i mislim da je pad naseg trzita uzrukovan,jer se strani kapital i povukao,zato i mi reagiramo tako na sve vijesti,ljudi su se povukli,jer opet ulozili su kod kuce
Naravno da se povukao kada država koristi burzu za kupovanje glasova. Zbog čega bi oni to financirali? Danas strahujemo hoće li burza pasti zbog rasprodaje INA-e i HT-a, za godinu dana ćemo strahovati zbog prodaje HEP-a, onda za dvije godine burzu će obarati rasprodaja Croatia Osiguranja i tako u nedogled. Zbog čega bi netko uložio novac u takvo tržište kapitala kada može otići na neku normalnu burzu gdje mu ne visi mač nad glavom.
Dok god politika koristi burzu za kupovanje glasova, odnosno dok god postoji BF i slični para fondovi, ova burza neće ići značajnije gore.
Inače mislim da ćemo i dalje klizati prema dolje, ali će taj pad biti sve selektivniji i selektivniji.
Kolega Strateg dao je dobru ideju, drage volje bi popricala sa celnim ljudima hanfe i zse ali mislim da sve zapne kao i uvijek na realizaciji.
Investiranje je kao i studiranje. Ako misliš svojom glavom i znaš što radiš, dobro organiziraš vrijeme, uspjeh je tu. No, kao i kod studiranja uvijek postoje osobe kojima je cilj zašprehavati, potplaćivati, plašiti itd. ostale sudionike.
Koliko foruma, koliko prevaranata, lažova je bilo to je nevjerojatno. Nevjerojatan je samo način na koji oni to rade.
Situaciju na burzi ne možeš uvijek sagledati realno, jer tada postoji mogućnost da nikada nećeš ulagati.
I kad je raslo, postojala je mogućnost da sve to propadne, nitko nije znao da će se dogoditi ono što se dogodilo, onaj veliki rast, kao i sada kada kada pada. Stvar je samo s koje strane gledaš i što želiš vidjeti.
Znao sam zarađivati, kada je indeks bio crven, kada je većina dionica bila u crvenom, a moja je rasla abnormalno. To je tako.
Danas u Srbiji ima dionica koje ne samo da nisu pale ni 0,01% već su i porasle 20-30% od početka korekcije. Znači u dobrom su zelenom. Tako je to kod investiranja, mediji, indeks – sve izgleda bezizlazno, a to je jedini način da se stvori slika masovne histerije, kako one pozitivne, zako i one negativne. Stvar treba gledati više prema pojedinim vrijednosnicama.
sava: ” Ako si daš truda i izradiš profil ocobe pod imenom ivek123 bit će ti jasno da se ne radi o osobi koja komentira nego o osobi koja kreira događanja na tržištu. Da bi se predvidjelo ovo što se dogodilo bilo je potrebno pripadati uzkom krugu ljudi od povjerenja koji su i kreirali događaje.! ” I onda sam ja tako iz tog povjerljivog kruga ljudi odlucio to u povjerenju podijeliti sa cijelim forumom??? [lol] [lol] [lol] Stvarno se pitam zasto pisem ovdje??? [shocked][shocked] Lijepo je bilo vidjeti tvoj “argumentirani” post u kojem trazis da vise ne pisem! Zivjela demokracija i ljudska prava. Jedini problem je sto takav post u meni izaziva zelju da se javljam sto cesce…. [lol] [lol] [lol] Dobro jos ova burza gura kraj ovakvih “ulagaca”! [sad]
Sam si rekao da nećeš više pisati, a poslije 5 minuta si sam sebe I opovrgnuo.
Ako sam ja u krivu glede tvog profila, pojasni ekipi koja te slijepo sluša, kakva je razlika između tebe i gospode iz HANFE, investicijskih fondova…..Po meni nema nikakve razlike. Doveli ste investitore na rub propasti, prebacili odgovornost na njih, liepo se oprali i sada umjesto da ih uputite kako anulirati gubitke pozivate ih da se više nikada ne vrate na burzu. Kakva to osoba mora biti koja u situaciji kada se veliki broj dionica nalazi na vrlo niskim razinama i jako su podcjenjene, umjesto da pozove na kupnju, poziva na apstinenciju. Vrlo nisko porivi upravljaju tvojim pisanjem.
