Kupnja jača, prodaja se povlači, lupa se po asku, dosta dionica se već zazelenilo, idemo danas u plus![thumbsup]
ima li nade za odbijanac prema gori?
šifra: “spasite me od margin calla”[lol]
davids: ” Vrlo jednostavno ljudi vide da im padaju udjeli u fondovima i bježe glavom bez obzira,dok se to ne okrene biti će ovako….većina ni ne zna koje im fond ima dionice traže cash i gotovo[cry] ” da to je to .. nisu tolio mali koji su u dionicama “krivi” koliko mali u fondovima .. tako mi se nekako čini..
Neki manji fondovi izgubili po 50% imovine u 15 dana, i nije baš šala.Mislim da je tu bilo i najviše špekulanata pa nek im je…
_Mrzljak_:
”
da to je to .. nisu tolio mali koji su u dionicama “krivi” koliko mali u fondovima .. tako mi se nekako čini..
”
A da nisu možda pijani branitelji. Treba im za kocku…
Rasprodaju sve u šesnaest[lol]
Ja sam pijan branitelj ali ne prodajem ništa. kupujem![thumbsup]
_Mrzljak_: ” da to je to .. nisu tolio mali koji su u dionicama “krivi” koliko mali u fondovima .. tako mi se nekako čini.. ” A da nisu možda pijani branitelji. Treba im za kocku… Rasprodaju sve u šesnaest[lol]
ne ne krpa ti si mene krivo razumio ..
evo tebi dajem jedan javni respekt [proud] ..
evo ja ću te uputiti u anuliranje gubitka, ali upozoravam te da je u pitanju vrlo rizična operacija! pretpostavljam da si do grla u dionicama i ne znaš kamo dalje….ne prodaješ jel te boli upisati 40-60% gubitka i čekaš bolje dane…ako su u ponekim dionicama koje su pale više od 66% moraš znati da sada moraju odraditi 300% rasta… Uglavnom da se vratimo na temu, idealno bi po meni bilo da ako si već u dionicama da si onda barem u onima koje nose neke prinose tipa HT, ERNT da ne kažem KOSN …ako nisi razmisli da transformiraš portfelj u njih, ali ako ideš transformirati, kad sve prvo rasprodaš razmisli…isplatili mi se sada taj rizik? no dobro bio ili ne “u prihodovnim” dionicama, moraš napraviti sljedeće: 1. Pripremi se na čekanje do studenog ove godine….možda bude prije, a možda kasnije, ali moraš imati neki rok, a ja ti preporučam studeni! 2. Počni već danas skupljati lovu (e sada na dnu ću ti napisati što da radiš ako si osim u dinoicama i u raznim marginima/lombardnima)…predlažem kratkoročnu štednju do 6 mjeseci…..vidi malo gdje možeš dobiti bolje kamate…cilj ti je skupiti barem 1/3 love koju sada držiš u dionicama 3. OSLUŠKUJ TRŽIŠTE…i tu ne mislim na forum, nego sve kombiniraj…u jutro prije posla gledaj CNN i CNBC da stekneš malo osjećaj kako je globalno…na forumu gledaš točku u kojo će pesimizam biti najveći (kada tipovi poput ludluma i valentina skroz prolupaju…dobro je i kada većina zaziva postupanje države)…osim toga dobro bi bilo imati neka sidrišne točke…npr crobex 3200 pa pojačano pratim nekoliko dana ili možda kako sam ga ja targetirao na 2800…danas pravi špekulanti postavljaju target na 2500-2700.. 4. čitaj izvješća, prati GS…jer tu ćeš naći favorite za brzi rast…one tvrtke s dobrom krvnom slikom će nabrže potegnuti kada jednom do rasta dođe…a ti biraj sada pulene i prati njihove 1Q 1H 3Q…one bez stabilnog trenda polako eliminiraj iz budućih planova… 5. oporavak će započeti velikim pretumbavanjima portfelja…to će medeki preko svojih fondova skidati blok transakcije u trenutku kada nikome neće biti jasno što se dešava…problem je što je to teško prepoznati jer će u prvi mah to nama smrtnicima izgledati kao jedan veliki sell-off…ali transakcije bi ti trebale pokazati suprotno 6. Ako uspiješ prepoznati taj moment, a koristiti ćeš neke od natuknica koje sam ti dao…onda uzmi margin na svoje dionice, upucaj friški kapital i opleti zajedno s medekima po svojim favoritima… dalje znaš i sam u slućaju da imaš margine sada…moj ti je savjet da ih sve pogasiš jer bi ti mogli stvarati nepotrebni teret minimalno pola godine…zatvaraj ih s dionicama koje su ti najviše pale jer će njima i najduže trebati da se oporave, ako ikad… GL +puno realnosti, strpljenja, analiza i jesam li reako realnosti?
Svaka čast kolega beholder
Ja bih dodao par stvari:
* Pratite makroekonomske pokazatelje (inflacija, rast plaća, maloprodaja, deficit platne bilance). Veliki to prate i ne čekaju da se objave službeni podaci o stopi rasta BDP-a.
* Gledajte kako se političari ponašaju i šta oni misle (i kada) poduzeti za gospodarski rast.
* Nije sve tako crno ako se dogodi velika rasprodaja braniteljskog fonda iako su srednjeročni efekti jako loši za burzu . Naime lovu koju dobiju najpotrebniji i siromašni ide u potrošnju i veliki je stimulus privredi. Naravno treba paziti koliki će se to odraziti na inflaciju i rast uvoza ali ako smanji pritisak sindikata na rast plaća puno se postiglo za profitabilnost firmi. Što veći inflatorni udara zbog BF-a bude to će oporavak biti teži.
* S posebnom pozornošću pratite FI HT-a (pogotovo prihode) jer će biti izvrstan pokazatelj koliko ljudi štede režu li tamo potrošnju na račun npr. hrane.
.
krpa: ” _Mrzljak_: ” da to je to .. nisu tolio mali koji su u dionicama “krivi” koliko mali u fondovima .. tako mi se nekako čini.. ” A da nisu možda pijani branitelji. Treba im za kocku… Rasprodaju sve u šesnaest[lol] ”
ne ne krpa ti si mene krivo razumio .. evo tebi dajem jedan javni respekt [proud] ..
Nisam te krivo razumio.
Ali, nije mi niti u interesu s nekime svađati se i prepucavati.
Pa evo nam Tomice…
http://www.poslovni.hr/76624.aspx