Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

eto jedan mali komentar trgovanja.

I tehničke analize svih važnijih svjetskih indexa, pa tako i Crobexa govore o tome da se formiraju dna tih indexa. Za Crobex se predviđa sada rast do negdje 3944 bodova, te nakon toga pad na 3699, a nakon toga ponovni rast. Tko želi nešto više o tome pročitati, evo linka:
Vaš link

ja zapravo nemam ništa protiv toga da PDV, trošarine i akcize ostanu na ovim razinama čak sam za to da se neke i povećaju…
samo neka smanje poreze koji direktno opterećuju dohodak i time nas čine nekonkurentnim..
stopa poreza na dobit je prihvatljiva no sustav progresivnog oporezovanja dohotka u RH je katastrofalan i
samo potiče rast sive ekonomije..
[sealed]

S obzirom da je broj onih koji nerade puno veći od onog koji rade, onda je za očekivati da će u slučaju da država smanji bilo koji porez to biti upravo PDV.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

znači ide se na stimuliranje potrošnje

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Kako možemo ulagati u određeni sektor na našem tržištu, kad ili ga uopće nema ili je zastupljen sa tri dionice? Kako ulagati recimo u sektor hrane i bezalkoholnih napitaka, koji su po krucijalnosti prvi nakon zraka? Od prehrane, kod nas su to nelikvidni PIK-ovi i politička Podravka. Ostalo je dio Todine mašinerije (Ledo, Zvijezda, Belje, Jamnica…) [sealed]

Konjukturni sektori su energetika i poljoprivreda nema se tu šta misliti, i naravno oni mogu povući cijelo gospodarstvo naprijed ali ne mogu ako država
upravlja.

Moji pogledi na ekonomiju su takvi da nema mjesta državi u realnoj privredi. Stvar sa državnim IPO-ovima je funkcionirala dok je likvidnost bila dobra ali mislim da je jedino rješenje da država proda strancima pa i uz rizik da dobijemo manje love.

I Podravku, CO, Končar, Petrokemiju, INU, Odašiljače i veze. Pare ne bi ulopao u potrošnju i socijalne transfere nego bih dokapitalizirao HPB i koji bi poslije prodao na domaćem IPO-u. U međuvremenu bi HPB trebao posuđivati lovu našim jakim privatnim firamama za M&A na domaćem terenu i kupnju u regiji i za financiranje objekata u energetici (birokratski HEP bi zaobišao i dao kredite firmama). Ovo sa državnim HPB om ne smije trajati više od 2 godine.

Dalje cvjećar Todo pod hitno mora konsolidirati Agrokor da znamo konačno tko tu pije a tko plaća.

Brodogradilišta i gubitaši, sorry nema šta nekoliko tisuća inžinjera stvarati gubitke raditi par sati dnevno i gradelavati od 10-12 sa pijanim radnicima. Tamo jedino kooperanti rade sa radnom snagom iz Bosne i Ukrajine. Trebalo im je 20 godina da se nauče hedgu oko cijena čelika i tečaja dolara.

Ma ima more stvari koje se može napraviti, ali su nam političari bolesno nesposobni a ljudi navikli da ih država štiti. Evo čak su se mnogi usudili reći da bi bilo OK da država spašava ulagače koji su imali krive procjene. Dok se top sve na očisti nema sreće ni za burzu.

Ali ovo je mišljenje samo jednog stranog plaćenika [wink]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Svi analitičari tvrde da je u US marketu i EU trend jak na gore.Dolaze ( došli su neki) odlični rezultati kompanija za 1 Q i to podiže indexe .Neke negativne vijesti više ne utječu na indexe jer su već ukalkulirani u cijenu.Kod nas je također vrijeme za kvartalna izv.i to će sigurno podiči cijene dionicama.Naravno mislim na firme koje budu pokazale odlične rezultate.Zato tvdim da je za one koji imaju dobre dionice zasigurno dobro vrijeme.Ne želim govoriti koje firme da nebi drukao kao neki….ali svima želim sreću u odabiru.Pogledajte kak je završio market u US .Impresivno.
U ponedeljak ide Azija i EU jako gore.Jedva čekam izv.naših kompanija.
Hotel,prehrana,energetika,banke,trgovina…

