moramo se zapitati zasto nema greenfield investicija u RH. nema ih iz jednog jedinog razloga a to je da je hrvatski rad terećen mnogim fiskalnim opterećenjima na neto plaću enormno skup….za tvoju informaciju kod nas se na neto plaću još otprilke 50 % izdvaja za državu (doprinosi iz i na plaće te porez i prirez ako ga ima), u Slovačkoj su ta davanja puno manja… drugi razlog koji guši hrvatsku proizvodnju vidim u poltici jakog tečaja kune te je hrvatskim gospodarstvenicima jasan signal da im se puno više isplati uvoziti nego proizvoditi.. dobro da si spomenuo Rockwool iz Potpićna… apsurd je da svaki strani investitor koji dođe u RH se suoči sa hrvatskim jalom i gotovo uvijek lokalno stanovništvo diže seljačku bunu a lokalni poltičari na tim slučajevima prikupljaju političke bodove.. jeb.ga , to je naša svakodnevnica i jedinu svjetlu točku vidim u tome što su nam susjedi iz EX Yu (izuzev Slovenaca al oni su već EU), u puno goroj situaciji od nas..pa možda ipak dugoročno i uspijemo privući još koju Green i Brown field investiciju.. [sealed]
Jasno i tocno.
Nebih bas toliko isao na tecaj jer mislim da nebi smio tecaj gusiti proizvodnju odnosno komparativna prednost bi se trebala izvuci ne iz tecaja vec iz ssame proizvodnje.
Dobar post, nisam znao da su tolio mala davanja na place u Slovackoj.
Mozda ovi tehnoloski parkovi i takve zone malo pokrenu stvar sa manjim davanjima recimo ali to je sve sporo, slazem se..
Nisu istočni fondovi dizali nego naši,protekli tjedan je održan jedan vrlo zanimljiv sastanak no nebi više o tome….
geronimo, 90% ljudi je u kesu , a krobex rasrte, jedan veliki fond s istoka se pojavio i raspalio po trzistu, svi su zbunjeni!! nema boljeg osjecaja kad si full u dionicama, trziste dotaknulo dno a gotovo svi oko tebe u kešu!![thumbsup]
Postoji neka pouzdana informacija o ulasku tog fonda ?
Da li neko zna na kakvoj je taktici CO OMF, nisu mi jasni. Prošli perod SRI 09.04 – UTO 15.04 nisu kupovali ništa, samo su izašli iz jedne dionice.
moramo se zapitati zasto nema greenfield investicija u RH.
nema ih iz jednog jedinog razloga a to je da je hrvatski rad terećen mnogim fiskalnim opterećenjima na neto plaću enormno skup….za tvoju informaciju kod nas se na neto plaću još otprilke 50 %
Ja sam izračunao za prošlu godinu da sam od 01.01.2007 do 19.05. 2007 radio samo da bih platio doprinose.
Ako uzmemo u obzir da zajedno s Portugalom imamo i najveći PDV u Europi, i da taj PDV plaćam na gotovo sve, onda ispada da 7 mjeseci radim za Sanadera, a samo 5 mjeseca za sebe.
Ovo je jednostavno preskupa država, da bi stranci došli ulagati ovdje.
mislim da i Skandinavci također imaju viši PDV….
e jesmo si našli model…kamo sreće da su nam i u drugim stvarima uzor…
[sealed]
mislim da i Skandinavci također imaju viši PDV….
e jesmo si našli model…kamo sreće da su nam i u drugim stvarima uzor…
[sealed]
imaju
febo: ” mislim da i Skandinavci također imaju viši PDV…. e jesmo si našli model…kamo sreće da su nam i u drugim stvarima uzor… [sealed] ” imaju
A mađarskih 25% nitko da spomene a puno bliže je nego skandinavija.[tongue]
ja zapravo nemam ništa protiv toga da PDV, trošarine i akcize ostanu na ovim razinama čak sam za to da se neke i povećaju…
samo neka smanje poreze koji direktno opterećuju dohodak i time nas čine nekonkurentnim..
stopa poreza na dobit je prihvatljiva no sustav progresivnog oporezovanja dohotka u RH je katastrofalan i
samo potiče rast sive ekonomije..
