sve što si naveo kači sve u ovoj državi kako izvoznike tako i one koji to nisu…
jak uvozni lobi….misliš na lobiste iz EU?
e pa za to je kriva ekonomska i monetarna hrvatska politika koja ne zna zaštiti izvoznike..
koliko znam iz predpristupnih programa EU bi se dalo podosta toga iskamčit što bi se
moglo iskoristit za jačanje hrvatske prozvodnje i zastupljenosti tih proizvoda na tržištima EU
ne vjerujem da ne postoje lobisti koji bi promovirali hrvatske proizvode na ino tržištima..
na kraju…najbolji lobist jest zadovoljan kupac ma gdje on bio…
Jasna stvar da su neki problemi univerzalni i na njima se treba raditi na razini sustava, a tako će i njihovo rješavanje utjecati na sve elemente u gospodarstvu. Inače bitna stvar koja fali našem izvozu je konkurentnost. Da se napravi scenarij – devalvacija kune prema euru učinak na izovz ne bi bio vidljiv u kratkom roku zbog efekta j-krivulje, a u dugom roku bi se stvari vjerojatno poboljšale za izvoznike, ali treba vidjeti sve ostale efekte na gospodarstvo, kakve bi bile posljedice na inflaciju, kreditnu aktivnost itd… Stopa inflacije bi sigurno bila barem kao što sam rekao u dvoznamenkastom iznosu. Dakle od svakog takvog poteza treba gledati koristi, ali i štete za gospodarstvo. Veća konkurentnost izvoza se treba temeljiti na tehnološkom poboljšanju proizvodnje i inovacijama – dakle treba direktno raditi na rješavanju srži problema.
Veća konkurentnost izvoza se treba temeljiti na tehnološkom poboljšanju proizvodnje i inovacijama – dakle treba direktno raditi na rješavanju srži problema.
točno…
a na tome se također ne radi baš previše…
BTW, sve navedeno odnosi se na dugi rok…
biće bolje netko viče…na papiru mrtvo slovo…
na istoku stare priče…na zapadu ništa novo…
[tongue]
Prošle godine CROBEX-u je trebalo pet mjeseci potpunog ludila i euforije da naraste sa 3200 na 5200 (bearu samo tri mjeseca da sruši nazad), uz prosječan mjesečni priljev u fondove od skoro 2 milijarde kuna. Danas imamo 7-8 milijardi free-float tržišne kapitalizacije više IPO+dokapitalizacije (HT, INGRA, MAGMA, ATGR, OPTE, VERN) i naravno 4 milijarde kuna BF-a i last but not least radnici HT-a i INA-e koji su dobili po popustu (još 4 milijarde kuna).
Znači da bi se vratili na staro morate imati preko 2 milijardi kuna mjesečni priljev u OIF-e. Ili vi mislite da će nekoliko stotina forumaša koji trejda između sebe skupiti 10-12 milijardi kuna. [lol]
Uz OIF-ove siromašne poput crkvenih miševa i nakrcane nelikvidnim dionicama i OMF-ove sluđene i iscpljene obranom tržišta (od nove godine su kupili preko 1.5 milijardi domaćih dionica). Već sada su mirovinci u dionicama do grla a moraju braniti i BF.
Prošle godine rast GDP od 7%, ove godine najmanje upola manji uz odljev likvidnosti iz zemlje. A svjetska recesija vreba i MMF kaže da će biti optisano 1 trilijun dolara. Jako puno love je otišlo u tkz. money heven i više se neće vratiti.
Tako da deca draga ne se zavaravati, leg down vam ide i ako vas već svrbi cash postavite se na bid i spašavajte ove koji prodavaju iz potrebe.
Ovaj post sam isprintao, sutra ču ga uokviriti i staviti iznad kompa da me prije nego dam nalog podsjeti na pravo stanje tržišta!
Ekipa, oćemo sutra gore ili dole ? … sudeći po petku mislim da moramo gore [thumbsup]
Veća konkurentnost izvoza se treba temeljiti na tehnološkom poboljšanju proizvodnje i inovacijama – dakle treba direktno raditi na rješavanju srži problema.
Postoji samo jedan mali problem. Naše visoko školstvo zaostaje 20 godina za iranskim, ne američkim. Tako da ćeš na te tehnološke inovacije malo pričekati. U zadnjih 50 godina ova zemlja je stvorila samo jedan globalno uspješan sofisticirani proizvod, sumamed. Velika je vjerojatnost da sa ovakvim školstvom nećemo proći bolje ni u narednih 50.
Kada američka, kanadska, švicarska, pa i bolja sveučilišta u Kini raspisuju natječaj za profesora onda je to na globalnoj razini. Oni biraju profesore iz populacije od 6 milijardi ljudi. S druge strane hrvatski fakulteti biraju profesore iz populacije od 4,5 milijuna ljudi. To je jednostavno tolika razlika u kvantiteti da se mora osjetiti na kvaliteti. Inače naša su sveučilišta najveći talog niškoristi u ovom dijelu svijetu. Barem 50% profesora vrijeme je pregazilo još u 80-im. Za razliku od ogromne većine koja smatra da su sudstvo i javna uprava glavna kočnica razvoja Hrvatske, ja sam uvijeren da je to školstvo.