CILJEVI, NAČELA, DJELOKRUG I NADLEŽNOST AGENCIJE
Ciljevi
Članak 13.
Temeljni ciljevi Agencije su:
– promicanje i očuvanje stabilnosti financijskog sustava i
– nadzor zakonitosti poslovanja subjekata nadzora.
Načela
Članak 14.
(1) Agencija će se u ostvarivanju svojih ciljeva iz članka 13. ovoga Zakona, rukovoditi načelima:
– transparentnosti,
– izgradnje povjerenja među sudionicima financijskog tržišta i
– izvješćivanja potrošača.
(2) Agencija će upoznavati javnost s ulogom i načinom funkcioniranja financijskog sustava, uključujući razvijanje svijesti o koristima i rizicima koji su povezani s različitim vrstama ulaganja i financijskih poslova.
(3) Agencija će osigurati brz i ekonomičan pristup svim vrstama informacija koje mogu biti od interesa korisnicima financijskih usluga, investitorima i ostaloj javnosti.
(4) Agencija će poslove iz stavka 2. i 3. ovoga članka obavljati vodeći računa o visini troškova regulacije subjekata nadzora.
Djelokrug i nadležnost
Članak 15.
U obavljanju svojih javnih ovlasti, Agencija je ovlaštena:
1) Donositi propise o provedbi ovoga Zakona, Zakona o tržištu vrijednosnih papira, Zakona o investicijskim fondovima, Zakona o privatizacijskim investicijskim fondovima, Zakona o preuzimanju dioničkih društava, Zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Zakona o Umirovljeničkom fondu, Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje, Zakona o osiguranju, Zakona o posredovanju i zastupanju u osiguranju i drugih zakona kada je zakonom ovlaštena.
2) Obavljati nadzor nad poslovanjem:
– burzi i uređenih javnih tržišta, ovlaštenih društava i izdavatelja vrijednosnih papira,
– društava za upravljanje investicijskim, privatizacijskim investicijskim i mirovinskim fondovima, investicijskim fondovima, privatizacijskim investicijskim fondovima, mirovinskim fondovima, Fondom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Umirovljeničkim fondom,
– brokerskih društava, brokera i investicijskih savjetnika,
– institucionalnih ulagatelja,
– Središnje depozitarne agencije,
– Središnjeg registra osiguranika,
– društava za osiguranje, mirovinskih osiguravajućih društava, zastupnika i posrednika u osiguranju,
– pravnih osoba koje se bave poslovima leasinga i faktoringa, osim ako ih banke obavljaju unutar svoje registrirane djelatnosti, a sve u skladu s ovim Zakonom i zakonima koji reguliraju predmetnu materiju.
3) Nalagati mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti.
4) Izdavati i oduzimati:
– dozvole, odobrenja i suglasnosti kada je za to ovlaštena Zakonom o tržištu vrijednosnim papirima, Zakonom o investicijskim fondovima, Zakonom o privatizacijskim investicijskim fondovima, Zakonom o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Zakonom o Umirovljeničkom fondu i Zakonom o preuzimanju dioničkih društava,
– licencije, autorizacije, odobrenja i suglasnosti kada je za to ovlaštena Zakonom o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje i
– odobrenja i suglasnosti kada je za to ovlaštena Zakonom o osiguranju, Zakonom o posredovanju i zastupanju u osiguranju, Pravilnikom o uvjetima za dobivanje ovlaštenja za obavljanje aktuarskih poslova i Pravilnikom o uvjetima za dobivanje ovlaštenja za obavljanje poslova za posredovanje i zastupanje u osiguranju.
5) Poticati, organizirati i nadgledati mjere za učinkovito funkcioniranje financijskog tržišta.
6) Voditi knjige i registre u skladu s odredbama ovoga Zakona i zakona navedenih u točki 1. ovoga članka.
7) Pokretati inicijativu za donošenje zakona i drugih propisa i informirati javnost o načelima po kojima djeluje financijsko tržište.
