Slazem se s ovim kao i sa time da krah burze lako je moguc u takvim trenucima. Osobno nisam prodala ni jednu dionicu ali ako sad krenem a sa mnom i ostali koji nisu – eto nas na 10 posto vrijednosti kako je rekao kolega.
Koleda Avax isto dobro rekao, upravo zadnjih tri mjeseca takvo preuzimanje odradeno na blsc a da nitko to nije ni primjetio, cak im pala cijena dionice.
[undecid]
Ljudi, isti oni koji su bili sigurni da će LEDO up up 50000, INGR up up 100000, DLKV up up 3000, sad gledaju trend signale i slično, i sad misle daće LEDO na 2000, INGR na 5000, DLKV na 200, nije se dogodilo prvo, neće IMHO ni drugo. Mainstream mediji su počeli biti pesimistični, to mi daje optimizam [lol]
No moraju još do kraj arasprodati udjele u fondovima taksisti, zlatari, bilježnici ….
How bear markets end
Stock markets are driven by fear and greed. Just as the top of a bull market is marked by a climate of greed and exuberance, so the bottom of a bear market is marked by a climate of fear and pessimism.
But this has to end sometime, and in the past there have been a number of key signals that have indicated the beginning of the end:
Indiscriminate selling after a long period of slowly declining prices
This is sometimes called ‘capitulation’. Investors dump stocks at any price and vow never to return to the market again.
A major potential corporate or political crisis, particularly if it has ramifications for more than one company or market
The end of the 1972-1974 bear market, for instance, was marked by the bankruptcy of Burmah Oil in the UK.
Highly negative but irrational rumours about companies
Towards the end of 1974, there were rumours that a major bank or insurance company was about to go into liquidation. The Bank of England even had to deny rumours that it was going to go bust and rumours swirled around BAT Industries, even though the company had all its operations overseas and had substantial reserves of cash.
Low stock market ratings
It is common for solid blue chip stocks to be valued on single figure price earnings ratios at the bottom of a bear market.
Low real interest rates and the beginnings of a downtrend in bond prices
Low real interest rates are a precondition for economic revival, but a reviving economy means that inflation may again begin to increase, which is bad for bonds. Because of this and the prospect that interest rates may eventually rise as the economy picks up, the start of bull markets in shares is usually signalled by an opposite reaction in the bond market.
Think of the markets as a pendulum. The pendulum swings from bull to bear, overshoots, and eventually swings back.
Citirat cu deimosa, ivek ono što si napisao je mislim pogrešno:
Medo kaze: Burza obicno najveci dio pada odradi prije recesije. Isto tako se i oporavi prije nego se privreda izvuce iz recesije. Najbolja izvjesca firmi dolaze upravo pred pocetak recesije. To su velike misterije.
Ajmo ovako koliko je ivek drvio u prošloj godini i na početku ove da situacija nije baš naj naj za investiranje.
Počevši od prijetne da je amerika u recesiji da EU isto prijeti.nadalje nešto je bio spominjao i BF kao siguran uteg tržištu kapitala a da isto tako nije spomenuo jaku inflaciju u Hrvatskoj da ne spominjemo HEP traži povećanje cijena za 20-40% u trećem kvartalu(samo me interesira kako će se to odrazit na gospodarstvo)
Evo izgleda da se i neki fondovi izvrću na leđa što samo pojačava prodaju.
Sa dodatnim padom još i više se se slaže prodaja,a bome i kad tržište malo poraste nove armije dionica dolaze na prodaju pa se vratimo korak nazad ukratko traži se cash da bi se zbrisalo sa burze kod većine malih ulagača
odljev kuna na burzi je očit i pitanje je da li će mirovinski fondovi uspit obranit crobexa.
Da bi novce uložio na burzu prvo mi je potrebna stabilizacija tržišta pri tome mislim da u jednom danu 20 sastavnica crobexa raste po par posto a ostatak pada sutra neka slična priča pa tako jedno mjesc dana.Dok se to ne dogodi nema mene na burzi
Medo kaže: Mediji šire optimizam kad se veliki igrači i banke iskrcavaju, također šire pesimizam kad žele jeftino kupiti vaše dionice. Ukoliko ćete ulagati na osnovu ono ga što piše u medijima, uvijek ćete biti pušiona. Morate misliti svojom glavom.
Citirat cu deimosa, ivek ono što si napisao je mislim pogrešno:
Medo kaze: Burza obicno najveci dio pada odradi prije recesije. Isto tako se i oporavi prije nego se privreda izvuce iz recesije. Najbolja izvjesca firmi dolaze upravo pred pocetak recesije. To su velike misterije.