Kako možemo najbrže potaknuti razvoj hrvatske ekonomije uz ovakav školski sustav i uz ovakvu strukturu stanovništva. Po meni jedino je riješenje, uvoz mladih i obrazovanih ljudi.
Ekipa, oćemo sutra gore ili dole ? … sudeći po petku mislim da moramo gore [thumbsup]
Sutra nam može jedino uslijediti kupovina dioničara,a onda podrška fondova.
Ne znamo koji fond je ušao i sa koliko, ali mislim da ne bi želio baciti novce od prošlotjedne kupovine u vjetar.
Savjetujem stabilizaciju i lagani rast. Po meni fondovi neće više dizati nego će stabilizirati tržište i trpati se po ovim kikiriki cjenama. Budemo vidjeli. Nitko više ne želi scenario pretprošlog tjedna.[thumbsup]
A sutra sport i glazba za sve one koji su u cashu,a vidim da dvije trećine foruma je u cashu.Ako ste u većini daliste na pravoj strani marketa?
Ništa nije gore nego kada market raste a porfelj 100% u cash pozicij.Vidim svi očekujete još jedan odbijanac prema dolje,ali problem je u riječi svi.
Prošla su vremena kad se jurilo za dionicom da se ne propusti rast. Sada keš pozicija donosi tako divan osjećaj mirnoće i sigurnosti jer nema gore nego gledati kad šiba korekcija, a portfelj ti iz minute u minutu postaje sve tanji. Ovako sa 70% keša, mirno čekam otrježnjenje ovih koji već par dana kupuju na + blokadama.
Malo gore je jako dobar post “RealBeara” koji je u kratkim crtama sažeo zašto se sada ne treba žuriti s kupnjom nego strpljivo čekati [thumbsup]
Maradona: ” Pošto jako poštujem vaše mišljenje gospodine real bear,zanima me vaše viđenje adrisa i dalekovoda kroz par godina … ako možete prokomentirati bio bi vam zahvalan ” Što se tiče Adrisa bojim se da će mu core business jako patiti kad konačno država bude prisiljena otvoriti vrata velikim duhanskim multinacionalkama. Hoće li tada prodati duhanski dio i po kojoj cijeni ne usudim se špekulirati. Inače mislim da je Adris dobra defanzivna dionica. Dalekovod, tu je situacija puno drugačija. Velike nade polažem u budućnosti, recimo za 2-5 godina u energetsko-graditeljski sektor jer mislim da ima snage nositi cijelo gospodarstvo. Ali ključna je jedna stvar, velike ribe moraju pojesti male. Mora postojati kapitala za spajanje (čak i neprijateljska preuzimanja) i mora se stvoriti enrgetsko-graditeljski div koji može izaći i na vanjska tržišta (pogotovo Rusa i Arapa). Da bi ta spajanja bila moguća neke firme moraju postati jeftine i na rubu bankrota. Nikakvi clusteri i slične gluposti nego čista kapitalistička preuzimanja i rezanje troškova (što nekompatibilnih managera što viška radnika). Tu mi se čini Dalekovod kao mogući predvodnik, a hoće li do toga doći ovisi o dosta faktora. siguran sam da bi burza takav M&A oduševljeno prihvatila. [smiley] BTW, zadnja trećina bear market (po meni smo tek u prvoje) idealana za takve stvari. Npr. zašto VIRO ne bi preuzeo druge dvije šećerane jeftinije ako lakše može doći do kapitala.
Dalekovod ima potencijala samo tako. Čitava evropa biti će gladna velikih infrastrukturnih projekata. Za preurediti infrastrukturu samo BiH treba puno vremena. Dalekovodi, željeznice… Ono što je za DLKV jako bitno, država je stala iza njih na otvoreno.
Međutim moraju biti jako pametni i procijeniti svoje realne snage. Ne smije se ići glavom u zid u uzimati sve što netko misli da bi trebalo. To sve košta a DLKV nema jaku kapitalnu osnovu. Treba vidjeti kako stvari stoje i sa ljudskim kapacitetima u firmi. Neke stvari moraju ubrzo restrukturirati (dugovi) jer može biti problema oko odrađivanja započetog.
Neke stvari moraju ubrzo restrukturirati (dugovi) jer može biti problema oko odrađivanja započetog.
Nadam se da im je ovo prioritet, jako se nadam.
[pray]
@RealBear&avax10
Za sad jedine trijezne glave,ostalo sve opijeno nerealnim i prebrzim rastom.Pridružujem se vašim razmišljanjima,Presjest će nekome skidanje s aska četvrti dan za redom.Ljudi polako,neće vam crobi nigdje pobjeći.Previše problema se nagomilalo u ovoj državici a nebi bilo loše prostudirati graf iz 1929.[proud]