Htio bih samo reći kolegi Geronimu da sam i ja contrarian u razmišljanju, samo sam nekoliko puta u životu naučio da ne valja biti ni prerano u pravu. Medvjedi se uvijek iznenade koliko tržište može rasti, bikovi se uvijek zaprepaste koliko može pasti.
Sentimant ulagača PD-a se sigurno promijenio prema oprezu, ali nisu oni ti koji upravljaju tržištem. Po meni zadnji udar će doći kad radnici počnu prodavati ono što su dobili gotovo za bagatelu da bi bar privremeno sačuvali standard življenja od inflacijskog lava. A ako svjetski problemi budu dugoročniji i nafta se održi na ovim razinam onda će prodavati dionice na jako niskim razinama.
Ako bi država išla u one stvari kojem sam napisao u prethodnom postu i druge nužno potrebne reforme to bi za mene bio buy signal koliko god dionice bile u tom trenutko visoke ili niske jer bih bio siguran da će nam svima biti bolje. Ovako rizik od Argentina sindroma nije zanemariv.
Vidim ja da i uvaženi bivši guverner HNB-a Ante Č. Šain koristi terminologiju iz brloga.
Ukupno gledano, za nas se nameće zaključak da su problemi s kojima se sada moramo suočiti čak znatno složeniji od onih s kojima smo se suočavali u vrijeme Domovinskog rata. Tada su svi pred očima imali jedan jasno definiran cilj. Sada se, međutim, sve više nalazimo u situaciji koja se može usporediti s hodom po rubu neke provalije.
Svaka, pa i najmanja greška u koracima, tj. usvajanje neke neprimjerene privredno-političke odluke može lako dovesti do toga da se sunovratimo u provaliju.
Doduše u brlogu se češće pisalo o sunovratu u ambis (Abyss) [wink]
Prošle godine CROBEX-u je trebalo pet mjeseci potpunog ludila i euforije da naraste sa 3200 na 5200 (bearu samo tri mjeseca da sruši nazad), uz prosječan mjesečni priljev u fondove od skoro 2 milijarde kuna. Danas imamo 7-8 milijardi free-float tržišne kapitalizacije više IPO+dokapitalizacije (HT, INGRA, MAGMA, ATGR, OPTE, VERN) i naravno 4 milijarde kuna BF-a i last but not least radnici HT-a i INA-e koji su dobili po popustu (još 4 milijarde kuna). Znači da bi se vratili na staro morate imati preko 2 milijardi kuna mjesečni priljev u OIF-e. Ili vi mislite da će nekoliko stotina forumaša koji trejda između sebe skupiti 10-12 milijardi kuna. [lol] Uz OIF-ove siromašne poput crkvenih miševa i nakrcane nelikvidnim dionicama i OMF-ove sluđene i iscpljene obranom tržišta (od nove godine su kupili preko 1.5 milijardi domaćih dionica). Već sada su mirovinci u dionicama do grla a moraju braniti i BF. Prošle godine rast GDP od 7%, ove godine najmanje upola manji uz odljev likvidnosti iz zemlje. A svjetska recesija vreba i MMF kaže da će biti optisano 1 trilijun dolara. Jako puno love je otišlo u tkz. money heven i više se neće vratiti. Tako da deca draga ne se zavaravati, leg down vam ide i ako vas već svrbi cash postavite se na bid i spašavajte ove koji prodavaju iz potrebe.
Iako se nacelno slazem s Real Bearom, ne mogu ne primjetiti kako su medvjedi nervozno iskocili iz svog malog i zatvorenog brloga, zacudjeni i blago histericni ovim nenadanim (?) rastom.
