Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Na ovom forumu ima jako puno osoba koji su se bavili dionicama u USA i poznaju način navlačenja,plašenja….To su odvratni ljudi koji nisu svjesni da ljude navlače na propast.Na forumima pišu ljudi koji ni nemaju dionice,osobe koje uživaju da neki propadnu itd. Kad se kupovalo nešto što je išlo 100 % gore u par mjeseci onda se navlačilo na kupnju,sad kad je palo( skoro sve )za cc.60 % onda se navlači na prodaju.Može neko svoje miljenice hvaliti ali navlačiti po sistemu da nekoga zaj…
Moj savijet je da se savijetujete sa osobama u koje imate povjerenje i koji imaju stručnu kvalitetu a ne da Vam sole pamet ovakvi provokatori.Oni su željni dionica pod svaku cijenu.
Ja ne prodajem ništa jer očekujem da se sve smiri i vrati.

Dobar je ovaj iveki25469, on kaže sljedeće

“ajte neke od perjanica koje uz “stravican” pad jos uvijek nose cca 100 i vise posto u odnosu na cijene prije godinu dana”

toliko o obrazovnim mešetarima, koji su zapravo obično navlakači, jer njima pad iznosi više od 100%, što znači da se nekim cijenama trguje ispod nule[lol]

Suvag team? [lol] [lol] [lol] [lol]

skype - ivek1234

Uglavnom vi se tu opterećujete osobama koji su upravo spustili kreč i krenuli na Internet napisati nešto. Zamislite kako razmišlja jedan maler, koji je njegov nivo, jedini je taj zajebati drugoga. Upravo takvi maleri su na ovom forumu. Ovaj s puno brojeva u nicku je tzv. konzervativni maler, on ne zna ići ni na Internet, njemu to netko drugi radi.[lol]

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Na ovom forumu ima jako puno osoba koji su se bavili dionicama u USA i poznaju način navlačenja,plašenja….To su odvratni ljudi koji nisu svjesni da ljude navlače na propast.

Nisu oni odvratni ljudi, oni odvratno izgledaju. Da ih vidiš u živo vidio bi spodobe, zapravo vidio bi mala plaha bića koja se boje svega zemaljskog, samo na trzaj glavnom bi bježali glavom bez obzira.

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Nažalost kad se i počen konstruktivna rasprava, počnu dolazit preloši postovi koji ju pretvore u dječja prepucavanja, žali bože truda.

Što je bilo bilo je, al što sada? Dno nećete uspjeti pogoditi, pitanje je da li je vrijeme za početi ulaz, i na kojim dionicama. Ključno je da mislim da nećemo biti Nikkei

Medo kaže: Kad ste već platili ovako skupo školovanje, jeste li par pazili na satovima, zapisivali i učili. Ako jeste, u budućnosti ćete zarađivati na burzi.

ovo je moj neki komentar situacije…
predviđanja su u iducim godinama rast cijena energije i hrane a i sami smo svjedoci divljanja cijene kukuruza te psenice kod nas prosle godine…velika bitka ce se voditi u proizvodnji biogoriva za sto su potrebne velike zemljisne povrsine( SAD ce do 2025 proizvoditi 150 mil. biogoriva od kukuruza , psljedica toga je veca cijena kukuruza -mesa= hrane) zatim proizvodnja etanola iz šečera ( brazil ) povecava cijenu secera ….znaci trebat ce proizvoditi sve vise za jedno i drugo ( hrana i biogorivo) i sve vise ce trebati umjetnih gnojiva za koja se znamo koristi plin i zbog toga dosta zemalja ( arapskih ) koja imaju bogata nalazista plina narucuju brodove za prijevoz plina itd…ZASTO SVE TO PISEM …..neke se stvari jednostavno događaju svojim tokom i nalazimo se u kriznim vremenima koja dolaze ili su vec dosla i uhvatila nas nespremne ( globalno)…dosad su bila dva negativna vala na svjetskim burzama , prvi u jesen 2007.g. i drugi u sijecnju 2008.g. postavlja se pitanje da li ce uslijediti i treci negativni val na burzi? …. SAD je na trenutnu krizu i njihovo upadanje u recesiju odgovorio snizavanjem kamatnih stopa ali bi tadasnji proces snjizavanja kamatnih stopa ( FED) mogao dati neke rezultate u gospodarstvu u slijedecih 6-9 mj …, dakle nije slucajno kad mnogi spominju oporavak burze u jesen…. ako snjizavanje kamatnih stopa ne donese rezultate u jacanju gospodarstava moguca je recesija u 1mj 2009.g. ( treba pratiti cijenu zlata i promet )..
samo jos ovo -zar nije to divno da bas sad odlaze s foruma IVEK 123 I BEHOLDER kada je burza srusena u krvi koja lije u potocima ….LOL