8) Donositi podzakonske akte radi propisivanja uvjeta, načina i procedura za jedinstveno obavljanje nadzora unutar svog djelokruga i nadležnosti.
9) Davati mišljenje o provedbi ovoga Zakona i posebnih zakona iz točke 1. ovoga članka na zahtjev stranaka u postupku ili osoba koje dokažu svoj pravni interes.
10) Poduzimati druge mjere i obavljati druge poslove u skladu sa zakonskim ovlaštenjima.
11) Izvješćivati ostala nadzorna, upravna i pravosudna tijela o svim pitanjima koja se neposredno ili posredno tiču njihove nadležnosti i djelokruga, povodom postupaka koja se vode pred tim tijelima a u svezi su s postupcima iz djelokruga i nadležnosti Agencije.
Članak 16.
(1) Agencija i Hrvatska narodna banka (u daljnjem tekstu: HNB) moraju na međusobni zahtjev dostavljati jedno drugom sve podatke i informacije o subjektima nadzora iz svog djelokruga i nadležnosti, koji su im potrebni u postupku provođenja nadzora te u postupku povezanom s izdavanjem odobrenja.
(2) Nadzorna tijela iz stavka 1. ovoga članka moraju se međusobno obavještavati o nepravilnostima koje utvrde tijekom obavljanja nadzora, ako su ti nalazi značajni za rad drugoga nadzornog tijela.
(3) Razmjena podataka i informacija u skladu s ovim člankom ne smatra se odavanjem službene tajne, a Agencija i HNB dužni su čuvati primljene podatke i informacije kao povjerljive te ih mogu upotrijebiti isključivo u svrhu za koju su dani.
(4) Opseg razmjene informacija te koordinacija postupaka i aktivnosti pri nadzoru i regulaciji financijskih institucija i grupa, uredit će se međusobnim sporazumom o suradnji između Agencije i HNB-a.
Članak 17.
U izvršavanju zakonom utvrđenih ciljeva i zadaća, Agencija će surađivati s Vladom Republike Hrvatske i drugim tijelima državne vlasti i u okviru svoje nadležnosti poduzimati mjere za unapređenje te suradnje.
Članak 18.
(1) Agencija može biti članica međunarodnih organizacija nadležnih za područje nadzora odnosno, supervizije financijskih institucija i tržišta.
(2) Agencija surađuje i razmjenjuje informacije iz nadzora, poslovanja subjekata iz članka 14. točka 2. sa srodnim inozemnim institucijama koje obavljaju nadzor odnosno superviziju financijskih institucija i tržišta.
Članak 19.
(1) Na postupke koje u okviru svoje nadležnosti provodi Agencija, primjenjuju se odredbe Zakona o općem upravnom postupku, ako zakonom nije drugačije propisano.
(2) Akti Agencije su konačni i protiv njih se može pokrenuti upravni spor.
Neka mi netko odgovori argumentirano zbog cega misli da je kraj pada i zbog cega misli da se u dogledno vrijeme moze ocekivati rast? Tko ce dici trziste i kojim sredstvima? Jednostavno ne vidim odgovore na masu pitanja.
Sam si rekao da nećeš više pisati, a poslije 5 minuta si sam sebe I opovrgnuo.
Ako sam ja u krivu glede tvog profila, pojasni ekipi koja te slijepo sluša, kakva je razlika između tebe i gospode iz HANFE, investicijskih fondova…..Po meni nema nikakve razlike. Doveli ste investitore na rub propasti, prebacili odgovornost na njih, liepo se oprali i sada umjesto da ih uputite kako anulirati gubitke pozivate ih da se više nikada ne vrate na burzu. Kakva to osoba mora biti koja u situaciji kada se veliki broj dionica nalazi na vrlo niskim razinama i jako su podcjenjene, umjesto da pozove na kupnju, poziva na apstinenciju. Vrlo nisko porivi upravljaju tvojim pisanjem.
Ajmo redom.
