Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

blento:

sava: ” Savage: ” Evo danas čitam (nažalost) večernji di su u 2 članka popljuvali, a u jednom se navodi da portfelj braniteljskog fonda nije dovoljno diverzificiran jer su u njemu samo dionice HTa i INAe, te da se trebalo kupovati dionice tipa google. Optužuju Samodola da on nema što pljuvati po novinarima (valjda oni sad uživaju status kao i svećenici u tamnom srednjem vijeku, zbilja neznam). Bože dragi danas ZBILJA svatko može biti novinar. Famozna S. Mlinarević i ekipa…i to još naplate 6 kn. Za plakat… ” Potpuno se slažem! Novinari su često svjesne i nesvjesne štetočine, a ne odgovaraju za pričinjenu štetu! VL i S. Mlinarević su sahranjivali Plivu, cijena pala na 300kn, i onda kada se vidjelo da je to igrokaz za preuzimanje cijena skočinla na 800kn. Šta tu mogu učiniti oni koji su vođeni novinskim natpisima prodavali po 300kn. Nažalost ovakvi biseri se zaboravljaju i nastavlja se po starom kao da ništa nije bilo. ” Nije samo burza u pitanju. Novinarima je opće znanje na vrlo niskom nivou (za takav posao), tako da im je teško i ući u bit nečega što im nije struka. A ništa im nije struka. Osim farme i big brothera. K tome su i lijeni.

Mislim da se ekonomska struka nije dovoljno zaštitila od tih NADRIEKONOMISTA! Svaki natpis može biti poziv na kupnju ili prodaju, pa se treba znati tko po Zakonu može davati takve savjete i pod kojim kondicijama.
Zamisli situaciju gdje cijela redakcija uđe u par dionica i onda se raspišu kako su to jedine prave i bogomdane dionice.

Nije to baš tako kolega a za to ću vam navesti i primjer.

Koje god novinu ili internetski portal poslovnog tipa otvorite tamo vas čeka članak kako je Atlantic grupa kupila ovo preuzela ono i kad prodaju jedan bombon to odmah završi u novinama, očigledan primjer kako se jedna firma reklamira prikriveno i pokušava se natjerati ljude da kupuju te dionice ali na tržištu je situacija sasvim suprotna cijena dionice svaki dan pada i sada kada su se gotovo sve dionice oporavile ona nije.

Moje osobno mišljenje da se drukanjem kroz novine više ne može puno postići budući su ulagači svakim danom sve educiraniji i ne nasjedaju na takve članke.

SVE ŠTO JE DANAS SKUPO SUTRA ĆE BITI JOŠ SKUPLJE A BITI ĆE VAM JEFTINO?????????

Žao mi je svih vas koji ste u cashu,mora se brzo kupit… nervoza i tako to. Pa nemreš dobit brokera, pa zauzet, pa se sruši e-trade, zamrzne se investor…. Ajme… i trejdere danas pregazilo…ne bih vam bio u koži sljedeći tjedan.[bye]

Ovo je krajnje smiješno razmišljanje. Pa nije došao tajfun pa su se ljudi našli u kešu nego je to bila odluka donesena nakon vaganja ZA ili PROTIV. Ne shvaćam zašto bi onaj tko je u kešu sad morao brzo kupovati? Mene od kupnje bilo koje dionice dijeli cca 45 sekundi: par kuckanja po tastaturi i nalog je odmah online na burzi. Druga stvar je što ja sad NE ŽELIM kupovati nego ću čekati da vi koji kupujete testirate gornje granice ovog vala. Možda je val završio već ovaj petak, pa od ponedjeljka krenu opet minusi? Možda će val završiti sredinom idućeg tjedna, no nastavak je opet isti. Nije bitno dokle će val ići jer će uskoro stati, a kad vidim dokle je val išao i došao, onda treba samo sačekati par dana padanja za redom i kad počnu pucati crvene blokade početi razmišljati o povratku u dionice.
Većina se pri trgovanju hvata za ATH pojedinih dionica, ali to je totalno krivo. Do povratka na ATH nekih dionica trebat će čekati jako dugo, a neke ga nikada neće ni dočekati.
U suštini, biti u kešu je jedno ugodno, smirujuće iskustvo jer ti keš omogućava da se uključiš u kojem god trenutku želiš na burzu, a kad sve pada možeš mirno pijuckati pivo zavaljen u naslonjač, pratiti burzu i čekati vrhunac panike da se vratiš nazad u dionice. Upravo takvim kupnjam ostvaruju se najveći profiti, a ne trčanjem za dionicom koja raste jer ćeš tu dionicu koju si lovio i kupovao dok je rasla, za par dana moći kupiti puno jeftinije.
Da su drugačija vremena, vjerojatno bih bio većim dijelom u dionicama, ali u vrijeme svjetske krize na tržištima kapitala i velikim oscilacijama u cijenama dionica, nakon par uzastopnih dana jačeg rasta trenutno mi se keš čini kao najbolji izbor. S prvim jačim korekcijama, eto mene polako nazad u dionice, ali do tada će ipak proći koji neko vrijeme koje ću samo promatrati sa strane. [wink]

