Ovo su samo neka pitanja koja mi se motaju po glavi i prema kojima mi se trenutno ulaganje cini vrlo nesigurnim – barem za moj ukus. Neka mi netko odgovori argumentirano zbog cega misli da je kraj pada i zbog cega misli da se u dogledno vrijeme moze ocekivati rast? Tko ce dici trziste i kojim sredstvima? Jednostavno ne vidim odgovore na masu pitanja. A u kladionicu ne idem. Znao sam da ce se krivo i pretenciozno interpretirati najava mojeg povlacenja sa foruma. Evo vam gore gomila otvorenih pitanja pa neka netko da argumentirane odgovore. Ja ih trazim vec neko vrijeme ali ih ne nalazim. Ne zelim biti ni pesimista niti optimista pokusavam samo biti realista.
Evo ti odgovor…
Potrebno je prestati sa velikom dozom patetike,rezignacije,mazohizma i straha, jer burza nije mjesto za ispoljavanje emocija, već mjesto gdje se mora hladne glave i bistra uma sagledati situacija i donijeti adekvatna odluka na temelju nekih od slijedećih parametara:
1.-fundamentalna analiza
2.-ambiciozni razvojni planovi potpomognuti velikim investicijskim ciklusom
3.-pokriće u velikoj vrijednosti dugotrajne imovine
Ukoliko se poklapaju bar dva parametra od navedenih onda je to jasan signal za kupovinu.Jedna moja “stara ljubav”, udovoljava parametrima 2.i3., te kao takva predstavlja više nego jasan signal za kupnju, jer kad se tijekom agresivnog razvojnog ciklusa pojave i pozitivni fundamenti, onda ćemo imati multipliciranu cijenu dionice .
Što se tiče TA, ona predstavlja solidan osnov za ulaganje,ali je predcijenjena , pa ću upotrijebiti jednu metaforičku figuru: “to je kao vožnja na simulatoru, nauči te osnove, ima svoju pozitivnu ulogu, ali vožnja u stvarnosti je nešto sasvim drugo”.
Sjetite se samo stojičevih riječi na početku godine:
1. Ispod 4600 neće ići na toj granici postoji solidna podrška, kad je i to probilo onda je rekao
2. Ispod 4200 neče ići na toj granici postoji jaka kupnja, pa kad je i to probilo
onda je bilo 4000 bodova, pa dalje 3800, pa 3600 pa je sad 3300, pa kad to probije bit će 3000 itd… da sad ne dužim.
Bolji analitičar od takvih analitičara bila bi bakica koja na dolcu prodaje grincek.
Ona se puno brže dogovori s kupcem di je donja granica cijene:
Evo primjer: Mrkva 10 kuna, 10 kuna, dođe kupac i kaže može 10 ako mi da te još malo i peršina. Bakica kaže može.
BF se aktivno uključuje na razini 3400, dok je realnije reći da je razina zasigurno niža, zanemarimo li težinske udjele INE i HT. Znači pravo vrijeme za ateriranje.
Situacija je takva jer je nekima do mozga počelo dolaziti, naravno sa zakašnjenjem, da je sasvim realno da BF bude likvidiran, i onda nađu se oni lagano na sastanku i što zaključe? Jedno veliko NIŠTA. Kao oprostite nismo mi mislili ništa loše i nije sve tako crno, pa mala korekcija i tako to, a između redova tko vam je kriv što niste prodali, ali ako već niste počnite sad kupovati i sl. Uglavnom to je poprilično neozbiljno.
Ako BF ne bude likvidiran, moguće da se i izvučemo, ali teško da će se moći podići ozbiljnija barikada za zaustaviti lavinu prodaje, znači pod pretpostavkom da sutra postoji konsenzus da je ovo blizu dna čeka nas daljnji pad samo radi amortizacije te silne prodaje, ali možda jedino svjetlo može biti to ako je u stvarnu situaciju već uključen scenarij likvidacije BF, e onda je moguć i nešto optimističniji pogled…
Gle, ako zelite da pisem i dalje moze. Nema frke. Dapace. Inace ne slazem se sa zadnjim dijelom recenice gdje si napisao “burza srusena” kao da je to svrseno. Mislim da nije. Evo ti nekoliko razloga:
– GFI koji su izasli ove godine su dobri sto nije imalo utjecaja na burzu, barem ne previse.
