ovakvo burzovno iskustvo koje smo u zadnjih par mjeseci dobili se ne može platiti
pa nisam siguran da je ovo bilo besplatno
pa valjda zato što njegov Hypo već duže vrijeme intenzivno sve rasprodaje po bid-u, a osobito one dionice koje Stojić tih dana javno po medijima hvali kao strong buy
baš ne vjerujem da on i ti analitičari imaju na to puno utjecaja, to je očito stvar poslovne politike banke.
ali kako god bilo, oni koji su bacili sitne ulagače u paniku su oni koji ih svim metodama – po novinama, forumima, rušenjem naloga – uvjeravaju da se dionica trebaju riješiti a ne oni koji im govore da ih drže.
IMAM IDEJU !
Na sajmu plovila u Splitu- održat će se i cirkus sa ponudom NEKRETNINA ! Dolaze bogataši, raja koja se
utaplja u lovi, biznismeni koji ne gledaju ekrane svaki dan i ostali…. Složit će im nekretnine, po ” jeftinim ” cijenama da si kupe usput, dok razgledavaju jahte i jedu čevape na rivi…
AJMO SLOŽITI ŠTAND sa prodajom jeftinih dionica strancima- NEK MALO PONESU SA SOBOM NA SJEVER?!
Predstavimo im burzu koja je u teškoj bijedi i jadu, na zastavice objesimo “krasna financijska izvješća” i
kao male suvenire – dat ćemo im BALONE sa natpisima dionica koje su zviznule najviše … uz gratis
pumpicu , da ih lakše napušu …. kaj velite ? ???
pa nisam siguran da je ovo bilo besplatno
ma kakvi besplatno. ali ak razmišljaš dugoročno … sve bu se to isplatilo.
Stvarno me zanima kakav utjecaj na burzu može imati braniteljski fond?
On je sa svoje cca 3 milijarde kap u moru jer je burza ove godine već potonula 72 milijarde!
od NATO a sam popio minus a od Rusa virus. Toliko o globalnim utjecajima na moj život.
Prije svega psihološki, ali ne isključivo samo to. Ipak 3,5B nije zanemariva količina za ZSE. Bear Stearns je također samo kap u vodi NYSE, pa je bailout raketirao burzu na gore. To je pokazalo investitorima da je država uz njih, a ne protiv njih. Mi ćemo iz odnosa države prema BF-u vidjeti da li država doživljava burzu kao motor razvoja ekonomije ili kao sredstvo za kupovanje glasova. Ona nemože biti i jedno i drugo. Ako država uvijeri investitore u ovo prvo, onda idemo gore. Ako se pokaže da vlada ipak vidi burzu samo kao sredstvo za kupovanje glasova, onda će normalno i ta burza vrijediti puno manje u očima investitora.
S obzirom na ovako male promete zadnjih dana, kao i niz drugih stvari (odlična FI, politička situacija, struktura kupnje posljednjih tjedana na “jačim” dionicama, veliki postotak pesimista i sl.), mislim da bi uskoro mogao početi preokret. Osobno vjerujem, najdalje do kraja ovog mjeseca, ali ne mislim da će biti naglog rasta, već pomalo “ispipavajući teren”…
S obzirom na ovako male promete zadnjih dana, kao i niz drugih stvari (odlična FI, politička situacija, struktura kupnje posljednjih tjedana na “jačim” dionicama, veliki postotak pesimista i sl.), mislim da bi uskoro mogao početi preokret. Osobno vjerujem, najdalje do kraja ovog mjeseca, ali ne mislim da će biti naglog rasta, već pomalo “ispipavajući teren”…
To smo govorili i prošli mjesec, pa smo od onda fino pali…
Potpuno se slazem!
Međuostalim, ne tako davno…da li se sjećate?
ZSE uvodi Market Maker-e
Isječak:
Market Makeri
Gluposti. Sve velike burze na svijetu odstupaju od market maker modela jer je dokazano da oni ne pridonose likvidnosti i dobri su jedino za pravljenje profita za na svojim racunima. Oni vide sve buy i sell naloge i tipicno naprave veliku zaradu sa tzv “front-running” – nedozvoljenom manipulacijom, gdje kupe za svoj racun kad vide da je vise naloga za kupnju prije nego ispune te naloga (naravno cijena poslije njihove kupnje ide gore) i prodaju za svoj racun prije naloga kad vide da je vise prodavaca. NYSE polaku ukida market makere, NASDAQ ih nikad i nije imao. Vecina trgovine se i tako obavlja putem ECNs (Electronic Communication Network
after 14og[thumbsup]
Ajmo BUSHA dočekati sa najvećim padom burze u povijesti.
Da se pokažemo u najboljem svjetlu.
Kad bude pitao za gospodarstvo, ziher neće pitati za stock market[thumbsup]
Za one koji neznaju:
Ovo je igra fondova a ne njihova panika. Da je panika dionice bi otišle u blokadu a kao što vidite nijedna nije otišla.
tony:
”
”
To smo govorili i prošli mjesec, pa smo od onda fino pali…
Slažem se, ta opcija je uvijek otvorena. Samo market makeri mogu precizno znati kad će što učiniti i time eventualno pokrenuti tržište.
Ipak ovako slabi prometi su očiti znak kolebanja i nesigurnosti. Druga opcija koja bi se mogla dogoditi nakon ovolikog kolebanja bila bi totalna katastrofa za dionice, a vjerojatno i za tržište kapitala u HR općenito barem na 2-3 godine dok ljudi ne zaborave gorka iskustva i ponovno se više vrate fondovima, dionicama i sl.