Nemoj se ljutiti no nisam shvatio zasto se smatras pozvanim odredjivati tko ce pisati i sto ce pisati? [shocked]
Nadalje, ako su za tebe dionice na niskim razinama i podcijenjene ti ih kupuj. Ja necu jer sam gotovo siguran da ce one koje su meni interesantne jos pojeftiniti. Poziv na kupnju? Poziv na prodaju? Prijatelju to ljudi moraju sami odluciti. Na PM dobivam brdo poruka pa evo neka se javi netko kome sam decidirano savjetovao KUPNJU ILI PRODAJU bilo cega?
Sto se tice toga kakav mi je kredibilitet neka ocijene ljudi na forumu. Tvoje misljenje mi nije relevantno. Ako me sjecanje sluzi ti si takodjer jedno vrijeme govorio da ce trziste padati a sada odjednom rast.
Pretpostavljam da si prije nekog vremena usao u “podcijenjene” dionice koje su danas jos podcijenjenije a sutra ce vjerojatno biti podcijenjene na kvadrat. Ima vas puno koji su usli “na dnu” pa sada panika i gubitak. I sam sam napravio slicno sr@nje na viru ali ako nista drugo barem sam javno priznao da sam napravio shit i odrezao sa gubitkom od 10+ K Eura. Niti prvi nit zadnji puta da sam se za@ebo. Ali zbog toga nikoga ne pljujem i ne kopam mu oci jer misli drugacije od mene. Stovise kada sam ulazio u viro rekao sam da ulazim na dva tri dana i da ulazim spekulativno te da i dalje ocekujem down trend.
Valjda sam jedan od rijetkih koji ovdje tupi vec skoro puna 3-4 mjeseca da ce se ovo sra@e dogoditi i lijepo sam vam napisao prije par tjedana da je travanj ovakav kakav je. I sada sam ja druker i problematican jer se stvari odvijaju tako kako se odvijaju.
Da ponovim, NE VIDIM NISTA STO BI NAS MOGLO DICI A VIDIM PUNO TOGA STO BI NAS MOGLO SPUSTITI kao sto sam naveo u onom prethodnom danasnjem postu. Pokupite si i tabelu sa dionicama koju sam postao pa pogledajte koliki su fundamenti i koliki su profiti na tim “PODCIJENJENIM” pozicijama.
A ti ako ne mozes kulturno razgovarati odkvaci brate od mene. Pisati cu kada hocu, sto hocu i gdje hocu samo za razliku od vecine ISKRENO I ARGUMENTIRANO!!!!
Odgovor za tvoj UP UP attachment.
Super, digni 10 margina, zalozi sve nekretnine i opali sutra po asku!!!!! [thumbsup]
Ja cu kao pravi medo i dalje drzati novce pod jastukom i strpljivo cekati da to jos pojeftini. A ti me mozes mrziti koliko god hoces. Moja lova, moja odluka. Sigurno nebum ulazio u poziciju jer mi to preprouca neki tip sa foruma. Ma daj molim te. Sorry. [bye][bye]
Ima vas puno koji su usli “na dnu” pa sada panika i gubitak. I sam sam napravio slicno sr@nje na viru ali ako nista drugo barem sam javno priznao da sam napravio shit i odrezao sa gubitkom od 10+ K Eura. Niti prvi nit zadnji puta da sam se za@ebo. Ali zbog toga nikoga ne pljujem i ne kopam mu oci jer misli drugacije od mene. Stovise kada sam ulazio u viro rekao sam da ulazim na dva tri dana i da ulazim spekulativno te da i dalje ocekujem down trend. Valjda sam jedan od rijetkih koji ovdje tupi vec skoro puna 3-4 mjeseca da ce se ovo sra@e dogoditi i lijepo sam vam napisao prije par tjedana da je travanj ovakav kakav je. I sada sam ja druker i problematican jer se stvari odvijaju tako kako se odvijaju. Da ponovim, NE VIDIM NISTA STO BI NAS MOGLO DICI A VIDIM PUNO TOGA STO BI NAS MOGLO SPUSTITI kao sto sam naveo u onom prethodnom danasnjem postu. Pokupite si i tabelu sa dionicama koju sam postao pa pogledajte koliki su fundamenti i koliki su profiti na tim “PODCIJENJENIM” pozicijama. A ti ako ne mozes kulturno razgovarati odkvaci brate od mene. Pisati cu kada hocu, sto hocu i gdje hocu samo za razliku od vecine ISKRENO I ARGUMENTIRANO!!!!