ne znam tocno tko je ovo napisao,ali se slazem sa njim..burza ce se stabilizirati,vise nece rasti kao prije!!sada ce samo pojedini sektori imat porast..prehrambeni(viro,belje-za koje se jos i prica da se se pocet bavit biogorivom)..i slicni njima.

smijesno da se zamarate komentarima kao sto je ivek i njemu slicnima,burza pada pa je on u pravu..decko je u kesu i ceka pravu piliku za kupnju..

i slazem se da ce poceti vanjski nas kupovati i vjerujem da to vec i polagano rade,strpljenja nemojte gledati sta se uopce zbiva,jer ste preveliki panicari i radite gluposti

Ivek 123; “- meni osobno sastanak u petak na ZSE govori da je stvar izmakla kontroli i da se pokusava nagovoriti male ulagace da pocnu spasavati trziste. Namjere su mozda plemenite ali ja osobno cisto sumnjam i ne mislim podmazivati vrat “debeloj guski”. Oni koji su zakuhali neka vade kestenje iz vatre. Samodol je malo izgubio kompas i kao u najgorem komunizmu pokusava uvesti defakto VERBALNI DELIKT. Pravo na misljenje se ukida. Pokusava se uvesti stroga kontrola informacija sto je sve samo ne transparentno. Hanfa je svojim regulativnim mjerama zapravo napravila kaos na trzistu i sada su svi krivi osim njih koji zele postati jos represivniji. Svi ulagaci bi morali imati transparentnu i pravodobnu informaciju ako stavljaju novac na trziste a sada se odjednom proglasava drzavnom tajnom stanje u BF i taj fond radi po specijalnim represivnim pravilima!!! Sramota i kriminal.”

Potpisujem gotovo sve uz jednu malu digresiju na ovaj gornji dio…
Na ovome čudotvornome sastanku dogovoreno je sve gospodo. Pitajte se zašto ni jedan novinar nije imao muda pitati koji su konkretni zaključci njihovoga sastanka?
….pa iz nekog su se razloga morali sastati, bože moj, i donjet neki zaključak…….
Ako to ne znaju nesposobna su bagra , a ja sam već odavno trebao s ostalih 50 % dionica popbjeći glavom bez obzira…. Ali nije tako. Jasan znak da je dogovor pao sama je činjenica da nisu tražili krivce među sobom nego su ih vidjeli među novinarima……..
Mali ulagači ne mogu spasiti tržište, to je svima jasno, jer je velika večina koja je mislila prodat svoje dionice do sada je to već učinila. I oni to znaju , zato nemaju namjeru više toliko rušiti tržište nego će ga sada samo uspavati i time na ovoj razini ziga -zaga još pokušati oteti posljednje kolačiće nestrpljivima.
U ovu priču spuštanja tržišta čiji je uzrok sigurno kompleksniji nego što i sami mislimo uklapa se siguran zahtjev stranih ulagača koji ne misle ulagati na našem tržištu dok dovoljno ne pojeftini ( ona magično spominjana granica P/E 15….) a sve u sklopu približavanja našega tržišta EU.
I tako mi u globalu nadrapasmo iako su očekivanja povečanja dobiti kroz restrukturiranje naših firmi puno veća nego ona preko šengenske granice. Zato je naš P/E na ovoj razini zadovoljavajući i realno niži od onoga u spominjanoj Poljskoj i inim zemlajma koje su već dobrano ušle u “pakao restrukturiranja”, a mi smo tek na njegovom pragu. Tako će npr P/E naše KOEI umjesto sadašnjega prihvatljivoga 18 biti vrlo vjerojatno bitnije niži za razliku manjega rasta tržišne cijene, a u budučnosti vjerojatno puno veće projekcije dobiti.
I tako se gospodo ostavaruje jedan od važnijih ciljeva ove megakorekcije pod krinkom utjecaja globalne korekcije- na velika vrata ulazak stranoga kapitala i jeftina rasprodaja naše imovine.