p.s. nisam 100% u kešu, oko 30% sam i dalje u dionicama

Ignore: KressoM, delux

Mislim da ova slika ipak govori da je došlo do promjene trenda koji će još neko vrijeme potrajati, nemora značiti da će biti značajnih skokova, ali je činjenica da nas sljedeći tjedan očekuje stabilizacija s naznakom na signal buy.

14.04.2008.

Ima li tko kakav pametan argument koji govori o nastavku pada ili samo drukate ?

Cookie Monster

Ima li tko kakav pametan argument koji govori o nastavku pada ili samo drukate ?

Ne može biti nastavka pada, može biti samo nastavak rasta pošto je rast već 4 dana. jel tako?
Vi koji ste prodali popušili ste, to i male bebe znaju. neznam što čekate sa kupnjom, još ste uvijek u plusu ako ste prodavali prije 2 tjedna ili još prije. [cool]

Nije argument ,ali izbori u Srbiji i strah od Nikolića će sigurno utjecati

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

ok ajmo ovako, jos prije dva tjedna fondovi su povlacili ogromne kolicine novaca, te su zatim prosli tjedan jednim kratkim kupovanjem pokrenuli ovu lavinu gore, zatim su se povukli. ZASTO? ili su oni totalni kreteni (imam ja svoje misljenje o tome) ali oni drmaju, ne zaboravite da su upravo oni srusili burzu.
rast je sada iskljucivo na malim investitorima i on ce stati, osim ako zaista ne mislis da ce mali povuci na ATH, sto je slucaj za vrapce.. rekao bih stagnacija sasvim izvjesno sljedeci tjedan.. a kad sve stane i pocne lagani pad oni prvi koji su kupovali na 3200 (npr ja) ce reci ok sad sam zaradio 15%, pa to nije tako lose, hajde da malo izadjem pa cu pricekati tjedan dana pa makar i popusio 5%. to ce reci mnogo opreznih ljudi i srusit ce indeks 5%. tada ce neki koji uvijek imaju neki peh na burzi (a takvih ima vise od 50%) tipa kupili su na ATH, prodali na 3200 i opet kupili u petak poceti panicno prodavati.. i eto nas na 2800.. gle stari, opce me ne zanima da li cu propustiti kakvih 5% – 20% rasta.. jednostavno me nije briga, boli me.. morao bih ap-apati na forumu citave dane, a to mi se ne da. netko je napisao da se drukeri drze skupa i trguju u grupi.. manite se teorija zavjere ljudi… vas pere grupna zasljepljenost.. da bi zaradili zaista morate kupiti jeftino a prodati skupo, a vi se ponasate upravo suprotno. pogotovo porucujem ovim gostima kojih sad ima 15000 da ne slusaju ovih 20 luzera koji su online dan i noc na ovom forumu i samo citaju online izdanja polupismenih biznis casopisa, i jadaju se ko ih je nasanjkao i tko je za to kriv..

Pa nek mi neko, tko zna, kaze zasto je bolja INA nego ERNT ili HT nego KOEI?
Ili zasto su gradjevinari onoliko pali pa se opet onoliko digli?

