Vatrogasni potezi američke središnje banke
Američki financijski gigant prodan u bescijenje da izbjegne bankrot
Američka investicijska banka Bear Stearns prošlog je tjedna rušila američke burzovne indekse zbog uznemirujućih informacija o njenoj nelikvidnosti. Agonija jedne od najvećih svjetskih financijskih institucija je zaključena jučer, kada je konkurentni JPMorgan Chase objavio da preuzima problematični Bear Stearns, i to za samo 236,2 milijuna dolara (2 dolara po dionici), spriječivši bankrot. Američka središnja banka (The Federal Reserve) i vlada odobrili su takav potez po hitnom postupku, što pokazuje razmjere krize u Americi, koja srlja u recesiju. Središnja banka (Fed) priskrbit će posebna sredstva JPMorganu za financiranje tog preuzimanja. Trgovanje dionicama Bear Stearnsa zaključeno je u petak po cijeni od 30 dolara po dionici, dok je ta dionica na svom vrhuncu vrijedila 159,36 dolara.
ovo znači daljnje potonuće dolara
Uh. Nije dobro. Ali to smo već svi znali.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601103&sid=aDSFgf3DHR_A&refer=news
“I tend to agree with the fellow who says, `Hey, this is the greatest financial crisis since World War II,”’ said Jean- Marie Eveillard, 68, who runs the $21.3 billion First Eagle Global Fund in New York. The fund, which has returned an average 15.2 percent each year this decade compared with a less than 0.1 percent annualized gain for the S&P 500, has about 25 percent in cash and gold, more than its holdings in U.S. stocks. “Investors who take the attitude that the economy will be slow in the first half and then it will turn around, they’re probably dreaming.”
ajmo iskusni forumaši i investitori da čujemo procjenu današnjeg dana?
ja se bojim da ću morat prodavat usprkos gubicima i pokušat ulazit na nižim razinama.
bojim se da danas slijedi još jedan duboki pad.
da čujem mišljenja
ajmo iskusni forumaši i investitori da čujemo procjenu današnjeg dana? ja se bojim da ću morat prodavat usprkos gubicima i pokušat ulazit na nižim razinama. bojim se da danas slijedi još jedan duboki pad. da čujem mišljenja
Mislim da netreba gledati ni europu ni Ameriku, kod nas dolaze sve pozitivnije vijesti tako da mislim da bi mogli ostati danas na 4000 bodova.
Ionako dok su oni rasli mi smo padali!
Uh. Nije dobro. Ali to smo već svi znali. http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601103&sid=aDSFgf3DHR_A&refer=news “I tend to agree with the fellow who says, `Hey, this is the greatest financial crisis since World War II,”’ said Jean- Marie Eveillard, 68, who runs the $21.3 billion First Eagle Global Fund in New York. The fund, which has returned an average 15.2 percent each year this decade compared with a less than 0.1 percent annualized gain for the S&P 500, has about 25 percent in cash and gold, more than its holdings in U.S. stocks. “Investors who take the attitude that the economy will be slow in the first half and then it will turn around, they’re probably dreaming.”
Ima i drugačijih mišljenja. Npr da USA nije i niti će ući u recesiju, a svi problemi koji su vidljivi i nisu toliko veliki koliki su poremećaj izazvali na burzama u svijetu. Otklanjanje uzroka ovakvog stanja a to je kreditna kriza u tzv suprime sektoru je pri kraju, a ono što je istinska opasnost tj inflacija nije na vidiku. Problem može nastupiti ako dođe do naglog zaokreta, bit će pušione i to ogromne na Commodity Futures pa smo opet na istom. Mene međutim interesira jedna stvar, a to je tko zarađuje u ovim kriznim vremenima! I na čemu zarađuje, pa da i mi tako pokušamo.
guster: “ajmo iskusni forumaši i investitori da čujemo procjenu današnjeg dana? ja se bojim da ću morat prodavat usprkos gubicima i pokušat ulazit na nižim razinama. bojim se da danas slijedi još jedan duboki pad. da čujem mišljenja”
Duboki pad? Ne mora biti. Burza iznenadi i to uvijek onda kad to najmanje očekujemo. [cool]
Iako cijene današnjeg predtrgovanja na to ne upućuju, osobno držim (hm, priželjkujem?) da ćemo crobex ‘vrtiti’ oko 4000 sve do Uskrsa. I to zbog čisto psiholoških razloga/očekivanja. [thumbsup]
čini mi se da je kupnja nejaka u odnosu na prodaju
zamisli zasto… dax na najnizoj razini u godinu i pol