znanac:
”
Jučerašnji dan bio je vjerovatno jedan od najzanimljivijih ove godine na burzi. Ukratko, rast Crobexa odvijao se na način da su investicijski fondovi prodavali HT koji su mahom kupovali mirovinci i pojedinačni ulagači ( zbog dividende ) i dizali cijene “svojih” dionica, kako bi bar nakratko zaustavili odlijev sredstava iz fondova. Samo jedan primjer koji se može pratiti putem interneta. Fimini fondovi “izgubili” su u ožujku cca 24% a u prvih 15 dana travnja već 20,5 % tako da je Fima u jednom trenutku morala prodati i mali dio DDJH kako bi pokrila ulagače koji izlaze ( samo je jučer kumulativno vrijednost Fimine imovine pala 7.1 mil. kuna cca 3-4% imovine njezinih fondova ). Slično je bilo i sa drugim fondovima. Izlaskom iz HT-a pumpajući svoje dionice nakratko su uspjeli podići njihovu vrijednost, a samim tim smanjili odljev novca ulagača. Slično će se vjerovatno dogoditi i na ex dividend dayu ERNT. Sad se postavlja pitanje: Što će biti danas ? Da li su fondovi ostavili rezervu casha iz prodaje HT-a za zadržavanje i rast “njihovih dionica”. Vjerovatno jesu, ali da li će to biti dovoljno za tradere koji su jučer ulazili na niskim cijenama. U svakom slučaju ubrzo ćemo vidjeti odgovor naročito u vremenu poslije 12h. Pozitivno će biti ako promet bude iznad 100 mil kuna bez obzira na fluktuacije Crobexa jer onda opet postajemo volatilno tržište na kojem se nešto događa. Eto to je moje viđenje događanja jučerašnjeg dana, a svi Vaši komentari su dobrodošli. Uspješno trgovanje kolege forumaši.[thumbsup]
”
Znanac, svaka čast!
Usput, kad je ex dividend day za ERNT?
Mislim 16.05. Šteta što do tada neće sjesti dividenda od HT-a.
Pozdrav[thumbsup]
pokusao sam nesto kupiti preko brokera u zabi i on mi kaze da mu sustav ne radi!!! ne vidi burzu uopce!
niri jedan nalog preko zabe se ne moze provesti!
hehehe… dionicari HTa koji imaju racune u zabi nece sigurno prodavati! hehehe [lol] [lol]
a ja sam jedan od njih…[angry]
pa kaj i dao HT ode ispod 300?
kaj ce se desiti?
nista, opet ce se vratiti…
svakog cuda tri dana dosta…[smiley]
Ja mislim da je danas jako važan dan. Danas će se vidjeti koja je prava vrijednost dionice HT-a na našem tržištu, odnosno koliko je cijene dugoročni, institucionalni ulagači. Ako potražnje bude i dionica ostane iznad 300 kuna, ja osobno to smatram dobrim pokazateljem, ne samo za ovu dionicu već za cjelokupno tržište kapitala u ‘rvata…
BTW, mislim da je ovaj ask na HT-u apsurdan.
http://www.seebiz.eu/hr/burze/intel-i-jp-morgan-izazvali-erupciju-optimizma,13281.html
Intel i JP Morgan izazvali erupciju optimizma
Mislim da će za HT ovo biti najgori dan u povijesti izlaska na burzu, sigurna je blokada u prvim sekundama trgovine!
totalno povlacenje prodaje sa zvzd, 10. prodaje je vec preko 10000 [thumbsup]
Mislim da će za HT ovo biti najgori dan u povijesti izlaska na burzu, sigurna je blokada u prvim sekundama trgovine!
shit…
ali mozda se na obzoru ukaze spasitelj[pray]