Poklalo medvjede u Americi, kod nas je vecina medvjeda ipak bila pametna, cini mi se i kupovala na 3200. Za vjerovat je da ce znat to realizirati na vrijeme.[wink]
A vi, sto ce te vi?
aj mi nabroji koje su to ostale barijere za izvoznike pored aprecijacije domače valute
[huh]
Čak dapače, odnos je asinhron, veće su naše barijere za stranu robu nego za našu u EU. [smiley]
kolega sakai, malo zmijskim jezikom govorite a dobri smo si 🙂
Šalim se, ne bih pisao da me nisu sinoć p(r)ozvali a i ne sviđaju mi se ove političke igre koje se trenutno igraju npr. Pred.Mesić i njegovo zalaganje za devalvaciju kojoj se žestoko protivim. Kad me malo ljutnja i skribomanija prođe vraćam se opet u brlog [smiley]
Kao da mi ne pamtimo kako jer bilo sa hiperinflacijom i koliko su nam domaći novci, ma kako se zvali, vrijedili….svakim danom sve manje i manje. Jel se netko sjeća “kocki”..[smiley]
Možda bi netko predsjedniku mogao održati sat iz osnovnih osnova ekonomije i monetarizma, možda shvati šta nam zapravo želi. [sad]
SLK: ” Kako možemo ulagati u određeni sektor na našem tržištu, kad ili ga uopće nema ili je zastupljen sa tri dionice? Kako ulagati recimo u sektor hrane i bezalkoholnih napitaka, koji su po krucijalnosti prvi nakon zraka? Od prehrane, kod nas su to nelikvidni PIK-ovi i politička Podravka. Ostalo je dio Todine mašinerije (Ledo, Zvijezda, Belje, Jamnica…) [sealed] ” Konjukturni sektori su energetika i poljoprivreda nema se tu šta misliti, i naravno oni mogu povući cijelo gospodarstvo naprijed ali ne mogu ako država upravlja. Moji pogledi na ekonomiju su takvi da nema mjesta državi u realnoj privredi. Stvar sa državnim IPO-ovima je funkcionirala dok je likvidnost bila dobra ali mislim da je jedino rješenje da država proda strancima pa i uz rizik da dobijemo manje love. I Podravku, CO, Končar, Petrokemiju, INU, Odašiljače i veze. Pare ne bi ulopao u potrošnju i socijalne transfere nego bih dokapitalizirao HPB i koji bi poslije prodao na domaćem IPO-u. U međuvremenu bi HPB trebao posuđivati lovu našim jakim privatnim firamama za M&A na domaćem terenu i kupnju u regiji i za financiranje objekata u energetici (birokratski HEP bi zaobišao i dao kredite firmama). Ovo sa državnim HPB om ne smije trajati više od 2 godine. Dalje cvjećar Todo pod hitno mora konsolidirati Agrokor da znamo konačno tko tu pije a tko plaća. Brodogradilišta i gubitaši, sorry nema šta nekoliko tisuća inžinjera stvarati gubitke raditi par sati dnevno i gradelavati od 10-12 sa pijanim radnicima. Tamo jedino kooperanti rade sa radnom snagom iz Bosne i Ukrajine. Trebalo im je 20 godina da se nauče hedgu oko cijena čelika i tečaja dolara. Ma ima more stvari koje se može napraviti, ali su nam političari bolesno nesposobni a ljudi navikli da ih država štiti. Evo čak su se mnogi usudili reći da bi bilo OK da država spašava ulagače koji su imali krive procjene. Dok se top sve na očisti nema sreće ni za burzu. Ali ovo je mišljenje samo jednog stranog plaćenika [wink]
grizli, moram se složiti s tobom što napisa. Privatizacija i zatvaranje gubitaša ključni su za Hrvatsku. Ako to ubrzo učinimo (a hoćemo i zbog EU) ovdje će cvjetati ruže kao u malo kojoj zemlji. Brodogradnju treba eliminirati jer je to leglo nečasnih rabota u ovoj državi i to je jedini razlog zašto svaka Vlada tolerira takvo stanje. Nema to veze sa strahom od radnika jer je bolje svakom dati 100 000 eura i sve ih zatvoriti.