I molim, čemu P/E i ostali indikatori (da ne spominjem uspjesnost poslovanja koja cešće ispadne kontarproduktivna na trzistu dionica)

Sve mi se vise cini da je ovo vise psihologoja, nego bilo sta drugo…

Nemojte mi samo da nemam pojma, nego mi recite bar zašto LKPC a ne DLKV.
[pray]

on im je dao pesme i note.....

Fidel, 19.04.2008. u 15:01
governor:
” Žao mi je svih vas koji ste u cashu,mora se brzo kupit… nervoza i tako to. Pa nemreš dobit brokera, pa zauzet, pa se sruši e-trade, zamrzne se investor…. Ajme… i trejdere danas pregazilo…ne bih vam bio u koži sljedeći tjedan. ”

ti kazes da ce ici gore na ath, ja kazem to isto, ali da to sigurno nije sljedeci tjedan. tko je u pravu? ja dozvoljavam da si ti, ali priznaj da postoji mogucnost, recimo 0.00000001% [lol] da prije puta za ath bude jos jedan pad. ako je to tocno, onda se vrijednost mog novca iako on nije ulozen povecava proporcionalno padu tvojih dionica. ulazak na trziste apsolutno nije pitanje trenutka, a ako ti brijes na to sretno ti bilo….
rast od cetiri uzastopna dana je samo odraz zelje malih investitora da sto prije nadoknade 50 i vise izgubljenih posto i njihovog straha da ce ‘propustiti vlak’. na zalost ako se desi suprotno zavladati ce takva panika da ce se 50% naglo povecati jer ce zavrsiti sa umnoskom dva gubitka.
i da ne zaboravim onu staru foru da bi nadoknadio gubitak od 50% treba ti 100 % rasta!!

ne zelim sijati paniku, samo kazem ljudi budite racionalni. popljujte me, ali duboko u sebi znate da imam pravo i znam da to necete reci javno.. na kraju i ja sam isto u gubitku i ja bih zelio da trziste krene..

Avax, ajd ne kopliciraj. Prodo si ovaj tjedan i popušio. Da si pričeko sljedeći, prodo bi skuplje. Priznaj, zajebali te Ameri. Ae bok.

A stvarno s kime se ja upuštam u rasprave. Samo vi drukajte i kupujte, kad za koji dan krene stampedo u suprotnom smjeru onda će vam opet biti kriva HANFA, fondovi i ne znam tko.
Čisto jedno zrnce za razmišljanje: zašto je u petak, nakon 5 dana naglo pao promet na ZSE? Zato jer dok su cijene bile niske, mirovinci i veći igrači su kupovali. Čim su cijene otišle malo jače gore, stali su s kupnjom i povukli se, a mali su u petak nastavili i dalje kupovati i nabijati enorman rast na pojedinim dionicama!
U odnosu na prijašnje dane kad su prometi prosječno bili preko 130 mil. kn, u petak je bio samo 86 mil.kn (a odbijemo li dogovorene transakcije na KORF i RIVP promet je još manji – samo oko 78 mil.kn!).
Idući tjedan možemo očekivati takve ili još niže promete, sve do sljedećeg pada tržišta. A vi kupujte i dalje. Ili ste se nakupovali, pa sad nagovarate nas s kešom da mi počnemo kupovati i dizati cijene da se iskrcate? Moj keš nećete vidjeti do naredne korekcije [lol]

Ignore: KressoM, delux

Mislim da ova slika ipak govori da je došlo do promjene trenda koji će još neko vrijeme potrajati, nemora značiti da će biti značajnih skokova, ali je činjenica da nas sljedeći tjedan očekuje stabilizacija s naznakom na signal buy.

tako je, ali nije signal buy nesto donijelo, signal buy je stvorio nagli rast, dakle kasnio je za stvarnim stanjem. signal buy je na snazi sve dok ne dodje do pada, a tada ce signal sell opet kasniti.

Baš da bude došlo do takvog pada kakav smo prošli proteklih mjeseci čisto sumnjam!Do manje korekcije da al do ovakvog sloma definitivno ne!

New Report

Close