wunderkind: ” Poštovani, Vrlo rado ću vam odgovoriti. Naime, u razdoblju inflacije kompanije uobičajeno ostvaruju rast u razini inflacije (prihod od prodaje raste za povećanje cijena u prodaji, rastu i troškovi, no ne toliko brzo jer se barem cijena radne snage ne ujednačuje toliko s inflacijom, no dobit u pravilu naraste za iznos inflacije). Stoga vrijednost novca koja se gubi inflacijom ima neutralan efekt na vrednovanje kompanija, hoće li se stvoriti dodatna vrijednost to je “drugi par rukava”, no zbog inflacije neće se umanjiti. Naravno, ukoliko svi ostali uvjeti ostanu nepromijenjeni. Drugim riječima na tržištu kapitala u razdoblju inflacije dionice pružaju bolji štit od obveznica čija se cijena usuglašava s tržišnim uvjetima na način da se smanjuje kako bi se povećao prinos. S poštovanjem, Silvana Milić ” U doba inflacije jedino što može ostvariti pozitivan realan prinos su čvrste stvari, odnosno robe. Poduzećima zbog toga rastu ulazni troškovi puno više nego što ih oni mogu prebaciti na potrošača. Čak i ona koja proizvode osnovne sirovine prolaze loše zbog efekta povećanja plaća i drugih troškova. Zbog toga zlato danas testira 1000US$ [thumbsup]
eh medvedeve malo si obrnuo redoslijed. samo zavodiš mladež.
plaće rastu slijedeći inflaciju i prate rast troškova, a ne obratno. lijepo ti je gospođa objasnila.
uostalom kao da tebi to treba objašnjavati. navalio si raspirivati strah od inflacije kao da su te neki socijalisti poslali ovamo da se boriš za sreću malog čovjeka.
a ljudi ne bježe iz dionica u zlato zbog inflacije nego zbog straha od recesije. kad je jedina opasnost inflacija super je u dionicama. pa zašto burze tako oduševljava svako snižavanje kamatnih stopa koje znači inflatorni pritisak? zato jer je vlasnike dionica baš briga za inflaciju, važno je samo izbjeći recesiju, a to što se time puštaju uzde inflaciji ionako brine one koji žive od plaće a ne ulaganja.
a recesije ima u americi, ali nema u hrvatskoj.
i znaš ti vrlo dobro da je to s dionicama kao skloništem od inflacije stara ekonomska istina, ali ti paše što neki ne znaju. [cool]
Dragi gorgija, prošlo je vrijeme Greenspanovog puta kad je komotno mogao spuštati kamatne stope jer su povećanje produktivnosti i Kinezi koji su radili za 1US$ držali cijene nisku.
IT stagnira, Kinezi otkrili ukus mesa i eto ti problemčeka. Velikog je inflacijskog lava Ben probudio.
Ali koliko ja pratim tvoje pisanje ti bi ipak morao znati onu pravu definiciju inflacije, onu od M.F. [thumbsup]
Ovo me podsječa kad je televizija bila u plavom salonu, igrači Dinama oko stola, reporter postavlja pitanje što mislite o planovima za izgradnju stadionske infrastrukture, muk za stolom. Nakon 30 sekundi kaže Silvio Marić, aj ko zna što je infrastruktura nek se javi.
E sad – ajmo ko zna što je recesija nek se javi [lol] [lol]
RealBear: ” hehehe beholder, zlato koje ja imam je ipak malo ranije nabavljeno, neki komadi čak prije 150 godina [thumbsup]”
ajde pusti prabakino zubalo na miru. ništ ti nije sveto.
Eto, ipak sam se danas uspio nasmijati. I to dobro nasmijati.[rolleyes][thumbsup]
Medo, nemam ništa protiv tebe i tvog pisanja…
Ovo me podsječa kad je televizija bila u plavom salonu, igrači Dinama oko stola, reporter postavlja pitanje što mislite o planovima za izgradnju stadionske infrastrukture, muk za stolom. Nakon 30 sekundi kaže Silvio Marić, aj ko zna što je infrastruktura nek se javi.
E sad – ajmo ko zna što je recesija nek se javi [lol] [lol]
ja cu pitati Sopekicu ,ipak i ona krece u investiranje[lol] ,jos da dodje na ovaj forum[shocked]
ja cu pitati Sopekicu ,ipak i ona krece u investiranje[lol] ,jos da dodje na ovaj forum[shocked]
pa da ivana7 dobije konkurenciju [lol] [lol]
ona je već u recesiji, samo to još ne zna [lol]
(sopekica, jel …)
zmrklic: ” Ovo me podsječa kad je televizija bila u plavom salonu, igrači Dinama oko stola, reporter postavlja pitanje što mislite o planovima za izgradnju stadionske infrastrukture, muk za stolom. Nakon 30 sekundi kaže Silvio Marić, aj ko zna što je infrastruktura nek se javi. E sad – ajmo ko zna što je recesija nek se javi [lol] [lol] ” ja cu pitati Sopekicu ,ipak i ona krece u investiranje[lol] ,jos da dodje na ovaj forum[shocked]
I tata bi sine
[lol]
Srećom pojam depresija nije niti objašnjen na hr wikipediji [huh]
wunderkind: ” Buffett: We’re In Recession But Economy Will Be Fine http://www.cnbc.com/id/23446988 ” Prijevod na hrvatski: U recesiji smo, a jos nisam stigo sve prodat! [lol]
dobra, dobra!!![lol] [lol]
Dragi gorgija, prošlo je vrijeme Greenspanovog puta kad je komotno mogao spuštati kamatne stope jer su povećanje produktivnosti i Kinezi koji su radili za 1US$ držali cijene nisku. IT stagnira, Kinezi otkrili ukus mesa i eto ti problemčeka. Velikog je inflacijskog lava Ben probudio. Ali koliko ja pratim tvoje pisanje ti bi ipak morao znati onu pravu definiciju inflacije, onu od M.F. [thumbsup]
što je velika bolest za društvo ne mora biti loše za burzu.
inflacija može biti i motor produktivnosti. ako ti se ne isplati štedjeti, onda si prisiljen uvijek zarađivati friški novac. i trošiti. a od jednog i drugog dionice rastu. uzmi onaj paycheck koji bush daje amerikancima. glavna briga je hoće li oni zbog straha od recesije to staviti na štednju umjesto da potroše. ako se budu bojali inflacije, neće se baš odlučiti staviti na banku, ne?
slažem se s tobom o opisu stanja, ali zapravo se tu ne radi o inflaciji nego o većim stvarima, o tome da se mijenjaju polovi ekonomske moći. svi problemi koje si naveo su američki problemi. danas se samo ostvaruju prognoze koje su bile dane početkom milenija. 300 mil amerikanaca stenje, dok više od 2 milijarde ljudi u BRICu i u next11 imaju rast iz dana u dan.