toliko me to razveselilo, pace ganulo, da sam se prisjetio necijeg sopinga u petak 4.1.
http://www.poslovni.hr/66297.aspx
[wink]