Druk
tigrus: ” ma cekaj samo malo… nesto ne stima. sustave koji su ljudi izgradili ne teze neredu. redovito imaju red po kojem se stvari dogadaju. sustavi teze redu. burzu je izmislio covjek.” Znam da nije ni mjesto ni vrijeme za diskusiju o entropiji, a naročito ne sa filozofskog stajališta, ali moram te ispraviti – i ne neću reći, kako to mnogo njih na forumu radi – plati pa ću ti reći. Ipak nisam ekonomist. Svi sustavi teže ravnoteži. Ravnoteža sustava je ujedno i maksimalna entropija sustava – maksimalni nered. Možda ti se čini besmislenim, no zamisli ovakav slučaj: imaš posudu, napuniš je pola sa bijelim kuglicama, pa na njih staviš crne kuglice. Sustav je trenutno maksimalno uredjen. Entropija 0. Ali ako protreseš posudu, kuglice se same počinju miješati i što više treseš, kuglice same po sebi imaju tendenciju da se u potpunosti izmiješaju međusobno – nema šanse (osim čisto matematičke) da se kuglice ikad više same od sebe skupe u dio posude pun crnih kuglica i dio posude pun bijelih kuglica. Ravnoteža je u takvom sustavu kaos. Maksimalna entropija. E sad, kakve to ima veze sa burzom? Zapitaj se što je “ravnoteža” kod burze. Apsolutno jednaka potražnja i ponuda? Što se događa kad je ponuda apsolutna jednaka potražnji? Apsolutno ništa – ili će se na burzi sve protrgovati, ili će biti mrtva utrka. Na burzi, maksimalna entropija = smrt burze. Zato, koliko god me to boljelo po novčaniku, hvala bogu na špekulantima., oni su ti koji stvaraju valove, razlike u potenciji.
super si ovo objasnio.. svaka ti cast.
Bit će vam jasnije ako malo pročitate sljedeći thread
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=3650&pg=10&#lastpost
tenkista:
”
U okruženju(bivša juga) svi u plusu. Crna Gora jučer preko 10 a danas 7%.Koji smo mi mulci, samo trejdamo i nemremo gore.[cool]
”
Dok su srbi i slovenci tonuli, mi smo prošli tjedan narasli 10-12%.
Jel ti sad jasno.[undecid]
[/quote
Barone bolje bi ti bilo da te svoje tvrdne pokrijepiš statističkim podacima. A oni su slijedeći: Slovenska burza je od početka godine pala 25%, a naša 30.7%. Kao drugo slovenci su prošle godine rasli 78% mi 60%. A kao treće prosječni p/e slovenske burze je 27 a naše oko 21. Tako da kad uspoređuješ našu i slovensku burzu uzmi u obzir i statističke podatke a nemoj napamet govoriti samo da nešto kažeš.
tigrus: ” ma cekaj samo malo… nesto ne stima. sustave koji su ljudi izgradili ne teze neredu. redovito imaju red po kojem se stvari dogadaju. sustavi teze redu. burzu je izmislio covjek.” Znam da nije ni mjesto ni vrijeme za diskusiju o entropiji, a naročito ne sa filozofskog stajališta, ali moram te ispraviti – i ne neću reći, kako to mnogo njih na forumu radi – plati pa ću ti reći. Ipak nisam ekonomist. Svi sustavi teže ravnoteži. Ravnoteža sustava je ujedno i maksimalna entropija sustava – maksimalni nered. Možda ti se čini besmislenim, no zamisli ovakav slučaj: imaš posudu, napuniš je pola sa bijelim kuglicama, pa na njih staviš crne kuglice. Sustav je trenutno maksimalno uredjen. Entropija 0. Ali ako protreseš posudu, kuglice se same počinju miješati i što više treseš, kuglice same po sebi imaju tendenciju da se u potpunosti izmiješaju međusobno – nema šanse (osim čisto matematičke) da se kuglice ikad više same od sebe skupe u dio posude pun crnih kuglica i dio posude pun bijelih kuglica. Ravnoteža je u takvom sustavu kaos. Maksimalna entropija. E sad, kakve to ima veze sa burzom? Zapitaj se što je “ravnoteža” kod burze. Apsolutno jednaka potražnja i ponuda? Što se događa kad je ponuda apsolutna jednaka potražnji? Apsolutno ništa – ili će se na burzi sve protrgovati, ili će biti mrtva utrka. Na burzi, maksimalna entropija = smrt burze. Zato, koliko god me to boljelo po novčaniku, hvala bogu na špekulantima., oni su ti koji stvaraju valove, razlike u potenciji.
samo da nadodam, spekulanti su kupovali u prosli ponedjeljak kada je bilo viska papira (crnih kuglica), a prodavali u petak kada je bilo manjka. valove stvaraju kojekakvi faktori, dok spekulanti ublazavaju te valove, spekulante stvara prilika da prenose dobra sa jednog mjesta na drugo. zato na razvijenim trzistima nema toliko valova. tko je spekulant, isto tako neki obican covjek koji kupuje i prodaje, no spekulant je rijec pod negativnom konotacijom, iako su padovi ublazeni njegovim djelovanjem. znaci on nije ni bik ni medo. ljudi su uglavnom ili medvjedi ili bikovi i situacija ne bi bila tako grozna kao sada da postoji nacin da mozes zaraditi na padu (short selling). bilo bi puno vise medvjeda. ovako postoji samo jedna opcija na koju se mozes kladiti, tj rast a to je kobno u silaznom trendu. kao da u kladionici mozes igrati samo na 1.