Scio me nihil scire

Na ovom forumu ima jako puno osoba koji su se bavili dionicama u USA i poznaju način navlačenja,plašenja….To su odvratni ljudi koji nisu svjesni da ljude navlače na propast.Na forumima pišu ljudi koji ni nemaju dionice,osobe koje uživaju da neki propadnu itd. Kad se kupovalo nešto što je išlo 100 % gore u par mjeseci onda se navlačilo na kupnju,sad kad je palo( skoro sve )za cc.60 % onda se navlači na prodaju.Može neko svoje miljenice hvaliti ali navlačiti po sistemu da nekoga zaj… Moj savijet je da se savijetujete sa osobama u koje imate povjerenje i koji imaju stručnu kvalitetu a ne da Vam sole pamet ovakvi provokatori.Oni su željni dionica pod svaku cijenu. Ja ne prodajem ništa jer očekujem da se sve smiri i vrati.

Potpisujem 99%.
Digitron u ruke, vjerujte samo sebi i digitronu.
Poslušati sve, ali nikome ne vjerovati.

@Ivek123

Slažem se da je dosta toga raslo nezasluženo, ali mnoge tvrtke su ne samo opravdale taj rast sa GFI, nego su ga i nadmašlile (KOEI, JDPL,ATPL itd..). Vrijeme je selektivnog kretanja cijena dionica, samo je upitno koliko je to moguće na ovako plitkom i strogo upravljanom tržištu.

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

….pa iz nekog su se razloga morali sastati, bože moj, i donjet neki zaključak…….
Ako to ne znaju nesposobna su bagra , a ja sam već odavno trebao s ostalih 50 % dionica popbjeći glavom bez obzira…. Ali nije tako. Jasan znak da je dogovor pao sama je činjenica da nisu tražili krivce među sobom nego su ih vidjeli među novinarima……..
Mali ulagači ne mogu spasiti tržište, to je svima jasno, jer je velika večina koja je mislila prodat svoje dionice do sada je to već učinila. I oni to znaju , zato nemaju namjeru više toliko rušiti tržište nego će ga sada samo uspavati i time na ovoj razini ziga -zaga još pokušati oteti posljednje kolačiće nestrpljivima.
U ovu priču spuštanja tržišta čiji je uzrok sigurno kompleksniji nego što i sami mislimo uklapa se siguran zahtjev stranih ulagača koji ne misle ulagati na našem tržištu dok dovoljno ne pojeftini ( ona magično spominjana granica P/E 15….) a sve u sklopu približavanja našega tržišta EU.
I tako mi u globalu nadrapasmo iako su očekivanja povečanja dobiti kroz restrukturiranje naših firmi puno veća nego ona preko šengenske granice. Zato je naš P/E na ovoj razini zadovoljavajući i realno niži od onoga u spominjanoj Poljskoj i inim zemlajma koje su već dobrano ušle u “pakao restrukturiranja”, a mi smo tek na njegovom pragu. Tako će npr P/E naše KOEI umjesto sadašnjega prihvatljivoga 18 biti vrlo vjerojatno bitnije niži za razliku manjega rasta tržišne cijene, a u budučnosti vjerojatno puno veće projekcije dobiti.
I tako se gospodo ostavaruje jedan od važnijih ciljeva ove megakorekcije pod krinkom utjecaja globalne korekcije- na velika vrata ulazak stranoga kapitala i jeftina rasprodaja naše imovine.