– svijetska kriza jos nije gotova, zapravo outlook je nepoznanica. Koliko ce trajati? Koliko ce biti jaka?
– BOE je skinuo kamatnu stopu ECB nije – kako ce se stvari odvijati sa EU? Da li ce tamo udariti jaca inflacija ili recesija? Ako da, hocemo li mi uvesti tu inflaciju i u kolikoj mjeri? Hoce li EU braniti svoje gospodarstvo na stetu zemalja koje nisu EU (citaj kakve cemo izvozne kvote dobiti)?
– BF krece od ponedjeljka. Sto znaci odgoda 60 dana – da pad necemo ocekivati u slijedecem tjednu nego za dva mjeseca? Tko misli da je jeftino neka kupuje, nitko mu ne brani.
– meni osobno sastanak u petak na ZSE govori da je stvar izmakla kontroli i da se pokusava nagovoriti male ulagace da pocnu spasavati trziste. Svi ulagaci bi morali imati transparentnu i pravodobnu informaciju ako stavljaju novac na trziste a sada se odjednom proglasava drzavnom tajnom stanje u BF i taj fond radi po specijalnim represivnim pravilima!!! Sramota i kriminal.
par napomena po osnovi ključnih tvrdnji:
– gfi su bili dobri ali nisu utjecali na padajuće tržište, što ne znači da neće utjecati na rast kad se pad zaustavi
– svjetska kriza nije gotova ali je pri kraju, jer kad svi doznaju za probleme onda su problemi pri kraju
-BF nikud ne kreće, to premisa vas nekolicine koja može biti točna i ne mora
– ostaje na kraju zaključak da se tebio nešto čini, što je tvoj osobno dojam, moj osobni dojam je da smo pri kraju sa korekcijom jer smo izišli iz precijenjosti, a čak ni ameri nisu pali više od 50% u odnosu na 1999.-2000. godinu, a bili su precjenjeniji od nas
tako da ne vidim razloga za paniku, samo za polagani i povoljan šoping
Cijene će nastaviti padati dok neki strani investicijski fond, recimo barclay koji je najavio ulaganje u hrvatske dionice ove godine ne odluči da su mu neke dionice dovoljno jeftine, Jedino što oni ne ulažu milju, dvije kuna već će vjerojatno uložiti milijardu kuna ili dolara. Kupiti naše firme za bagatelne cijene. [embarass][embarass]
…nije mi drago što moram primjetiti da je ivek123 jedan od rijetkih koji realno i objektivno sagledavaju sadašnjicu…svi ostali se povode za nekakvim svojim željama i subjektivnim stavovima…
ivek123: ” ” …nije mi drago što moram primjetiti da je ivek123 jedan od rijetkih koji realno i objektivno sagledavaju sadašnjicu…svi ostali se povode za nekakvim svojim željama i subjektivnim stavovima…
Ako si daš truda i izradiš profil ocobe pod imenom ivek123 bit će ti jasno da se ne radi o osobi koja komentira nego o osobi koja kreira događanja na tržištu. Da bi se predvidjelo ovo što se dogodilo bilo je potrebno pripadati uzkom krugu ljudi od povjerenja koji su i kreirali događaje.!
coyote.sk:
”
ivek123: ” ” …nije mi drago što moram primjetiti da je ivek123 jedan od rijetkih koji realno i objektivno sagledavaju sadašnjicu…svi ostali se povode za nekakvim svojim željama i subjektivnim stavovima…
”
Ako si daš truda i izradiš profil ocobe pod imenom ivek123 bit će ti jasno da se ne radi o osobi koja komentira nego o osobi koja kreira događanja na tržištu. Da bi se predvidjelo ovo što se dogodilo bilo je potrebno pripadati uzkom krugu ljudi od povjerenja koji su i kreirali događaje.!
Aha. Dakle, fondovi su se prepali ivekovog pisanja pa krenuli u rasprodaju. O strancima da ne pricam. Fenomenalno. Hans Christian Andersen je mala beba za tebe.
