Nafta određuje domaća burzovna kretanja
http://www.poslovni.hr/Content/Article.aspx?id=79186
Evo moj komentar što je odredilo današnji trgovinski dan pa se slobodno kritički osvrnite na iznesena tumačenja. [thumbsup]
sada ste poceli i svoju sliku stavljati, gospodine petrov[lol]
inace, za tvoju info gglavni za goldman sachs svabiju je rekao jucer na bloombergu da ocekuju pad nafte na prosjecnu cijenu od 100 dolara u ovoj godini.. kome vjerovati?
vama koji pisete za kikiriki kako vam se kaze ili ovome i GS-a direktno?
Hanfina statistika razotkrila slabosti fondova
Obrada Hanfine statistike razotkrila je da je fondovska industrija tijekom travnja prodavala domaće dionice, a “bull run” koji traje od 14. travnja vodio je “netko drugi”. U svakom slučaju, dobili smo još jednu službenu potvrdu da su upravitelji fondovima u konopcima ringa tržišta kapitala te da tržišne trendove na Zagrebačkoj burzi više ne određuje fondovska industrija.
Ako je ovo tocno znaci da neki stranac lupa po Asku.A nasi fondovi spasavaju zivu glavu.Imali su ljepu sansu da vladaju trzistem a ovako i to su posrali.Ljepo sam pisao ako probijemo 4400 da otvaramo Pandorinu kutiju.Ali neka sada su izgubili primat jer su bili pohlepni.Drago mi je da nisu samo mali izgubili .
Nafta određuje domaća burzovna kretanja http://www.poslovni.hr/Content/Article.aspx?id=79186 Evo moj komentar što je odredilo današnji trgovinski dan pa se slobodno kritički osvrnite na iznesena tumačenja. [thumbsup]
Ovo me zanima :
U svakom slučaju, dobili smo još jednu službenu potvrdu da su upravitelji fondovima u konopcima ringa tržišta kapitala te da tržišne trendove na Zagrebačkoj burzi više ne određuje fondovska industrija.
Daj, dragi Tomice, budi malo određeniji ? Tko će ako ne fondovi “brijati cash drive” ? Ima li nade da se nešto od tih petro-trilijuna bar u mrvicama slije ovdje ?
ludlum: ” Tenkista,hvala i ugodan vikend.Nadamo se boljem tjednu. ” ne treba nam bolji Datum Crobex 9.5.2008 3917,37 8.5.2008 3919,7 7.5.2008 3892,8 6.5.2008 3879,41 5.5.2008 3836,11
Ovim tempom porasta ATH Crobexa bi se vratio za oko 17 tjedana !? ( po 81 poen svaki tjedan).
Ja mislim da nafta ne utječe na cijenu dionica u HR, ovo je prvi puta da netko tako direktno to spominje.
Bilo bi zgodno staviti graf cijene nafte i dionica , sumnjam da bi se dalo isčitati da jedno slijedi drugo.
U stvari ovdje bih stavio : ???
Što se tiče HT-a, mene njegov pad odnosno stagnacija uopće ne čudi.
Složio bih se da je fundamentalno podcijenjen, ali nakon sloma burze ove godine, ima i drugih dionica koje su još više podcjenjene od HT-a. A da bi rastao , na temelju čega? Ima li tvrtka nekakve rezerve u pogledu povečanja prihoda ili dobiti? Čisto sumnjam. MOgučnost eventualnog preuzimanja okrupnjavanja vlasništva ili sl.? Ne.Nadalje, dionica HT-a je među onim dionicama koja je ove godine najmanje pala. U isto vrijeme na nekim drugim tvrtkama objavljeni su financijski izvještaji i o kakvima HT može samo sanjati. A te iste dionice izgubile su na vrijednosti daleko više. Nema logike. U stvari ima. Političkom odlukom HT i Ina su zaštičeni zbog svekolikog građanstva koje je najviše involvirano u tim dionicama ( … ), naravno da je i razlog taj ( što su najmanje izgubile na vrijednosti ) što se radi o najlikvidnijim dionicama. Da ne govorimo da je svatko tko prodaje HT na ovoj cijeni na solidnom dobitku ( još ako sadašnjoj cijeni pribrojimo dividendni iznos ) , za razliku od mnogih drugih dionica gdje je malo takvih dionica gdje ulagači moguj izlaziti u plusu ako su kupovali recimo prošle godine. Tako je i sa velikim , institucionalnim investitorima, sa HT-om su kako god okrenuli u plusu, sa mnogim drugim dionicama je to upitno. Većinu onih prometa okopreko 360 kuna su kupovali mirovinski fondovi koji ioonako nemaju problema sa isplatama udjelničara, niti imaju pritisak da ” moraju ” prodavati.Za razliku od HT-a svi znamo koji je prosjek ulaska u jednu INGR , trenutno dionica na ovim cijenama gdje je očito da niti jedan institucionalni investitor ne može prodati , a da je prodao u plusu. O nesrazmjeru godišnjeg i kvartalnog izvješća Ingre i HT-a ( u odnosu na ista razdoblja lani )i njihovom (ne)logičkom utjecaju na cijenu neću niti pisati, mislim da je to potpuno jasno. Sve to nalaže da zaključimo da prodavati HT na ovim cijenama ima i te kako tko u budućem razdoblju.
Što se nafte tiče , i njene cijene, istina je da vodeći proizvođači najavljuju pad cijene, dok analitičari najavljuju obrnuto. Kome sad vjerovati? U svakom slučaju tržišta u svijetu su pod utjecajem analitičara, i za sada je porast cijena nafte ” očekivan “. Pitanje je što će se dogoditi ako nafta stvarno padne ispod 100 USD?
Autor teksta vlasnik je Ingrinih dionica. Tekst nije poziv na kupnju ili na prodaju dionica.
vjerujem da će ti RealBear reći ponešto o nafti i cijenama dionica … [smiley]
trenutno imamo drugi val rasta nafte. prvi put je pala negdje u ožujku s kakvih 110-112 na ispod 100, čini mi se. i smatralo se da je bio balon.
zašto je balon pukao? zbog straha od recesije. ako gospodarstvo stagnira, manja je potražnja za energijom. pa su recimo i američke rezerve nafte ostale veće od očekivanja.
a kako je došlo do drugog vala rasta? pa u trenutku kada se shvatilo da recesije neće biti ili ako će i biti neće biti duboka i neće zaustaviti globalni rast i neće srušiti potražnju za naftom.
tako da je drugi val rasta nafte počeo i traje usporedno s oporavkom tržišta kapitala i odbijanjem od dna globalnog ekonomskog sentimenta.
ono što želim reći je da cijena nafte ne može toliko rasti da ugrozi globalne ekonomske fundamente jer time samoj sebi sječe granu. loša ekonomija znači manje potražnje za naftom.
ali naravno da ekstremna događanja s cijenom nafte izazivaju povećanu volatilnost.