Ingra samo povećama zaradu dioničarima. P/BV pokazatelj od 3,26 koji je trenutno, je izuzetna prilika za kupnju.[[/color]b]I Buffet je kupio Coca Colu na 6 Bv i shvatio da to nije skupo, zato što je tvrtka brzorastuća i vratio ulaganje nekoliko puta.[/b] Autor komentara je vlasnik dionica INGRA
– Coca-Cola, je ipak svjetski brend.
– nemam tu dionicu, jer neznam trgovati na USA tržištu.
– ali puno toga sam pročitala o dionici Coca-Cole, dividendu dijele svake godine.
– i po svim pokazateljima uvijek bi prije kupila Coca-Colu nego Ingru, pa da je i duplo skuplje platim s obzirom na pokazatelje Ingre.
– usput kakva je dividendna politika Ingre.
– kod Ingre je jedina greška jer je brzo rasla, ali takvo nam je ovo naše plitko tržište.
Pozdrav !
Von Braun: ” Ingra samo povećama zaradu dioničarima. P/BV pokazatelj od 3,26 koji je trenutno, je izuzetna prilika za kupnju.[[/color]b]I Buffet je kupio Coca Colu na 6 Bv i shvatio da to nije skupo, zato što je tvrtka brzorastuća i vratio ulaganje nekoliko puta.[/b] Autor komentara je vlasnik dionica INGRA ” – Coca-Cola, je ipak svjetski brend. – nemam tu dionicu, jer neznam trgovati na USA tržištu. – ali puno toga sam pročitala o dionici Coca-Cole, dividendu dijele svake godine. – i po svim pokazateljima uvijek bi prije kupila Coca-Colu nego Ingru, pa da je i duplo skuplje platim s obzirom na pokazatelje Ingre. – usput kakva je dividendna politika Ingre. – kod Ingre je jedina greška jer je brzo rasla, ali takvo nam je ovo naše plitko tržište. Pozdrav !
I još će rasti, ali ne tako brzo[thumbsup] GFI će biti jako dobar, i hrpa poslova stiže.
Jel tebi 100% rasta u godini dana veliki rast? Šta bi tek rekli za IGH (160%)
A to da bi kupila Coca Colu ne sumnjam. Ne znam samo šta radiš ovdje.
@ludlum
Da bi se mogli usporedjivati sa US Grobex bi morao biti negdje oko 3000 ali obzirom na razvijenost ekonomije pitanje je da li je uopce to moguce usporedjivati. Pogotovo ne usporedjivati sa ATH na nasim dionicama koje su bile napucane do bola. Ameri drze za priliku EVENTUALNO kupovinu dionica oko P/E 10 ili cak i nize!!! Koliko je takvih kod nas a da firme imaju kakvu takvu likvidnost i da barem nesto vrijede.
Sto se FI tice pogledaj moje prethodne postove i pitanja.
Već se i prije raspravljalo o tome… ali prva i osnovna razlika između američkog tržišta i našeg je to što je njihovo tržište kapitala najrazvijenije u svijetu, a mi smo još emerging market. Iako se čini kao da svi to znaju očito mnogi od vas ipak zaboravljaju na to. Ne može nikad biti isti P/E kompanija na našem tržištu i kompanija u Americi i zato ih se nikako ne bi smjelo poistovjećivati. Ako je u Americi iskustveno utvrđeni gornji plafon za snažan pad cijena dionica P/E u prosjeku od oko 40, ne znači da je ista stvar i kod nas [wink], kao što niti to ne garantira da bi njihove cijene dionica apsolutno morale snažno pasti ako prosječni P/E prijeđe 40 [smiley].
samo ovisi ima li vise papira ili budala ili budala vise od paira .
– ako uspijem kupiti jedan papir koji će mi konstantno nositi dobar dividendni prinos,
– tada me nimalo ne zanima ta računica više ili manje budala i papira.
– vjerujte mi tržište je spojeno zakonom spojenih posuda,
– i uvijek će prave vrijednosti doći na svoju cijenu.
Pozdrav !
valentine: ” Buffett u 2007. povećao svoje bogatstvo 11 posto Vaš link ” – toga starog sam ja s svojim prinosima u 2007. potukla do nogu. – ali i moji prinosi, uspoređujući ih s ovim virtualnim na ovom forumu su smiješni. – za Buffetta bih ipak rekla godine čine svoje. Pozdrav !
Pa ti si super….
Kolegice Ivana7
– bjezite od HT-a
– zar niste culi za BF?
sa stovanjem
sakai
– ne zahebavaj i ti,
– zahvaljujući meni sada je barem na ovom forumu svima nama jasno i za to zlo i znamo kada dolazi.
– ovo na našem tržištu je stvarno smiješno,
– HT i njegova cijena nakon objave dividende.
– pa je li Vama jasna jedna stvar, HT na cijeni cca 300kn dividenda 10%.
– dosta njih me je pitalo, ne znaju ljudi, ako sada kukpite HT dobijate dividendu od cca 30kn,
– ali cca za godinu i dva mjeseca dobijate i drugu dividendu koja neće biti manja od 15kn, a nadam se realno 20kn,
– sada ja Vas pitam kolike su Vam kamate na oročenu štednju ?
