Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

AMERI danas opet zeleni[thumbsup]

Šulenta: Nije mandat Hanfe biti investicijski savjetnik ili prinudni upravitelj fondova

Business.hr
19.03.2008 14:18
Pročitaj komentare(1)

Član Uprave Hanfe Ivo Šulenta iznio je u pismu Business.hr-u stav o ulozi Hanfe na hrvatskom tržištu kapitala vezano uz edukaciju ulagača i ulogu regulatora kao stabilizatora tržišta. U reakciji na komentar Tomislava Petrova „Crobex nije Titanik“ Šulenta ističe odgovornost svih sudionika na tržištu kapitala da upozore na potencijalne rizike za ulagače.
Vezane vijestiKomentar Tomislava Petrova: Crobex nije Titanik!

Hanfa će u narednom razdoblju edukaciji sudionika na tržištu posvetiti posebu pozornost te Šulenta najavljuje i posebnu marketinšku kampanju Hanfe s ciljem educiranja tržišta.

Komentar na tekst Tomislava Petrova objavljujemo u cijelosti:

Nastavi čitatiOglas:

„Zaista je zanimljivo to naše tržište kapitala i raznorazni komentatori koji si daju za pravo monopol na istinu i status i suda i porote i izvršitelja kazne. Tako pod navedenim naslovom “Crobex nije Titanik!” vaš uvaženi komentator, a naš bivši djelatnik gospodin Tomislav Petrov iznosi neke kvalifikacije preko kojih je teško prijeći, a da ih se ne komentira.

Tijekom prošle godine HANFA je u nizu javnih istupa upozoravala investitore na potrebu prethodne dublje analize tržišta ili pojedine dionice prije nego što se odluče na kupnju istih, na činjenicu da “stabla ne rastu do neba” i tomu slično. Nitko nije na to obraćao pažnju kao ni na općepoznatu uzrečicu da kad vam taksisti i frizerke počnu davati savjete koje dionice kupiti, da je to vrijeme za prodati i distancirati se od tržišta jer je pregrijano i “zrelo” za korekciju ili krah (ovisno o tomu koliko ste izgubili).

Naravno da regulator ne smije izravno reći da je tržište prenapuhano jer je lako moguće da to postane samoispunjavajuće proročanstvo, a to nije funkcija i mandat regulatora, već za to postoje razni investicijski savjetnici, analitičari i slično. Dakle, kad je tržište tj. Crobex zadnjih par godina snažno raslo, nitko za to nije “krivio” HANFU jer se to podrazumijevalo i pripisivalo samom tržištu tj ponudi i potražnji, ili što bi Englezi rekli “market forces”.

Međutim, kad je tržište počelo padati, svi su se odjednom, kao začuđeno, počeli pitati:”Gdje je tu regulator?”. Što regulator radi? Zašto regulator nešto ne uradi? A što bi to regulator trebao uraditi osim omogućiti normalno funkcioniranje tržišta u smislu besprijekornog rada burze, SDA, brokerskih kuća, fondova, predlaganja zakona i pravilnika itd. Itd.? Nije mandat Hanfe biti investicijski savjetnik ili prinudni upravitelj fondova koji će štititi investitore od možebitnih gubitaka. Investicijska javnost mora naučiti da cijene na tržištu variraju i da je to rizik, a ne jednosmjerna ulica u pozitivnom tj. uzlaznom smjeru i ta se spoznaja plaća i najbolje uči na vlastitom džepu.

Da se vratimo naslovu! Gospodin Petrov je morao primijetiti da predsjednik US SEC, dakle, američke Komisije za vrijednosne papire javno ne nastupa i ne nagovara raznorazne investitore da ne prodaju dionice jer su cijene preniske, ili pak, da im ne daje bilo kakve preporuke glede njihovih investicijskih odluka. Kad je 1996. godine tadašnji predsjednik američke Centralne banke gospodin Alan Greenspan upozorio protiv “irrational exuberance” tj. nerazumne euforije na njujorškoj burzi, Dow Jones indeks pao je više od 5% u jednom danu. Odluke američke Centralne banke potpuno su autonomne od odluka i utjecaja američke Komisije za vrijednosne papire, ali to je već druga priča.