Što se tiče izvoza i tečaja nisam siguran kad bi sutra 100 eura bilo 1000 kuna da bi izvoz procvjetao kako mnogi misle.
grizli, moram se složiti s tobom što napisa. Privatizacija i zatvaranje gubitaša ključni su za Hrvatsku.
Ja bih dodao profitabilnost i efikasnost u poslovanju i rezanje neproduktivnih troškova. Uvjeti za to su vrlo slični kao i u EU. Postavlja se pitanje zašto mi to ne možemo? Ima dosta razloga, moram priznat, ali se od gornjeg mora krenuti. Deprecijacija je najlošije od svih loših rješenja, jer to zapravo i nije rješenje.[sad]
Dan je vrlo lijepo počeo s optimizmom od samog istoka:
http://finance.yahoo.com/intlindices?e=asia
i širit će se prema zapadu. Svima nama želim uspješan dan na burzi.
kolega sakai, malo zmijskim jezikom govorite a dobri smo si 🙂 Šalim se, ne bih pisao da me nisu sinoć p(r)ozvali a i ne sviđaju mi se ove političke igre koje se trenutno igraju npr. Pred.Mesić i njegovo zalaganje za devalvaciju kojoj se žestoko protivim. Kad me malo ljutnja i skribomanija prođe vraćam se opet u brlog [smiley]
A cujte Medo, pa moram malo bocnuti glede Amerike. Stvarno ih poklalo tamo[wink]…
Zna se moj stav prema devalvaciji kune [angry] i Rohatinskom, [thumbsup] nadam se da to ne moram ponavljati. A o Mesicu i njegovom poimanju gospodarstva (bla, bla, resursi, bla, resursi, bla) ne treba ni trositi rijeci… [bye]. Cak i ja i zgubidan znamo vise o tome[lol]
PS, Medo, pratis li jos BDI?
Astralis:
”
Veća konkurentnost izvoza se treba temeljiti na tehnološkom poboljšanju proizvodnje i inovacijama – dakle treba direktno raditi na rješavanju srži problema.
”
Postoji samo jedan mali problem. Naše visoko školstvo zaostaje 20 godina za iranskim, ne američkim. Tako da ćeš na te tehnološke inovacije malo pričekati. U zadnjih 50 godina ova zemlja je stvorila samo jedan globalno uspješan sofisticirani proizvod, sumamed. Velika je vjerojatnost da sa ovakvim školstvom nećemo proći bolje ni u narednih 50.
Kada američka, kanadska, švicarska, pa i bolja sveučilišta u Kini raspisuju natječaj za profesora onda je to na globalnoj razini. Oni biraju profesore iz populacije od 6 milijardi ljudi. S druge strane hrvatski fakulteti biraju profesore iz populacije od 4,5 milijuna ljudi. To je jednostavno tolika razlika u kvantiteti da se mora osjetiti na kvaliteti. Inače naša su sveučilišta najveći talog niškoristi u ovom dijelu svijetu. Barem 50% profesora vrijeme je pregazilo još u 80-im. Za razliku od ogromne većine koja smatra da su sudstvo i javna uprava glavna kočnica razvoja Hrvatske, ja sam uvijeren da je to školstvo.
Kako možemo najbrže potaknuti razvoj hrvatske ekonomije uz ovakav školski sustav i uz ovakvu strukturu stanovništva. Po meni jedino je riješenje, uvoz mladih i obrazovanih ljudi.
hrvatsko osnovno i srednje školstvo je solidno. prema mjerenjima koja su rađena otprilike je u sredini( nešto niže od SAD-a, a prva je Finska). visoko školstvo je druga priča. mislim da smo tu puno lošiji. no naš problem je po meni nešto drugo. hrvatska ima vrhunskih znanstvenika. no oni žive u inozemstvu. i to je naš najveći problem. ne samo u znanosti nego se tiče svog stručnog i ambicioznog kadra. emigiraju u druge države gdje će dobiti priliku i gdje se njihova sposobnost i kvaliteta cijeni. u hrvatskoj uranilovki to nije moguće.