razvijena trzista spekulantima daju sve manje mogucnosti za zaradu i zato ih i ima manje. npr, sada nema ljudi koji svercaju traperice, koznjake itd. jer je trziste tim dobrima razvijeno
@post
E sad, kakve to ima veze sa burzom? Zapitaj se što je “ravnoteža” kod burze. Apsolutno jednaka potražnja i ponuda? Što se događa kad je ponuda apsolutna jednaka potražnji? Apsolutno ništa – ili će se na burzi sve protrgovati, ili će biti mrtva utrka
1. osporavam da na burzi postoje izdvojeni pojedinci i da su samo oni spekulanti
tvrdim – svi subjekti (sudionici) su spekulatni
2. S = k ln(W), formula za entropiju – kuglijce i plinovi su materija
osporavam da moze se diskutirati o materiji u duhovnim sustavima kao sto je burza,
[thumbsup]
Baron: ” tenkista: ” U okruženju(bivša juga) svi u plusu. Crna Gora jučer preko 10 a danas 7%.Koji smo mi mulci, samo trejdamo i nemremo gore.[cool] ” Dok su srbi i slovenci tonuli, mi smo prošli tjedan narasli 10-12%. Jel ti sad jasno.[undecid] ” A šta ti želiš reći? Da je stanje u Hrvatskoj kao i tamo (Srbiji)? Kakvu poveznicu molim te nalaziš između njih i nas? Mi smo za njih Švicarska… A pogledaj zadnjih dana LJSE… I mi smo pali 35% u 3 mjeseca!!! O čemu ti stalno mlatiš???? Stvarno rijetko reagiram na takve, no odi igrat WoW, molim te[pray]
Znaš li šta je najveća mana burze, pogotovo ove naše?
Pohlepa. Ni 12% u par dana nije dosta.[undecid]
Ako ti nije dosta, žali se fondovima.
@post E sad, kakve to ima veze sa burzom? Zapitaj se što je “ravnoteža” kod burze. Apsolutno jednaka potražnja i ponuda? Što se događa kad je ponuda apsolutna jednaka potražnji? Apsolutno ništa – ili će se na burzi sve protrgovati, ili će biti mrtva utrka 1. osporavam da na burzi postoje izdvojeni pojedinci i da su samo oni spekulanti tvrdim – svi subjekti (sudionici) su spekulatni 2. S = k ln(W), formula za entropiju – kuglijce i plinovi su materija osporavam da moze se diskutirati o materiji u duhovnim sustavima kao sto je burza, [thumbsup]
za pod 1. se slazem; nema veze kako nekoga nazivas, pero miro, ili spekulant, ovisi koliko je tko uspjesan
za pod 2. razumijem sto zelis reci, ali besmisleno je o tome pricati… entropija vrijedi za sve i vrijedi svuda..
@post E sad, kakve to ima veze sa burzom? Zapitaj se što je “ravnoteža” kod burze. Apsolutno jednaka potražnja i ponuda? Što se događa kad je ponuda apsolutna jednaka potražnji? Apsolutno ništa – ili će se na burzi sve protrgovati, ili će biti mrtva utrka 1. osporavam da na burzi postoje izdvojeni pojedinci i da su samo oni spekulanti tvrdim – svi subjekti (sudionici) su spekulatni 2. S = k ln(W), formula za entropiju – kuglijce i plinovi su materija osporavam da moze se diskutirati o materiji u duhovnim sustavima kao sto je burza, [thumbsup]
mogu i ja malo filozofirati; npr. kao sto je kolega bio napisao na primjeru sa kuglicama. vrlo jednostavno, crne kuglice ‘zele’ ici sa mjesta gdje ih ima vise, na mjesto gdje ih ima manje. kao i da stavis na mars sto crnaca i bijelaca, za 500 godina bi imao sve cokoladne. e sada, pogledaj npr. rijeku; voda tece sa mjesta gdje je ima vise na mjesto gdje je ima manje. ako nema viska vode, rijeka ne tece. ako rijeka tece ti mozes uzeti kantu i ugrabiti si malo vode. toplina uvijek prelazi sa toplijeg na hladnije tijelo. tako ti je sa svim dobrima. npr kada gledas dionice na burzi, one su primarno dobro kojim se trguje. ti ih kupujes novcem, a one prelaze sa mjesta gdje ih ima vise na mjesto gdje ih ima manje (npr kada burza pada spekulant ih kupuje, kada raste on ih prodaje), uvijek je taj jedan smjer. kao i sa kantom vode, ako si na putu dobara uvijek ih mozes zagrabiti sebi. to je smisao trgovine. s druge strane ti dionice kupujes novcem kojeg imas malo, a prodavatelj ga ima vise, e sto se sad tu desilo??? no to ako se nekome da nek nastavi.. previse [lol]
Dali je itko imao problema s web monitorom na PG danas, meni cijeli dan nije radio?
Nisam primjetio, sve ok.