Barem toliko bi gospodin Tomislav Petrov morao znati, ili promijeniti posao.“

http://www.business.hr

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

tigrus: ” 6. da je bolje kupiti IGH od INGRE zbog politicke podrske? ” Jakog li ti argumenta. Bolje napravi FA usporedbu na ovim cijenama, k tome možeš napraviti i tehničku analizu trgovanja dionicom ( ne TA koja se radi po forumu ), pa ćeš ustanoviti da je na INGR po cijenama većim od tržišne protrgovan ne cijeli free float, nego i debelo preko toga, s druge strane IGH ima jedan od najvećih free floata među dionicama u HR i daleko je od ovakve ” idilične ” situacije. Da ne govorimo o opravdanosti rasta jedne i druge dionice, iza Ingre su stajali novi projekti , dokapitalizacija, ogromni napredak u poslovanju , a koji dio toga svega ima IGH? Dalje, u INGR na ovim cijenama niti jedan fond nije u plusu ( dokap je bio po 35 000, veliki paketi su prolazili između 50 000 – 60 000 ), odnosno , što je veći bio porast dionice rastao je i promet,s druge strane iz IGH na ovim cijenama itekako ima izlaženja u plusu. Ingra je ove godine ugovorila novih poslova više nego cijeli prošlogodišnji prihodi tvrtke, a koji dio toga je IGH? SAmo najave o izlasku u regiju i Rusiju ( što ima i Ingra, upravo kuopuje Mavrovo ). Da ne govorimo da je Ingra ove godine skoro pa duplo više pala cjenovno od IGH ( a u stvari je trebalo biti obrnuto ). OK, i IGH je na ovim cjenama po meni OK, ali napisati bez argumenata ovakvu tvrdnju o tome da je IGH na ovim cijenama bolja prilika od Ingre po meni nije u redu. Ja sam naveo neke činjenice i tvrdnje pa sada ti to probaj pobiti.

Kad ce licenca za ingru???

Hrvatska priznala Kosovo

http://www.vecernji.hr/home/index.do

Bogat si tek kad imaš nešto što nikad ne bi mogao kupiti novcem! (Brooks)

Barem toliko bi gospodin Tomislav Petrov morao znati, ili promijeniti posao.“

http://www.business.hr

Uh kakav hračak i to s vrha

Ameri još danas i ove godine su u plusu! A mi 28% u minusu. Mi smo budale a za njih to kažemo. [undecid]

pusti petrova, muči on muku s marginom koji je digo dok je crobi bio na 4600 [lol]

Ameri još danas i ove godine su u plusu! A mi 28% u minusu. Mi smo budale a za njih to kažemo. [undecid]

Problem je što ameri znaju svoje dno i brane ga, a ne kao mi. Nit znamo di je dno Crobexa, niti ga branimo.

Mudro je zborio stari Seneca: "Per ipiz dudatis eneus iri!"

Samo za Iveka

U trećem grmu leži zec

*10yr Note -0.0200 -0.006% 3.449%
*NYMEX Crude Oil -2.62 -2.39% 106.80
Gold -34.40 -3.43% 969.90

PRODAJEM U LIMBURGU____________________________________________________________________________________________________

pusti petrova, muči on muku s marginom koji je digo dok je crobi bio na 4600 [lol]

Koliko sam shvatio on je digao margin samo na HT koji je tad bio oko 310 tako tako da sigurno nije loše prošao. Bar zasad

što je ovo sa zlatom? danas -4,4%. još malo i potući će rekord grobexa!

što je ovo sa zlatom? danas -4,4%. još malo i potući će rekord grobexa!

Neka, samo nek nam dionice krenu gore pošteno već jednom. A to je znak da ekipa prodaje zlato i kupuje dionice.

Mudro je zborio stari Seneca: "Per ipiz dudatis eneus iri!"

New Report

Close