Bravo Kolega Ivek, Vas sam poslušao ptije mjesec dana i izisao i spasio ogromne gubitke,iako su i ovako veliki,…samo Vi analizirajte i dalje i budite sigurni da Vas mnogi ne smatraju navlakačem nego li tek razboritijim i opreznijim ulagačem,
inače nisam imao mira pa sam bio lak na okidači i 94% casha ulupao u HT(319kn) e sada kako bude ,nema izlaska do ljeta[thumbsup]
– GFI koji su izasli ove godine su dobri sto nije imalo utjecaja na burzu, barem ne previse. Naprotiv burza je nastavila padati samo su se prometi povecali kao sto sam i prije par mjeseci rekao da bi se moglo dogoditi. Postoji vise nego realna mogucnost da ce veliki investitori pricekati mozda cak i GFI za 2008 prije nego sto pocnu agresivnije ulaziti. Razlog – zele vidjeti koji sektori ce najmanje biti pogodjeni krizom u ovoj godini i onda ulagati. Ulaganje u ovom trenu kada je puno upitnika u igri za neke mozda nije najpamentije.
– svijetska kriza jos nije gotova, zapravo outlook je nepoznanica. Koliko ce trajati? Koliko ce biti jaka? Tko ce sve biti pogodjen njome? Kako ce se reflektirati na trzista u razvoju kao sto je nase? Sa kolikom zadrskom mi mozemo ocekivati eventualni udar na gospodarstvo? Da li ce RH moci servisirati vanjski dug? Sto ako ne bude mogla dobiti strane kredite za servisiranje vanjskog duga? Kolike ce biti javne investicije u ovoj godini? Jucer je bilo brdo strajkasa u Zagrebu – da li ce biti socijalnih nemira? Da li ce tecaj kune prema euru ostati na ovim razinama ili ne – ja ocekujem da hoce sigurno do iza ljeta zbog turisticke sezone ali nakon toga tko zna mozda Roha buda prisiljen popustiti ili otici a mozda vise ne bude mogao braniti tecaj?
– BOE je skinuo kamatnu stopu ECB nije – kako ce se stvari odvijati sa EU? Da li ce tamo udariti jaca inflacija ili recesija? Ako da, hocemo li mi uvesti tu inflaciju i u kolikoj mjeri? Hoce li EU braniti svoje gospodarstvo na stetu zemalja koje nisu EU (citaj kakve cemo izvozne kvote dobiti)? Ako EU bude u recesiji i inflaciji kako ce se to odraziti na turizam a samim time i na drzavni proracun i opet servisiranje vanjskog duga?
– BF krece od ponedjeljka. Sto znaci odgoda 60 dana – da pad necemo ocekivati u slijedecem tjednu nego za dva mjeseca? Bez obzira na odgode isplate branitelja da li ce BF isisati likvidnost sa ostalih dionica da bi se branio HT i INA? Kako ce stajati HT nakon T-3 datuma, koliko ce to povuci i da li ce povuci Grobex dolje? Ako povuce Grobex prema dolje da li ce na padu indexa biti povucene i ostale dionice? Neki tvrde da je trziste fundamentalno podcijenjeno – racunajete malo ili prikupite izvjesca raznih brokerskih kuca sa multiplama – meni se ne cini da je to bas tako podcijenjeno kako se zeli stvoriti slika. Tko misli da je jeftino neka kupuje, nitko mu ne brani.
Slazem se u vecini s IVEKOM osim utjecaja braniteljskog fonda HT i INE na cijenu dionica jer oni vjerojatno vec imaju kome da prodaju u paketu dionice.
Sto se tice same burze vjerojatno ce padati do cijene dionica do razine kakve su bile 2005 jer u regiji index su pali tocno duplo kakve su bile cijene 2005 i trzista su toliko postala nelikvidna jednostavno nemoze se nista kupiti jer nitko nezeli prodavati a za sada jos uvijek ima puno ljudi koji su kupovali tada i njima se jos uvijek isplati prodavati vrijednosne papire u Hrvatskoj.