I onda sam ja tako iz tog povjerljivog kruga ljudi odlucio to u povjerenju podijeliti sa cijelim forumom??? [lol] [lol] [lol]
Stvarno se pitam zasto pisem ovdje??? [shocked][shocked]
Lijepo je bilo vidjeti tvoj “argumentirani” post u kojem trazis da vise ne pisem! Zivjela demokracija i ljudska prava. Jedini problem je sto takav post u meni izaziva zelju da se javljam sto cesce…. [lol] [lol] [lol]
Dobro jos ova burza gura kraj ovakvih “ulagaca”! [sad]
Ja stvarno ne razumijem ove napade na iveka, uglavnom samo čitam forum i iz cijele mase postova od koji je 99% drukerskih ili bezvrijednoih ivek je odavno upozoravao na ovo što se desilo. Druga je stvar što neki ne mogu ili nemaju snage, ne žele prihvatiti realnost, a ona nije nimalo lijepa.
Ja se bojim da smo na pragu sloma burze i nimalo nisam optimističan u pogledu budućih kretanja, jednostavno crobex nema goriva, drugo opasno stanje je da se kako je netko napisao izvlači lova iz likvidnih dionica za obranu ine i ht-a jer su to narodne-političke – državne dionice, ako one padnu ispod cijene na ipo-u digla bi se velika prašina tada bi čini mi se i neki menadžerčići mogli otići ovako svi šute to što će neke ili većina drugih vjerojatno izgubiti i 80% svoje vrijednosti nije bitno.
Ja osobno dijelim ivekovo mišljenje i ne bih se iznenadio da idemo ispod 3000 gotovo sam siguran da će tako i biti
Cijene će nastaviti padati dok neki strani investicijski fond, recimo barclay koji je najavio ulaganje u hrvatske dionice ove godine ne odluči da su mu neke dionice dovoljno jeftine, Jedino što oni ne ulažu milju, dvije kuna već će vjerojatno uložiti milijardu kuna ili dolara. Kupiti naše firme za bagatelne cijene. [embarass][embarass]
A što misliš, kad dođe neki takav fond da će to najaviti: evo mene ovdje i sad počinjem svaki dan kupovati vaše dionice? Oni će sve pripremiti unaprijed, naći će igrače koji će za njih tjednima i mjesecima kupovati dionice dok su nisko (možda već i kupuju, promet u petak bio je skoro 140 mil. kn!!) ili će sami kupovati skriveni iza skrbničkih računa i onda ćemo odjednom vidjeti novo ime u vrhu top 10 raznih dionica i reći: auuuu, evo stranaca, kupuju, idemo i mi! Oni će tada čekati da mi te dionice dignemo 50% gore, pa će nam ih onda uvaljati i reći: a sad adio.
Pitanje je samo zašto mi sami sad ne kupujemo kad su dionice pale 50% nego vjerujemo fond managerima koji viču da je SADA tržište skupo i precijenjeno? Sada kad je palo 50%? A nije im bilo skupo pred 6 mjeseci kad su u te iste dionice utukli stotine milijuna kuna po 50% skupljim cijenama?
Ne budite naivni, na padaju cijene zato što kompanije lošije posluju (dapače, puno ih je objavilo odlične rezultate za 2007. te najave za još bolju 2008., ulazak u EU je moguć već iduće godine itd…) i ne pričaju oni da su sada precijenjene jer stvarno tako misle nego zato jer sada, kad je sve u pola cijene, žele da još neko vrijeme potraje ovakva situacija da se nakrcaju i da malima preotmu dionice! Pogotovo to vrijedi za mirovince koji para imaju, nemaju povlačenja love iz fondova nego im sve lova ostaje i dalje u fondovima, a svaki mjesec u fondove im dolaze nove stotine miljuna kuna od doprinosa! Oni nemaju nikakvih problema s kešom, isplatama itd. i ovo im je fantastična prilika da se savršeno pozicioniraju za narednih 5-10 godina i kasnije samo gledaju kako cijene rastu! No, za tako nešto im trebaju mali ulagači koji će im sada prodati dionice s 50-70% minusa, a kad mali ulagači nestanu s burze, onda će im tržište odjednom postati podcijenjeno i krenut će rast!
Sad je pitanje tko će na kojoj strani dočekati taj rast – netko s dionicama u ruci, a mnogi s prodanim dionicama i gubicima od 50-70%, pa će opet s tim ostacima keša koje su im fondovi dali za dionice na dnu, kupovati od fondova te iste (nekad svoje) dionice, ali po 50% višim cijenama!