Kriza burze je iza nas
Business.hr
04.03.2008 11:19
Pročitaj komentare(0)
Tjednik Nacional objavio je razmišljanja nekih uglednih domaćih upravitelja fondovima. Upravitelji Ilirike, ZB Investa i PBZ Investa ocijenili su kako su najozbiljniji rizici krize na tržištu kapitala iza nas.
Prema riječima člana Uprave Ilirika Investmentsa Zorana Ilića, kriza na domaćem tržištu kapitala bila je najteža u posljednjih petnaestak godina, a uzrokovana je sklopom okolnosti.
“Što se tiče zapadnih tržišta, slažem se s većinom analitičara koji kažu da su daljnje korekcije moguće, ali o krizi se ne može govoriti. Domaće tržište, koje je dosad pokazivalu malu korelaciju sa zapadnima, početkom godine reagiralo je na događaje koji su se poklopili – mirovinski fondovi povukli su novac iz dioničkih fondova, kapital se izravno reinvestirao na tržište, a tu je i svjetska kriza i pitanje Kosova”, kaže Ilić.
Nastavi čitatiOglas:
U ZB Investu smatraju da je kriza na tržištu hipotekarnih kredita u SAD-u, koja se prelila na bankarski i građevinski sektor, u kombinaciji s visokim cijenama nafte, probudila sumnje u ostvarenje prognoziranog gospodarskog rasta u svijetu, što se odrazilo na valuacije dionica. Prema nekim osnovnim pokazateljima, dionička tržišta na velikim svjetskim burzama nisu bila pregrijana, ali u uvjetima neizvjesnosti mnogi su se ulagači ipak radije povukli.
Igor Pavlović, član Uprave PBZ Investa, tvrdi kako je “strah od potencijalne recesije najvećeg svjetskog gospodarstva, onog američkog, prelio pesimizam i na ostatak svijeta, pa tako i na Hrvatsku. Prijetnje tržištu kapitala jesu i smanjenje imovine fondova koji će manje ulagati u dionice, potencijalno usporavanje pretpristupnih pregovora Hrvatske i EU i moguće uvođenje još restriktivnije monetarne politike.”
Ode i evropa u crvenilo…
A što bi ti rekao da ti ljudi povlače lovu iz fonda. Možda kriza je tek na početku bit će još gore, ali ipak nemojte nam povlačit lovu bit će bolje za par godina[lol]
hura, kriza je iza nas! [lol]
samo ne znam zašto je cijela europa u crvenom? [undecid]
Od žalosti što je kriza gotova! Htjeli su još jeftino kupovat…
hura, kriza je iza nas! [lol] samo ne znam zašto je cijela europa u crvenom? [undecid]
Zato što ne čitaju Business.hr
[lol] [lol]
hura, kriza je iza nas! [lol] samo ne znam zašto je cijela europa u crvenom? [undecid]
Zadnji trzaji krize.[thumbsup]
Kriza burze je iza nas?
Tjednik Nacional objavio je razmišljanja nekih uglednih domaćih upravitelja fondovima. Upravitelji Ilirike, ZB Investa i PBZ Investa ocijenili su kako su najozbiljniji rizici krize na tržištu kapitala iza nas.[thumbsup][thumbsup]
beholder:
”
”
Zato što ne čitaju Business.hr
[lol] [lol]
Pali su daleko manje od nas, budimo realni.
Malo je off topic, samo da vas pitam za mišljenje. Čitam na biznisu kako je tip kupio cijelo selo na otoku Visu sa desetak kuća za 370000 eura. Znam jedno selo u hrvatskom Zagorju od 7 kuća( jedna je od moje stare) na jednom lijepom brežuljku. U cijelom selu živi još samo jedna stara baba. Sve kuće su na prodaju jedino treba još riješiti babu. Bi se isplatilo kupiti cijelo selo za recimo 50000 Eura, jer za tu cijenu bi sigurno prodali. To je autohtono s tim da su još 2 kuće u jako dobrom stanju. Mislim ono…uđemo u Uniju , cijena skoči x10..[proud]
@zeko A što bi ti rekao da ti ljudi povlače lovu iz fonda. Možda kriza je tek na početku bit će još gore, ali ipak nemojte nam povlačit lovu bit će bolje za par godina[lol]
Izgleda da im lova gadno odlazi. Morali su dati mali oglas.
Usput, imamo vijest da je dug u 2007 povećan za preko 3 mlrd eur, što je ca 10% u godinu dana. Prekrasno nam ide. Jedva čeka platnu bilancu za 2007.
Ofenziva prodavatelja. WTF ATPL??? Pa zar to nije jedna od uzdanica Crobexa???