[sealed]
. Neznam, netko je spomenuo da opada izdavanje kredita hrvatskih banaka. To jest tocno, ali sve vazne RH firme uzimaju sinidirane kredite izvana. Ako cete raditi neki resort od 50-100 mil. EUR ili tvornicu necete uzimati kredu iz Zagreba vec iz Beca, a to se povecava. Po meni vanjski dug se povecava na kvalitetnu stranu jer vise nije na potrosnju (RH banke) vec na investicije (strane banke). A dug jos uvijek nije alarmantan. Kratkorocni dio duga je i vise nego dobro pokriven..
Ja isto mislim da je dobra stvar ako se poduzeća (a ne građani i država) zadužuju, pogotovo ako to rade vani po povoljnijim uvjetima. Neima usporavanje izazvano preinvestiranošću tržište puno brže samo ispravi.
Međutim, ono što većina u nas ne vidi su finese i ljudi se previše oslanjaju na moć prosječnih (u europskim okvirima) austrijskih i talijanskih banaka. Njihova izloženost u regiji ja jako velika i dovoljno da jedna država prdne, odnosno da Ameri zapadnu u dublju recesiju pa da doživimo veliku kreditnu kontrakciju.
The main parent banks are vulnerable to continued financial turbulence because they obtain a substantial part of their funding on international wholesale markets, as do many mid-sized European banks. A soft landing in the Baltics and southeastern Europe could be jeopardized if external financing conditions force parent banks to contract credit to the region.
Znam da ima puno ljudi na forumu (nije puno bolja stvar ni sa fond managerima nažalost) koje nije dovoljno ekonomski obrazovano da shvati gdje su zapravo stvarni uzroci ove krize i panike. Ja jedino što još mogu dodati je da treba gledati u budućnost i pokušati pretpostaviti koje će se sektori naprije oporavati, gdje su mogućnosti rasta bez obzira na moguće teškoće i slične stvari. A to ipak zahtjeva priličan trud i znanje, oni koje ga nemaju bojim se da su osuđeni na gubitke.
” Ja sam izračunao za prošlu godinu da sam od 01.01.2007 do 19.05. 2007 radio samo da bih platio doprinose. Ako uzmemo u obzir da zajedno s Portugalom imamo i najveći PDV u Europi, i da taj PDV plaćam na gotovo sve, onda ispada da 7 mjeseci radim za Sanadera, a samo 5 mjeseca za sebe. Ovo je jednostavno preskupa država, da bi stranci došli ulagati ovdje.
i ja sam po nekim svojim kalkulacijama došao otprilike do istog zaključka a to je da prvih 5 mjeseci privređujem za državu a tek nakon toga sam za sebe…
bilo bi lijepo da bar od toga nekakve koristi imam
Ja jedino što još mogu dodati je da treba gledati u budućnost i pokušati pretpostaviti koje će se sektori naprije oporavati, gdje su mogućnosti rasta bez obzira na moguće teškoće i slične stvari. A to ipak zahtjeva priličan trud i znanje, oni koje ga nemaju bojim se da su osuđeni na gubitke.
Kako možemo ulagati u određeni sektor na našem tržištu, kad ili ga uopće nema ili je zastupljen sa tri dionice? Kako ulagati recimo u sektor hrane i bezalkoholnih napitaka, koji su po krucijalnosti prvi nakon zraka?
Od prehrane, kod nas su to nelikvidni PIK-ovi i politička Podravka.
Ostalo je dio Todine mašinerije (Ledo, Zvijezda, Belje, Jamnica…) [sealed]