Pošto jako poštujem vaše mišljenje gospodine real bear,zanima me vaše viđenje adrisa i dalekovoda kroz par godina … ako možete prokomentirati bio bi vam zahvalan

Evo nam moderator Vijeko postao dionicar Diokia[thumbsup]http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=525&pg=406[thumbsup]

Pošto jako poštujem vaše mišljenje gospodine real bear,zanima me vaše viđenje adrisa i dalekovoda kroz par godina … ako možete prokomentirati bio bi vam zahvalan

Što se tiče Adrisa bojim se da će mu core business jako patiti kad konačno država bude prisiljena otvoriti vrata velikim duhanskim multinacionalkama. Hoće li tada prodati duhanski dio i po kojoj cijeni ne usudim se špekulirati. Inače mislim da je Adris dobra defanzivna dionica.

Dalekovod, tu je situacija puno drugačija. Velike nade polažem u budućnosti, recimo za 2-5 godina u energetsko-graditeljski sektor jer mislim da ima snage nositi cijelo gospodarstvo. Ali ključna je jedna stvar, velike ribe moraju pojesti male. Mora postojati kapitala za spajanje (čak i neprijateljska preuzimanja) i mora se stvoriti enrgetsko-graditeljski div koji može izaći i na vanjska tržišta (pogotovo Rusa i Arapa).

Da bi ta spajanja bila moguća neke firme moraju postati jeftine i na rubu bankrota. Nikakvi clusteri i slične gluposti nego čista kapitalistička preuzimanja i rezanje troškova (što nekompatibilnih managera što viška radnika). Tu mi se čini Dalekovod kao mogući predvodnik, a hoće li do toga doći ovisi o dosta faktora. siguran sam da bi burza takav M&A oduševljeno prihvatila. [smiley]

BTW, zadnja trećina bear market (po meni smo tek u prvoje) idealana za takve stvari. Npr. zašto VIRO ne bi preuzeo druge dvije šećerane jeftinije ako lakše može doći do kapitala.

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Bravo za starosjedioce, znalce i ekipu iz Brloga. Ovo se zove pisanje…
Hvala na ovim bravuroznim postovima. Još da nam se ivek123 udostoji napisati koju…mogli biste stvoriti najbolje hr. poslovne novine. Pretplaćujem se odmah

znači ide se na stimuliranje potrošnje

Bez nje nema rasta, sa njom nema investicija…hebiga…[smiley]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

governor: ” Avax, ajd ne kopliciraj. Prodo si ovaj tjedan i popušio. Da si pričeko sljedeći, prodo bi skuplje. Priznaj, zajebali te Ameri. Ae bok. ” A stvarno s kime se ja upuštam u rasprave. Samo vi drukajte i kupujte, kad za koji dan krene stampedo u suprotnom smjeru onda će vam opet biti kriva HANFA, fondovi i ne znam tko. Čisto jedno zrnce za razmišljanje: zašto je u petak, nakon 5 dana naglo pao promet na ZSE? Zato jer dok su cijene bile niske, mirovinci i veći igrači su kupovali. Čim su cijene otišle malo jače gore, stali su s kupnjom i povukli se, a mali su u petak nastavili i dalje kupovati i nabijati enorman rast na pojedinim dionicama! U odnosu na prijašnje dane kad su prometi prosječno bili preko 130 mil. kn, u petak je bio samo 86 mil.kn (a odbijemo li dogovorene transakcije na KORF i RIVP promet je još manji – samo oko 78 mil.kn!). Idući tjedan možemo očekivati takve ili još niže promete, sve do sljedećeg pada tržišta. A vi kupujte i dalje. Ili ste se nakupovali, pa sad nagovarate nas s kešom da mi počnemo kupovati i dizati cijene da se iskrcate? Moj keš nećete vidjeti do naredne korekcije [lol]

u potpunosti se slažem s kolegom avaxom
jedan je od rijetkih ralista na burzi
većina drugih je ili drukera, pričaju samo kako im u danom trenutku odgovara, a jako malo s znanjem ili da pišu objektivno i s argumentima kao avax

mnogi samo govore ide gore ili ide dolje , a argumaentacije nema ili vrlo malo
zato svaka čast postovima od avaxa,RIJEKE , i još par ljudi
[thumbsup]

New Report

Close