– ovo što sam napisala pametnomu dosta.
– trenutno naši fondovi baš zbog BF jeftino rasprodaju HT.
– ali naš HT, i njegov prinos bi vrlo lako mogli vidjeti i neki veliki strani investicijski fondovi, očito još nisu.
– a tada bi bila zanimljiva situacija, ovi naši fondovi kojima svi mi dajemo novce za naše buduće penzije, spustili cijenu HT, a šlag pokupili neki drugi strani investicijski fondovi.
– ali ovi naši investicijski fondovi će ga sigurno kupovati na 500 – 600kn i onda će govoriti kako je to jako jeftino i povoljno.
– za mene je HT i sada jeftin.
– za 12.travnja će svakako biti potrebno pripremiti neku lovu.
– šteta ga je ne dokupljivati, sve ispod 300kn je prejeftina cijena.
Pozdrav !
– ako ti je prinos manji od Buffetta, ne isplati ti se živcirati na burzi.
– oroči novce, i nemaš brige.
Pozdrav !
Ivana: Ljudi pišu o BF već duže, nisi ga ti otkrila [lol]
Posudit će šuker milijardu – dvije, unajgorem slučaju.
Ako trezor Dt odluči otkupit 3 miliona dionica od BF, da li će morat srušit cijenu, ali to može i van burze?
Ako bude otkupio, svakako će otkupit prije dividende.
Astralis:
”
swami: ” ludlum: ” Može mi netko reci kad će poćeti Fi: Ina,Končar,Atlanska,Konzum,Ledo,Dalekovod,Igh,Hupz… Kraj 03.mj ? ” Stari moj ako nam to ne pomogne za uzlet, budemo se nacekali da izademo iz minusa. FI vise nije sto je bio za nase trziste, ja i dalje ne mogu vjerovati da se tako crveni crobi nakon takve dividende HT-a. Izgleda da su sada kocnice stisnuli svi a ne samo mirovinci. ” Ne znam zašto neki od vas misle da je isplata velikih dividendi dobra za povećanje cijene dionice [rolleyes]…
”
Ti se salis zar ne? .[cool]
Ovako, prva i osnovna stvar – sama po sebi isplata dividendi ne garantira povećanje cijene dionice, a pogotovo ne na dugi rok niti u omjeru u kojem bi se to dogodilo da nema isplate dividendi, odnosno da se zadrži sva dobit. Ako poduzeće ne isplaćuje dividende ili ih isplaćuje u simboličnim iznosima onda će se ta sredstva koristiti za rast i razvoj poduzeća što će, pod pretpostavkom da postoji kvalitetan i pouzdan top management, u dugom roku povećati cijenu dionice puno više nego kratkoročna isplata velikih dividendi. S druge strane, isplata dividendi je dobra u slučaju ako dioničari ne vjeruju upravi da će povući dobre poteze u budućnosti pa zbog toga žele novac odmah. Naravno tu postoji problem dijela dioničara koji ne žele čekati povrat svojih sredstava dulje vrijeme nego žele novac odmah po principu bolje ptica u ruci nego golub na grani ili s druge strane imaju motive u otplati kredita koje su digli za kupnju dionica itd… Kao što vidiš postoji puno razloga za isplatu, ali i za ne isplatu dividendi. Pojednostavljeno se može reći da isplata dividendi manje povećava bogatstvo vlasnika, ali to radi prije, a zadržavanje dobiti više povećava bogatstvo vlasnika, ali je i duže razdoblje povrata. Zato ipak treba biti oprezan s očekivanjima da će isplata velikih dividendi značajno povećati cijenu dionice [wink].
I još će rasti, ali ne tako brzo[thumbsup] GFI će biti jako dobar, i hrpa poslova stiže.
Jel tebi 100% rasta u godini dana veliki rast? Šta bi tek rekli za IGH (160%)
A to da bi kupila Coca Colu ne sumnjam. Ne znam samo šta radiš ovdje.
– pa moje pitanje je bilo koliku daju dividendu ?
– kod Coca-Cole dividenda svake godine, i ne možeš pogriješiti ni za 10%.
– IGH sam veći dio prodala zarada cca 150%, šteta a mogla sam dobiti još 100%, ali u ovome poslu novac treba uvijek i za neke druge stvari, trenutno za HT.
– kako ne znaš što radim ovdje, pa prati malo forum, pa prva sam na TOP10.
Pozdrav !
kod indeksa se rekao bih jednostavno radi o tome da uvijek predstavlja ono najkvalitetnije na burzi tj. ono što najbolje odražava sentiment tržišta. pratiti iste dionice koje su bile u indeksu prije 3 godine ne bi nam govorilo ništa o stanju burze ako je pola njih postalo polulikvidno.
zapravo treba razmišljati na način da on izražava sentiment tržišta a ne vrijednosnu evaluaciju određene grupe dionica.
a za dugoročne analize (2, 3, 10 godina itd.) još ni sam ne znam što bih mislio o njihovoj vrijednosti.
Ovo vrijedi u teroji, ali u praksi ipak postoje značajna odstupanja. Niti naš krobi nije strukturiran na odgovarajući način pa se zna dogoditi da ukupno gledano tržište ima bull predznak na dnevnoj bazi, a krobi završi u minusu i obrnuto.