Jedno pitanje za sve tudume koji gledaju samo P/E kao moja baba i kazu da ako je 20 je dijonica precijenjena i amen, druge stvari ne postoje.
Evo imate firmu ciji je net assets (dakle imovina minus obveze), dakle kapital firme 100. dakle da ode u likvidaciju da se namire svi dobavljaci i naplate potrazivanja sa kapitalom bi imali 100.
Firma posluje sa nulom, dakle niti vrit niti mimo.
Zbog toga je P/E recimo 50.
Sa tim P/E dobijamo vrijednost firme od 20.
Dakle, vamam firma vrijedi po P/E= 50/5=10 jer je to kao u Poljskoj.
Dakle 10,
Neto imovina je 100.
Dajte oladite sa multiplama koja neznate citati i razlicita su za sve industrije
Ovi sa mojnovac kažu da je P/E trenutno 18[thumbsup]
Ne znam. Ja sam uzeo podatak iz businessa od ponedjeljka. Stojić ga je izračunao na 21,4.
Kak može biti P/E na 50 ako firma posluje sa nulom[shocked][shocked]
a dapače to je čest slučaj da net asset vrijedi više od dionice , a i čest slučaj je da je profitabilnost u dosta društava daleko ispod prosjeka za te djelatnosti kojima se bave .. a veća profitabilnost je i veći P/E .
a da ne pričamo o tome da tek danas puno Hr firmi počinje poslovati sa pozitivnom dobiti , da se restrukturiraju udružuju i investiraju ..
Sančo:
”
Ovi sa mojnovac kažu da je P/E trenutno 18[thumbsup]
”
Ne znam. Ja sam uzeo podatak iz businessa od ponedjeljka. Stojić ga je izračunao na 21,4.
To je bilo prije ovog zadnjeg pada a i pitanje je da li Stojić uzeo u obzir nove podatke iz GFIja??[lol]
Gledam današnje trgovanje, burza leti kad je promet malo jači i odmah kreće hlađenje, pa ne mislite valjda da se kupcima žuri, oni namjerno otežu da skupe malo veće količine.
Vidljivo iz aviona ( strogo kontrolirana trgovina a da se cijene ne podignu previše )[lol]
Zar se ne bojite bull trapa? Mislim da nema snage za oporavak. Strani špekulativni kapital se povukao i otišao na druga brzorastuća tržišta ostavljajući balone našim fondovima i malim investitorima, fondovi muku muče sa sredstvima i isplatama udjelničara. Prosječni P/E u Austriji je 10, Poljskoj 15, a kod nas 21 i prerano je da bi se ulagači orijentirani na vrijednost odlučili na ulaganja u vremenu kada tržište pada. U tom trenutku bi uistinu trebalo biti dobro potcijenjenih dionica da bi se odlučili na kupnju, jer računaju da može i niže. _Mrzljak_: ” ovu su stvarno smiješne razine cijena na nekim dionicama .. i za koji mjesec biti će predmet čeženje mnogih .. “zašto tada nisam kupovao ?” .. ” ” Slažem se, ali mislim da će biti i jeftinije i da ne treba srljati sa kupnjom. Ponekad reliji mogu trajati mjesecima da bi se igrači iskrcali kupcima ostavivši bezvrijedne papire, a medvjeđe tržište nastavi svoj pad.
nemas pojma o necemu sto se zove fundamentalna vrijednost dionica
ili samo drukas[bye]
E blueman, baš sam tebe čekao. Znao sam da ćeš me zbog toga napasti.
Tebe se sjećam još sa magme kada si tvrdio da je magma brzorastuća firma i da je visoki P/E opravdan brzim rastom, a HT je firma koja ne raste i njena cijena je previsoka. To si opravdavao svom silom formula.
Otada je HT-u(spororastuća firma) dobit porasla 11,4%, a koliko je porasla Magmi(brzorastućoj firmi)? Trebala je po prospektu 50%, a koliko je porasla? Da nije možda pala?
Toliko od skeptika (tuduma) što mislim o tvojim konstantnim drobljenjima.
Čini mi se da nas u četvrtak i petak očekuje zaron [sad]
Neka se desi što se mora desiti.
Idem sad uplatit Loto 10 milja nije za bacit [lol]
Jedno pitanje za sve tudume koji gledaju samo P/E kao moja baba i kazu da ako je 20 je dijonica precijenjena i amen, druge stvari ne postoje. Evo imate firmu ciji je net assets (dakle imovina minus obveze), dakle kapital firme 100. dakle da ode u likvidaciju da se namire svi dobavljaci i naplate potrazivanja sa kapitalom bi imali 100. Firma posluje sa nulom, dakle niti vrit niti mimo. Zbog toga je P/E recimo 50. Sa tim P/E dobijamo vrijednost firme od 20. Dakle, vamam firma vrijedi po P/E= 50/5=10 jer je to kao u Poljskoj. Dakle 10, Neto imovina je 100. Dajte oladite sa multiplama koja neznate citati i razlicita su za sve industrije
pa kod nas ima možda 5 firmi koje se mogu vrednovati na osnovu postojećeg P/E (ako nećemo gledati P/E samo na osnovu prethodnog GFI).
samo jako si nervozan u zadnje vrijeme. pa što ako ljudi ne znaju čitati izvještaje.
E blueman, baš sam tebe čekao. Znao sam da ćeš me zbog toga napasti. Tebe se sjećam još sa magme kada si tvrdio da je magma brzorastuća firma i da je visoki P/E opravdan brzim rastom, a HT je firma koja ne raste i njena cijena je previsoka. To si opravdavao svom silom formula. Otada je HT-u(spororastuća firma) dobit porasla 11,4%, a koliko je porasla Magmi(brzorastućoj firmi)? Trebala je po prospektu 50%, a koliko je porasla? Da nije možda pala? Toliko od skeptika (tuduma) što mislim o tvojim konstantnim drobljenjima.
OPR, pucanj u prazno,
Da nesto znas ne bi to napisao,
pogledaj koliko je redovne dobiti HT, a koliki je dio od prodaje Mostara
[bye]
E blueman, baš sam tebe čekao. Znao sam da ćeš me zbog toga napasti.
Tebe se sjećam još sa magme kada si tvrdio da je magma brzorastuća firma i da je visoki P/E opravdan brzim rastom, a HT je firma koja ne raste i njena cijena je previsoka. To si opravdavao svom silom formula.
Otada je HT-u(spororastuća firma) dobit porasla 11,4%, a koliko je porasla Magmi(brzorastućoj firmi)? Trebala je po prospektu 50%, a koliko je porasla? Da nije možda pala?
Toliko od skeptika (tuduma) što mislim o tvojim konstantnim drobljenjima.
I ja bi dobronamjerno preporučio par knjiga o fundamentalnoj analizi.
Ovako kako ti pišeš opr, ispada da bi moj sin koji još u školu nije krenuo mogao trgovati na burzi i davati ocjene fundamentalne analize pojedinih dionica ili tržišta.
Prvo ispeci , pa onda reci, kaže stara narodna.