Slazem se ja sa Deimosom. Medjutim, i dalje sam misljenja, iz gore navedenih razloga, da ce ovo jos klizati na dolje. Takodjer je pitanje vremenskog perioda. Nadalje, ono sto je Deimos vrijedi za formirana trzista. Ovo nase je u povojima i kako je letilo gore tako sada leti dolje. Amplitude su ekstremnije. Po meni ce kapital prvo krenuti odraditi rast “kod kuce” pa na jeftinija trzista jer nase jos uvijek nije bas tako jeftino kako misle oni koji su kupovali na ATH. Njima ovo izgleda kao strava pad.
Ponavljam, uzmite si grafove na ZSE. Pogledajte neke od perjanica koje uz “stravican” pad jos uvijek nose cca 100 i vise posto u odnosu na cijene prije godinu dana. To samo znaci da ima jos vise nego solidan broj investitora koji imaju enorman prinos. Time vise ako su untra stranci kojima se jos uvijek na ovim cijenama debelo isplati izici van iz pozicije u HR i vratiti se na svoje domace trziste koje je pojeftinilo a i stabilnije je. Da ne spominjem one koji su par godina u odredjenim pozicijama. Evo ti par primjera:
INGR: 6700 – 28063,01
ATPL: 880 – 2147,05
HDEL: 450 – 847,27
IGH: 3750 – 8338,58
JDPL: 255,14 – 523,45
itd, itd,
A sve vise manje likvidne i sve sa cca 100 i vise prinosa u ovom trenu.
Pa kada se pitate “tko prodaje po ovim cijenama” – oni koji su usli prije 2godine sigurno – ISPLATI IM SE!!!
Uostalom, evo pa trazite sami:
Ja se bojim da smo na pragu sloma burze i nimalo nisam optimističan u pogledu budućih kretanja, jednostavno crobex nema goriva…
Ti nažalost nemaš pojma ni što je slom burze, a vjerojatno ni što je burza, osim ako si mislio na Trg burze u Zagrebu, pa ti preko HNB-a netko pomaže napisati koju riječ suvislu.
Ili ti jednostavno netko nije namazao pekmez jutros ili ti je stavio margarin umjesto putra, osim ako margo nije bio po tvojoj volji. Strašno!
Ivek ATPL će na ovoj cijeni nakon 1q imati P/E oko 7, i očekuje se daljnji porast dobiti. Takve dionice će neko kupiti, ne boj se.
Medo kaže: Dugoročni investitor kupuje dionicu van fokusa s jako niskim multiplima, i čeka 5 godina , očekuje prinos par stotina posto. Smiješno je kad neko kaže da je kupio INGR na 55000 dugoročno.
Ti nažalost nemaš pojma ni što je slom burze, a vjerojatno ni što je burza, osim ako si mislio na Trg burze u Zagrebu, pa ti preko HNB-a netko pomaže napisati koju riječ suvislu.
Ili ti jednostavno netko nije namazao pekmez jutros ili ti je stavio margarin umjesto putra, osim ako margo nije bio po tvojoj volji. Strašno!
Evo kladionicara koji sve zna i uvijek je konstruktivan!!! [lol] [lol] [lol] [lol] [lol]
Velim vam ja dok ovakve ne zbrisu u potocima krvi nema dalje!!! [thumbsup][thumbsup][thumbsup]
Ivek ATPL će na ovoj cijeni nakon 1q imati P/E oko 7, i očekuje se daljnji porast dobiti. Takve dionice će neko kupiti, ne boj se. Medo kaže: Dugoročni investitor kupuje dionicu van fokusa s jako niskim multiplima, i čeka 5 godina , očekuje prinos par stotina posto. Smiješno je kad neko kaže da je kupio INGR na 55000 dugoročno.
svi koji su popušili lovu odjednom postaju dugoročni investitori uključujući i mene
[lol]
I OMF manageri imaju zacrtani prinos ispod kojeg gube posao. Pokušat će do kraja godine se izvuč ako budu mogli. [proud]
Dobar je ovaj iveki25469, on kaže sljedeće
“ajte neke od perjanica koje uz “stravican” pad jos uvijek nose cca 100 i vise posto u odnosu na cijene prije godinu dana”
toliko o obrazovnim mešetarima, koji su zapravo obično navlakači, jer njima pad iznosi više od 100%, što znači da se nekim cijenama trguje ispod nule[lol]