[/quote]

znaci vecina se slaže..ulazak stranog kapitala..selektivan porast tržista..
ali ne mislim da ce mali igraci dignut trziste,vec oni koji su ga i snizili,mirovinci imaju sada potpunu kontroli jer imaju najvise novaca i strani kapital

i mislim da je pad naseg trzita uzrukovan,jer se strani kapital i povukao,zato i mi reagiramo tako na sve vijesti,ljudi su se povukli,jer opet ulozili su kod kuce

Čitajući zadnjih nekoliko zadnjih stranica postova, uz najbolju volju nisam mogao ne kometirati. Ispričavam se ako će se netko naći prozvanim, nije mi to bila namjera.
Nemojmo zaboraviti da je većina nas, osim rijetkih sretnika kojima je sve bilo servirano na pladnju, samo ustrajnošću, samodiscipliniranošću i dosljednošću postigla važne zadane ciljeve u životu i nitko nam nije trebao objašnjavati da do diplome, doktorata, stambenog pitanja, okončanja poslovnog projekta i inih glavnih ciljeva koje si postavimo treba proći vremena i uložiti truda. Kad sam se ovim postulatima vodio i u investiranju, uvijek se taj način pokazalo najuspješnijim. Čim sam malo odstupio, pušiona.
Aludiram na većinu rasprava od početka korekcije na ovom topicu. Čini mi se da se iskristalizirala jedna nit koja se provlači i kroz optimistične i kroz pesimistične postove, a ta je da ćemo sigurno svi u bliskoj ili manje bliskoj budućnosti zasigurno imati prilike prodati iznad cijene vlastitog ulaska. Ako se svi slažemo u tome, onda vjerojatno problem i trvljenja nastaju jer se neki ne mogu strpiti i htjeli bi da tržište krene up, up sad, odmah, već sutra, ajde više up… Pa, ako iz iskustva znaš da neke stvari van burze ne idu odmah, kako sam gore naveo, zašto to očekuješ od svog porfelja? Imao si plan, strategiju, svi se slažu da će cilj kad-tad biti ostvaren, ali ga se drži, ne mijenjaj stubokom zacrtani plan svakom oscilacijom. To što vremenski ostvarenje neće doći onako kako si planirao, treba i to uključiti u kalkulaciju.
Teško se oduprijeti ogorčenju, ako niste imali tu sreću da uletite s ulaskom prije onog dvogodišnjeg booma, odnosno pravovremenom prodajom, ali opet kako sam gore naveo, neki imaju tu sreću u životu, pa ubodu na pravo mjesto u pravo vrijeme, bilo pa prošlo, ali nije propalo! I oni koji nisu, mogu do istog cilja, ali treba malo pričekati.
Ako niti nestrpljivost nije razlog mnogobrojnuh emotivno napucanih postova (gdje se čitanje postova od strane prosječno 30.000-40.000 gostiju dnevno, pretvara u praćenje Big brother showa), tada je valjda razlog nepomirivanje sa situacijom i neodlučnost. Svi smo vjerujem sagledali i shvatili da je burza pala, točka. Ako nisi radio stop loss znači da si se odlučio za strategiju ulaganja na duži period do ispunjenja targeta, čemu ljutnja, uz premisu svog stava da će kad-tad doći do toga? Ako plan nije bio dugoročan, onda ispada da si mazohistički gledao potonuće vlastitog portfelja? Nedostatak investitorske discipline. I što sad? Nemojmo vlastitu odluku tražiti isključivo na forumu, nego u vlastitim zacrtanim ciljevima prije slaganja portfelja i koliko možemo već postavljeno korigirati.
Dakle, ciljevi su mi bili nerealni? Ok. Tri solucije: Prodaj ili dokupi ili drži. I tada ustraj na tome. Ne gnjavi ljude.
Targeti mi nisu bili nerealni? Ok. Trebam malo duže pričekati. Solucije: Drži. Eventualno dokupi. Ne gnjavi ljude.
Jednostavno zvuči, ali je vrlooo teško. Čim krenemo u borbu s vlastitim ja…
Zato apeliram na kolege da komentiraju, ali da se manje bave izbijanjem nečijeg stava iz njegove glave. Iz posta u post se potvrđuje da to jednostavno ne ide. Ukoliko ipak postoji potreba za tim, predlažem da se međusobno gazite na privat. Unaprijed zahvaljujem

New Report

Close